TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A III. negyedévhez képest 11 százalékkal kevesebb, 1426 fogyasztói kérelem érkezett az immár az MNB-be olvasztott felügyeletre – adta hírül a legfrissebb statisztikákat a jegybank. A bankokra kevesebben panaszkodnak, a pénzügyi vállalkozásokra többen. A kedvenc téma a hitel; kevés ügy végződik bírsággal.

A megkeresések száma utoljára 2011. II. negyedévében volt alacsonyabb, mint a múlt év utolsó három hónapjában. A jegybank ezúttal a III. negyedévi adatokat is elemezte.

Kire panaszkodtunk a legtöbbet?

Eszerint az 1665 megkeresés 2 százalékos emelkedést mutatott az egy évvel korábbi szinthez képest. A megkeresések közül komoly figyelmeztető, hogy a 2012-es bázisadatokban még csak a megkeresek 68,6 százaléka volt a a pénzpiaci területhez köthető, addig a tavalyi III. negyedévben már több, mint 75 százalékos súlyt képvisel a felügyeletre érkezett megkeresések között az 1232 pénzpiaci felvetés.

 

 

A fogyasztóvédelmi összevetések szerint a második leggyakoribb panaszterületen, a biztosítási szektorral kapcsolatos panaszok eközben 12,2 százalékkal, 384-ről 337 darabra estek vissza, a tőkepiaci területen 16, a pénztári szektorban 11 beadványt jegyeztek fel az akkor még a PSZÁF-nál dolgozók.

A IV. negyedévben ehhez képest a pénzpiaci területen a III. negyedévi 1232-ről 1086-ra esett vissza, ami 11,9 százalékos visszaesést jelent, míg a 2012. IV. negyedévi adatokhoz képest csak kissé szerényebb, 11,6 százalékos a visszaesés. Javítani ugyanakkor számottevően nem tudott a banki terület a tavaly szeptember végi adatokhoz képest: a beadványok 74,9 százaléka továbbra is ehhez a területhez köthető.

Az év utolsó három hónapjában tavaly a 2012-es adatokhoz képest 25 százalékkal kevesebb, 301 megkeresés érkezett biztosítási témában az MNB-hez, míg a többi terület továbbra is marginális a beadványok tekintetében – 15 tőkepiaci és 12 pénztári beadványt regisztráltak.

Kevesebb a baj a bankokkal

A pénzügyi területre érkezett panaszok tekintetében ugyanakkor mind a III. negyedévhez kapcsolódóan, mind az egy évvel korábbi bázishoz képest alaposan visszaestek az év utolsó három hónapjában a bankokkal szembeni panaszok: a 3 hónap alatt befogadott 772 panasz negyedéves bázison 9,1, éves számításban ugyanakkor 14,7 százalékos visszaesést mutat.

 

 

Számottevően előretörtek ugyanakkor éves összevetésben a pénzügyi vállalkozásokkal (lízingcégekkel) kapcsolatos felügyeleti megkeresések – az MNB által regisztrált 275 beadvány 27,9 százalékkal múlja felül 2012. utolsó negyedévének adatait.

Sokan panaszkodnak a hitelek miatt

A pénzügyi területen belül természetesen a legnagyobb súlyt a hitelekkel kapcsolatos beadványok adják, az összes, a területre érkező beadvány immár 79,7 százaléka köthető a területhez. Ugyanakkor – miközben a hitelezési terület részaránya növekszik – érdekes, hogy a jelzálog-hitelekhez köthető panaszok (lakáshiteles és szabadfelhasználású jelzáloghiteles megkeresések) aránya 31,2 százalékról 30,5 százalékra csökkent.

Ezen belül ugyanakkor az elmúlt hónapok politikai történései visszaköszönnek természetesen: míg 2012. utolsó negyedévében a deviza alapú lakáshitelekkel kapcsolatban 147 megkeresés érkezett a felügyeletre, addig az idén az utolsó három hónapban 196 megkeresés volt. A legkomolyabb előretörés ugyanakkor a gépjárműhitelekkel kapcsolatos panaszokkal kapcsolatban volt: egy év alatt 125-ről 261-re nőtt a negyedéves megkeresések száma.

Nincs sok panasz az OTP-re

A panaszok arányában mind a III. negyedévben messze a piaci részesedés felett felülreprezentált az AXA Bank Europe fióktelepe és a Merkantil Bank, míg a nagyobb bankok közül mindkét vizsgált időszakban kismértékben piaci részesedése felett teljesített a panaszok terén a CIB.

A IV. negyedévben a továbbra is a Merkantil az, ami messze a piaci részesedés felett teljesít a panaszok terén, itt a már említett CIB és az Erste teljesített rosszul. Érdekes ugyanakkor, hogy még a Merkantil adatait is beszámolva az OTP csoporttal kapcsolatos észrevételek messze a bankcsoport piaci részaránya alatt vannak: a III. negyedévben a panaszok 23,4 százaléka volt köthető a 31,9 százalékos piaci résszel bíró bankcsoporthoz, míg az év utolsó három hónapjában a panaszok 21,9 százaléka volt köthető a 32 százalékos súllyal bíró bankcsoporthoz.

A legtöbbször nincs bírság

A panaszok számához képest továbbra is alacsony a bírság-szankcióval zárult vizsgálatok száma. A tavalyi év III. negyedévében 178 esetben összesen 40,6 milliárd forint bírságot szabott ki a felügyelet. Az MNB-hez átkerült fogyasztóvédelmi terület eredményeként 138 esetben ugyanakkor már 44 milliárd forint volt a kiszabott bírság összege.

A pénzpiaci bírság-szankciók száma a III. negyedévi 117-ről a IV. negyedévre 84 alkalomra csökkent, a bírság összege ugyanakkor 24 millióról 26,86 millióra emelkedett. A biztosítási területen ugyanakkor 59-ről 52-re csökkent a bírságolások száma, azok összege 16 millióról 15 millióra csökkent.

 

 

A legtöbb bírságot - 4,65 millió forintot az AXA Bank fizette az év utolsó negyedében.

Megjegyzendő, hogy a bírságolási határozatok aligha az adott negyedévben bejelentett panaszok nyomán kerültek kiszabásra. Ugyanakkor a felügyeleti adatsor továbbra is adós azzal az adattal, hogy a beadványok mekkora része az, amelyet az MNB kellő megalapozottság hiányában elutasít – a bírságolások száma erre nézve csak óvatos összehasonlítási adatot mutat.

Segítsen nekünk véleményével, és mi féléves előfizetéssel ajándékozzuk meg!

Rendszeresen olvassa cikkeinket, és lenne kedve részt venni a stratégiánk alakításában? Vegyen részt fókuszcsoportos kutatásunkban, és mi féléves előfizetéssel háláljuk meg segítségét, amely a Privátbankár.hu és az Mfor.hu hamarosan induló prémium szolgáltatására érvényes!

Kérjük, töltse ki az alábbi linken található kérdőívet, amely alapján a kutatást végző szakemberek összeállítják a fókuszcsoportokat. A kutatásba beválogatott jelentkezőket legkésőbb december 7-én értesítjük!

Jelentkezés

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Megtudtuk, ki lehet az MKB Bank új vezére
Csabai Károly | 2020. november 19. 06:04
Megbízható forrásból származó értesüléseink szerint a Mészáros Lőrinc fő tulajdonában lévő hitelintézet igazgatósága a múlt héten lemondott Balog Ádám utódjának Barna Zsoltot javasolja, aki júliusban állt fel az OTP Bank általános vezérigazgató-helyettesi székéből. Balog Mészáros másik érdekeltségénél, az Opus Global Nyrt.-nél fog a továbbiakban tevékenykedni – de meglehet, csak a 2022-es választásokig, egy újabb Fidesz-győzelem esetén ugyanis kormányzati megbízatás néz ki neki.
Pénzügyi szektor Világraszóló újdonság a magyar Erste Banktól
PR | 2020. november 18. 10:17
A hitelkártyák után immár a Mastercard-betéti kártyák tulajdonosai is igényelhetnek részletfizetést az Erste Banknál, a folyószámla-hitelkeretük terhére – a világon elsőként. A részletekről Annus Norbertet, az Erste Bank Kártya és Fogyasztási Hitelek Igazgatóság vezetőjét kérdeztük.
Pénzügyi szektor Lemondott az MKB Bank vezetője
Csabai Károly | 2020. november 13. 18:05
Balog Ádám már 2020. december 31-én távozna, ám ha addig nem találják meg az utódját, akkor legkésőbb 2021. március 1-jén.
Pénzügyi szektor Hogy élték meg a koronavírus-járványt eddig a biztosítók?
Privátbankár.hu | 2020. november 6. 15:45
A járvány minden biztosító számára rendkívüli helyzetet hozott, de a szektor így is viszonylag jól átvészelte az eddigi időszakot.
Pénzügyi szektor Egyelőre nem keresi a versenytárshoz távozott helyettese utódját Csányi Sándor
Csabai Károly | 2020. november 6. 15:02
Ezt közölték az OTP Bank illetékesei lapunk kérdésére. Az elnök-vezérigazgató július 20-án vette át általános helyettese, Barna Zsolt feladatait, miután ő aznap közös megegyezéssel távozott, s szeptember 1-jén a Takarékbank, az MKB és a Budapest Bank egyesülését előkészítő céghez csatlakozott, egy hete pedig annak igazgatóságának az elnöke.
Pénzügyi szektor Eddig jól jött ki a pandémiából a CIB Lízing
Csabai Károly | 2020. november 5. 18:11
Közel 1 százalékponttal sikerült növelnie a piaci részesedését. Igaz, úgy, hogy az a bizonyos torta kisebb, a cibesek a hazai lízingpiac 20 százalékos éves visszaesését prognosztizálják.
Pénzügyi szektor Már meg is vannak az új óriásbank első vezetői
Privátbankár.hu | 2020. november 5. 15:04
Elkezdte a felkészülést a Magyar Bankholding Zrt., hogy a három bank részvényapportja után levezényelje a Budapest Bank Csoport, az MKB Bank Nyrt. és a Takarék Csoport fúzióját, valamint, hogy csoportirányítási és prudenciális kontrollfunkciókat lásson el. A munkára a három bankcsoport szakemberei közül választották ki a bankholding vezetőinek első körét.
Pénzügyi szektor Okozhat-e fejfájást az ellen-OTP az OTP-nek?
Csabai Károly | 2020. november 4. 05:07
Erre a kérdésre végleges választ csak azt követően lehet adni, amikorra befejeződik a nagy, vélhetően több évig tartó projekt és a Takarékbank, az MKB Bank és a Budapest Bank egyesüléséből létrejön a nevet még nem kapott, de a szakberkekben nemes egyszerűséggel ellen-OTP-ként aposztrofált új hitelintézet. Folyamatosan kapunk azonban újabb és újabb információmorzsákat annak megjövendöléséhez, mi várhat ránk.
Pénzügyi szektor Lázár János szerint a közeljövőben csökkenthetik a dohányboltok számát
MTI | 2020. november 3. 08:56
Azt is mondja, hogy harminc év múlva alig lesz már dohányos ember az országban.
Pénzügyi szektor Közel 870 milliót ad a kormány a férfi vízilabda BL-főtábla három budapesti tornájára
Privátbankár.hu | 2020. november 3. 06:43
A BL-főtábla tornáira ad pénzt a kormány, az esemény helyszíne a Duna Aréna lesz.
Friss
hírlevél