<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Egyelőre egy társaság kapott felhatalmazást arra, hogy üzletszerűen bizalmi vagyonkezelést végezzen, de 5-10 ilyen társaságnál több nem is lesz a piacon – véli dr. Menyhei Ákos ügyvéd, a STEP Hungary elnöke és Karagich István privátbanki szakértő, a STEP Hungary alapító tagja. A szakemberek szerint a generációváltás kapcsán mind több klasszikus kkv-vezetőnek ésszerű segítséget nyújthatnának a bizalmi vagyonkezelők.

Privátbankár: Összesen hány szereplő van a bizalmi vagyonkezelési piacon? Mennyi szereplőnek lehet hely?

dr. Menyhei Ákos

dr. Menyhei Ákos: A piaci szereplőket szét kell választani aszerint, hogy üzletszerű bizalmi vagyonkezelést végeznek-e vagy sem. Üzletszerű vagyonkezelésre jelenleg egy engedélyt adott ki a Magyar Nemzeti Bank, de a cégjegyzékbe további három bizalmi vagyonkezelő vállalkozást már bejegyeztek, akik közül kettő már megkérte a működési engedélyt a jegybanktól.

Karagich István: Üzletszerű üzemi vagyonkezelést végző vállalkozásból a következő 1-3 éves időszakban talán 5-10-nek lehet helye a magyar piacon, de részben az ország méreteinél, másrészt a bizalmi vagyonkezelés „evolúciója” miatt ez a piac erősen limitáltnak látszik. Jelentős lehet ugyanakkor a nem üzletszerű bizalmi vagyonkezelést végző magánszemélyek vagy vállalkozások szerepe is. A jelenlegi tapasztalat az, hogy a családi vállalkozást tulajdonló magánszemélyek jellemzően maguk szeretnének bizalmi vagyonkezelők lenni a saját vagyonuk tekintetében.

Pb.: A korábbi jogi akadályok mekkora részben hárultak el? Van-e még olyan terület, ami további pontosításra szorulna?

Karagich István

KI: Bizalmi vagyonkezelőkről és tevékenységük szabályairól szóló törvény valamennyi technikai akadályt elhárította a bizalmi vagyonkezelés magyarországi végzésének útjából. Van még néhány további átgondolást igénylő részlet, de összességében nagyon jó szabályozás került kialakításra, ami alapján lehet végezni a bizalmi vagyonkezelést itthon.

MÁ: Talán csak a vagyonrendelő hitelezőit esetlegesen megillető felmondási jog kapcsán látunk olyan tisztázandó kérdés köröket, amelyek módosítása szükséges.

Pb.: Milyen érdeklődést tapasztaltok az intézmény iránt? Mit gondoltok, Magyarországon mekkora lehet az érintettek köre?

MÁ: Óriási az érdeklődés a bizalmi vagyonkezelés iránt, ami világosan látszik témakörben szervezett konferenciák több száz fős látogatottságából valamint az ügyfelek folyamatos érdeklődéséből is. A magyar vállalkozások döntő részét a kis és középvállalkozások adják, amelyek nagy része potenciálisan érintett a generációváltásban, ezért számukra a bizalmi vagyonkezelés a végrendelet vagy a törvényes öröklés alternatívája lehet. Fentiek alapján, potenciálisan több tízezer család lehet érdekelt az intézmény megismerésében és alkalmazásában.

KI: Azt látni kell, hogy csak lassan barátkoznak meg a mai 60 év körüli cégtulajdonos apák a gondolattal, hogy a cégfelépítmények átadása, örökül hagyása, valamint ennek a jogi keretrendszerének megteremtése egyre aktuálisabb menedzsment feladat számukra.

Pb.: Mennyi idő kell egy-egy ügylet létrehozásához (hány, milyen mélységű találkozás)?

A Society of Trust and Estate Practitioners, a vagyonkezeléssel, adó- és vagyontervezéssel foglalkozó szakemberek nemzetközi szakmai szervezete, mely 22 éve alakult meg Nagy-Britanniában. 2013-ban megalakult a STEP Hungary 12 alapító szakember közreműködésével, de a tagság 1 év alatt a magas felvételi szakmai szint elvárások mellett is jelentősen, elsősorban praktizáló jogászokkal bővült. A STEP vezető szerepet tölt be – a mindenkori kormányokkal, adóhatóságokkal és törvényhozási testületekkel folytatott folyamatos szakmai konzultáció révén– a gyakorlati tapasztalatok jogszabályokba történő átültetésében, valamint ezen jogszabályok gyakorlati alkalmazásának elősegítésében.

MÁ: A bizalmi vagyonkezelési ügylet létrehozása hosszú folyamat, sok esetben hetek vagy hónapok szükségesek a létrehozásához. Meg kell ismerni mind a vagyonrendelőt, mind pedig a családját ahhoz, hogy átgondolt legyen a vagyonkezelés szabályrendszere. Maga a bizalmi vagyonkezelési szerződés elkészítése sem gyors, hiszen évtizedekre kell előre gondolkodni. Ez különösen nem könnyű az elmúlt évtizedek rendkívül sokat változó jogszabályi és vállalkozási klíma viszonyaihoz szokott, jellemzően 1-3 éves üzleti tervezéshez szocializálódott hazai vállalkozói elit számára. Ám éppen ezért csodás szakmai és bizalmi kihívás ez a konstruált előrelátást kínáló vagyonkezelő számára.

Pb.: Kit kell meggyőzni az intézmény hasznosságáról: a vagyon felhalmozóját, vagy a potenciális örökösöket?

KI: A vagyonrendelésről természetesen minden esetben a vagyonrendelő dönt, ezért őt kell meggyőzni az intézmény előnyeiről.

Pb.: A bizalmi vagyonkezelésnek mennyire kell attraktívnak lennie? Az érdeklődések alapján, hogy látjátok: az itthoni potenciális érdeklődők elvárása a vagyon biztonságos kezelése, vagy a hozamnövelés? Mennyivel tér el az attitűdjük azoktól az országoktól, ahol már múltja van a bizalmi vagyonkezelésnek?

KI: Mivel a generációváltás, és az ehhez kapcsolódó vagyontervezés, a polgári konzervatív gondolkodás alapeleme kell, hogy legyen, ennek természetes velejárója a jobb módú családoknál a jellemzően már igénybe vett privátbankári szolgáltatások mellett a vagyonstrukturálás hosszú távú elemeként a konzultáció a vagyon elhelyezésével, későbbi generációs átruházásával kapcsolatban egy ehhez értő szakemberrel.

MÁ: A bizalmi vagyonkezelés lényege a vagyon megőrzése és egyben tartása, továbbá a vagyonrendelő akaratának megfelelően a kedvezményezettek részére történő strukturált átadása. A bizalmi vagyonkezelők tehát alapvetően nem végeznek pénzügyi tanácsadást, banki tevékenységet meg végképp nem, feladatuk nem elsősorban a vagyon „hozamoptimalizálása” és gyarapítása, ennek megfelelően a hozam teljesen másodlagos. E tekintetben nincs különbség Magyarország és külföldi országok között, ám a bizalmi vagyonkezelés nem nélkülözheti a hozzáértő banki/privátbanki szakemberek segítségét és tapasztalatát.

Pb.: Milyen költségstruktúra alakul ki a magyar piacon szerintetek?

MÁ: Itt az üzletszerű bizalmi vagyonkezelést érdemes és lehet vizsgálni. Az üzletszerű üzemi vagyonkezelés magas fokú szabályozottsága miatt mindenképpen számolni kell éves alapköltséggel, ami nagyságrendileg három-négyezer euró között mozog. A költségek további részét nagyban meghatározza a vagyonrendelő által meghatározott feladatok mértéke és összetettsége, továbbá a kezelt vagyon nagysága és a hozzá kapcsolódó feladatok mértéke.

KI: A bizalmi vagyonkezelés összetett és bonyolult feladat, nem hasonlítható össze más jogintézménnyel. A bonyolultsága abban rejlik, hogy minden esetben teljesen egyéni kívánságokat kell teljesíteni, ezért a szolgáltatás árazása is minden esetben egyedileg alakul. A szolgáltatás egyedi jellege, komplexitása és költségvonzatai miatt behatárolható, milyen vagyon és vállalkozásméret fölött veszik igénybe majd az ügyfelek.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Megvan, mi lesz az új magyar nagybank neve
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 27. 08:38
2023 májusában egyesül a Magyar Bankholdinghoz tartozó MKB Bank Nyrt. és a Takarékbank Zrt. Az új bank MBH Bank Nyrt. néven működik tovább, egységes márkanévvel és arculattal. Mérlegfőösszeg alapján az MBH Bank a második legnagyobb magyarországi bank lesz több mint 10 ezer milliárd forintos mérlegfőösszeggel és stabil pénzügyi intézmény mintegy 2,3 millió ügyféllel, valamint piacvezető pozícióban a vállalati hitelezésben és az agrárfinanszírozásban.
Pénzügyi szektor Csányi Sándor nem érti, miért nem vonult még ki néhány bank az országból
Gáspár András | 2022. szeptember 22. 13:55
Csányi Sándor nem érti, egyes bankok miért nem vonultak még ki Magyarországról ilyen terhek mellett. Más szektorok sokkal jövedelmezőbbek, mégis a bankok nyakába varrták az extraprofitadót – ami a hitelezés visszafogásában is lecsapódhat. Az OTP mindezt persze túléli, de a hitelezésnek nem fog jót tenni.
Pénzügyi szektor Stratégia együttműködést kötött a MagNet és az SPB
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 21. 16:33
Stratégiai együttműködést kötött a MagNet Magyar Közösségi Bank Zrt. (MagNet) és az SPB Befektetési Zrt. (SPB), amelynek keretében az SPB befektetési tanácsadási és portfóliókezelési szolgáltatásokat nyújt a MagNet ügyfelei számára.
Pénzügyi szektor Izmosan indította a reggelt a forint
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 20. 07:38
Erősödött a forint kedd reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti árfolyamához képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Bank360: A kisbankoknál már 6-7 százalékos betéti kamatok is elérhetők
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 12. 09:20
Az emelkedő jegybanki alapkamatot követve a kisebb pénzintézetek is igyekeznek kedvezőbb betéti kamatokat kínálni ügyfeleiknek. A nagybankok egyelőre nem léptek jelentőset.
Pénzügyi szektor Kevesen akarnak hitelt, mértéktartóbbak lettek a bankok
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 9. 13:02
Idén júliusban már kisebb kamatmarzs mellett helyezték ki személyi hiteleiket a bankok, mint amekkora felárat a kormány a pandémia elején bevezetett kamatplafon idején engedélyezett nekik. Bár a legtöbb érv a komoly mértékű kamatemelés mellett szól, a money.hu szakértői szerint a bankok a szűkülő kereslet miatt csak vonakodva emelik a személyi kölcsönök kamatát, sőt kamatcsökkentésre is van példa.
Pénzügyi szektor Kiderült, mennyit vett ki a bankok zsebéből az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 5. 12:59
Alapvetően az extraprofitadó, valamint a romló hitelportfóliókra elszámolt veszteségképzés miatt a bankszektor jóval kisebb nyereséget ért el az elmúlt egy évben, mint azt megelőzően.
Pénzügyi szektor Meg sem lepődünk: rekordmagas volt az infláció augusztusban az Európai Unióban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 31. 14:19
Az euróövezetben a fogyasztói árak rekordmértékben, 9,1 százalékkal nőttek augusztusban éves összevetésben - közölte az unió statisztikai hivatala (Eurostat) szerdán előzetes adatként.
Pénzügyi szektor Brutális drágulás történt a lakáshiteleknél
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 26. 07:58
Az elmúlt fél évben a jegybanki kamatemelések jelentősen feltornázták a lakáshitelek árát: az új kölcsönöknél 30 százalékkal nőttek a törlesztőrészletek. A Bank360.hu kalkulációi alapján egy 20 millió forintos lakáshitel csaknem 10 millió forinttal többe kerül most, mint februárban.
Pénzügyi szektor Kritikus ponthoz érkezett a lakossági bankolás: mit hoz a jövő?
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 24. 14:39
A lakossági bankszektor jelentős változások kereszttüzében van és kritikus ponthoz érkezett.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG