1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A spanyol kormány még ezen a hétvégén pénzügyi segítséget érhet az EFSF európai uniós mentőalapból bankjainak megsegítésére, a bejelentést szombat délutánra várják. A szükséges összegről megoszlanak a vélemények, de spanyol bankrendszer rendbetételéhez összesen 90 milliárd kellene. A kormány cáfol, de nem is zárja ki teljesen egyértelműen.
(Fotó: Wikimedia Commons)

14.40: Sajtótájékoztatót tartott a kormány – nagyon várják az IMF-et

Soraya Sáenz de Santamaría spanyol miniszterelnök-helyettes sajtótájékoztatót tartott ma kora délután. Az Expansión.com percről percre frissített tudósítása szerint a helyettes először bejelentette, hogy Luis María Linde lesz a spanyol jegybank (Banco de España) új elnöke. Ezután az eladósodott önkormányzatok problámival foglalkoztak, az izgalmas rész a szabad kérdésfeltevésnél kezdődött.

Azonnal neki is szegezték a kérdést, hogy készülnek-e pénzügyi segítséget kérni az EU-tól, vagy sem. A miniszterelnök-helyettes válasza szerint az IMF szakértői az utolsó fázisában vannak a bankrendszer vizsgálatának, és ha elkészülnek - kiszámolják, mekkora tőkeigénye van a spanyol pénzintézeteknek -, ismertté válnak a számok, akkor a kormány is állást foglal. Biztosította arról az újságírókat, hogy még nem született döntés a kérdésben.

Az IMF-adatok megérkezéséig szerinte várni kell, az utolsó adatok várható időpontja június 21-e. A várható számokról nem akart újabb becslésekbe bocsátkozni. Sáenz nem tud arról sem, hogy szombaton az eurozóna vezetői telefonkonferenciát tartanának. Később újra megkérdezik tőle, teljesen kizártnak tartja-e, hogy Spanyolország már a hétvégén segítséget kérjen az EU-tól, de visszautal az első kérdésre, gyakorlatilag kitér a kérdés elől. Majd az elől a kérdés elől is, hogy tudnak-e már valamit az IMF vizsgálatának számairól, illetve nem lehet-e, szándékoznak-e azokat előre hozni.

Pletyka vagy valós fejlemény? Nem tudni

Várhatóan feladja eddigi makacs álláspontját a spanyol kormány, és a hétvégén segítséget kér az EFSF mentőalapból bankrendszerének megmentésére – írják péntek délelőtt külföldi lapok a Reutersre hivatkozva. Az „ügyhöz közel álló forrásokra” utaló hírügynökség szerint a bejelentés szombaton délután várható. A spanyol kormány eddig vonakodott segítséget kérni az EU-tól, legutóbb az IMF jelentéséig halasztotta a döntést – írja a Handelsblatt.com.

A kormányszóvivőnek nincs

tudomása rólaEgy spanyol kormányszóvivőnek nincs tudomása arról, hogy küszöbön állna egy ilyen bejelentés - írja az MTI. A szóvivő utalt a spanyol miniszterelnök csütörtöki kijelentésére, miszerint a kormány megvárja a bankrendszer átvilágításának eredményét, mielőtt az Európai Unióhoz fordul a bankok feltőkésítésének ügyében. A Reutersnek nyilatkozó uniós és német források szerint az euróövezeti tagországok pénzügyminiszterei szombaton videokonferencia keretében fogják megtárgyalni a spanyol kérést, majd az Eurogroup közleményt fog kiadni, várhatóan szombat délután. A Spanyolországot csütörtökön leminősítő Fitch Ratings úgy számol, hogy a spanyol bankrendszer rendbetétele a spanyol hazai össztermék (GDP) 9 százalékával egyenlő költségvetési forrást is felemészthet. A leminősítés indoklásában a Fitch Ratings kifejtette, hogy saját becslései szerint a spanyol bankrendszer átalakításának és feltőkésítésének valószínűsíthető államháztartási költsége hozzávetőleg 60 milliárd euró lesz, de elérheti a 100 milliárd eurót is, ami az éves spanyol GDP-érték 9 százalékának felelne meg.

Az IMF szerint körülbelül 40 milliárd euróra lehet szükség az EFSF-ből a spanyol bankok megmentésére. A bankrendszer szanálásának teljes költsége azonban mintegy 90 milliárd euró lesz, de úgy számolnak, hogy 50 milliárdot spanyolországi forrásokból elő tudnak teremteni – írja a spanyol Expansión.com. Más források szerint az IMF "kevesebb, mint 50 milliárd" eurót tart szükségesnek. A spanyol miniszterelnök, Mariano Rajoy a délelőtt folyamán a Bloomberg szerint EU-s vezetőkkel tárgyalt a spanyol bankrendszerről.

A részvénypiac már előre iszik a madridi medve bőrére

Miközben Európa-szerte Spanyolország csütörtök esti leminősítésével is magyarázzák a tőzsdeindexek esését, a bankmentés hírei jót tettek a spanyol részvényeknek. Az Ibex index fél tizenkettő körül nulla körül járt, sokkal jobban állt, mit a többi európai mutató többsége.

Az eurozóna államai szombaton telefonkonferencián tárgyalnak majd a részletekről – írja az Expansión.com. A gazdasági lap azonban felhívja a figyelmet arra is, hogy az utóbbi napokban számos, egymásnak részben ellentmondó nyilatkozat látott napvilágot a témában, így mindent alapos fenntartással kell kezelni. Ráadásul egy spanyol kormányszóvivő is úgy nyilatkozott, hogy még semmi sincs eldöntve.

A hét elején Cristóbal Montoro spanyol pénzügyminiszter azt mondta, országa előtt gyakorlatilag bezárultak a piacról való finanszírozás csatornái, legalábbis a jelenlegi igen magas hozamszinten. Csütörtökön ugyan még eladtak 2,1 milliárd eurónyi állampapírt, de ismét emelkedő hozam mellett. A Bloomberg szerint a tíz éves spanyol kötvények 6,16, az öt évesek 5,43 százalékos hozammal forogtak utoljára.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Az MNB szigorú szemével ráncba szedte a gyorskölcsönzőket
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:44
Hatékony, „puha" eszközök bevetésével az MNB két gyorskölcsönző intézmény több, aggályosnak ítélt általános szerződési feltételeit módosíttatta.
Pénzügyi szektor Hoppon maradnak Mészáros Lőrinc bankjának befektetői
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:57
Nem fizet osztalékot az MBH Jelzálogbank. De ez nem feltétlenül rossz hír.
Pénzügyi szektor Erste-ügyfél? Akkor figyeljen, fontos bejelentést tett a bankja
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:06
Megszűnik az Azonnali Könnyített Törlesztés szolgáltatás.
Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
Pénzügyi szektor Csütörtökön talán valami csodára készül a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 07:18
Erősödött kissé a forint csütörtök reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Nem „gyengeelméjűek" az elemzők – tudhattuk meg a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 10. 15:01
Szabó Balázs, a Hold Alapkezelő vezérigazgatója - többek között - az extremitásokról is beszélt a Klasszis Klub Befektetői Univerzum című rendezvényén.
Pénzügyi szektor Hogyan lehet megvédeni a családi vagyont? Ezt is körbejártuk a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 8. 15:09
A családi vagyontervezés és -védelem állt a legutóbbi Klasszis Klub Live! második panelbeszélgetésének fókuszában, amely során főszerkesztőnk, Csabai Károly PIllár Zsolttal, az Equilor Alapkezelő Zrt. vezérigazgatójával, Varga Szabolccsal, a Bank Gutmann magyarországi vezetőjével és Magyar Csabával, a Cyrstal Worldwide Zrt. vezérigazgatójával cserélt eszmét.
Pénzügyi szektor Soha nem lesz vége a kamatstopnak?
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 14:39
Azt már korábban megtudtuk, hogy június 30. után is marad, most Nagy Márton azt is kilátásba helyezte, meddig szeretné kitolni a piacellenes intézkedést.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG