<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Orbán Viktor szerint a devizahitelek ügyében az igazságszolgáltatás pont a lényeggel nem foglalkozik. A miniszterelnök szégyellte magát, amikor Szász Károly levelét olvasta.

Hibás vagy nem hibás?

Orbán Viktor a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában, szokásos pénteki interjújában a Kúria döntéséről azt mondta: "kerülgetjük a dolog lényegét, mint a forró kását."

A miniszterelnök szerint a bírók, jogászok elmondták: nem tehetnek semmit a devizahitelek ügyében. A kormány a végtörlesztéssel, az árfolyamgáttal, az eszközkezelővel tett a devizahitelekért, az igazságszolgáltatás azonban nem mondja ki: most akkor a devizahitelek hibás termékek voltak vagy nem?

A bíróság nem tudja eltörölni a devizahiteleketA Kúria egy devizahitelesnek az OTP Bank ellen indított ügyében csütörtökön kimondta: a vitatott devizahitel-szerződés érvényes, (ez a banknak kedvez), de a testület tett egy kiegészítést is, ami az adós szempontját támasztja alá. Kimondta ugyanis a Kúria, hogy az árfolyamrés költség a fogyasztó szempontjából és ilyen értelemben annak nincs jelentősége, hogy ennek csak banktechnikai okai vannak. Ennek a tételnek is benne kellett volna lennie a szerződésben. Mit jelent a Kúria ítélete? >>

Wellmann György, a Kúria polgári kollégiumának vezetője a döntést követő sajtótájékoztatón elmondta: a bíróság egyedi ügyekben kizárólag a jogszabályok alapján, nem pedig egyik vagy másik fél érdekeire tekintettel, azaz jelen ügyben a bankok, illetve a devizahitelesek ellen vagy mellett döntött. Tisztában vannak a devizahitelekkel kapcsolatos társadalmi problémákkal, ám ezek megoldása nem az egyedi ügyekben döntő jogalkalmazók feladata, hanem a jogalkotásé.

A szakember az utcai demonstrációkon látható transzparensekkel kapcsolatban elmondta: a bíróságoknak nincs lehetőségük a devizahitelek eltörlésére.

Szász Károly levele: "szégyelltem magam"

Szász Károly PSZÁF-elnök a Kúriának írt levelével kapcsolatban elmondta: "nagyon szégyelltem magam, amikor azt olvastam" - bár a kormánynak nem volt köze hozzá, a PSZÁF mégis egy állami szervezet, akinek az emberek mellé kellett volna állnia. Arra a kérdésre, hogy lesz-e ennek következménye, Orbán Viktor csak annyit mondott: a PSZÁF ugyan állami, de autonóm szervezet, nem a miniszterelnökség alá tartozik.

Miről írt Szász Károly?

A devizahitelekkel kapcsolatos bírói ítéletek gazdasági és társadalmi hatásaira figyelmeztetett a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének elnöke a Kúria tanácselnökének írt levelében, azt közölve, hogy ezeknek a szerződéseknek az utólagos "sommás" átalakítása vagy semmissé nyilvánítása sok veszélyt rejt. Szász Károly a Kúria által feltett kérdésekre válaszolt, a bírói testület az egyre több devizahiteles per miatt kért szakmai állásfoglalást. Részletek >>

A Felügyelet szerint súlyosan téves minden olyan feltételezés, amely szerint szándékában állt volna bármilyen módon befolyásolni a bírói kart a devizahitelekkel kapcsolatos ítélkezése során. Részletek >>

Lesz pedagógus-béremelés - minden más kacsa

A pedagógusok béremelésének első lépcsője szeptemberben megindul. Minden más béremelésről szóló hír kacsa, a kormány a pedagógus-életpályamodell bevezetésén kívül más béremelésre jelenleg nem tud garanciát vállalni - mondta a miniszterelnök.

Pénzügyi szektor Mindenki nyugodjon meg: stabil az európai bankrendszer
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 17:02
Ezt fejtegette a német kancellár a brüsszeli uniós csúcson.
Pénzügyi szektor Nem tudni, hogy miért, de nagyon népszerű a magyar állampapír
Privátbankár.hu | 2023. március 21. 11:52
Hozamemelkedés mellett értékesített 3 hónapos diszkont kincstárjegyet keddi aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
Pénzügyi szektor Közel egymilliárd forintért vett saját részvényeket az OTP
Privátbankár.hu | 2023. március 21. 09:26
A saját részvény állomány így 0,17 százalék.
Pénzügyi szektor Nyugdíj: tavaly sem tőzsdézték el a vagyont a pénztárak
Privátbankár.hu | 2023. március 14. 19:36
Az önkéntes nyugdíjpénztáraknál plusz 8,5 és mínusz 14,5 százalék között szóródtak az éves nettó hozamok tavaly, az egész évet tekintve 2022-ben az átlagos nettó hozam mínusz 6,8 százalék volt - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB).
Pénzügyi szektor Az amerikai bankcsőd Európára is veszélyt jelent
Privátbankár.hu | 2023. március 14. 12:40
Az Európai Központi Bank (EKB) valószínűleg óvatosabbra fogja kamatpolitikáját az amerikai Silicon Valley Bank (SVB) csődje után a düsseldorfi IMK makrogazdasági és konjunktúrakutató intézet szakemberének véleménye szerint.
Pénzügyi szektor Nagyon durva dolog történt a forinttal
Privátbankár.hu | 2023. március 13. 18:37
Nagyot gyengült hétfőn a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon.
Pénzügyi szektor Az MNB is reagált a bankcsődökre
Privátbankár.hu | 2023. március 13. 17:01
A magyar jegybank sem hagyta szó nélkül a két amerikai bank csődjét.
Pénzügyi szektor Meg sem kottyan a német bankrendszernek a Silicon Valley Bank csődje
Privátbankár.hu | 2023. március 13. 16:07
Nem veszélyezteti a német bankrendszert az amerikai Silicon Valley Bank (SVB) csődje - közölte a német bankszövetség (Bundesverband deutscher Banken - BdB) hétfőn.
Pénzügyi szektor Jó hírt kapott Magyarország Londonból
Privátbankár.hu | 2023. március 9. 19:49
A magyar bankok és a gazdaság is jobb évet zárhat 2023-ban a hitelminősítő várakozása szerint.
Pénzügyi szektor Lemondott az egyik nagy biztosító vezérigazgatója
Privátbankár.hu | 2023. március 9. 18:18
Elhagyja posztját a 2020-ban kinevezett vezető, utódjáról még nincs döntés.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG