5p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Tíz százalékkal növekedett a K&H Csoport profitja, ugyanakkor a bevételi oldal bővülése helyett a költségek összehúzódása hozza (még) a profitot. A közvetlen jövőt kissé beárnyékolja, hogy a kkv-beruházási kedv tekintetében mélypontot jelez a bank bizalmi indexe.

Az egy évvel ezelőtti 6,4 milliárd forintnál közel 10 százalékkal jobb, 7,0 milliárdos nettó nyereséget könyvelt el a K&H Bank – jelentette be Hendrik Scheerlinck, a bankcsoport vezérigazgatója.

A vezérigazgató a kedvező profitadatok mellett nem feledkezett meg a devizahiteles elszámolás negatív hatásainak visszahúzó hatásairól: az elszámolás és a forintosítás összességében évi 9 milliárd forintos veszteséget okoz majd a banknak. Ezt a K&H a nagyvállalati és kkv-üzletágban emelkedő bevételekkel és a javuló portfólió okán csökkenő hitelkockázati költségekkel és szigorú költséggazdálkodással tudták ellensúlyozni – mondta Hendrik Scheerlinck.

Eredmény (milliárd forint) 2014. március 31. 2015. március 31. változás (év/év)
nettó eredmény 6,4 7,0 +9,6%
működési eredmény a céltartalékképzés és a bankadó levonása előtt 17,3 16,0 -7,7%
ügyfélhitelek (elszámolási hatással együtt) 1370 1375 +0,3%
ügyfélhitelek (elszámolási hatás nélkül) 1370 1424 +4,0%
ügyfélbetétek (K&H és KBC alapok nélkül) 1250 1349 +7,9%
befektetési alapok állománya 796 942 +18,3%
működési bevétel 38,0 36,5 -3,9%
működési költségek tranzakciós illetékkel -20,7 -20,5 -0,8%
a hitelportfolió minősége
nem teljesítő hitelek 16,7% 14,8% -1,9%
hitelköltségek 0,9% 0,5% -0,4%
tőke és likviditás
tőkemegfelelési mutató 14,5% 14,2% -0,3%
hitel/betét arány 60,2% 58,6% -1,6%
szolvencia mutató (biztosító) 200% 218% 318%
hatékonyság
költség/bevétel arány (bankadóval) 64,9% 67,0% +2,2%
költség/bevétel arány (bankadó nélkül) 54,4% 56,2% +1,8%
tőkearányos megtérülés 12,4% 16,1% +3,7%

Az év első három hónapját követően a bank lakossági hiteleinek állománya 4, míg a devizahitelek elszámolásának hatásainak beszámításával szerény mértékben, de 0,3 százalékkal növekedni tudott, a bankvezető komoly reményt táplál a hitelkiváltó versennyel kapcsolatban – ahol a K&H volt az első, amely a piacon jelzáloghitel-kiváltó kölcsönt kínált. Scheerlinck szerint az elszámolással érintettek 20 százaléka fog új bankot keresni/találni hitelkiváltásra. Ezt a számot a bank arra is elfogadja, hogy a váltók mekkora arányát szeretné a bankhoz csalogatni – érdeklődés már van – mondta Hendrik Scherlinck.

A betétek terén a K&H 7,9 százalékos bővülést tudott felmutatni, míg a befektetési alapok állománya 18,3 százalékkal múlta felül a tavaly márciusi szintet. A hitel/betét mutató továbbra is extrém kedvező: 60,2 százalékról 58,6 százalékra javult. A bank az új hitelkihelyezéseken belül 9, ezen belül a jelzáloghitelek terén 17 százalékos piaci súllyal bír, azaz minden hatodik jelzálog-alapú hitelt a K&H folyósít.

Vállalati hitelezés – de kinek?

Ami jól látszik, hogy a K&H ráfeküdt a vállalati hitelezésre: a piaci részaránya a banknak 8,5 százalékról 10,2 százalékra emelkedett, a vállalati és kkv-hitelek terén 34 milliárdos új folyósítás történt. A társaságnak az nhp második szakaszában folyósított hitelekből már 20,2 százalékos részesedése van (133 milliárd forintot helyeztek ki).

Ennek ellenére azért vannak gondok: a K&H kkv-bizalmi index szerint mélypontra, 43 százalékra csökkent a beruházási kedve a vállalkozásoknak. Márpedig, ha nincs beruházási kedv, nem lesz, aki hitelt vesz fel – adott érvet kéretlenül is a feltételekhez kötött hitelbővülés elleni tábornak a K&H vezérigazgatója. Az elmúlt években a Növekedési Hitelprogram részeként komoly előrehozott beruházásokkal szembesültünk, ezzel magyarázható talán az, hogy a kkv-bizalmi index most mélypontra jutott – kommentálta Hendrik Scheerlinck az adatokat. A kisebb cégek egy része ráadásul most az uniós pályázatokra vár, ez is visszafoghatja a hitelérdeklődést, míg a nagyobb cégek igen megfontoltan, óvatosan lépkednek. Ennek ellenére egészséges hitelkereslettel találkozunk – mondta a vezérigazgató.

Javul-e a hitelportfólió a forintosítás után?

A hitelminőség terén – mint azt már említettük – javított a K&H: a nem teljesítő hitelek állománya 16,7 százalékról 14,8 százalékra javult, míg a hitelveszteségi ráta 0,9 százalékról 0,5 százalékra javult. Gombás Attila vezérigazgató-helyettes szerint ugyanakkor figyelmeztető, hogy mindez a lakossági oldalon még nem tudta érdemben csökkenteni a rossz hitel-állomány – ott 28,1 százalékról 26,9 százalékra javult csak a mutató, miközben a vállalati területen 8,1 százalékról 6,2 százalékra csökkent a minősített állomány. Mindehhez járult még a lízingtársaságnál folyamatosan növekvő arányt képviselő, „régi” lízingállomány, amelyen belül már 43,6 százalék a minősített állomány. Az összességében kedvezőbb hitelminőség okán a 2014. márciusi 3,5 milliárd forinttal szemben tavaly csak 1,8 milliárd forintnyi céltartalékot képzett a bank. Az nagy kérdés, hogy az elszámolás és a forintosítás után javul-e az állomány – erre 2-3 negyedév adataira még szükség lesz – vélekedett Gombás Attila.

A bank tőkemegfelelési mutatója 14,52 százalékról szerény mértékben 14,18 százalékra romlott. Gombás Attila szerint a mutatószámokat némileg javítja, hogy a belga anyabank, a KBC újabb 10 évig a K&H-nál tartja majd azt a 60 millió eurós alárendelt kölcsöntőkét, amit eredetileg 10 évre adtak a magyar banknak.

Ne kapkodjunk a jelzálogbankkal

A pénzintézet figyeli a piaci folyamatokat és az új szabályozókat – mondta a vezérigazgató, aki szerint így vizsgálják, milyen hatással lesz majd a portfólió alakulására a jelzálog-fedezettségi mutató bevezetése. Gyorsan nem kell lépni – árulta el Hendrik Scheerlinck, hogy a jelenlegi elképzelések szerint 2016. szeptemberéig kell eldönteni, hogy szükség van-e önálló jelzálogbank megalakítására a lejárati összhang megteremtése érdekében.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Kiderült, mire számít az Erste
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 10:25
A hitelállomány stagnálása mellett a betéteknél növekedést ért el az Erste Csoport. 
Pénzügyi szektor Huszonnégymilliárd forint osztalékot fizet az MBH Bank
Privátbankár.hu | 2024. április 29. 16:47
Rendkívül sikeresnek tartja első évét a társaság.
Pénzügyi szektor Hatalmas osztalékot fizet az OTP és nagy uniós felvásárlásra készül a bank
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:17
Vételi ajánlatot tettek az egyik uniós országban.
Pénzügyi szektor Elkerekedik a szeme, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 07:25
Minimálisan gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek reggel a csütörtök kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Pénzügyi szektor Az MNB szigorú szemével ráncba szedte a gyorskölcsönzőket
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:44
Hatékony, „puha" eszközök bevetésével az MNB két gyorskölcsönző intézmény több, aggályosnak ítélt általános szerződési feltételeit módosíttatta.
Pénzügyi szektor Hoppon maradnak Mészáros Lőrinc bankjának befektetői
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:57
Nem fizet osztalékot az MBH Jelzálogbank. De ez nem feltétlenül rossz hír.
Pénzügyi szektor Erste-ügyfél? Akkor figyeljen, fontos bejelentést tett a bankja
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:06
Megszűnik az Azonnali Könnyített Törlesztés szolgáltatás.
Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG