<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p
A bankok vagy az ügyfelek miatt nem pörög a magyar hitelezés? Mikor vezessék ki a Növekedési Hitelprogramot? Miért vannak olyan bankok, akik látszólag nem csinálnak semmit? Bankvezéreknek tettek fel fontos kérdéseket.

Az 53. Közgazdász-vándorgyűlésen a Pénzügyi szekció záró panelbeszélgetésén a magyar bankszektor kilátásairól beszélgettek a résztvevők: Balog Ádám (MKB Bank Zrt.), Hegedüs Éva (Gránit Bank Zrt., az MKT főtitkára), Jelasity Radován (Erste Bank Hungary Zrt.), Kandrács Csaba (MARK Zrt.) és Simák Pál (CIB Bank Zrt.)

Miért nincs hitelezés?

Adnának, ha kérnének - Simák Pál szerint semmi oka sincs a bankoknak, hogy visszafogják a hitelezést – van tőkéjük, és a bevétel is bőven rájuk férne. Szeretnének, sőt akarnak hitelezni, a CIB 200 milliárd forintja vár kihelyezésre – sokkal inkább a kereslet hiányzik, mint a kínálat.

Jelasity Radován ezt azzal egészítette ki: aki hitelezhető, annak mindenki akar hitelt adni, aki nem, annak pedig senki.

Túl szigorúak a bankok - Hegedüs Éva szerint globális szinten érdemes megközelíteni a kérdést. Most megtörni látszik a vállalati hitelezés lassú beindulása, a Gránit vezetője a keresleti és a kínálati oldalon is lát törést. A válság megviselte a vállalati szektort is – elsősorban a devizahitelekre utalt, az árfolyamok elszállása miatti sokk még mindig a cégvezetőkben van. Ettől még értelmes üzleti döntéseket szeretnének hozni: a hitelkereslet akkor fog emelkedni, ha a kínálati oldal hitelezési szándékával is találkoznak. A korábbi hitelezés miatt most magas NPL-rátával küzdő bankok túl szigorú feltételeket szabnak az új hiteleknek. Hegedüs Éva szerint a bankválasztás lehetőségét is biztosítani kell az ügyfeleknek.

Oktatni kellene az ügyfeleket - Balog Ádám szerint is mindkét oldalon van probléma, a bankok valóban túl szigorúak. A vállalkozások pedig nem elég képzettek pénzügyileg, nehéz a kommunikáció a pénzintézetekkel – a bankoknak lehet egyfajta edukációs szerepe, hogy akár már évekkel a hitelfelvétel előtt tanácsadással segítsék a cégeket.

Hogyan kellene kivezetnie a jegybanknak a Növekedési Hitelprogramot?

A dolog pikantériája, hogy a kérdést a beszélgetést moderáló Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tette fel – mintegy tanácsot kért a piaci szereplőktől.

Maradjon még - A jelenlegi kamatkörnyezet nagyon kellemes – mondta Hegedüs Éva. A 2,5 százalékos marzsot a piac elfogadta. A bizalom erősítése érdekében szerinte még jövőre is fenn kéne tartani a programot, bár tény, hogy ha a kamatkörnyezet emelkedik, a jegybanknak veszteséget fog okozni a program fenntartása – a kiszámítható kamat azonban fontos a cégeknek.

Lassan azért ki kéne vezetni - Simák Pál szerint is az NHP legnagyobb előnye az árazás, ami komoly versenyt jelent, még torzítja is a piacot. A beruházási hitelek átlagos futamideje már 7 évre nyúlt. Az ügyfelek hozzászoktak a mostani feltételekhez, és ki is alakult egyfajta elvárás körükben. Hosszú távon ezért nem egészséges, mert nem piaci feltételeket teremt. Simák Pál fokozatos kivezetést javasol. A CIB-nél a kkv-hitelek 35-40 százaléka NHP,

Ma jelentsd be, mi lesz - A te helyedben bejelenteném ma, hogy július 1-jétől csak kisebb összegű hitelek vehetőek igénybe – válaszolt Nagy Mártonnak elég konkrétan Jelasity Radován. Szerinte a 100 millió körüli hitelekre még szüksége lenne a vállalkozásoknak.

Balog Ádám szerint a jövő évben még benne kellene a rendszerben lennie az NHP-nak, de csökkentett összegben.

Mit szólnak a bankok a MARK-hoz?

Elsőre megijedtek - Jelasity Radován szerint elsőre mindig ijesztő, ha az államnak köze van egy új kezdeményezéshez, ezért a MARK-tól is megijedtek, de ahogy alakulnak a feltételek, úgy tűnik egyre működőképesebbnek az ötlet. Szükség van valakire a piacon, akinek ennyi pénze van, különböző érdekeket tud összefogni.

Bátor és előremutató - Tankönyvszerű megoldás – mondta Hegedüs Éva. Nincs még egy ilyen szereplő, aki alkalmas lenne a feladatra.

Máris látszik a pozitív hatás - Simák Pál szerint máris látszik a MARK pozitív hatása, megjelentek ugyanis a piacon olyan szereplők, akik nem voltak jelen: ők talán még azelőtt akarnak rosszhitel-portfóliókat vásárolni, mielőtt a MARK elkezdene valóban működni. Mivel még nincs piac nálunk, az árazás sincs megfelelően kialakulva, de a MARK megjelenésével sokat fejlődik a helyzet, kialakulnak a reális árak.

Gyorsan fel fog pörögni - Jól állnak, de eddig még egyetlen eszközt sem tudtak megvásárolni - amint megkötötte az első üzletet a MARK, nagyon komoly piaci igény fog rájuk szabadulni – jósolta a Kandrács Csaba, a MARK vezére.

Vannak olyan bankok, amelyek nem csinálnak semmit?

A passzív bank is kivonuló bank – utalt saját korábbi nyilatkozátara Nagy Márton. Aki nem hitelez, aki bezárja fiókjait, az nem értékes, nem járul hozzá a növekedéshez – véli az MNB alelnöke.

Alkalmazkodni kell - Hegedüs Éva emlékeztetett: nemrég jelentették be, hogy a Citi lakossági ügyfeleit átveszi az Erste, és más tárgyalások is folynak a háttérben. Egy Darwin-idézetet tett még hozzá: nem a legerősebb, legintelligensebb fajok maradnak életben, hanem azok, akik a leggyorsabban alkalmazkodnak környezetükhöz.

Ez stratégia - Egyszer azt mondták nekem: amit számokkal nem lehet alátámasztani, azt nevezd stratégiának – anekdotázott Jelasity Radován. Ha megnézzük, hogy a bankrendszer mi mindenen ment át az elmúlt 5-6 évben, nem csodálkozunk a stratégiákon. Minden bank életében van aktívabb és passzívabb időszak is, a legfontosabb a kiszámítható környezet.

Hosszú távon nem lehet passzívnak lenni - Simák Pál szerint hosszú távon nem opció a passzivitás. 7-8 nagy univerzális bank jött létre a piacon, amelyek profitabilitása egyre csökken – ebben a környezetben előfordul, hogy bizonyos szegmensekben csökkenti aktivitását egy bank, más szegmensekben viszont növeli. Ha egy bank minden fronton visszavesz, akkor valószínűleg kivonulásra készül.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Megszűnik a LIBOR bankközi kamatláb - készüljenek a hitelpiac szereplői
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 5. 10:35
Minél előbb fel kell hagyni a megszűnő kamatlábak használatával, ezek helyett az új szerződéseikben alternatív rátákat szükséges alkalmazni. Az átállás hatásairól a piaci intézményeknek részletes tájékoztatást kell adniuk honlapjaikon ügyfeleiknek – olvasható az MNB friss vezetői körlevelében.
Pénzügyi szektor Matolcsy György: jobb a forint mint az euró
MTI | 2021. augusztus 1. 17:48
Amikor Magyarország csatlakozott az Európai Unióhoz, kötelezően vállalta, hogy bevezeti a közös fizetőeszközt; a kormány és a Magyar Nemzeti Bank tartja magát ehhez a kötelezettséghez, de csak biztonságos és sikeres euróbevezetést tartanak elfogadhatónak - fejtette ki a jegybank elnöke a magyarnemzet.hu-n vasárnap megjelent, "Miért jobb nekünk a forint, mint az euró?" című írásában.
Pénzügyi szektor Csak költségcsökkentéssel lehetnek még hatékonyabbak a bankok 
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 1. 11:03
Banki környezetben a költségoptimalizálás olyan feladat, amelyről soha nem lehet kijelenteni, hogy „elvégezve”. A feladatokról készített körképet a KPMG, megkérdezve 200 pénzintézeti vezetőt a világ sok országában.
Pénzügyi szektor Életjeleket adott magáról a vállalati hitelezési piac
MTI | 2021. augusztus 1. 08:24
Felélénkítette a Széchenyi Kártya Program GO! a vállalkozási hitelek piacát, jelentős érdeklődésről számolt be több pénzintézet.
Pénzügyi szektor A Fed belengette a vártnál korábbi szigorítás esélyét
MTI | 2021. július 29. 07:08
Nem változtatott az irányadó kamaton a Fed kedd-szerdai monetáris politikai ülésén, de a gazdasági növekedésben elért eredményekre hivatkozva jelezte szándékát a szigorítás fokozatos megkezdésére.
Pénzügyi szektor Matolcsy György: az állam a vast és a betont választotta az agyak helyett
MTI | 2021. július 26. 15:10
A jegybank elnöke legújabb cikkében a beruházások szerkezetét bírálja.
Pénzügyi szektor Leminősítette az európai részvényeket a Bank of America
Privátbankár.hu | 2021. július 26. 14:16
Mert a delta variáns terjedése miatt veszélybe került a gazdasági visszapattanás.
Pénzügyi szektor Mészáros Lőrinc befolyása a leendő óriásbankban közel 40 százalékra nőtt
Privátbankár.hu | 2021. július 16. 20:24
A tervek szerint 2023 közepétől egyesülő három bank, a Budapest Bank, az MKB Bank és a Takarékbank tulajdonrészei közül a Takarékbank 37,69 százalékos részesedése az MKB gazdáihoz kerültek, amelynek következtében Mészáros Lőrinc közvetett befolyása megközelítette a 40 százalékot.
Pénzügyi szektor Jelentés az MNB alapítványának befektetéseiről 
Privátbankár.hu | 2021. július 16. 15:36
Közzé tették az MNB-alapítvány negyedéves jelentését.
Pénzügyi szektor Nem örülnek neki a jegybankok, de ezzel még lesz dolguk
Király Béla | 2021. július 15. 18:37
A Magyar Nemzeti Bank V4-es online jegybankelnöki találkozót és emlékkonferenciát szervezett, amelynek fókuszában a zöldebb gazdaságba való átmenet állt. Mint kiderült, a jegybankárok tisztában vannak a téma súlyával, ám nem feltétlen örülnek annak, hogy a zöld gazdaságra át kell állni.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos