<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A blockchain technológiák gyakorlatilag megállíthatatlanul terjednek, hiszen a bankok és a biztosítók számára is biztonságos megoldást kínálnak. A Roland Berger tanulmánya szerint 2025-re már a világ GDP-jének 10 százalékát tárolják majd blockchainben, ehhez azonban előtte meg kell teremteni a szükséges feltételeket, hogy ezt széles körben is lehessen alkalmazni.
Forrás: Wikipedia

A blockchain technológia gyakorlatilag kéz a kézben jelent meg a Bitcoinnal, ez ugyanis egy zárt láncú, rendkívül biztonságos pénzforgalmi lehetőséget teremt. A digitális átalakulás így nem kerülheti el a pénzügyi szektort sem, így amellett, hogy jó eséllyel a jövőben is egyre több helyen lesz lehetőségünk majd digitális valutával fizetni, egyben új üzleti modelleket is szólít a piacra, ezt közölte a Roland Berger a Privátbankár.hu-val. A Világgazdasági Fórum becslése szerint egyébként 2025-re a teljes globális össztermék tíz százalékát tárolják majd blockchainben.

A blockchain lehetővé teszi majd, hogy kereskedelmi megállapodások és üzleti szerződések megkötése közvetítők és ügynökök nélkül jöjjön létre. Ez teljesen új működési modellek létrehozására készteti majd a pénzügyi szolgáltatókat, véli Schannen Frigyes, a Roland Berger magyarországi ügyvezetője.

Szuperbiztos helyen lesz a pénzünk?

A blockchain technológia tranzakciók lebonyolítását és nyomon követését teszi lehetővé egy decentralizált, elosztott elszámolórendszeren keresztül. A rendszer a résztvevők összes addigi ellenőrzött tranzakcióját és azok minden részletét tárolja olyan módon, hogy azokat visszamenőleg nem lehet módosítani. Ez egy újfajta, magas szintű bizalmat biztosító rendszer, amely a közvetítő (pl. bank) helyett a tömegek együttműködésére épül.

Ráadásul ezeket az adatokat nem egy központban, kontrollált szervezetek őrzik, hanem hálózati egységekben (blokkokban) tárolják. Ezáltal viszont az összes műveletet rögzítik, így könnyen kiszűrhetőek a hagyományos csalások, és könnyebben le is nyomozhatók. Persze az optimizmus nem volt mindig adott, a blockchain-t kezdetben a pénzügyi szektor számára jelentős fenyegetettségként ítélték meg, azonban mára az iparág szereplői is inkább lehetőségként tekintenek rá, sőt, egyre több bank tervez valami ehhez hasonló technológiát bevezetni.

Sok területet érint

A Roland Berger négy fő területet azonosított, ahol a blockchain teljesen átalakíthatja a már megszokott működést. Így például az átutalási szolgáltatások, különösen a P2P (peer-to-peer, közvetlen, felhasználók közötti) üzleti modelleket, hiszen a közvetítők kikerülésével sokkal olcsóbbak és gyorsabbak lesznek a tranzakciók. A kereskedelmi pénzügyekben és az értékpapír szolgáltatásokban biztonságot növel, hiszen lenyomozható lesz a másik fél. Ma ezt a megismerést és a bizalmat a közvetítő felek biztosítják, rendkívül bonyolult dokumentációval, ami szintén extra költségekkel jár.

A negyedik terület pedig a biztosítás, amely azért különösen érdekes, mert a blockchain hatékonyabb megoldást kínál az iparág legfontosabb sikertényezőjét jelentő "kölcsönös bizalom" intézményére. A blockchainben rögzített felhasználói információ a hatékonyabb kockázati profil meghatározását segítheti elő. Itt azonban hosszú távon még nagy kihívást jelenthet, hogy a biztosítottak önmaguk tartsák fent azt a bizalmi rendszert, amit eddig egy biztosító tartott fenn központilag. Ez talán azzal a helyzettel hasonlítható össze, amikor történelmi korokban emberek egymás szemébe nézve kölcsönös támogatásukról biztosították egymást.

Tényleg a távoli jövő zenéje?

Ugyan még mindig vannak akadályok, hiányosságok, amelyek áthidalása elengedhetetlen a széleskörű elfogadottsághoz, ezeket azonban akár 3-5 éven belül el lehet hárítani. A Roland Berger szakértői szerint ezek közé tartozik egy országok, iparágak és cégek által együttesen elfogadott egységes szabványrendszer, továbbá a jogi keretrendszer és a biztonsági háttér kialakítása jelenleg még mindig gyerekcipőben jár. Schannen megfogalmazása szerint a felek már most is közösen dolgoznak a problémán, azt azonban látni kell, hogy jelenleg a blockchain a pénzügyi szektorban még mindig kísérleti fázisban van, de a piacképes megoldások már a láthatáron vannak.

Mi a helyzet Magyarországon? Nálunk is vannak már törekvések arra, hogy digitalizálják a kereskedést, cikkeinket a témában itt olvashatod a Privátbankár.hu-n. >>>

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Téved, aki azt hiszi, a kamatstopnál nincs jobb megoldás
Privátbankár.hu | 2022. január 19. 11:02
Még a kamatstopban beégetett törlesztőrészletnél is kisebb törlesztőrészlet-ajánlatot kaphatnak a változó kamatozású kölcsönnel rendelkezők annak köszönhetően, hogy az új hitelek kamatfelára töredékére esett a korábbiaknak. A referenciakamatok eltérő mértékű emelkedése miatt több esetben a végig fix hitelek kamatai ma már alacsonyabbak, mint a hosszabb időre fixált hiteleké – de gyorsan lépni kell.
Pénzügyi szektor Lapunknak eltitkolta, másnak kiadta a pénzmosási adatokat a Pénzügyminisztérium
Privátbankár.hu | 2022. január 18. 18:21
Rengeteg a gyanús eset, alig győzik jelenteni a pénzügyi szolgáltatók.
Pénzügyi szektor Még várat magára a Revolut leánybankká alakulása 
Privátbankár.hu | 2022. január 18. 11:55
Az MNB adott ki erről egy állásfoglalást.
Pénzügyi szektor Vesztesek és nagy nyertesek: mi történt a hazai befektetési alapok piacán tavaly?
Privátbankár.hu | 2022. január 14. 17:19
A Bamosz tagok 7851 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban, összesen pedig 14 százalékkal nőtt az alapokban kezelt vagyon egy év alatt.
Pénzügyi szektor Öntötte a pénzt az EBRD tavaly a térségünkbe
Privátbankár.hu | 2022. január 14. 06:57
Rekordösszegű finanszírozást nyújtott zöldberuházásokra a működési térségéhez tartozó felzárkózó gazdaságokban tavaly az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD).
Pénzügyi szektor Brutálisan megdrágultak a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2022. január 12. 12:39
Alig több mint két hónap alatt ötödével emelkedtek a korábban legkeresettebbnek számító, 10 éves kamatperiódusra kínált jelzáloghitelek top-kamatai.
Pénzügyi szektor Kitűnően zárta az évet a svájci jegybank
Privátbankár.hu | 2022. január 7. 09:03
A nyereség egy részét kötelezően fizeti be a központi és tartományi költségvetésekbe.
Pénzügyi szektor Megvan, miért kell a vállalkozóknak a Gránit Bankba utalni a pénzt
Privátbankár.hu | 2022. január 6. 13:11
Röviden: mert rendkívül kedvező ajánlatot kaptak.
Pénzügyi szektor Idén sem vár könnyű év a HR szakmára
Privátbankár.hu | 2022. január 5. 11:03
Viharos, lezárásokkal és újranyitásokkal nehezített évet hagytunk magunk mögött, és könnyen elképzelhető, hogy 2022 sem lesz könnyebb - véli a K&H HR igazgatója.
Pénzügyi szektor Óriási átalakulás a lízingpiacon: Euroleasing néven folytatják a Bankholding lízingcégei
Privátbankár.hu | 2022. január 3. 14:01
Nagy fúzióval indul az év.
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló