<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p
Egyelőre egy társaság kapott felhatalmazást arra, hogy üzletszerűen bizalmi vagyonkezelést végezzen, de 5-10 ilyen társaságnál több nem is lesz a piacon – véli dr. Menyhei Ákos ügyvéd, a STEP Hungary elnöke és Karagich István privátbanki szakértő, a STEP Hungary alapító tagja. A szakemberek szerint a generációváltás kapcsán mind több klasszikus kkv-vezetőnek ésszerű segítséget nyújthatnának a bizalmi vagyonkezelők.

Privátbankár: Összesen hány szereplő van a bizalmi vagyonkezelési piacon? Mennyi szereplőnek lehet hely?

dr. Menyhei Ákos

dr. Menyhei Ákos: A piaci szereplőket szét kell választani aszerint, hogy üzletszerű bizalmi vagyonkezelést végeznek-e vagy sem. Üzletszerű vagyonkezelésre jelenleg egy engedélyt adott ki a Magyar Nemzeti Bank, de a cégjegyzékbe további három bizalmi vagyonkezelő vállalkozást már bejegyeztek, akik közül kettő már megkérte a működési engedélyt a jegybanktól.

Karagich István: Üzletszerű üzemi vagyonkezelést végző vállalkozásból a következő 1-3 éves időszakban talán 5-10-nek lehet helye a magyar piacon, de részben az ország méreteinél, másrészt a bizalmi vagyonkezelés „evolúciója” miatt ez a piac erősen limitáltnak látszik. Jelentős lehet ugyanakkor a nem üzletszerű bizalmi vagyonkezelést végző magánszemélyek vagy vállalkozások szerepe is. A jelenlegi tapasztalat az, hogy a családi vállalkozást tulajdonló magánszemélyek jellemzően maguk szeretnének bizalmi vagyonkezelők lenni a saját vagyonuk tekintetében.

Pb.: A korábbi jogi akadályok mekkora részben hárultak el? Van-e még olyan terület, ami további pontosításra szorulna?

Karagich István

KI: Bizalmi vagyonkezelőkről és tevékenységük szabályairól szóló törvény valamennyi technikai akadályt elhárította a bizalmi vagyonkezelés magyarországi végzésének útjából. Van még néhány további átgondolást igénylő részlet, de összességében nagyon jó szabályozás került kialakításra, ami alapján lehet végezni a bizalmi vagyonkezelést itthon.

MÁ: Talán csak a vagyonrendelő hitelezőit esetlegesen megillető felmondási jog kapcsán látunk olyan tisztázandó kérdés köröket, amelyek módosítása szükséges.

Pb.: Milyen érdeklődést tapasztaltok az intézmény iránt? Mit gondoltok, Magyarországon mekkora lehet az érintettek köre?

MÁ: Óriási az érdeklődés a bizalmi vagyonkezelés iránt, ami világosan látszik témakörben szervezett konferenciák több száz fős látogatottságából valamint az ügyfelek folyamatos érdeklődéséből is. A magyar vállalkozások döntő részét a kis és középvállalkozások adják, amelyek nagy része potenciálisan érintett a generációváltásban, ezért számukra a bizalmi vagyonkezelés a végrendelet vagy a törvényes öröklés alternatívája lehet. Fentiek alapján, potenciálisan több tízezer család lehet érdekelt az intézmény megismerésében és alkalmazásában.

KI: Azt látni kell, hogy csak lassan barátkoznak meg a mai 60 év körüli cégtulajdonos apák a gondolattal, hogy a cégfelépítmények átadása, örökül hagyása, valamint ennek a jogi keretrendszerének megteremtése egyre aktuálisabb menedzsment feladat számukra.

Pb.: Mennyi idő kell egy-egy ügylet létrehozásához (hány, milyen mélységű találkozás)?

A Society of Trust and Estate Practitioners, a vagyonkezeléssel, adó- és vagyontervezéssel foglalkozó szakemberek nemzetközi szakmai szervezete, mely 22 éve alakult meg Nagy-Britanniában. 2013-ban megalakult a STEP Hungary 12 alapító szakember közreműködésével, de a tagság 1 év alatt a magas felvételi szakmai szint elvárások mellett is jelentősen, elsősorban praktizáló jogászokkal bővült. A STEP vezető szerepet tölt be – a mindenkori kormányokkal, adóhatóságokkal és törvényhozási testületekkel folytatott folyamatos szakmai konzultáció révén– a gyakorlati tapasztalatok jogszabályokba történő átültetésében, valamint ezen jogszabályok gyakorlati alkalmazásának elősegítésében.

MÁ: A bizalmi vagyonkezelési ügylet létrehozása hosszú folyamat, sok esetben hetek vagy hónapok szükségesek a létrehozásához. Meg kell ismerni mind a vagyonrendelőt, mind pedig a családját ahhoz, hogy átgondolt legyen a vagyonkezelés szabályrendszere. Maga a bizalmi vagyonkezelési szerződés elkészítése sem gyors, hiszen évtizedekre kell előre gondolkodni. Ez különösen nem könnyű az elmúlt évtizedek rendkívül sokat változó jogszabályi és vállalkozási klíma viszonyaihoz szokott, jellemzően 1-3 éves üzleti tervezéshez szocializálódott hazai vállalkozói elit számára. Ám éppen ezért csodás szakmai és bizalmi kihívás ez a konstruált előrelátást kínáló vagyonkezelő számára.

Pb.: Kit kell meggyőzni az intézmény hasznosságáról: a vagyon felhalmozóját, vagy a potenciális örökösöket?

KI: A vagyonrendelésről természetesen minden esetben a vagyonrendelő dönt, ezért őt kell meggyőzni az intézmény előnyeiről.

Pb.: A bizalmi vagyonkezelésnek mennyire kell attraktívnak lennie? Az érdeklődések alapján, hogy látjátok: az itthoni potenciális érdeklődők elvárása a vagyon biztonságos kezelése, vagy a hozamnövelés? Mennyivel tér el az attitűdjük azoktól az országoktól, ahol már múltja van a bizalmi vagyonkezelésnek?

KI: Mivel a generációváltás, és az ehhez kapcsolódó vagyontervezés, a polgári konzervatív gondolkodás alapeleme kell, hogy legyen, ennek természetes velejárója a jobb módú családoknál a jellemzően már igénybe vett privátbankári szolgáltatások mellett a vagyonstrukturálás hosszú távú elemeként a konzultáció a vagyon elhelyezésével, későbbi generációs átruházásával kapcsolatban egy ehhez értő szakemberrel.

MÁ: A bizalmi vagyonkezelés lényege a vagyon megőrzése és egyben tartása, továbbá a vagyonrendelő akaratának megfelelően a kedvezményezettek részére történő strukturált átadása. A bizalmi vagyonkezelők tehát alapvetően nem végeznek pénzügyi tanácsadást, banki tevékenységet meg végképp nem, feladatuk nem elsősorban a vagyon „hozamoptimalizálása” és gyarapítása, ennek megfelelően a hozam teljesen másodlagos. E tekintetben nincs különbség Magyarország és külföldi országok között, ám a bizalmi vagyonkezelés nem nélkülözheti a hozzáértő banki/privátbanki szakemberek segítségét és tapasztalatát.

Pb.: Milyen költségstruktúra alakul ki a magyar piacon szerintetek?

MÁ: Itt az üzletszerű bizalmi vagyonkezelést érdemes és lehet vizsgálni. Az üzletszerű üzemi vagyonkezelés magas fokú szabályozottsága miatt mindenképpen számolni kell éves alapköltséggel, ami nagyságrendileg három-négyezer euró között mozog. A költségek további részét nagyban meghatározza a vagyonrendelő által meghatározott feladatok mértéke és összetettsége, továbbá a kezelt vagyon nagysága és a hozzá kapcsolódó feladatok mértéke.

KI: A bizalmi vagyonkezelés összetett és bonyolult feladat, nem hasonlítható össze más jogintézménnyel. A bonyolultsága abban rejlik, hogy minden esetben teljesen egyéni kívánságokat kell teljesíteni, ezért a szolgáltatás árazása is minden esetben egyedileg alakul. A szolgáltatás egyedi jellege, komplexitása és költségvonzatai miatt behatárolható, milyen vagyon és vállalkozásméret fölött veszik igénybe majd az ügyfelek.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Bécsben jártak a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny legjobbjai
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 18. 13:19
Az egyik támogató, az Erste Bank az első két idényben az 1-3. helyen végzett csapatokat és tanáraikat hívta meg egynapos tanulmányútra az osztrák fővárosba. Amelynek fő programjaként a diákok a bank pénzügyi edukációs központjában hajtottak végre játékos gyakorlatokat.
Pénzügyi szektor Közelről vizsgálja majd a jegybank, hogy mi lesz a moratóriumosok törlesztőrészleteivel
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 15. 13:37
Az MNB 16 pénzügyi intézményt érintő témavizsgálatban tekinti át, hogy a hitelintézetek hogyan módosítják majd a törlesztési moratórium lejárta után az érintett lakossági hitelszerződések futamidejét.
Pénzügyi szektor A kereskedők örülnek a hitelmoratórium meghosszabbításának
MTI | 2021. szeptember 14. 08:32
Mert így nem kell szűkölködniük a napi fogyasztási javakban az eladósodottaknak.
Pénzügyi szektor Kiszállnak Orbán Viktorék az Erstéből?
Csabai Károly | 2021. szeptember 9. 05:21
A napokban volt öt éve annak, hogy a magyar állam, valamint az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) 15-15 százalékos részesedést szerzett az addig az osztrák anyabank kizárólagos tulajdonában állt hitelintézetben. Most az a pletyka kering bankárberkekben, hogy az Orbán-kormány eladná a pakettjét. Utánajártunk, lehet-e ennek realitása.
Pénzügyi szektor Beszakadt a bitcoin, miután hivatalos fizetőeszköz lett Salvadorban
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 8. 11:24
Esett az árfolyama, a salvadoriak pedig még tüntettek is a kriptovaluta ellen az ország fővárosában.
Pénzügyi szektor Ezúttal a biztosítási szektort tarolnák le Mészáros Lőrincék
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 1. 10:37
Szeptember elsejével indítja működését a CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító Zrt. (CIG EMABIT). A pénzügyi szolgáltató az induláskor vállalati ügyfelek számára értékesíti nem-életbiztosítási termékeit, de a tervek szerint jövőre a lakossági szegmensnek szánt ajánlatok is megjelennek majd portfóliójában.
Pénzügyi szektor Hogyan reagálnak a bankok Matolcsy Györgyék legújabb húzására? - A hét videója
Izsó Márton - Csabai Károly | 2021. augusztus 27. 19:15
Sorrendben harmadszor emelt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az alapkamatán, amelynek következtében az már több mint hat éve nem látott magasságba emelkedett. Ez rossz hír a hitelfelvételre készülőknek és a változó kamatozású kölcsönöket törlesztőknek egyaránt. Ráadásul szinte biztosra vehető, hogy még nincs vége a monetáris szigorításoknak. De vajon meddig emelkedhet még a hitelek árazásánál irányadó MNB-alapkamat? Ez alapvetően attól függ, mennyire sikerül letörni az inflációt. Ezekre a kérdésekre keresi a választ heti videónkban felelős szerkesztőnk, Csabai Károly.
Pénzügyi szektor Így védekezhetünk az adathalászokkal szemben
PR | 2021. augusztus 23. 09:05
Az ügyfeleknek és a bankoknak egyaránt sok bosszúságot okoz az adathalászat. A hitelintézetek folyamatosan dolgoznak a csalások megelőzéséért, de az ügyfeleknek is tudniuk kell, hogyan reagáljanak egy ilyen helyzetben. Néhány szabály betartásával ugyanis könnyedén elkerülhetjük, hogy más is hozzáférjen a megtakarításunkhoz vagy a személyes adatainkhoz.
Pénzügyi szektor Eltűnik a mágnescsík a bankkártyákról
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 21. 08:22
Elsőként a fizetéstechnológiai szolgáltatók közül a Mastercard kivezeti a mágnescsíkot a bankkártyákról..
Pénzügyi szektor Kevesebb kínai tőke vándorolt külföldre idén
MTI | 2021. augusztus 20. 14:16
Csökkent Kína pénzügyi ágazaton kívüli külföldi tőkekihelyezése (ODI) az idei első hét hónapban éves összevetésben.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos