<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Orbán Viktor szerint a devizahitelek ügyében az igazságszolgáltatás pont a lényeggel nem foglalkozik. A miniszterelnök szégyellte magát, amikor Szász Károly levelét olvasta.

Hibás vagy nem hibás?

Orbán Viktor a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában, szokásos pénteki interjújában a Kúria döntéséről azt mondta: "kerülgetjük a dolog lényegét, mint a forró kását."

A miniszterelnök szerint a bírók, jogászok elmondták: nem tehetnek semmit a devizahitelek ügyében. A kormány a végtörlesztéssel, az árfolyamgáttal, az eszközkezelővel tett a devizahitelekért, az igazságszolgáltatás azonban nem mondja ki: most akkor a devizahitelek hibás termékek voltak vagy nem?

A bíróság nem tudja eltörölni a devizahiteleketA Kúria egy devizahitelesnek az OTP Bank ellen indított ügyében csütörtökön kimondta: a vitatott devizahitel-szerződés érvényes, (ez a banknak kedvez), de a testület tett egy kiegészítést is, ami az adós szempontját támasztja alá. Kimondta ugyanis a Kúria, hogy az árfolyamrés költség a fogyasztó szempontjából és ilyen értelemben annak nincs jelentősége, hogy ennek csak banktechnikai okai vannak. Ennek a tételnek is benne kellett volna lennie a szerződésben. Mit jelent a Kúria ítélete? >>

Wellmann György, a Kúria polgári kollégiumának vezetője a döntést követő sajtótájékoztatón elmondta: a bíróság egyedi ügyekben kizárólag a jogszabályok alapján, nem pedig egyik vagy másik fél érdekeire tekintettel, azaz jelen ügyben a bankok, illetve a devizahitelesek ellen vagy mellett döntött. Tisztában vannak a devizahitelekkel kapcsolatos társadalmi problémákkal, ám ezek megoldása nem az egyedi ügyekben döntő jogalkalmazók feladata, hanem a jogalkotásé.

A szakember az utcai demonstrációkon látható transzparensekkel kapcsolatban elmondta: a bíróságoknak nincs lehetőségük a devizahitelek eltörlésére.

Szász Károly levele: "szégyelltem magam"

Szász Károly PSZÁF-elnök a Kúriának írt levelével kapcsolatban elmondta: "nagyon szégyelltem magam, amikor azt olvastam" - bár a kormánynak nem volt köze hozzá, a PSZÁF mégis egy állami szervezet, akinek az emberek mellé kellett volna állnia. Arra a kérdésre, hogy lesz-e ennek következménye, Orbán Viktor csak annyit mondott: a PSZÁF ugyan állami, de autonóm szervezet, nem a miniszterelnökség alá tartozik.

Miről írt Szász Károly?

A devizahitelekkel kapcsolatos bírói ítéletek gazdasági és társadalmi hatásaira figyelmeztetett a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének elnöke a Kúria tanácselnökének írt levelében, azt közölve, hogy ezeknek a szerződéseknek az utólagos "sommás" átalakítása vagy semmissé nyilvánítása sok veszélyt rejt. Szász Károly a Kúria által feltett kérdésekre válaszolt, a bírói testület az egyre több devizahiteles per miatt kért szakmai állásfoglalást. Részletek >>

A Felügyelet szerint súlyosan téves minden olyan feltételezés, amely szerint szándékában állt volna bármilyen módon befolyásolni a bírói kart a devizahitelekkel kapcsolatos ítélkezése során. Részletek >>

Lesz pedagógus-béremelés - minden más kacsa

A pedagógusok béremelésének első lépcsője szeptemberben megindul. Minden más béremelésről szóló hír kacsa, a kormány a pedagógus-életpályamodell bevezetésén kívül más béremelésre jelenleg nem tud garanciát vállalni - mondta a miniszterelnök.

Pénzügyi szektor Van kiút a családi pénzügyi válságból, nem kell hozzá atomfizikusi végzettség
Csernátony Csaba | 2023. június 10. 17:32
Mindenkivel előfordul, hogy rossz döntést hoz pénzügyeivel kapcsolatban, elveszheti megtakarításai egy részét, ám a jó hír az, hogy némi odafigyeléssel van kiút az ilyen gödrökből.
Pénzügyi szektor Ellentmondást nem tűrően reagált a minisztérium a BAMOSZ aggodalmára
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 15:07
A gazdasági tárca szerint indokolatlan a szervezet aggodalma az új szabályok miatt.
Pénzügyi szektor Nagy Mártonékhoz fordult a BAMOSZ
Privátbankár.hu | 2023. június 7. 15:37
2023. május 31-én több olyan kormányrendelet jelent meg, mely lényeges kihatással lehet a magyar megtakarítási piacra, s annak részeként a hazai befektetési alapok működésére. A BAMOSZ-nak volt mit hozzáfűznie. .
Pénzügyi szektor Érthetetlen, de még mindig vett valaki magyar állampapírt
Privátbankár.hu | 2023. június 7. 11:51
Hozamcsökkenés mellett értékesített 6 hónapos diszkont kincstárjegyet szerdai aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
Pénzügyi szektor Jó hírt vitt a postás a K&H-nak
Privátbankár.hu | 2023. június 4. 10:33
Megkapta a fogyasztóbarát minősítést a Magyar Nemzeti Banktól (MNB) a K&H Biztosító Zrt. otthonbiztosítása.
Pénzügyi szektor Moody's: törlesztési csődre minősítette vissza Fehéroroszországot
Privátbankár.hu | 2023. június 3. 09:01
A lehetséges legrosszabb, gyakorlatilag államcsődöt jelző besorolási szintre minősítette vissza Fehéroroszországot a Moody's Investors Service. A nemzetközi hitelminősítő elsősorban azzal indokolta a lépést, hogy Fehéroroszország egyoldalúan saját valutájára denominálta át devizakötelezettségeinek törlesztését, és a Moody's minősítési módszertana szerint ez törlesztési csődnek felel meg.
Pénzügyi szektor Fontos határidőre figyelmeztette az MNB a vállalkozásokat
Privátbankár.hu | 2023. június 2. 10:22
A pénzügyi vállalkozásoknak idén december 31-ig, illetve 2026 december végéig – a biztonságos működés fenntartása érdekében – két lépésben jelentősen növelniük kell induló tőkéjüket. A tőke emelés és a tulajdonosi befolyásoló részesedés változása bejelentési vagy/és engedélyezési kötelezettségekkel jár az érintett piaci szereplőknek. Az MNB vezetői körlevéllel segíti a folyamatot, ám a tőkeemelést nem teljesítő piaci szereplők engedélyét vissza is vonhatja.
Pénzügyi szektor Az MNB után a bankok is elkezdték vagdosni a kamatokat
Privátbankár.hu | 2023. június 2. 08:38
Az MNB májusban megindult kamatcsökkentésére máris reagáltak a bankok: kis lépésekkel, de többen is mérsékelték a személyi kölcsönök kamatait - derül ki a Bank360.hu összegzéséből. Ha a jegybank kitart, a hitelek is folyamatosan olcsóbbá válhatnak az elkövetkező hónapokban.
Pénzügyi szektor Stabil pénzügyi alapokon valósult meg a történelmi bankfúzió
Privátbankár.hu | 2023. május 31. 16:08
Az MBH Bank legfrissebb pénzügyi jelentése alapján a pénzintézet 10 447 milliárd forintos mérlegfőösszeggel és több mint 90 milliárd forint korrigált adózás utáni eredménnyel zárta 2023 első negyedévét. A saját tőke 831,7 milliárd forintra nőtt, míg tőkemegfelelési mutatója továbbra is erős maradt, így a változó piaci körülmények ellenére is rendkívüli stabilitás mellett valósulhatott meg a MKB Bank és Takarékbank április 30-i egyesülése.
Pénzügyi szektor Francia banki adás-vétel a magyar piacon
Privátbankár.hu | 2023. május 31. 14:11
A Cofidis SA megállapodást írt alá a napokban a BNPP PF Group magyarországi leányvállalatának megvásárlásáról, így a Magyar Cetelem Bank részvényei a Cofidis SA tulajdonába kerülnek.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG