4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A tudatos hitelfelvevő ma már komoly mértékben spórolhat, ám a tömeg nem tájékozódik kellőképp, ezért a hitelintézetek egy része magasan tartja a személyi hitelek kamatszintjét - derült ki a GKI felméréséből.

A teljes hiteldíj mutató alapján a legkézenfekvőbb a választás, ha személyi hitelt akarunk felvenni, hiszen jobban mutatja a hitelek közötti különbséget, mint például a törlesztőrészletek – derült ki azon a sajtóbeszélgetésen, amelyen a GKI legfrissebb kutatási eredményeiről tájékoztattak.

Sokba kerül a kényelem

Érdekes helyzetben van a személyi hitel piac: miközben a statisztikák szerint nem állt meg az állomány csökkenése, a fogyasztási hitelek terén az elmúlt egy évben 6,3 százalékponttal csökkent a a személyi átlagos hitelköltsége, azaz szolgáltatói verseny van a piacon – már azok között, akik tényleg versenyezni akarnak. Miként azt Horváth Gábor, a GKI kutatásvezetője elmondta, sok bank ma még kihasználja azt a lehetőséget, hogy az ügyfél először a számlavezetőjéhez fordul, ha hitelre van szüksége. Ha elég szofisztikált és nem csak pár napos overdraftra van szüksége, akkor a tanultabb elutasítja a folyószámlahitelt, s az annál számottevően olcsóbb személyi hitelt választja. Ám épp ezért a viszonylag komoly tömeg tehetetlensége miatt a pénzintézetek jó része a törvényi maximum szintjén, a jegybanki kamat +24 százalékos szint (jelenleg 26,3%) közelében tartja a kamatot. A GKI összehasonlításból ugyanakkor jól látszik, hogy érdemes összehasonlítani a szolgáltatók ajánlatait.

Mi hiányzik a THM-ből?

Erre jó lehetőséget teremtenek a banki termék-összehasonlító oldalak, ám – miként arra Ács Gábor, a Forbes újságírója felhívta a figyelmet – itt is lehetnek buktatók. Sok bank például a folyósításkor akár 5 százalékos kezdeti költséget is felszámol, azaz ennyivel csökkentett összeget utal csak az ügyfélnek. Ebben az összevetésben megtévesztő lehet, hogy a többi, hasonló összeget utaló társaságnál kisebb a futamidő alatt visszafizetendő összeg, ám itt ugyebár kevesebb a kézhez kapott pénz is... Ezt a „trükköt” ugyanakkor a THM ki tudja mutatni. Azt viszont nem, hogy a bankok egy részénél a kedvezőbb kamatozású konstrukció igénybevételét egyéb szolgáltatások igénybevételéhez (speciális számlavezetés, bér-átutalás) kötik, vagy egyéb biztosítékot (közjegyzői okiratba foglás) kérnek.

A verseny ugyanakkor egyre inkább olyan piacon fog zajlani, ahol tudatosabb vásárlók lesznek, s számukra kell attraktív ajánlatokat adni. - vélekedett Holló Bence a Cofidis Magyarországi Fióktelepének vezetője, amely a GKI kutatása szerint Fapados Kölcsönével – amelyet a szakember úgy mutatott be, hogy világújdonság, amelyet a Cofidis más piacokon is bevezet majd a magyarországi teszt után – az élbolyban végzett. A költségeket az okozza, hogy itt – a diszkont légitársaságok mintájára – rendkívül lecsökkentették az ügyletet megdrágító ügyfélkapcsolatot, a levelezés elektronikusan zajlik és a törlesztési is csak banki átutalással lehetséges. Minden más opció választása többletköltséggel jár.

Új szabályok

Nagy kérdés, hogy merre indul el a Magyar Nemzeti Bank az ősztől bevezetésre kerülő szabályozások terén, amely révén igyekszik még a boom előtt szabályozottabb keretek közé szorítani a hitelpiacot. Holló Bence szerint várhatóan csak a ténylegesen igazolt jövedelmek lesznek beszámíthatóak a jövedelemarányos törlesztés kapcsán – nem lesz elég azt igazolni, hogy a számlára rendszeres jövedelemátutalás érkezik. Egyelőre csak a feltételek állnak majd fel, hogy a jegybank kezében megfelelő eszköz legyen arra, hogy kontroll alatt tartsa a hitelpiacot és akkor, ha azt érzi, hogy túlzott kockázatok jelennek meg, mind a jövedelemarányos törlesztés, mind a hitelfedezeti érték maximuma esetében szigoríthat, amely szűkítheti a keresletet – vélekedett Nagy László Nándor, a Privátbankár.hu főmunkatársa. Ez ugyanakkor vékony jég, hiszen a feltételeket teljesíteni nem tudók esetleg az ellenőrizhetetlen pénzkölcsön-piacon, az uzsorásoknál jelenhetnek meg.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Hatalmas osztalékot fizet az OTP és nagy uniós felvásárlásra készül a bank
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:17
Vételi ajánlatot tettek az egyik uniós országban.
Pénzügyi szektor Elkerekedik a szeme, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 07:25
Minimálisan gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek reggel a csütörtök kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Pénzügyi szektor Az MNB szigorú szemével ráncba szedte a gyorskölcsönzőket
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:44
Hatékony, „puha" eszközök bevetésével az MNB két gyorskölcsönző intézmény több, aggályosnak ítélt általános szerződési feltételeit módosíttatta.
Pénzügyi szektor Hoppon maradnak Mészáros Lőrinc bankjának befektetői
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:57
Nem fizet osztalékot az MBH Jelzálogbank. De ez nem feltétlenül rossz hír.
Pénzügyi szektor Erste-ügyfél? Akkor figyeljen, fontos bejelentést tett a bankja
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:06
Megszűnik az Azonnali Könnyített Törlesztés szolgáltatás.
Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
Pénzügyi szektor Csütörtökön talán valami csodára készül a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 07:18
Erősödött kissé a forint csütörtök reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Nem „gyengeelméjűek" az elemzők – tudhattuk meg a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 10. 15:01
Szabó Balázs, a Hold Alapkezelő vezérigazgatója - többek között - az extremitásokról is beszélt a Klasszis Klub Befektetői Univerzum című rendezvényén.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG