5p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

A szerkesztőségünknek is megküldött közlemény szerint idén már karbonsemlegesen működik az Erste Magyarországon.

A bank az elmúlt hat évben több mint 70 százalékkal csökkentette a szén-dioxid kibocsátását. Az Erste minden fiókja, irodája zöldárammal működik, 2030-ra pedig a gépjárműflotta is teljesen elektromos lesz. A pénzintézet nem csak önkéntes kamatstopot vállalt év végéig a társadalmilag hasznos vállalkozások hiteleinél, de a saját beszerzéseinél is előnyben részesíti ezeket a szervezeteket.

Karbonsemlegesen működik az Erste Magyarországon

– jelentette be Bara Gábor, a bank stratégiai vezetője. Hozzátette: a fenntarthatóság az Ersténél stratégiai prioritás.

Így csökkent a karbonlábnyom

Az Erste saját működéséből fakadó karbonlábnyoma tavaly 1700 tonna volt, ez 70 százalékkal kevesebb az öt évvel ezelőttinél, és mindössze 220 átlagos magyar felnőtt karbonlábnyomának felel meg. Ezt a kibocsátást a bank kvótavásárlással semlegesíti. „Az a célunk, hogy a jövőben olyan programokat, finanszírozási lehetőségeket találjunk a régióban, de leginkább Magyarországon, melyek semlegesítik a működésből adódó természetes kibocsátást. Nehézséget jelent azonban, hogy csekély a nemzetközi carbon offset minősítéssel rendelkező programok száma a térségben” – tette hozzá Bara Gábor.

A karbonsemlegesség eléréséhez az Erste átfogó programot hajtott végre. A bank hat év alatt 95 százalékkal csökkentette a papírkibocsátását. Míg régebben az ügyfeleknek küldött levelekkel háromnaponta lehetett volna teljesen becsomagolni a bank 15 emeletes irodaházát, addig ma csak a jogilag kötelezően írásban kiküldendő papírok maradtak meg. Az Erste emellett az energiafelhasználását 16 százalékkal csökkentette az elmúlt öt évben: részben a folyamatosan modernizált fűtési, hűtési és világítási rendszereknek köszönhetően, részben pedig azért, mert a munkatársak is odafigyelnek arra, hogy energia-megtakarítást érjenek el.

Karbonsemleges működés. Fotó: Depositphotos
Karbonsemleges működés. Fotó: Depositphotos

Erste Green

Magyarországon 2016 óta működik az Erste Green közösség, amelynek már több mint 250 tagja van. A csoport számtalan olyan javaslattal élt, amely segítette az Erste zöldebb működését. Alulról jövő kezdeményezés eredménye, hogy a bank ma már a száz fiókból álló hálózata egészének, és a székházának az áramellátását is zöld energiából biztosítja. De a belső- és ügyfélrendezvényeiken is csak növénydekorációkat használnak, amelyeket másnap, egy vásáron értékesítenek, míg az ebből származó bevétel a 10 millió Fa Alapítványt segíti. A pénzintézet megkezdte gépjárműparkjának cseréjét is: jövőre az elektromos autók aránya a flottában eléri majd a 20 százalékot, ami 2025-ben már 30 százalék fölé nő. A bank 2030-tól száz százalékban elektromos hajtású járműveket üzemeltet majd.

A finanszírozásban is megjelenik a törekvés

Az Erste finanszírozási tevékenységében is kiemelt figyelmet szentel a fenntarthatóságnak: 2026-ra a teljes vállalati hitelállomány negyedét környezeti célt szolgáló beruházások fogják adni. Az osztrák bankcsoport 2030-tól nem finanszíroz szénalapú energiaelőállítást. Az Erste Csoport azt vállalta, hogy 2050-től már a hitelezése is karbonsemleges lesz, vagyis megszünteti azt a kibocsátást is, amit esetlegesen az általa finanszírozott projektek okoznak. „Mindez azt is jelenti, hogy a banknak ismernie kell minden egyes partner és projekt kibocsátását, a vállalati kölcsönöktől a lakossági jelzáloghitelekig” – emelte ki Bara Gábor. A stratégiai igazgató leszögezte: a vállalás és a feltételek nyomán a jövőben kedvezőbb konstrukcióban juthat majd az kölcsönhöz, aki képes megfelelően kimutatni a környezeti hatásokat. A zöld projektek pedig már akár az idén kedvezményes feltételekkel juthatnak hitelhez.

Az Erste a társadalmi hatású szervezeteknek már most kedvezményt kínál: a bank önkéntes kamatstopot vállalt az általa finanszírozott alapítványok, egyesületek, nonprofit szervezetek, és társadalmi vállalkozások esetében, amelyek egy éven át 3 százalékos kamatot fizethetnek ennek nyomán. Az Erste Social Banking programjának keretében már most 450 társadalmi hatású szervezetnek nyújt kedvezményes számlavezetési szolgáltatásokat. A kört további mintegy 150 olyan társadalmi hatású szervezettel bővítik az idén, amelyek a pénzintézet ügyfelei, de nem vesznek részt a programban. A bank ezeknek a vállalkozásoknak egyedi képzési és mentoring programot biztosít az idén nyolcéves SEEDS program segítségével. A programban az esélyegyenlőséget növelő, a rászorulók életminőségének javítását elősegítő társadalmi vállalkozások gyakorlati segítséget kapjanak a szervezet hatékony működtetéséhez és fejlesztéséhez. 

Az Erste Social Housing programjában a bank partnerszervezetei keresnek meg olyan rászorulókat (főként azokat, akik egyébként idegenkednek a banki ügyintézéstől), akiknek a Falusi CSOK segítségével lehet méltó lakhatást biztosítani. A Pénzügyi Patrónus Programban idén összesen több mint 350 állami gondozott gyermek tanul pénzügyi ismereteket. A program a nevelőotthonban élő gyermekek pénzügyi és szociális készségeinek fejlesztésére is koncentrál, részben a tanárok, szociális munkások képzésével, valamint az állami gondozott háttérrel rendelkező, nehéz körülmények között élő családokat is támogatja az adósságrendezésben.

Bara Gábor elmondta: az Erste valóban a mindennapi működés részévé tette a környezeti és társadalmi felelősségvállalást. Így a beszerzéseknél is a társadalmi vállalkozásokat részesítik előnyben: nem csak a karácsonyi és céges ajándékokat vásárolják hátrányos helyzetűeket foglalkoztató vállalkozásoktól, de a például a társaság hulladékkezelését is egy társadalmi vállalkozásra, a Recobinra bízták. A csapatépítéseket pedig már nem szállodákba szervezik: az Erste dolgozói önkéntes munkával kovácsolják össze a munkahelyi közösségeket.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Megszólaltak a bankvezérek: a legérdekesebb kérdést szóba se kellett hozni
Gáspár András | 2023. szeptember 21. 16:53
A magyar bankok jó bőrben vannak, ahogy általában az európai bankszektor is – a jövedelmezőség jól alakul, kérdés, hogy ebből mennyit faragnak le bankadókkal. Az eltűnt bankbetétek egy részét állampapírba, befektetési alapba tették az emberek, de egy másik részét kénytelenek voltak felélni. Jobb lenne, ha az állam nem akkor adna támogatást a vállalatoknak, amikor egyébként is megy a szekér, hanem akkor, amikor szűkös idők járnak. A bankadó emeléséről szó sem volt a bankvezérek kerekasztalán, mert az élet (és a Fidesz-frakció) pár óra alatt elsodorta Varga Mihály ötletét.
Pénzügyi szektor Nagy volt a tolongás az MBH Jelzálogbank jelzáloglevél-kibocsátásán
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 20. 13:43
Tizennégy milliárd forint értékben bocsátottak ki jelzáloglevelet.
Pénzügyi szektor Betelt a pohár az MNB-nél és szigorú döntést hoztak
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 20. 10:48
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) visszavonta a Global Faktor Zrt. hitel és pénzkölcsön nyújtására vonatkozó tevékenységi engedélyét és elrendelte végelszámolását -  tájékoztatta a jegybank szerdán az MTI-t.
Pénzügyi szektor Megint lecsapott az MNB, eltörölteti ezt a céget
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 18. 13:50
Az MNB az ONEY Magyarország Pénzügyi Szolgáltató Zrt. kérelmére visszavonta a társaság engedélyét és elrendelte annak végelszámolását. A fogyasztási hitelező pénzügyi vállalkozás teljesítő és nem fizető hiteleit már korábban egyéb piaci szereplők számára adta át.
Pénzügyi szektor Ide menekítették a pénzt sokan augusztusban
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 18. 13:25
Augusztusban 3,2 százalékkal, azaz 382 milliárd forinttal 12 296 milliárd forintra nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ) hétfőn.
Pénzügyi szektor Ismét szép eredményt ért el az Intesa Sanpaolo
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 14. 14:03
A bankcsoport az európai rangsor élére került a befektetői és elemzői kapcsolatok, valamint az ESG-szempontok terén.
Pénzügyi szektor Az MNB szerint ismét terjednek a devizahitelek
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 6. 12:34
A nemzetközi trendekbe beleilleszkedve lassul a hitelezés dinamikája mind a lakossági mind a vállalati szegmensben Magyarországon, előre tekintve ugyanakkor a hitelezés élénkülése várható - összegezte Dancsik Bálint, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) főosztályvezetője, aki a jegybank legújabb kiadványát mutatta be a hitelezési folyamatokról online sajtótájékoztatón szerdán.
Pénzügyi szektor Lépett az MNB: milliókat spórolhat a lakáshitelesek egy része
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 5. 12:59
Egy új szabálynak köszönhetően egy 20 millió forintos, 20 évre felvett hitel esetében a havi törlesztőrészlet 175 ezer forintról 150 ezer forintra csökkenhet. 
Pénzügyi szektor Itt a fordulat? Csak feleannyi állampapírt tudtak eladni, mint remélték
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 30. 12:24
Eddig vitték, mint a cukrot, de megtörni látszik a lendület.
Pénzügyi szektor A hitelesek milliókhoz juthatnának a kamatváltással
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 29. 10:22
Lszszerű lehet az ötéves kamatfixálást választani. Ezeknél a konstrukcióknál ugyanis a mostani magas törlesztőrészlet egészen bizonyosan csak öt évig áll fenn, azt követően a hitel kamata könnyen lehet, hogy csökkenni fog. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG