1p
Október eleje óta körülbelül egy százalékponttal emelkedtek az egyre több hitel kamatának alapjául szolgáló Bubor indexek, ezzel automatikusan emelkedik számos, Bubor-hoz kötött hitel kamata. Több esetben az előtörlesztésre használható hitelek törlesztőrészlete már magasabb, mint az eredeti devizahitelé.

A pénzintézetek egymás közötti bankközi kölcsöneinek kamatát mutató Bubor kamatláb-indexek az MNB idősorai szerint majdnem egész évben szépen tartották magukat kicsivel az évi hat százalékos jegybanki alapkamat felett. Október elején azonban emelkedni kezdtek, ami a november végi kamatemelés előtt gyorsult és közvetlenül utána is folytatódott. Összesen egy százalékpont volt az emelkedés, a fél százalékos kamatemelést jól láthatóan már akkor sem értékelte elegendőnek a piac, és lényegében beárazta a következőt, a december 20-ait is.

 

A Bubor-hoz kötött kamatozású hiteleknek – egyre több hitel ilyen, a végtörlesztésre használható hitelek zöme is – ezzel automatikusan emelkedik a kamatozása. Az Azenpenzem.hu oldal adatai szerint az ilyen hitelek tényleges kamatterhe, azaz THM-je már 12-15 százalék éves szinten. Amivel az a helyzet áll elő, hogy egyes, hosszabb futamidejű forinthitelek törlesztőrészlete a végtörlesztés után magasabb, mint az eredeti devizahitelé volt.

 

Ezzel párhuzamosan a bankok betéti oldalon is emelésbe kezdtek, de inkább csak apránként és óvatosan. Sok esetben megfigyelhető volt már náluk, hogy a betéti oldalon jóval lassabban emeltek, mint hiteloldalon. Fél százalékpontos, negyed százalékpontos emelés mellett volt példa tized százalékpontosra is a közelmúltban.

(Fotó: Sxc.hu)

Kérdés, meddig mehet ez így tovább. Az MTI által megkérdezett elemzők hétfőn 0,5 százalékos emelést vártak keddre, és további egy százalékpont körülit, ha az IMF-el kötendő megállapodás nem jön létre nagyon gyorsan. Ha viszont megszületik a megegyezés, akkor a kamat gyors csökkenését várják. Így az IMF nemcsak az ország finanszírozhatósága szempontjából lehet döntő fontosságú, hanem számos régi deviza- és újdonsült forintadós számára is, akik terhei különben tovább növekedhetnek.

(További banki termékekről itt talál információkat.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Fontos bejelentést tett az amerikai hadsereg Gázában
Privátbankár.hu | 2024. május 16. 15:58
Az éhező lakosság számára jelentős segítség lesz.
Pénzügyi szektor Eldőlt egy fontos európai intézmény vezérének sorsa
Privátbankár.hu | 2024. május 16. 13:31
Újraválasztották.
Pénzügyi szektor Valakik szépen meghitelezték az Orbán-kormányt
Privátbankár.hu | 2024. május 16. 12:16
A meghirdetett mennyiségnél 52,5 milliárd forinttal nagyobb összegben, 82,5 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket csökkenő átlaghozamok mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
Pénzügyi szektor Sprintelni fog a pénzváltóhoz, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 16. 07:17
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Pénzügyi szektor Új nagybank született Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. május 14. 17:20
A Gránit Bank 19 milliárd forintos adózott eredménnyel, konszolidált szinten 21,6 milliárd forintos nyereséggel zárta a tavalyi évet, a mérlegfőösszeg alapján pedig mára Magyarország nyolcadik legnagyobb univerzális bankjává vált - közölte a pénzintézet.
Pénzügyi szektor Új korszak jöhet a bankkártyázásban: levadásszák a rosszalkodókat
Buksza blog | 2024. május 14. 08:22
Profilozó mesterséges intelligencia kapja el a bankkártyatolvajokat. 
Pénzügyi szektor Lízingpiac: az autóknál kitart a lendület, de a kulcságazat gyengélkedik
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 12:54
Jól alakultak a magyar lízingpiac első negyedéves eredményei, de kettősség is látható.
Pénzügyi szektor Felpörgött a lakossági hitelezés az Ersténél
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 12:14
Újra beindult a lakossági hitelezés az Ersténél. Az első negyedévben lakáshitelből az előző év azonos időszakához képest a két és félszeresére nőtt az újonnan kihelyezett hitelek állománya. 
Pénzügyi szektor Tízezrek menekítik a millióikat az adó elől
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 10:28
Az idei első negyedévben csaknem 33 ezer tartós befektetési számlát (TBSZ) nyitottak a magyarok, ami azt mutatja, hogy az állampapírpiacról kivett százmilliárdok hozamára továbbra sem akarnak adót fizetni a kisbefektetők.
Pénzügyi szektor Nem hisz a szemének, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 07:29
Kevéssé változott a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben szerda reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben: 0,2 százalékkal gyengült a forint az euró és a dollár ellenében, szinte változatlanul áll a svájci frankkal szemben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG