3p
Az OBA cáfol: nem fogyott el a betétbiztosításra szánt pénz, van bő 40 milliárdjuk, és ha kell, hitelt is tudnak felvenni.

Szó sincs arról, hogy elfogyott volna az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) "pénze", az alap likvid vagyona a jegybanki betétekkel együtt az idei betétesi kártalanítások után is meghaladja a 40 milliárd forintot - mondta Tóth István, az OBA szóvivője pénteken az MTI-nek, azt követően, hogy egy, a sajtóban megjelent cikk szerint az alap pénze elfogyott.

Pénteki cikkében a Világgazdaság írt arról: az idén csődbe ment három takarékszövetkezet betéteseinek már csaknem 90 milliárd forintnyi kártalanítást kellett kifizetni az Országos Betétbiztosítási Alapból (OBA), amelyben tavaly év végén már csak 76,6 milliárd forint volt - részletek >>

Maradt még pénz

Tóth István kifejtette: 2014. október 15-én az OBA bruttó likvid (pénzügyileg mozgósítható) vagyona az év eleji kezdőállományról a díj- és hozambevételek, valamint felszámolási megtérüléseknek köszönhetően 114 milliárd 130 millió forintra nőtt, a bajbajutott takarékszövetkezeti betétesek kártalanítására (a TakarékBank térítésével mérsékelve) mintegy 77 milliárd forintot fizetett ki, így az idei három kártalanítás után is 37 milliárd 187 millió forint maradt az alap kasszájában.

A szóvivő szerint a félreértések részben abból adódhattak, hogy az év eleji, a 2014. január elsejei nyitó vagyon valójában 91 milliárd 892 millió forintot tett ki. Az évközi pénzügyi bevételek azonban meghaladták a 22 milliárd 237 millió forintot, ráadásul az egyes bajba jutott, vagy "bezárásra kötelezett" takarékszövetkezetek esetében a TakarékBank jelentős összeget, több mint 12 milliárd forintot térített meg a betétbiztosítási alapnak.

Mibe kerültek a bedőlt takarékok az alapnak?

Tóth István részletesen beszélt az egyes takarékszövetkezeti kártalanításokról. Elmondta: a Körmend és Vidéke Takarékszövetkezet betéteseinek kifizetésére az alap 23 milliárd 130 millió forintot fordított, az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezet betéteseinek kártalanítása nettó 46 milliárd 481 millió forintjába került az OBA-nak, az Alba Takarékszövetkezet esetében a nettó (takarékbanki megtérítéssel csökkentett) kifizetés több mint 7 milliárd 86 millió forint volt.

Kiemelte: azért a nettó összegeket érdemes nézni, mert a takarékszövetkezetek esetében az orgoványi takaréknál a TakarékBank mintegy 7,7 milliárd forintot, az Alba Takarékszövetkezetnél a TakarékBank 4,7 milliárd forintot megtérített az OBA-nak, ez tehát növelte a kártalanítási vagyont.

Ha kell, tudnak még pénzt szerezni

Tóth István végezetül nyomatékosította: az OBA esetében a kártalanítási képesség meghaladja a mindenkori meglévő vagyon mértékét, ugyanis hitelfelvétel, vagy kötvénykibocsátás formájában az OBA képes megteremteni a kártalanítás pénzügyi alapját a 20 munkanapos vagy a jövőben ettől rövidebb kártalanítási kifizetés teljesülése érdekében. Kevesen tudják, hogy az OBA hitelfelvételéhez a magyar állam kezességet vállal - mondta a szóvivő.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Nem tudott mit kezdeni magával a forint
Privátbankár.hu | 2023. december 5. 18:56
A hazai fizetőeszköznek nem volt egyértelmű iránya a nagyobb pénzekkel szemben.
Pénzügyi szektor Csomó pénzt vesz el az állam a biztosítóktól
Privátbankár.hu | 2023. december 5. 10:10
Eddig a költségvetésnek termelték a pénzt a biztosítók, akár a teljes nyereségüket elviheti az extraprofitadó. Több biztosítási forma is megszenvedte, hogy az ügyfelek kénytelenek spórolni. Egyedül az utasbiztosítások szárnyalnak, amelyeknél minden eddigi rekord megdőlt a nyaralási szezon végére.   
Pénzügyi szektor Tovább él a kamatsapka Magyarországon
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 16:33
Jövő év áprilisáig.
Pénzügyi szektor Fontos határidő jár le hamarosan a babaváróval kapcsolatban
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 12:52
Azoknak a pároknak, akik még a jelenlegi feltételekkel szeretnének babaváró hitelt felvenni, legkésőbb december 16-ig be kell nyújtaniuk az igénylésüket, máskülönben kicsúszhatnak a határidőből.
Pénzügyi szektor Javuló profittermelési képesség az MBH-nál
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 10:20
Stabilan növekvő pénzügyi eredményekkel zárta az év első kilenc hónapját, ezen belül pedig a harmadik negyedévet az MBH Bank.
Pénzügyi szektor Újabb rekordot döntött az AutoWallis
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 09:46
Tovább gyorsított az AutoWallis Csoport az év első kilenc hónapjában, így már szeptember végére meghaladta a tavalyi egész éves árbevételét és nyereségét.
Pénzügyi szektor Kulcsfontosságú időszak jön, érdemes lépnie a pénztártagoknak
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 12:47
A munkaerő megtartása miatt a kedvezményes adókulcsú cafeteria idejéhez hasonló arányban vállalják a munkáltatók azt, hogy dolgozóik öngondoskodását önkéntés nyugdíjpénztári befizetésekkel is segítik – hívta fel a figyelmet Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu szakértője. Szerinte a befizetések ennek ellenére messze az infláció alatt maradnak, utoljára 2014-ban érkezett ilyen kevés új tag a pénztárakba, ráadásul a kifizetések immár harmadik negyedéve meghaladják a bevételeket.
Pénzügyi szektor Utolsó lehetőség: búcsúzik az egyik legjobban fizető állampapír
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 10:33
A keddi nap végéig lehet vásárolni a jövőre várhatóan 18 százalékos hozamot fizető magyar állampapírból. 
Pénzügyi szektor Kell az állam, kell a család az ingatlanvételhez
Natív tartalom | 2023. november 22. 15:51
Minden forintot meg kell fognia annak, aki most ingatlanhoz szeretne jutni. Viszlay Zoltán, az MBH Bank árazási vezetője szerint az 50-60 milliós, átlagos nagyvárosi ingatlan megvásárlásához jó eséllyel kell egy méretes önerő, aminek a megteremtéséhez minden lehetőséget meg kell vizsgálni, legyen ez állami támogatás, családi segítség vagy épp banki forrás.
Pénzügyi szektor Még az idén is jól jöhet a babaváró
Privátbankár.hu | 2023. november 22. 12:56
Négy okot sorolnak fel a szakértők, amiért érdemes lehet még idén felvenni a babaváró hitelt
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG