<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
A tartalék 3 milliárd eurós csökkenése vállalható ár a gazdaságösztönzésért cserébe, kérdés, hogy ennyinél tényleg megáll-e a jegybank. A kéthetes jegybanki betétállományt úgy akarják 1000 milliárd forinttal csökkenteni, hogy a tartalékból adnak devizát a bankoknak.

A ma délelőtt az MNB-ben bejelentett Matolcsy-program a kis és középvállalkozások hitelezését ösztönzi a brit "funding for lending” programhoz hasonló módon. A program részletei >>

A program eredményeként maximum 3 milliárd euróval csökkenne az MNB devizatartaléka, ami az Equilor elemzői szerint nem olyan jelentős tétel a 36 milliárd eurós tartalék fényében.További pozitívum a forint szempontjából, hogy a lakossági devizahitelesek számára most nem készült program, valamint elmaradtak a jelentős méretű kötvényvásárlásokat érintő bejelentések, amelyek lebegtetése borzolta a piaci szereplők kedélyeit - írják a szakemberek.

Mit jelent a program az MNB szempontjából?

Eszközoldalon, külföldi követelések alatt február végén 10 ezer 186 milliárd forintot tartalmazott az MNB mérlege, ez jelenti a devizatartalékot. Ez az összeg azonban nem bankjegyekben vagy lekötetlen betétben van, hanem alapvetően AAA-besorolású államkötvényekben (pl. német), amelyek jelképes, 0-1%-os hozamot adnak. Forrásoldalon a legnagyobb tényezőt a 4400 milliárd forint értékű kéthetes MNB-kötvény jelenti. A probléma ezzel az, hogy erre a jegybanki alapkamatot fizeti az MNB, vagyis most 5,00%-ot - írja az Equilor.

A kéthetes kötvény a bűnös?

Ebből az instrumentumból eleve vesztesége van a jegybanknak, mivel fizet a kötvényre (most) 5%-ot, a befolyó pénzből viszont 0-1%-os hozamú állampapírokat vásárol EUR vagy éppen USD alapon. A törvény szerint az MNB veszteségét a rákövetkező évben mindig a költségvetés állja, ez a tényező pedig már régóta szúrta a szemét a kormányzatnak.

Hogyan zajlik a program?

Azzal, hogy 3600 milliárd forintra szeretnék szűkíteni a kéthetes kötvények mértékét, lesznek olyan fordulók, amikor a befektetők nem újítják meg a lejáró kötvényeket. Ebben az esetben az MNB a devizás kötvényeket eladja, a befolyó euróból és más devizából pedig kifizeti a kéthetes kötvényeket forintban.

A jegybank által szervezett szakértői háttérbeszélgetésen elhangzottak szerint a tartalékból adna devizát a rövid távú külső adósságok törlesztésére a bankoknak az MNB - hogy milyen feltételekkel, az a későbbi tárgyalások során alakulhat ki. Ahogy a bankok forintlikviditása csökken, úgy csökken a kereslet a kéthetes jegybanki kötvények iránt is - így jöhet létre a kívánt 900-1000 milliárdos állománycsökkenés (nem pedig valamiféle adminisztratív intézkedéssel, mint ahogy arra Matolcsy György szavai alapján következtetni lehetett).

Mi lesz a forinttal?

Az MNB döntése alapján a felszabaduló összegeket piacon kívül (devizaswapok révén) váltják forintra, hogy a lejáró kéthetes kötvényeket törlesszék. Emiatt az Equilor szerint a forinterősödés mértéke limitált maradhat.

A befektetők a felszabaduló kéthetes kötvények ellenértékét elhelyezhetik a jegybank egynapos betétjében, amely az alapkamathoz képest 100 bázisponttal alacsonyabb kamatot ígér (jelenleg: 4,00%); illetve átforgathatják állampapírba vagy más hazai kötvénybe; de úgy is dönthetnek, hogy az itt parkoltatott pénzt devizára váltják.

Ez utóbbi opció előre meg nem határozható mértékű forintgyengülést válthat ki, figyelembe véve a hazai devizapiac napi átlagos, néhány száz millió eurós forgalmát.

Elegendő-e a devizatartalék?

A nemzetközileg elfogadott alapelvek (pl. Guidotti-szabály) szerint, valamint az 1 éven belül lejáró devizás államadósság alapján még a kb. 33 milliárd euróra csökkenő devizatartalék is elégséges védelmet jelent a forint kapcsán. Bizonytalanságot az jelent, hogy a későbbiekben lesz-e hasonló lépés az MNB részéről.

Mi lesz az OTP/FHB duóval?

A bankokat első körben negatívan érinti a kéthetes kötvények korlátozása, hiszen ez valamelyest csökkenti majd a nettó kamatbevételt, ám a felszabaduló összegeket az állampapírpiacon is elhelyezhetik.

Az OTP-nél a támogatott hiteleken megszerezhető maximum 2%-os marzs még akkor is csak jelképes profittöbbletet jelent, ha a teljes 2x250 milliárd forintos hitelprogramot egyedül ő vezényelné le. Ez ugyanis az 500 milliárd forint esetén évente maximum 10 milliárd forintos kamatbevételt jelent, miközben az OTP itthon éves szinten nettó 300 milliárd forint körüli nettó kamatbevételt generál.

Emellett kérdéses, hogy hol landol a maximum 2%-os kamatú hitel és ezzel milyen pluszkockázatot futnak a bankok. Szintén érdekesek még az említett devizaswap kondíciói, amelyek révén érdekeltté teszik majd a bankokat a kéthetes kötvényállományuk csökkentésében - írja az Equilor.
-       A bankok 250 milliárd Ft összegben 0% mellett kapnak forrást az MNB-től, amit maximum 2%-os kamat mellett adhatnak tovább a kis és középvállalkozásoknak. Ezt részben a beruházás élénkítésére, részben a devizahitelek kiváltására fordíthatnák a vállalatok. E pillér hatása pozitív, de marginális a banki profitok szempontjából.-       A jegybank 4500 milliárd forintról 3600 milliárd forintra csökkentené a kéthetes kötvények állományát. Ennek érdekében 0%-os kamatozás mellett kínálna devizaswap konstrukciót az MNB a bankok számára. Az MNB alelnöke szerint, ha az összes forrást a hitelezés bővítésére használják, akkor 0,7% ponttal emelheti az idei GDP növekedést. Ez a szcenárió azonban meglehetősen optimistának tekinthető.A fentiek fényében maximum 3 milliárd euróval csökkenne az MNB devizatartaléka, ami nem olyan jelentős tétel a 36 milliárd eurós tartalék fényében. Ezért arra számítunk, hogy a negatív forintpiaci hatást pozitív mozgások követhetik a hazai fizetőeszköz piacán. További pozitívum a forint szempontjából, hogy a lakossági devizahitelesek számára most nem készült program, valamint elmaradtak a jelentős méretű kötvényvásárlásokat érintő bejelentések, amelyek lebegtetése borzolta a piaci szereplők kedélyeit.Mit jelent a program az MNB szempontjából?

Eszközoldalon, külföldi követelések alatt február végén 10 ezer 186 milliárd forintot tartalmazott az MNB mérlege, ez jelenti a devizatartalékot. Ez az összeg azonban nem bankjegyekben vagy lekötetlen betétben van, hanem alapvetően AAA-besorolású államkötvényekben (pl. német), amelyek jelképes, 0-1%-os hozamot adnak. Forrásoldalon a legnagyobb tényezőt a 4400 milliárd forint értékű kéthetes MNB-kötvény jelenti. A probléma ezzel az, hogy erre a jegybanki alapkamatot fizeti az MNB, vagyis most 5,00%-ot.A kéthetes kötvény a bűnös?

Ebből az instrumentumból eleve vesztesége van a jegybanknak, mivel fizet a kötvényre (most) 5%-ot, a befolyó pénzből viszont 0-1%-os hozamú állampapírokat vásárol EUR vagy éppen USD alapon. A törvény szerint az MNB veszteségét a rákövetkező évben mindig a költségvetés állja, ez a tényező pedig már régóta szúrta a szemét a kormányzatnak.Hogyan zajlik a program?

Azzal, hogy 3600 milliárd forintra szeretnék szűkíteni a kéthetes kötvények mértékét; lesznek olyan fordulók, amikor a befektetők nem újítják meg a lejáró kötvényeket. Ebben az esetben az MNB a devizás kötvényeket eladja, a befolyó euróból és más devizából pedig kifizeti a kéthetes kötvényeket forintban.Mi lesz a forinttal?

Az MNB döntése alapján a felszabaduló összegeket piacon kívül (devizaswapok révén) váltják forintra, hogy a lejáró kéthetes kötvényeket törlesszék. Emiatt a forinterősödés mértéke limitált maradhat.

A befektetők a felszabaduló kéthetes kötvények ellenértékét elhelyezhetik a jegybank egynapos betétjében, amely az alapkamathoz képest 100 bázisponttal alacsonyabb kamatot ígér (jelenleg: 4,00%); illetve átforgathatják állampapírba vagy más hazai kötvénybe; de úgy is dönthetnek, hogy az itt parkoltatott pénzt devizára váltják.

Ez utóbbi opció előre meg nem határozható mértékű forintgyengülést válthat ki, figyelembe véve a hazai devizapiac napi átlagos, néhány száz millió eurós forgalmát.Elegendő-e a devizatartalék?

A nemzetközileg elfogadott alapelvek (pl. Guidotti-szabály) szerint, valamint az 1 éven belül lejáró devizás államadósság alapján még a kb. 33 milliárd euróra csökkenő devizatartalék is elégséges védelmet jelent a forint kapcsán. Bizonytalanságot az jelent, hogy a későbbiekben lesz-e hasonló lépés az MNB részéről.Mi lesz az OTP/FHB duóval?

A bankokat első körben negatívan érinti a kéthetes kötvények korlátozása, hiszen ez valamelyest csökkenti majd a nettó kamatbevételt, ám a felszabaduló összegeket az állampapírpiacon is elhelyezhetik.

Az OTP-nél a támogatott hiteleken megszerezhető maximum 2%-os marzs még akkor is csak jelképes profittöbbletet jelent, ha a teljes 2x250 milliárd forintos hitelprogramot egyedül ő vezényelné le.

Ez ugyanis az 500 milliárd forint esetén évente maximum 10 milliárd forintos kamatbevételt jelent, miközben az OTP itthon éves szinten nettó 300 milliárd forint körüli nettó kamatbevételt generál.Emellett kérdéses, hogy hol landol a maximum 2%-os kamatú hitel és ezzel milyen pluszkockázatot futnak a bankok. Szintén érdekesek még az említett devizaswap kondíciói, amelyek révén érdekeltté teszik majd a bankokat a kéthetes kötvényállományuk csökkentésében.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Vesztesek és nagy nyertesek: mi történt a hazai befektetési alapok piacán tavaly?
Privátbankár.hu | 2022. január 14. 17:19
A Bamosz tagok 7851 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban, összesen pedig 14 százalékkal nőtt az alapokban kezelt vagyon egy év alatt.
Pénzügyi szektor Öntötte a pénzt az EBRD tavaly a térségünkbe
Privátbankár.hu | 2022. január 14. 06:57
Rekordösszegű finanszírozást nyújtott zöldberuházásokra a működési térségéhez tartozó felzárkózó gazdaságokban tavaly az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD).
Pénzügyi szektor Brutálisan megdrágultak a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2022. január 12. 12:39
Alig több mint két hónap alatt ötödével emelkedtek a korábban legkeresettebbnek számító, 10 éves kamatperiódusra kínált jelzáloghitelek top-kamatai.
Pénzügyi szektor Kitűnően zárta az évet a svájci jegybank
Privátbankár.hu | 2022. január 7. 09:03
A nyereség egy részét kötelezően fizeti be a központi és tartományi költségvetésekbe.
Pénzügyi szektor Megvan, miért kell a vállalkozóknak a Gránit Bankba utalni a pénzt
Privátbankár.hu | 2022. január 6. 13:11
Röviden: mert rendkívül kedvező ajánlatot kaptak.
Pénzügyi szektor Idén sem vár könnyű év a HR szakmára
Privátbankár.hu | 2022. január 5. 11:03
Viharos, lezárásokkal és újranyitásokkal nehezített évet hagytunk magunk mögött, és könnyen elképzelhető, hogy 2022 sem lesz könnyebb - véli a K&H HR igazgatója.
Pénzügyi szektor Óriási átalakulás a lízingpiacon: Euroleasing néven folytatják a Bankholding lízingcégei
Privátbankár.hu | 2022. január 3. 14:01
Nagy fúzióval indul az év.
Pénzügyi szektor Orbán Viktor veje cégének már bankja is lesz
Privátbankár.hu | 2021. december 30. 11:55
A BDPST Group megvásárolja a Gránit Bank többségi tulajdonjogát.
Pénzügyi szektor A kamatstop jól belerondíthatott a bankok 2021-es évébe
Csabai Károly | 2021. december 27. 06:07
Legalábbis erre lehet következtetni a lapunk körkérdésére még az Orbán-kormány újabb piactorzító, egyértelműen választási kampányfogásnak tekinthető intézkedése előtt adott évértékelő válaszaikból. Azok szerint ugyanis a nehézségek, mint a hitelmoratórium, az MNB-kamatemelések és a járványhullámok ellenére az OTP, a K&H, az Erste, valamint a Budapest Bank, az MKB és a Takarékbank egyesülését előkészítő Magyar Bankholding összességében sikeresként értékelte az idei évét.
Pénzügyi szektor Révbe ért Csányi Sándor egykori jobbkeze
Privátbankár.hu | 2021. december 22. 10:32
Az OTP Bank általános vezérigazgató-helyettesi posztjáról 2020 júliusában távozott Barna Zsolt 2022. január 1-jétől a Budapest Bank, az MKB Bank és a Takarékbank egyesülését előkészítő Magyar Bankholding Zrt. elnök-vezérigazgatója lesz.
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló