<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A pénzügyi szolgáltatók fogyasztói kölcsönszerződéseinek egyoldalú módosításával kapcsolatos ítélkezési gyakorlatot vizsgálta a Kúria joggyakorlat-elemző csoportja.

Van értelme az egyoldalú szerződésmódosításnak

A jelentéstervezet megállapítja, hogy az egyoldalú szerződésmódosítás lehetősége önmagában nem tisztességtelen, de a rendes üzleti kockázatokat minden félnek magának kell viselnie, és indokolatlan előnyszerzés érdekében senki nem élhet ezzel a joggal.

Az egyoldalú szerződésmódosítást indokolttá teheti a hosszabb távú, tartós jogviszonyokban a körülmények előre nem látható, a rendes üzleti kockázaton kívül eső, objektív okokból bekövetkező változása. Az egyoldalú szerződésmódosítás lehetősége racionális és indokolt, mindkét szerződő fél érdekében álló, hiszen a hosszú távú szerződés alatt a szolgáltatás és ellenszolgáltatás közti egyensúly megőrzését szolgálja, a kockázatokat csökkenti - mondta Vezekényi Ursula, a Kúria tanácselnöke egy háttérbeszélgetésen.

Hozzátette, hogy ellenkező esetben a pénzügyi szolgáltató a jövőbeni esetleges költségemelkedéseit elővigyázatosságból már szerződéskötéskor a fogyasztóra terhelné, azaz ebben az esetben a kölcsön sokkal drágább lenne. Továbbá a szakember figyelmeztetett arra is: a pénzintézetek a betétesek pénzét kezelik.

Élni lehet vele, visszaélni nem

Ugyanakkor a megvitatásra váró munkaanyag tartalmazza azt is: "az egyoldalú szerződésmódosítás jogát nem lehet egyoldalú haszonszerzésre fordítani".

A pénzintézet egyoldalú, indokolatlan előnyökhöz jutna, ha a rendes üzleti kockázatba tartozó hátrányokat áthárítaná a fogyasztókra. Az egyoldalú szerződésmódosítás jogát lényegében akkor gyakorolhatja a pénzügyi szolgáltató, ha a körülmények előre nem látható változása számára lényeges érdeksérelmet okoz, és a rendes üzleti kockázaton kívül esik - fejtette ki a Kúria tanácselnöke.

A rendes - előre látható, kalkulálható - üzleti kockázatot minden szerződő félnek vállalnia kell, ebbe tartozik a szerződéskötést követő változások lehetőségének felmérése, és ebben a körben a felek általában nem hivatkozhatnak pusztán arra az egyoldalú szerződésmódosítás érdekében, hogy a változások folytán számukra a teljesítés elnehezült.

Nem csak akkor kell változtatni, ha a fogyasztó rosszul jár

A Kúria korábbi állásfoglalása az egyoldalú szerződésmódosításról >>

Az egyoldalú szerződésmódosítás kikötésekor, illetve végrehajtásakor számos elvet tiszteletben kell tartani, így például a szimmetria elvét, amely szerint a körülményeknek a fogyasztó számára kedvező változását is érvényesíteni kell. Az egyoldalú szerződésmódosítást akkor jogosult gyakorolni a pénzintézet, ha az arra okot adó körülményeket tételesen, teljes körűen és egyértelműen tartalmazza a szerződés, melyben erre az esetre felmondási jogot kell biztosítani az ügyfélnek.

Az egyértelműség megítélésekor egy átlagos fogyasztót kell figyelembe venni, ám az olyan egyértelmű szakmai fogalmakat nem kell elmagyarázni a szerződésben, mint például hogy jegybanki alapkamat vagy állampapír átlaghozama. Továbbá az egyoldalú módosítás feltételeinek objektívnek kell lenniük, ami azt jelenti, hogy a szolgáltatónak nincs módja azokat befolyásolni.

A kúriai munkaanyag szerint a pénzügyi szolgáltatónak az árazás elveit is rögzítenie kell, azaz hogy milyen ügyfeleknek mennyiért, milyen árváltoztatási mechanizmusokkal értékesíti termékeit. Az árazás elveit a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete ellenőrizheti.

Semmis az a kikötés, amely a jóhiszeműség és a tisztesség követelményének megsértésével indokolatlanul előnyös helyzetbe hozza a pénzintézetet, és hátrányos a fogyasztó számára. A szakember szerint a hatályos szabályozás megfelelő, a 2010 előtti egyoldalú szerződésmódosítások megítélése okoz nehézséget.

A Kúrián a napokban szakmai tanácskozást tartanak a munkaanyagról, majd a legfelsőbb bírói fórum polgári kollégiuma is megvitatja.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Téved, aki azt hiszi, a kamatstopnál nincs jobb megoldás
Privátbankár.hu | 2022. január 19. 11:02
Még a kamatstopban beégetett törlesztőrészletnél is kisebb törlesztőrészlet-ajánlatot kaphatnak a változó kamatozású kölcsönnel rendelkezők annak köszönhetően, hogy az új hitelek kamatfelára töredékére esett a korábbiaknak. A referenciakamatok eltérő mértékű emelkedése miatt több esetben a végig fix hitelek kamatai ma már alacsonyabbak, mint a hosszabb időre fixált hiteleké – de gyorsan lépni kell.
Pénzügyi szektor Lapunknak eltitkolta, másnak kiadta a pénzmosási adatokat a Pénzügyminisztérium
Privátbankár.hu | 2022. január 18. 18:21
Rengeteg a gyanús eset, alig győzik jelenteni a pénzügyi szolgáltatók.
Pénzügyi szektor Még várat magára a Revolut leánybankká alakulása 
Privátbankár.hu | 2022. január 18. 11:55
Az MNB adott ki erről egy állásfoglalást.
Pénzügyi szektor Vesztesek és nagy nyertesek: mi történt a hazai befektetési alapok piacán tavaly?
Privátbankár.hu | 2022. január 14. 17:19
A Bamosz tagok 7851 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban, összesen pedig 14 százalékkal nőtt az alapokban kezelt vagyon egy év alatt.
Pénzügyi szektor Öntötte a pénzt az EBRD tavaly a térségünkbe
Privátbankár.hu | 2022. január 14. 06:57
Rekordösszegű finanszírozást nyújtott zöldberuházásokra a működési térségéhez tartozó felzárkózó gazdaságokban tavaly az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD).
Pénzügyi szektor Brutálisan megdrágultak a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2022. január 12. 12:39
Alig több mint két hónap alatt ötödével emelkedtek a korábban legkeresettebbnek számító, 10 éves kamatperiódusra kínált jelzáloghitelek top-kamatai.
Pénzügyi szektor Kitűnően zárta az évet a svájci jegybank
Privátbankár.hu | 2022. január 7. 09:03
A nyereség egy részét kötelezően fizeti be a központi és tartományi költségvetésekbe.
Pénzügyi szektor Megvan, miért kell a vállalkozóknak a Gránit Bankba utalni a pénzt
Privátbankár.hu | 2022. január 6. 13:11
Röviden: mert rendkívül kedvező ajánlatot kaptak.
Pénzügyi szektor Idén sem vár könnyű év a HR szakmára
Privátbankár.hu | 2022. január 5. 11:03
Viharos, lezárásokkal és újranyitásokkal nehezített évet hagytunk magunk mögött, és könnyen elképzelhető, hogy 2022 sem lesz könnyebb - véli a K&H HR igazgatója.
Pénzügyi szektor Óriási átalakulás a lízingpiacon: Euroleasing néven folytatják a Bankholding lízingcégei
Privátbankár.hu | 2022. január 3. 14:01
Nagy fúzióval indul az év.
Friss
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló