Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
45 százalékkal emelkedett a K&H bank nyeresége, a biztosítóé 41 százalékkal. Több az ügyfél, kevesebb a bankadó - a brókerbotrányok utáni kártalanítás viszont viszi a pénzt az ártatlan szereplőktől is.

A K&H Bankcsoport 23 milliárd forint adózás utáni nyereséggel zárta az idei első fél évet, ez 45 százalékkal több, mint egy évvel azelőtt. Hendrik Scheerlinck, a K&H Csoport vezérigazgatója elmondta: a nyereség jelentős növekedésében szerepet játszott az ügyfelek számának megemelkedése, a nagyobb szerződési értékek, a Visa-részesedés eladásából származó 4,6 milliárd forint, illetve a hitelezési költségek, valamint a bankadó csökkenése. (A Visa-részesedésből származó bevétel illetve a bankadó csökkentése korábban az OTP eredménybeszámolójában is pozitív tételként szerepelt.)

Ébredezik a hitelezés?

Éves összehasonlításban a bank hitelezési piaci részedése egy év alatt, a tavaly első félévi 9,5 százalékról 9,9 százalékra nőtt.

Az új jelzáloghitelek folyósítása az első félévben 39 százalékkal nőtt, a folyósított állomány 35,7 milliárd forint volt, a fogyasztási hiteleké pedig 40 százalékkal emelkedett, az állomány 6,2 milliárd forintot tett ki.

A kkv-hitelek állománya 10 százalékkal nőtt egy év alatt.

Összességében még így is csökkent a bank ügyfélhiteleinek állománya 2,7 százalékkal a tavaly első félévihez képest.

A hitelintézet hitel/betét aránya 64,2 százalék, tőkehelyzete kiváló, a csoportszintű tőkemegfelelési mutató 16,1 százalékot ér el.

Megfizetik a brókerbotrányok utáni kártalanítást

A működési költségek az első félévben 6,5 százalékkal nőttek, ez részben a BEVA-díjak (Befektető-védelmi Alap) 0,45 ezrelékről 1,75 ezrelékre és az OBA-díjak (Országos Betétbiztosítási Alap) nagyobb betétállományból fakadó emelkedésének, és részben a magasabb informatikai költségeknek a következménye. A brókerbotrányok utáni kártalanításhoz a befektetők, betétesek védelmét biztosító alapok az extra kiadásokra, külső források bevonására kényszerültek, ezért kellet megemelni a tagdíjakat, amit a pénzügyi szektor botrányokban nem érintett tagjainak (bankoknak, biztosítóknak, alapkezelőknek stb) kell összedobniuk.

Rárepülnek a Budapest Bankra?

Korai lenne még megmondani, hogy az anyabank, a belga KBC érdeklődik-e a napjainkban még állami tulajdonban álló Budapest Bank iránt, ha eladó lesz a BB, megvizsgálják majd, érdemes lesz-e megvenni - válaszolta egy kérdésre a vezérigazgató.

Jól megy a biztosítónak is

A K&H Biztosító is jelentett ma, eszerint 2016 első félévében 1,7 milliárd forint adózás utáni nyereséget értek el, ami 41 százalékkal magasabb az előző év azonos időszakinál.

A nem-életbiztosítási üzletág 15,25 milliárd forint díjbevételt produkált, amely éves összehasonlításban 23,7 százalékos növekedést jelent. Az életbiztosítások terén a bruttó díjelőírás erőteljes emelkedése következtében az életbiztosítási tartalékok szintje - a K&H történetében először - meghaladta a 100 milliárd forintot.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Kkv-k: 151 milliárd forint NHP Hajrá-s lízingszerződésre
Privátbankár.hu | 2021. április 9. 10:32
Összesen 151,2 milliárd forintértékben finanszírozták a mikro-, kis- és középvállalkozások beruházásait, eszközbeszerzéseit a lízingtársaságok a Magyar Nemzeti Bank NHP Hajrá programjában tavaly április óta – közölte a Magyar Lízingszövetség.
Pénzügyi szektor Megérkezett a Google Pay, egy magyar bank ügyfelei már használhatják
Privátbankár.hu | 2021. április 7. 15:51
Magyarországon a K&H vezeti be elsőként a Google Pay okostelefonos fizetési megoldást a hazai pénzintézetek között. A szakértők szerint az utóbbi időben felgyorsult pénzügyi digitalizációnak mindez újabb lendületet adhat.
Pénzügyi szektor Jelentett az ÁKK az idei első negyedévről 
MTI | 2021. április 1. 17:15
Az ÁKK csütörtöki közleménye szerint az első negyedévben végrehajtott adósságkezelési műveletek eredményeként a 2021. évre vonatkozó elsődleges kibocsátási terv 37 százalékban teljesült 2021. március 31-ig. A magyar állam szabad likviditási tartalékai hozzávetőlegesen a GDP 5,5 százalékát teszik ki az első negyedév végén.
Pénzügyi szektor Valóban két éven belül egyesíteni lehet három nagybankot? - A hét videója
Izsó Márton - Csabai Károly | 2021. március 26. 20:04
A koronavírus-járvány harmadik hullámának kellős közepén jelentette be a Magyar Bankholding Zrt., hogy a Budapest Bank, az MKB Bank és a Takarékbank egyesülési folyamata alig valamivel több mint két év múlva, 2023 közepén lezárulhat. Heti videónkban kollégánk, Csabai Károly azt járja körül, mennyire lehet reális ennyi időn belül egybetolni három nagybankokat, s például kell-e félnie az OTP-nek.
Pénzügyi szektor Részvénypiaci kilátások - újranyitásra hangolva
Natív tartalom | 2021. március 17. 13:53
Az OTP Alapkezelő értékszemléletű részvényalapja, az OTP Fundman Alap felkészült arra, hogy az idei év második felére talán ismét kinyithatnak a gazdaságok. Számos olyan vállalat részvényeit válogatták az Alapba, amelyek a válságot hatékonyságnövelésre és digitalizációra használták fel, hogy az újranyitás után magasabb piaci részesedéssel és a korábbinál nyereségesebb működéssel térhessenek vissza. Érdekes célpiacok és történetek.
Pénzügyi szektor Vezetőcsere az egyik hazai nagybanknál
Privátbankár.hu | 2021. március 16. 11:03
A K&H elnök-vezérigazgatója, David Moucheron a hitelintézet anyabankjánál, Belgiumban folytatja, helyére Guy Libot érkezik.
Pénzügyi szektor Heteken belül kiszállhat Garancsi István a Duna Takarék Bankból
Csabai Károly | 2021. március 16. 05:06
Úgy tudni ugyanis, a lapunk által fél éve megszellőztetett tranzakció célegyenesbe fordult: a Takarékbank tulajdonába kerülhet a hitelintézet. Annak ellenére, hogy érdeklődésünkre ezen információnkat nem erősítették meg, illetve kommentálták az érintettek.
Pénzügyi szektor Csányi Sándor: az OTP-t érdekli a Commerzbank leányának megvásárlása
Csabai Károly | 2021. március 5. 11:51
A legnagyobb hazai hitelintézet 2020-as évét értékelő sajtótájékoztatóján az elnök-vezérigazgató azt is elárulta, tőkehelyzetük lehetővé teszi, hogy a tavaly elmaradt osztalékot az idén várhatóval együtt kifizessék a jegybank által ajánlott türelmi idő lejárta, azaz 2021. szeptember 30. után, s emellett még tovább terjeszkedjenek. Három országban vizsgálnak akvizíciós célpontokat, közülük egyben van már most is jelen az OTP. Az idén lesznek bejelentések - helyezte kilátásba Csányi Sándor.
Pénzügyi szektor Kevesebbet költöttek, többet tettek félre az Erste ügyfelei
Privátbankár.hu | 2021. március 4. 13:45
Ez is a koronavírus-járvány hatása. A kisvállalkozók hitelfelvételét fogta vissza jobban a Covid, a mikrovállalkozások 2020-ban 18 százalékkal kevesebb hitelt vettek fel, mint egy évvel korábban. 
Pénzügyi szektor Magyarországról is kivonulhat a Commerzbank?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. március 1. 18:57
Kivonul Magyarországról és több más piacról Németország egyik legnagyobb pénzintézete, a Commerzbank - írta hétfői számában a Handelsblatt című német üzleti lap.
hírlevél
depositphotos