4p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A tudatos hitelfelvevő ma már komoly mértékben spórolhat, ám a tömeg nem tájékozódik kellőképp, ezért a hitelintézetek egy része magasan tartja a személyi hitelek kamatszintjét - derült ki a GKI felméréséből.

A teljes hiteldíj mutató alapján a legkézenfekvőbb a választás, ha személyi hitelt akarunk felvenni, hiszen jobban mutatja a hitelek közötti különbséget, mint például a törlesztőrészletek – derült ki azon a sajtóbeszélgetésen, amelyen a GKI legfrissebb kutatási eredményeiről tájékoztattak.

Sokba kerül a kényelem

Érdekes helyzetben van a személyi hitel piac: miközben a statisztikák szerint nem állt meg az állomány csökkenése, a fogyasztási hitelek terén az elmúlt egy évben 6,3 százalékponttal csökkent a a személyi átlagos hitelköltsége, azaz szolgáltatói verseny van a piacon – már azok között, akik tényleg versenyezni akarnak. Miként azt Horváth Gábor, a GKI kutatásvezetője elmondta, sok bank ma még kihasználja azt a lehetőséget, hogy az ügyfél először a számlavezetőjéhez fordul, ha hitelre van szüksége. Ha elég szofisztikált és nem csak pár napos overdraftra van szüksége, akkor a tanultabb elutasítja a folyószámlahitelt, s az annál számottevően olcsóbb személyi hitelt választja. Ám épp ezért a viszonylag komoly tömeg tehetetlensége miatt a pénzintézetek jó része a törvényi maximum szintjén, a jegybanki kamat +24 százalékos szint (jelenleg 26,3%) közelében tartja a kamatot. A GKI összehasonlításból ugyanakkor jól látszik, hogy érdemes összehasonlítani a szolgáltatók ajánlatait.

Mi hiányzik a THM-ből?

Erre jó lehetőséget teremtenek a banki termék-összehasonlító oldalak, ám – miként arra Ács Gábor, a Forbes újságírója felhívta a figyelmet – itt is lehetnek buktatók. Sok bank például a folyósításkor akár 5 százalékos kezdeti költséget is felszámol, azaz ennyivel csökkentett összeget utal csak az ügyfélnek. Ebben az összevetésben megtévesztő lehet, hogy a többi, hasonló összeget utaló társaságnál kisebb a futamidő alatt visszafizetendő összeg, ám itt ugyebár kevesebb a kézhez kapott pénz is... Ezt a „trükköt” ugyanakkor a THM ki tudja mutatni. Azt viszont nem, hogy a bankok egy részénél a kedvezőbb kamatozású konstrukció igénybevételét egyéb szolgáltatások igénybevételéhez (speciális számlavezetés, bér-átutalás) kötik, vagy egyéb biztosítékot (közjegyzői okiratba foglás) kérnek.

A verseny ugyanakkor egyre inkább olyan piacon fog zajlani, ahol tudatosabb vásárlók lesznek, s számukra kell attraktív ajánlatokat adni. - vélekedett Holló Bence a Cofidis Magyarországi Fióktelepének vezetője, amely a GKI kutatása szerint Fapados Kölcsönével – amelyet a szakember úgy mutatott be, hogy világújdonság, amelyet a Cofidis más piacokon is bevezet majd a magyarországi teszt után – az élbolyban végzett. A költségeket az okozza, hogy itt – a diszkont légitársaságok mintájára – rendkívül lecsökkentették az ügyletet megdrágító ügyfélkapcsolatot, a levelezés elektronikusan zajlik és a törlesztési is csak banki átutalással lehetséges. Minden más opció választása többletköltséggel jár.

Új szabályok

Nagy kérdés, hogy merre indul el a Magyar Nemzeti Bank az ősztől bevezetésre kerülő szabályozások terén, amely révén igyekszik még a boom előtt szabályozottabb keretek közé szorítani a hitelpiacot. Holló Bence szerint várhatóan csak a ténylegesen igazolt jövedelmek lesznek beszámíthatóak a jövedelemarányos törlesztés kapcsán – nem lesz elég azt igazolni, hogy a számlára rendszeres jövedelemátutalás érkezik. Egyelőre csak a feltételek állnak majd fel, hogy a jegybank kezében megfelelő eszköz legyen arra, hogy kontroll alatt tartsa a hitelpiacot és akkor, ha azt érzi, hogy túlzott kockázatok jelennek meg, mind a jövedelemarányos törlesztés, mind a hitelfedezeti érték maximuma esetében szigoríthat, amely szűkítheti a keresletet – vélekedett Nagy László Nándor, a Privátbankár.hu főmunkatársa. Ez ugyanakkor vékony jég, hiszen a feltételeket teljesíteni nem tudók esetleg az ellenőrizhetetlen pénzkölcsön-piacon, az uzsorásoknál jelenhetnek meg.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Fontos bejelentést tett az amerikai hadsereg Gázában
Privátbankár.hu | 2024. május 16. 15:58
Az éhező lakosság számára jelentős segítség lesz.
Pénzügyi szektor Eldőlt egy fontos európai intézmény vezérének sorsa
Privátbankár.hu | 2024. május 16. 13:31
Újraválasztották.
Pénzügyi szektor Valakik szépen meghitelezték az Orbán-kormányt
Privátbankár.hu | 2024. május 16. 12:16
A meghirdetett mennyiségnél 52,5 milliárd forinttal nagyobb összegben, 82,5 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket csökkenő átlaghozamok mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
Pénzügyi szektor Sprintelni fog a pénzváltóhoz, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 16. 07:17
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Pénzügyi szektor Új nagybank született Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. május 14. 17:20
A Gránit Bank 19 milliárd forintos adózott eredménnyel, konszolidált szinten 21,6 milliárd forintos nyereséggel zárta a tavalyi évet, a mérlegfőösszeg alapján pedig mára Magyarország nyolcadik legnagyobb univerzális bankjává vált - közölte a pénzintézet.
Pénzügyi szektor Új korszak jöhet a bankkártyázásban: levadásszák a rosszalkodókat
Buksza blog | 2024. május 14. 08:22
Profilozó mesterséges intelligencia kapja el a bankkártyatolvajokat. 
Pénzügyi szektor Lízingpiac: az autóknál kitart a lendület, de a kulcságazat gyengélkedik
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 12:54
Jól alakultak a magyar lízingpiac első negyedéves eredményei, de kettősség is látható.
Pénzügyi szektor Felpörgött a lakossági hitelezés az Ersténél
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 12:14
Újra beindult a lakossági hitelezés az Ersténél. Az első negyedévben lakáshitelből az előző év azonos időszakához képest a két és félszeresére nőtt az újonnan kihelyezett hitelek állománya. 
Pénzügyi szektor Tízezrek menekítik a millióikat az adó elől
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 10:28
Az idei első negyedévben csaknem 33 ezer tartós befektetési számlát (TBSZ) nyitottak a magyarok, ami azt mutatja, hogy az állampapírpiacról kivett százmilliárdok hozamára továbbra sem akarnak adót fizetni a kisbefektetők.
Pénzügyi szektor Nem hisz a szemének, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 07:29
Kevéssé változott a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben szerda reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben: 0,2 százalékkal gyengült a forint az euró és a dollár ellenében, szinte változatlanul áll a svájci frankkal szemben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG