3p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ha egy ország a vagyonkezelés világában labdába akar rúgni, akkor nem szállhat be a versenybe szégyenkezve azért, mert van egy nagyra, erősre gyúrt pénzügyi szolgáltató vállalata.

Svájc a világ vagyonkezelési üzletágában elért vezető helyét kockáztatja, ha túlreagálja a Credit Suisse tavalyi megroggyanását – mondta Sergio Ermotti az UBS vezérigazgatója, aki 2011 és 2020 között vezette a bankot. Nevéhez fűződik a pénzintézet gyökeres átalakítása, a vagyonkezelés előtérbe helyezése.

Figyelmeztet az UBS svájci óriásbank korábbi vezetője
Figyelmeztet az UBS svájci óriásbank korábbi vezetője
Fotó: UBS

Miután közel tíz évig állt az UBS élén, majd távozott, 2023 áprilisában visszahívták. Ez egybeesett azzal, hogy az UBS a svájci kormánnyal folytatott egyeztetés nyomán 3,25 milliárd dollárért felvásárolta a Credit Susse befektetési bankot. Ezzel megmentette attól, hogy csőddel végződjön több mint másfél évszázados története.

A bankár szerint Svájcnak globális kihívói vannak, amelyek elvehetik tőle az első helyet a vagyonkezelés üzletágában. Hongkong, Szingapúr és az Egyesült Államok agresszíven igyekszik terjeszkedni ezen a piacon, és ez nem is marad hatástalan.

„Nem lehetünk elbizakodottak és nem gondolhatjuk komolyan, hogy helyi szintű bankokkal, amelyek erősen versenyeznek egymással hazai piacukon, hatékonyan részt tudunk venni a nemzetközi pénzpiaci versenyben” – közölte Luzern város egyetemén tartott előadásában a Financial Times szerint. Ezzel arra utalt, hogy az elmúlt hónapokban az UBS vezetőjeként kemény meccseket vívott a kormány tisztviselőivel Svájc pénzügyi rendszerének reformjáról.

Önpusztító lehet a szabályozás

A legélesebb vita arról folyik a felek között, hogy – a Credit Suisse sorsához hasonló gondok elkerülése érdekében – szükség van-e további tőkekövetelményt előírni azokra a bankokra vonatkozóan, amelyek nemzetközi tevékenységet folytatnak. Az államkincstár szakemberei úgy gondolják, hogy be kellene vezetni egy ilyen szabályt, ami főként az UBS életét nehezítené meg.

Elemzők úgy vélik, ha elfognák ezt a regulát, akkor a banknak 15–25 milliárd dollár plusztőkét kellene felhajtania. Karin Keller-Sutter pénzügyminiszter szerint ez a becslés közel állhat a valósághoz. Keller és Colm Kelleher, az UBS elnöke elutasítják az új tőkekövetelményt. Azzal sem értenek egyet, hogy az olyan pénzügyi óriások, mint az UBS vagy Credit Suisse túl nagyok a svájci gazdaság méretéhez képest.

A 19. században még volt svájci virtus

A vezérigazgató arról beszélt egyetemi hallgatósága előtt, hogy túl sok alulinformált szakember, populista közszereplő és riogató hang hallható a médiában, az akadémiai világban és a politikai közéletben, akik csak a nagyra nőtt bankokkal járó kockázatokat látják. Szerinte a külföldi versenytársak járnának jól, ha Svájc az említett szabályozással korlátozná jelenlétét a pénzügyi világ nemzetközi színpadán. Ennek alátámasztására bemutatott a egy slide-ot, amelyből kiderült, hogy Hongkong vagyonkezelési szektora évente 7,6 százalékos tempóban bővül, amivel 2027-re megelőzheti ezen a téren Svájcot.

Szingapúr esetén ez a tempó kilenc százalék, amivel a harmadik helyre jöhet fel. Ahhoz, hogy Svájc megőrizze első helyét ebben az igen jövedelmező pénzügyi szolgáltatásban, olyan üzleti környezetre van szükség, amelynek része egy világszinten értelmezhető résztvevő. Ez ma nem más, mint az UBS – mondta tanult hallgatósága előtt. Beszédében méltatta Alfred Eschert, a Credit Suisse egyik alapítóját, aki részt vett a bank létrehozásában 1856-ban. A 19. századi iparmágnás szerinte jó példája annak, hogyan kell kiszámított kockázatot vállalni az üzleti életben.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Tovább drágulnak a lakáshitelek, újabb nagybank törte át a kamatplafont
Privátbankár.hu | 2024. július 13. 07:45
Újabb nagybank emelte meg a lakáshitelei kamatait, és így már a K&H is átlépte a június végéig élő önkéntes, 7,3 százalékos THM-plafont a jelzálogkölcsönei egy részénél.
Pénzügyi szektor Megbírságolta az OTP Bankot az MNB
Privátbankár.hu | 2024. július 10. 10:21
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 5 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki az OTP Bank Nyrt.-re, mert nem a hivatalos felületeken tette közzé akvizíciós terveit és ezzel megsértette rendkívüli tájékoztatási kötelezettségét.
Pénzügyi szektor A legjobb az őszinteség: gyenge a forint és az is marad
Privátbankár.hu | 2024. július 10. 07:30
Erősödött kissé a forint szerda reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Több százezer magyar lecserélte a régi szerződését
Privátbankár.hu | 2024. július 9. 12:44
A jegybank adatai szerint az idei lakásbiztosítási kampányban 640 ezren váltás történt. 
Pénzügyi szektor Visszaszólt a Bankszövetség a kormánynak
Privátbankár.hu | 2024. július 9. 08:59
A bankok szervezete visszautasítja, hogy extraprofitra tettek volna szert a háború miatt. 
Pénzügyi szektor Érdekes új bejelentést tett az OTP Alapkezelő
Privátbankár.hu | 2024. július 8. 13:36
Új alap indul.
Pénzügyi szektor Vallott a Revolut
Privátbankár.hu | 2024. július 2. 08:44
Jelentősen nőtt a Revolut bevétele és a nyereség is. A haszonkulcs 19 százalékos. 
Pénzügyi szektor Csökkent a 30 éves amerikai jelzáloghitelek kamata
Privátbankár.hu | 2024. június 26. 15:20
Az Egyesült Államokban csökkent a 30 éves jelzáloghitelek kamata a június 21-én záródott héten - ismertette az amerikai jelzáloghitelező bankok szövetsége (Mortgage Bankers Association of America - MBA) szerdán.
Pénzügyi szektor Szép csendben híznak a befektetési alapok
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 16:53
Több mint 1 százalékkal emelkedett a befektetési alapokban kezelt vagyon májusban.
Pénzügyi szektor Lecsapott a jegybank – szabálytalankodott egy szlovák cég
Privátbankár.hu | 2024. június 13. 09:58
Engedély nélkül vett követeléseket.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG