1p
A Takarékbankon keresztül nyomul be az állam a pénzügyi piacokra, az ügyfelek ebből elvileg sok mindent majd nem vesznek észre. Az állami nyomulással a Posta is jól jár, mely tulajdonhoz jut a nemrég kivásárolt Takarékbankban is - ők az átalakítás abszolút nyertesei. Elfogadta és a parlament elé terjesztette a kormány a szövetkezeti hitelintézetek integrációjának átalakításáról szóló törvényjavaslatot.

A Takarékbank ajtaján kopogtattak

Sajtótájékoztatón jelentette be Giró-Szász András kormányszóvivő és Vojnits Tamás kormánybiztos, hogy a kormány új és egységes takarékszövetkezeti integrációs rendszert hoz létre. Magyarul: az összes takarékszövetkezeti integráció és takarékszövetkezet ezek után egy ernyőszervezet, a Takarékbank alá fog majd tartozni.

Vojnits Tamás és Giró-Szász AndrásA 2010-es kormányváltás óta deklarált célja a kabinetnek a takarékszövetkezeti rendszer erősítése, ez jól összeegyeztethető azzal a szándékkal, hogy a pénzügyi szektorban növeljék a magyar résztulajdon arányát. Nem mellesleg, a vidék bankjaként számon tartott takszövökön keresztül az állam még jobban fel tudja pörgetni az itteni hitelezést.

A kormány az első lépést a takarékok irányába akkor tette meg, amikor a német többségi tulajdonost kivásárolta a most központi integrációs pénzintézetnek megtett Takarékbankból. A kötelező központosítás lényege, hogy a takarékok üzletpolitikáját összehangolják, közös termékeik lesznek és egységes informatikai hátterük, megjelenésük. Vojnits szerint a központosítás után az eddig szétdarabolt magyar szövetkezeti rendszer több nyugat-európaihoz hasonlóan fog majd működni, a cél: 1 millió ember magas színvonalú kiszolgálása vidéken. Vojnits szerint az előkészítő munka egy fontos eleme volt, hogy az újraszervezett szövetkezeti rendszer megfeleljen a 2014. január 1-től érvényes szigorúbb tőke- és likviditási szabályoknak.

Jó üzlet lesz a szövetkezeti tagság?

Az új ernyőszervezet két fő pillére az integrációs szervezet és a Takarékbank lesz, hasonlóan a külföldi példák többségéhez. Vojnits szerint így lehetővé válik, hogy a központi bank (vagyis a Takarékbank) sokkal egységesebb módon szervezze az eddiginél a takarékok üzleti folyamatait. Az eddigi integrációkban nem működött keresztgarancia jön létre, hasonlóan a bankfiókokhoz, az ügyfelek bárhol intézhetik például ügyeiket, a pénzükért nem csak a számlavezető takarékjuk áll majd jót.

A szövetkezeti működés jogi keretei ugyanakkor nem változnak, ezek különleges értéket képviselnek - mondta Vojnits. Megmarad tehát az egy tag - egy szavazat elve. Az osztalékról helyi szinten születik döntés a jövőben, és az egyes tulajdonosok részesedése sem változik. Mivel a korszerűsítés révén nyereségesebbek lehetnek a takarékok, jobban megéri majd tulajdonosnak lenni.

Morzsák jutnak a Postának is

A kormánybiztos kérdésre válaszolva elmondta: az újra szervezett integráció stratégiai együttműködésre lép a Magyar Postával, az állami cég amúgy tulajdonhányadot is szerez majd a Takarékbankból. A Posta és a takarékok eddig is sok helyen együttműködtek, ez a kapcsolat most majd szorosabbá válhat: ez Vojnits szerint számtalan üzleti lehetőséget rejt magában. A Posta sem jár rosszul, a kötelező postai piacnyitás után most újabb területre tör be (ha már a mobilpiac nem jött össze), az ország egyik legnagyobb pénzügyi értékesítési hálózata jön létre. Az új rendszert megalapozó törvényjavaslatokat már benyújtották a T. Háznak.


LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Tovább él a kamatsapka Magyarországon
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 16:33
Jövő év áprilisáig.
Pénzügyi szektor Fontos határidő jár le hamarosan a babaváróval kapcsolatban
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 12:52
Azoknak a pároknak, akik még a jelenlegi feltételekkel szeretnének babaváró hitelt felvenni, legkésőbb december 16-ig be kell nyújtaniuk az igénylésüket, máskülönben kicsúszhatnak a határidőből.
Pénzügyi szektor Javuló profittermelési képesség az MBH-nál
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 10:20
Stabilan növekvő pénzügyi eredményekkel zárta az év első kilenc hónapját, ezen belül pedig a harmadik negyedévet az MBH Bank.
Pénzügyi szektor Újabb rekordot döntött az AutoWallis
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 09:46
Tovább gyorsított az AutoWallis Csoport az év első kilenc hónapjában, így már szeptember végére meghaladta a tavalyi egész éves árbevételét és nyereségét.
Pénzügyi szektor Kulcsfontosságú időszak jön, érdemes lépnie a pénztártagoknak
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 12:47
A munkaerő megtartása miatt a kedvezményes adókulcsú cafeteria idejéhez hasonló arányban vállalják a munkáltatók azt, hogy dolgozóik öngondoskodását önkéntés nyugdíjpénztári befizetésekkel is segítik – hívta fel a figyelmet Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu szakértője. Szerinte a befizetések ennek ellenére messze az infláció alatt maradnak, utoljára 2014-ban érkezett ilyen kevés új tag a pénztárakba, ráadásul a kifizetések immár harmadik negyedéve meghaladják a bevételeket.
Pénzügyi szektor Utolsó lehetőség: búcsúzik az egyik legjobban fizető állampapír
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 10:33
A keddi nap végéig lehet vásárolni a jövőre várhatóan 18 százalékos hozamot fizető magyar állampapírból. 
Pénzügyi szektor Kell az állam, kell a család az ingatlanvételhez
Natív tartalom | 2023. november 22. 15:51
Minden forintot meg kell fognia annak, aki most ingatlanhoz szeretne jutni. Viszlay Zoltán, az MBH Bank árazási vezetője szerint az 50-60 milliós, átlagos nagyvárosi ingatlan megvásárlásához jó eséllyel kell egy méretes önerő, aminek a megteremtéséhez minden lehetőséget meg kell vizsgálni, legyen ez állami támogatás, családi segítség vagy épp banki forrás.
Pénzügyi szektor Még az idén is jól jöhet a babaváró
Privátbankár.hu | 2023. november 22. 12:56
Négy okot sorolnak fel a szakértők, amiért érdemes lehet még idén felvenni a babaváró hitelt
Pénzügyi szektor Figyelmeztetést küldött minden vásárlónak az MNB
Privátbankár.hu | 2023. november 22. 10:41
A "Hitel nem ajándék" - ezzel a címmel indít edukatív kampányt a Magyar Nemzeti Bank. A cél, hogy a vásárlók elkerüljék az átveréseket. 
Pénzügyi szektor Búcsú a két számjegyű betéti kamatoktól
Privátbankár.hu | 2023. november 22. 08:29
Tavaly októberben megjelentek, idén novemberben eltűnhetnek a banki betétlekötési ajánlatokból a két számjegyű kamatok. Ugyanakkor az év végén nagy eséllyel lesz olyan bank, amely az infláció feletti (reál)kamatot ajánl ügyfeleinek.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG