<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az OBA cáfol: nem fogyott el a betétbiztosításra szánt pénz, van bő 40 milliárdjuk, és ha kell, hitelt is tudnak felvenni.

Szó sincs arról, hogy elfogyott volna az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) "pénze", az alap likvid vagyona a jegybanki betétekkel együtt az idei betétesi kártalanítások után is meghaladja a 40 milliárd forintot - mondta Tóth István, az OBA szóvivője pénteken az MTI-nek, azt követően, hogy egy, a sajtóban megjelent cikk szerint az alap pénze elfogyott.

Pénteki cikkében a Világgazdaság írt arról: az idén csődbe ment három takarékszövetkezet betéteseinek már csaknem 90 milliárd forintnyi kártalanítást kellett kifizetni az Országos Betétbiztosítási Alapból (OBA), amelyben tavaly év végén már csak 76,6 milliárd forint volt - részletek >>

Maradt még pénz

Tóth István kifejtette: 2014. október 15-én az OBA bruttó likvid (pénzügyileg mozgósítható) vagyona az év eleji kezdőállományról a díj- és hozambevételek, valamint felszámolási megtérüléseknek köszönhetően 114 milliárd 130 millió forintra nőtt, a bajbajutott takarékszövetkezeti betétesek kártalanítására (a TakarékBank térítésével mérsékelve) mintegy 77 milliárd forintot fizetett ki, így az idei három kártalanítás után is 37 milliárd 187 millió forint maradt az alap kasszájában.

A szóvivő szerint a félreértések részben abból adódhattak, hogy az év eleji, a 2014. január elsejei nyitó vagyon valójában 91 milliárd 892 millió forintot tett ki. Az évközi pénzügyi bevételek azonban meghaladták a 22 milliárd 237 millió forintot, ráadásul az egyes bajba jutott, vagy "bezárásra kötelezett" takarékszövetkezetek esetében a TakarékBank jelentős összeget, több mint 12 milliárd forintot térített meg a betétbiztosítási alapnak.

Mibe kerültek a bedőlt takarékok az alapnak?

Tóth István részletesen beszélt az egyes takarékszövetkezeti kártalanításokról. Elmondta: a Körmend és Vidéke Takarékszövetkezet betéteseinek kifizetésére az alap 23 milliárd 130 millió forintot fordított, az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezet betéteseinek kártalanítása nettó 46 milliárd 481 millió forintjába került az OBA-nak, az Alba Takarékszövetkezet esetében a nettó (takarékbanki megtérítéssel csökkentett) kifizetés több mint 7 milliárd 86 millió forint volt.

Kiemelte: azért a nettó összegeket érdemes nézni, mert a takarékszövetkezetek esetében az orgoványi takaréknál a TakarékBank mintegy 7,7 milliárd forintot, az Alba Takarékszövetkezetnél a TakarékBank 4,7 milliárd forintot megtérített az OBA-nak, ez tehát növelte a kártalanítási vagyont.

Ha kell, tudnak még pénzt szerezni

Tóth István végezetül nyomatékosította: az OBA esetében a kártalanítási képesség meghaladja a mindenkori meglévő vagyon mértékét, ugyanis hitelfelvétel, vagy kötvénykibocsátás formájában az OBA képes megteremteni a kártalanítás pénzügyi alapját a 20 munkanapos vagy a jövőben ettől rövidebb kártalanítási kifizetés teljesülése érdekében. Kevesen tudják, hogy az OBA hitelfelvételéhez a magyar állam kezességet vállal - mondta a szóvivő.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor A hitelmoratóriumban lévők is felvettek új hiteleket
Privátbankár.hu | 2021. október 22. 10:36
A jegybank alelnöke is kiemelte – csak az vegye igénybe a hitelmoratórium hosszabbítását, akinek valóban szüksége van rá.
Pénzügyi szektor Drágulnak egyes lakáshitelek, de vajon mennyivel?
Privátbankár.hu | 2021. október 20. 17:13
A Magyar Nemzeti Bank folytatta és folytatja az alapkamat emelését, s ez a pénzpiaci kamatszintek gyorsuló emelkedését hozta magával. Ebben a helyzetben a bankok stratégiát váltottak: a korábbi szelektív emelés helyét az általános drágítás vette át a lakáshiteleknél. A versenyt most az mutatja, hogy 1-1 szegmensben fenntartják kedvező kamatajánlataikat a bankok. Ezeket megtalálni csak a hitelek összehasonlításával lehet.
Pénzügyi szektor Jól járhatnak az Erste Bank és a Deutsche Leasing ügyfelei
Privátbankár.hu | 2021. október 4. 12:39
A két hitelintézet partnersége eredményeként a hazai vállalkozások a lízingkonstrukciók teljes köréhez hozzáférnek a társaságoknál, az ügyfelek kiszolgálása még hatékonyabbá válik. 
Pénzügyi szektor Üzbegisztánban terjeszkedik az OTP Bank
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 29. 16:16
Az üzbég Ipoteka Bankban szerzhetnek többségi tulajdont.
Pénzügyi szektor Több magyar bank is jól vizsgázott a Moody's-nál
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 28. 16:21
Hat pénzintézetet is felminősítettek.
Pénzügyi szektor Jobb osztályzatot kapott az OTP orosz érdekeltsége
MTI | 2021. szeptember 24. 06:25
Javította az OTP Bank oroszországi leánybankjának alapszintű hitelképességi mutatóját csütörtökön a Fitch Ratings, elsősorban az orosz OTP-érdekeltség megfelelő tőkehelyzetével indokolva a lépést.
Pénzügyi szektor Elindult a Széchenyi Lízing GO!
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 21. 15:29
A széles körűen felhasználható, kiemelten kedvező feltételű Széchenyi Lízing GO! az állami támogatásnak köszönhetően évi FIX 0,5 százalékos kamat mellett érhető el a vállalkozások számára.
Pénzügyi szektor Bécsben jártak a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny legjobbjai
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 18. 13:19
Az egyik támogató, az Erste Bank az első két idényben az 1-3. helyen végzett csapatokat és tanáraikat hívta meg egynapos tanulmányútra az osztrák fővárosba. Amelynek fő programjaként a diákok a bank pénzügyi edukációs központjában hajtottak végre játékos gyakorlatokat.
Pénzügyi szektor Közelről vizsgálja majd a jegybank, hogy mi lesz a moratóriumosok törlesztőrészleteivel
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 15. 13:37
Az MNB 16 pénzügyi intézményt érintő témavizsgálatban tekinti át, hogy a hitelintézetek hogyan módosítják majd a törlesztési moratórium lejárta után az érintett lakossági hitelszerződések futamidejét.
Pénzügyi szektor A kereskedők örülnek a hitelmoratórium meghosszabbításának
MTI | 2021. szeptember 14. 08:32
Mert így nem kell szűkölködniük a napi fogyasztási javakban az eladósodottaknak.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos