<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A tudatos hitelfelvevő ma már komoly mértékben spórolhat, ám a tömeg nem tájékozódik kellőképp, ezért a hitelintézetek egy része magasan tartja a személyi hitelek kamatszintjét - derült ki a GKI felméréséből.

A teljes hiteldíj mutató alapján a legkézenfekvőbb a választás, ha személyi hitelt akarunk felvenni, hiszen jobban mutatja a hitelek közötti különbséget, mint például a törlesztőrészletek – derült ki azon a sajtóbeszélgetésen, amelyen a GKI legfrissebb kutatási eredményeiről tájékoztattak.

Sokba kerül a kényelem

Érdekes helyzetben van a személyi hitel piac: miközben a statisztikák szerint nem állt meg az állomány csökkenése, a fogyasztási hitelek terén az elmúlt egy évben 6,3 százalékponttal csökkent a a személyi átlagos hitelköltsége, azaz szolgáltatói verseny van a piacon – már azok között, akik tényleg versenyezni akarnak. Miként azt Horváth Gábor, a GKI kutatásvezetője elmondta, sok bank ma még kihasználja azt a lehetőséget, hogy az ügyfél először a számlavezetőjéhez fordul, ha hitelre van szüksége. Ha elég szofisztikált és nem csak pár napos overdraftra van szüksége, akkor a tanultabb elutasítja a folyószámlahitelt, s az annál számottevően olcsóbb személyi hitelt választja. Ám épp ezért a viszonylag komoly tömeg tehetetlensége miatt a pénzintézetek jó része a törvényi maximum szintjén, a jegybanki kamat +24 százalékos szint (jelenleg 26,3%) közelében tartja a kamatot. A GKI összehasonlításból ugyanakkor jól látszik, hogy érdemes összehasonlítani a szolgáltatók ajánlatait.

Mi hiányzik a THM-ből?

Erre jó lehetőséget teremtenek a banki termék-összehasonlító oldalak, ám – miként arra Ács Gábor, a Forbes újságírója felhívta a figyelmet – itt is lehetnek buktatók. Sok bank például a folyósításkor akár 5 százalékos kezdeti költséget is felszámol, azaz ennyivel csökkentett összeget utal csak az ügyfélnek. Ebben az összevetésben megtévesztő lehet, hogy a többi, hasonló összeget utaló társaságnál kisebb a futamidő alatt visszafizetendő összeg, ám itt ugyebár kevesebb a kézhez kapott pénz is... Ezt a „trükköt” ugyanakkor a THM ki tudja mutatni. Azt viszont nem, hogy a bankok egy részénél a kedvezőbb kamatozású konstrukció igénybevételét egyéb szolgáltatások igénybevételéhez (speciális számlavezetés, bér-átutalás) kötik, vagy egyéb biztosítékot (közjegyzői okiratba foglás) kérnek.

A verseny ugyanakkor egyre inkább olyan piacon fog zajlani, ahol tudatosabb vásárlók lesznek, s számukra kell attraktív ajánlatokat adni. - vélekedett Holló Bence a Cofidis Magyarországi Fióktelepének vezetője, amely a GKI kutatása szerint Fapados Kölcsönével – amelyet a szakember úgy mutatott be, hogy világújdonság, amelyet a Cofidis más piacokon is bevezet majd a magyarországi teszt után – az élbolyban végzett. A költségeket az okozza, hogy itt – a diszkont légitársaságok mintájára – rendkívül lecsökkentették az ügyletet megdrágító ügyfélkapcsolatot, a levelezés elektronikusan zajlik és a törlesztési is csak banki átutalással lehetséges. Minden más opció választása többletköltséggel jár.

Új szabályok

Nagy kérdés, hogy merre indul el a Magyar Nemzeti Bank az ősztől bevezetésre kerülő szabályozások terén, amely révén igyekszik még a boom előtt szabályozottabb keretek közé szorítani a hitelpiacot. Holló Bence szerint várhatóan csak a ténylegesen igazolt jövedelmek lesznek beszámíthatóak a jövedelemarányos törlesztés kapcsán – nem lesz elég azt igazolni, hogy a számlára rendszeres jövedelemátutalás érkezik. Egyelőre csak a feltételek állnak majd fel, hogy a jegybank kezében megfelelő eszköz legyen arra, hogy kontroll alatt tartsa a hitelpiacot és akkor, ha azt érzi, hogy túlzott kockázatok jelennek meg, mind a jövedelemarányos törlesztés, mind a hitelfedezeti érték maximuma esetében szigoríthat, amely szűkítheti a keresletet – vélekedett Nagy László Nándor, a Privátbankár.hu főmunkatársa. Ez ugyanakkor vékony jég, hiszen a feltételeket teljesíteni nem tudók esetleg az ellenőrizhetetlen pénzkölcsön-piacon, az uzsorásoknál jelenhetnek meg.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor A szegényeket támogatja az Erste
Privátbankár.hu | 2022. május 20. 09:26
Tavaly 47 millió eurót adtak a fenntartható jólét és banki szolgáltatásokhoz való hozzáférés támogatására.
Pénzügyi szektor Fél milliárd forintos osztalékot fizet a BÉT
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 14:50
Megtartotta éves rendes közgyűlését a budapesti tőzsde üzemeltetője.
Pénzügyi szektor Nagy Márton belengette, hogy újraindul a Növekedési Hitelprogram
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 13:47
Válságkezelési menedzser akar lenni a miniszterjelölt.
Pénzügyi szektor Érdemes megint bankbetétbe tenni a forintjainkat?
Privátbankár.hu | 2022. május 17. 13:41
Érdekes módon még a devizabetéteknél sem árt körülnézni.
Pénzügyi szektor Háborús következményként hízhat tovább Mészáros Lőrincék óriásbankja
Privátbankár.hu | 2022. május 17. 09:46
A Magyar Bankholdingé lesz a végelszámolás alatt álló Sberbank Magyarország mintegy 330 milliárd forintos hitelállománya, ő nyújtotta be ugyanis a legjobb ajánlatot a végelszámolást végző PSFN Kft.-nek
Pénzügyi szektor 25 év, 3 millió szerződés, 1,5 millió megvalósult lakásálom
Privátbankár.hu | 2022. május 15. 14:56
A Fundamenta negyedszázaddal ezelőtt kezdte meg működését.
Pénzügyi szektor MNB-alelnök: jelentős kockázata van a kemény földet érésnek
Privátbankár.hu | 2022. május 12. 11:22
Az infláció pedig nem kérdés, hogy "tartós". Viszont 4 százalék körüli növekedés "benne van" a magyar gazdaságban Virág Barnabás szerint.
Pénzügyi szektor Az OTP ismét nagyot esett a tőzsdén
Privátbankár.hu | 2022. május 10. 18:10
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 898,62 pontos, 2,16 százalékos csökkenéssel, 40 663,48 ponton zárt kedden.
Pénzügyi szektor Megugrottak a kamatok, nőtt a betétállomány
Privátbankár.hu | 2022. május 10. 10:49
A szárnyaló infláció miatt a betéti kamatok is érezhetően nőni kezdtek, amire reagáltak a megtakarítók. Egyetlen hónap alatt 40 százalékkal nőtt a lekötött lakossági betétek összege a bankokban.
Pénzügyi szektor Ezért döntenek sokan a magán egészségügyi ellátás mellett
Privátbankár.hu | 2022. május 9. 10:52
A gyorsaság és a kényelem a legfontosabb szempont.
hírlevél
Ingatlantájoló