Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A vállalkozások immár régiós kamatfelárnak megfelelő szintek mellett adósodhatnak el - derül ki az MNB hitelezési jelentéséből. Az MNB értékelése szerint a bankok immár a kockázatosabb kkv-k felé is nyitnak. Lakossági téren a szigorodó hitelezési szabályok miatt a bankok előzetesen a kondíciók szigorodására számítottak, ám a gyakorlatban ez nem következett be - meglehet már a hitelkiváltásra készültek.

Az első negyedévben 3,3 százalékkal növekedett a kkv-hitelezés éves szinten, a teljes vállalati növekedési ütem 0,6 százalék volt. Ez azonban erősebb lehetne, mivel egy egyedi nagyvállalati tétel rontotta le a dinamikát - mondta el Fábián Gergely, az MNB pénzügyi rendszer elemzési igazgatóságának vezetője. A szakember jelezte: mind a vállalati, mind a lakossági hitelezés kapcsán látható, hogy a piac ilyenkor gyengébb, ez döntően a vállalati beruházási hiteleknél köszön vissza.

Kedvezőbb feltételek, kisebb kamatok

A jegybank hitelezési jelentése a vállalati üzletágra vonatkozóan az alábbi főbb megállapításokat teszi

- Az MNB növekedési hitel programja továbbra is komolyan segíti a vállalati hitelezést. Noha az NHP elsősorban a beruházási hitel állományt növeli, amely idősorosan nem épp erős az I. negyedévben, az NHP-kihelyezést sikerült a tavalyi első negyedév 67 milliárd forintjáról  76 milliárdra növelni.

- Az új forinthiteleken belül az NHP hitelek részaránya 23 százalékot tett ki. Ez egyrészt kedvező indikátor arra nézve, hogy az NHP-n kívül is lehet hitelezési tevékenység, másrészt persze annak is oka lehet, hogy az NHP meghosszabbításának hírére azok a cégek, akik így csak az ősszel döntöttek arról, hogy a program segítségével vágnak neki a beruházásnak, az első negyedévben még a projekt kidolgozásával voltak elfoglalva. (Akik előzetesen a program 2015. végi zárására számítottak, tavaly decemberig lezongorázták a hiteligénylést.)

A vállalati új kihelyezések kamatlába

- Azt, hogy valami elindult a vállalati hitelek terén, azt a jegybank szakértői szerint az bizonyítja a leginkább, hogy a tipikus kkv-szegmensben, 1 millió euró alatti hiteleknél a hitelkamatok kismértékben emelkedtek. Ennek oka az lehet, hogy a bankok immár a kockázatosabb ügyfeleket is meghitelezik, értelemszerűen némileg magasabb felár mellett.

- A hitelezési feltételek összességében számottevően enyhülnek a jegybanknak adott banki válaszok szerint: a bankok harmada a kondíciók enyhítéséről számolt be. Kevésbé kedvező ugyanakkor, hogy a következő negyedévekre előretekintve nem igazán számolnak a bankok a hitelezési feltételek további enyhítésével.

- A kamatkondíciók is kedvezőbbek lettek, főleg az 1 millió euró feletti hitelek kamatszintje csökkent. Az MNB megállapítása szerint immár régiós szintű kamatfelárak mellett van lehetősége hitelt felvenni a vállalkozásoknak.

Előre hatott a forintosítási-kiváltási verseny?

Ami a háztartásokat illeti: a legnagyobb változás, hogy az elszámolás és a forintosítás hatására a devizahitelek állománya 5 százalékra csökkent a portfólión belül.

Ezen felül:

- Az MNB megállapításai szerint az adósságfék.szabályok nem fogták vissza az - immár egészséges - háztartási hitelezést. Ugyanakkor az új szabályozás erősíti a stabilitást.

- A bankok előzetesen arra számítottak, hogy a lakáshitelezésben szigorodnak a hitelezési feltételek, de ez nem jelent meg valóságban a kondíciókban. Fábián Gergely ennek oka az lehetett, hogy a bankok előzetesen már a forintosítási versenyre készültek, s így - egyelőre - nem érvényesítették ezeket az új finanszírozási feltételeket. Persze, az is lehet, hogy egyelőre nem jelentkezett olyan kereslet, amely a jegybank által meghatározott új szűrőkön akadt volna fel. Az ugyanakkor beszédes, hogy a bankok 20 százaléka további enyhítést tervez - hívta fel a figyelmet Fábián Gergely. A kamatok és a kamatfelárak a fentiek miatt tovább csökkentek - a korábbi felméréshez képest a lakáscélú hitelek teljes hiteldíj-mutatója 0,2 százalékkal csökkent - a trend 2012 óta tart.

 

- A bankok a fogyasztási hitelezésben lényegében a tavalyi szinteket tudták hozni. Ennek oka lehet az, hogy a fair banki kondíciók bevezetése előtt, a tavalyi utolsó negyedévben vettek fel hiteleket. Emellett az is oka lehet a visszafogott hiteldinamikának, hogy a bankok erőforrásait messzemenően lekötötte az elszámolásra és forintosításra való felkészülés, s így kevésbé foglalkoztak ezzel a piaccal. A fogyasztási hitelezésben ugyanakkor a bankok 20 százaléka már szigorította a hitelfeltételeket. A kamatcsökkentés ugyanakkor ebben a szegmensben is megtörtént, az átlagos hitelköltség 0,2 százalékpontos csökkenés után 8,8 százalék volt a jelzálogalapú fogyasztási hitelek esetében, míg az egyéb fogyasztási hitelek hitelköltsége 0,9 százalékkal 21,6 százalékra csökkent az idei első negyedévben.

Az MNB szerint a lakosság még jó ideig nettó hiteltörlesztő marad, miközben a visegrádi országokban tovább nőtt a háztartási adósság. Magyarországhoz hasonlóan Horvátországban és Szlovéniában csökkent a háztartási hitelállomány - a mérték nálunk a legnagyobb a forintosítás hatására.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Kkv-k: 151 milliárd forint NHP Hajrá-s lízingszerződésre
Privátbankár.hu | 2021. április 9. 10:32
Összesen 151,2 milliárd forintértékben finanszírozták a mikro-, kis- és középvállalkozások beruházásait, eszközbeszerzéseit a lízingtársaságok a Magyar Nemzeti Bank NHP Hajrá programjában tavaly április óta – közölte a Magyar Lízingszövetség.
Pénzügyi szektor Megérkezett a Google Pay, egy magyar bank ügyfelei már használhatják
Privátbankár.hu | 2021. április 7. 15:51
Magyarországon a K&H vezeti be elsőként a Google Pay okostelefonos fizetési megoldást a hazai pénzintézetek között. A szakértők szerint az utóbbi időben felgyorsult pénzügyi digitalizációnak mindez újabb lendületet adhat.
Pénzügyi szektor Jelentett az ÁKK az idei első negyedévről 
MTI | 2021. április 1. 17:15
Az ÁKK csütörtöki közleménye szerint az első negyedévben végrehajtott adósságkezelési műveletek eredményeként a 2021. évre vonatkozó elsődleges kibocsátási terv 37 százalékban teljesült 2021. március 31-ig. A magyar állam szabad likviditási tartalékai hozzávetőlegesen a GDP 5,5 százalékát teszik ki az első negyedév végén.
Pénzügyi szektor Valóban két éven belül egyesíteni lehet három nagybankot? - A hét videója
Izsó Márton - Csabai Károly | 2021. március 26. 20:04
A koronavírus-járvány harmadik hullámának kellős közepén jelentette be a Magyar Bankholding Zrt., hogy a Budapest Bank, az MKB Bank és a Takarékbank egyesülési folyamata alig valamivel több mint két év múlva, 2023 közepén lezárulhat. Heti videónkban kollégánk, Csabai Károly azt járja körül, mennyire lehet reális ennyi időn belül egybetolni három nagybankokat, s például kell-e félnie az OTP-nek.
Pénzügyi szektor Részvénypiaci kilátások - újranyitásra hangolva
Natív tartalom | 2021. március 17. 13:53
Az OTP Alapkezelő értékszemléletű részvényalapja, az OTP Fundman Alap felkészült arra, hogy az idei év második felére talán ismét kinyithatnak a gazdaságok. Számos olyan vállalat részvényeit válogatták az Alapba, amelyek a válságot hatékonyságnövelésre és digitalizációra használták fel, hogy az újranyitás után magasabb piaci részesedéssel és a korábbinál nyereségesebb működéssel térhessenek vissza. Érdekes célpiacok és történetek.
Pénzügyi szektor Vezetőcsere az egyik hazai nagybanknál
Privátbankár.hu | 2021. március 16. 11:03
A K&H elnök-vezérigazgatója, David Moucheron a hitelintézet anyabankjánál, Belgiumban folytatja, helyére Guy Libot érkezik.
Pénzügyi szektor Heteken belül kiszállhat Garancsi István a Duna Takarék Bankból
Csabai Károly | 2021. március 16. 05:06
Úgy tudni ugyanis, a lapunk által fél éve megszellőztetett tranzakció célegyenesbe fordult: a Takarékbank tulajdonába kerülhet a hitelintézet. Annak ellenére, hogy érdeklődésünkre ezen információnkat nem erősítették meg, illetve kommentálták az érintettek.
Pénzügyi szektor Csányi Sándor: az OTP-t érdekli a Commerzbank leányának megvásárlása
Csabai Károly | 2021. március 5. 11:51
A legnagyobb hazai hitelintézet 2020-as évét értékelő sajtótájékoztatóján az elnök-vezérigazgató azt is elárulta, tőkehelyzetük lehetővé teszi, hogy a tavaly elmaradt osztalékot az idén várhatóval együtt kifizessék a jegybank által ajánlott türelmi idő lejárta, azaz 2021. szeptember 30. után, s emellett még tovább terjeszkedjenek. Három országban vizsgálnak akvizíciós célpontokat, közülük egyben van már most is jelen az OTP. Az idén lesznek bejelentések - helyezte kilátásba Csányi Sándor.
Pénzügyi szektor Kevesebbet költöttek, többet tettek félre az Erste ügyfelei
Privátbankár.hu | 2021. március 4. 13:45
Ez is a koronavírus-járvány hatása. A kisvállalkozók hitelfelvételét fogta vissza jobban a Covid, a mikrovállalkozások 2020-ban 18 százalékkal kevesebb hitelt vettek fel, mint egy évvel korábban. 
Pénzügyi szektor Magyarországról is kivonulhat a Commerzbank?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. március 1. 18:57
Kivonul Magyarországról és több más piacról Németország egyik legnagyobb pénzintézete, a Commerzbank - írta hétfői számában a Handelsblatt című német üzleti lap.
Friss
hírlevél
depositphotos