6p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Az okok nem újkeletűek, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) rendkívül laza monetáris politikája miatt a befektetők nem keresik a hazai fizetőeszközt, amikor pénzeiket próbálják biztonságosabb eszközökbe tenni az olyan vészjósló fejlemények miatt, mint például a Kínából terjedő koronavírus. Ez utóbbi hat ki most elsősorban a pénz- és tőkepiacokra, emellett eltörpül a mai EKB-kamatdöntés, illetve a folytatódó gyorsjelentési szezon.

Kezdjük a számunkra legfontosabbal: a forint az euróval szemben 337,4-es szinten új történelmi mélypontra zuhant. Erről a Reuters megkérdezte az MNB-t, de az nem kívánt kommentálni, ami következetes magatartás, lévén, hogy eddig már sokszor kifejtette, hogy nincs árfolyamcélja, alapvetően az infláció határozza meg a lépéseit.

Mindenesetre a Société Generale már a 350 forintos euróárfolyamot sem tartja elképzelhetetlennek, ami felgyorsíthatja a forinteladásokat, ennek következtében az önbeteljesítő jóslat valóra válhat.

A külföldi piacok közül az európai tőzsdéket enyhe negatív hangulat jellemezte szerdán, ami átragadt a tengerentúlra is, az amerikai börzék közül az S&P 500 és a Dow Jones is az előző napi záróértékén fejezte be a napot, csak a Nasdaq emelkedett, de az is mindössze 0,1 százalékkal. A ma elsőként kinyitott ázsiai piacok a koronavírus terjedése miatt jelentős mínuszokat halmoztak fel, a leginkább érintett Kína sanghaji börzéjének barométere közel 3 százalékost. Emiatt az európai indexek is fél százalék körüli csökkenéssel indították a napot, s a határidős jegyzések alapján ugyanez vár az amerikaiakra is.

Érdekes, hogy az effajta helyzetekből menedékeszköz-szerepe miatt általában profitáló arany is gyengült, ami azonban inkább a mai EKB-döntés miatti kivárásnak tudható be. Az olajárakat viszont már egyértelműen a koronavírus nyomta le, másfél százalék körüli mínuszuk mögött a kereslet emiatti csökkenése állhat.

Lássuk részletesebben, mi befolyásolhatja ma a pénz- és tőkepiacok mozgását.

Terjed a koronavírus

A kínai Hupej tartományban már 17 halálos áldozata van a járványnak, a fertőzöttek számát 570 körülire teszik, de ez egy reggeli adat, ami tovább emelkedhet. Az európai befektetőket már azok az előrejelzések nyomasztják, melyek szerint a vírus az öreg kontinensen is hamarosan megjelenik. A helyzetet jelentősen súlyosbítja, hogy Kínában most kezdőik a Holdújév, amikor rengeteg ember kel útra, ezzel kedvező körülményeket biztosítva a továbbterjedésnek – figyelmeztet a KBC Equitas elemzése.

Zöld jelzés a Brexitnek

A brit parlament ugyanis áldását adta az Egyesült Királyság EU-ból történő kilépésének törvénytervezetére, amellyel megnyílt az út azelőtt, hogy a britek jövő pénteken rendezetten kiléphessenek az unióból, és megkezdődhessenek a további tárgyalások, egyebek mellett a kereskedelemről.

Kamatdöntő ülést tart az EKB

Amely akkor is mindig figyelemre méltó, ha az Equilor Befektetési Zrt. szerint ezúttal nem várható a monetáris kondíciók változása: az alapkamat 0, a betéti kamatszint -0,5 százalékon maradhat. Érdekes lehet viszont az EKB új stratégiája. Nevezetesen, hogy újraértékeli-e az uniós jegybank az inflációs célját, illetve, hogy milyen álláspontra helyezkedik a klímaváltozással és a kriptovalutákkal kapcsolatban.

Trump most Európát fenyegeti büntetővámmal

Pontosabban az öreg kontinens autóiparára vetne ki 25 százalékos sápot, amennyiben a novemberi választás előtt nem jönne létre az Egyesült Államok és az EU között egy kereskedelmi megállapodás. Az amerikai elnök szerint most nehezebb kereskedni és tárgyalni az EU-val, mint Kínával, ezért figyelmeztette Brüsszelt a megegyezés szükségességére. Az egyeztetések megkezdődtek az Európai Bizottság elnökével, ugyanakkor az EU az agrárszektorát nem szeretné megnyitni az amerikai áruk előtt, míg az Egyesült Államok a közbeszerzések piacával tenné ugyanezt

Vállalati gyorsjelentések

Netflix negyedéves eredményei ugyan felülmúlták a várakozásokat, részvényeinek árfolyama mégis mínuszba került, amelyben közrejátszhatott a cég változatlanul gyenge cash-flow termelése és a mérsékeltebb előfizető prognózis.

Johnson & Johnson papírjai is gyengültek, azt követően, hogy az amerikai egészségügyi óriás az előző évinél alacsonyabb eredménnyel zárta az előző negyedévét, ráadásul számos bírósági idézést kapott a baba hintőporai által okozott mellékhatások miatt.

Az IBM részvényeinél viszont 3 százalékos erősödéssel honorálták a befektetők a cég felhőszolgáltatás iüzletágának jó teljesítményét.

Ma folytatódik a gyorsjelentési szezon, délután, az amerikai tőzsdei nyitás előtt például a Procter&Gamble és az American Airlines, nyitás után pedig az Intel teszi közzé előző negyedéves gazdálkodásának főbb mutatóit.

Tőzsdére kerülhet a Lufthansa-leány

Masszív pluszban nyitottak ma a Lufthansa-részvények azokra a sajtóértesülésekre, amelyek szerint a német cég a tőzsdére viheti a repülőgép-karbantartással foglalkozó Technik üzletágát, így vonva be extra forrást. A drágulás annak ellenére következett be, hogy a hírt nem erősítették meg.

Versenytársai akadtak az OTP-nek Romániában

Román lapértesülések szerint a Garanti Bank megvételéért öten is harcba szállnak, az OTP mellett az Intesa, a Raiffeisen, a Banca Transilvania és a J.C. Flowers befektetési alap. Mindegyiküknek már van érdekeltsége a román piacon, a Banca Transilvania a piacvezető, az osztrákok az ötödikek. Az OTP pedig a tizedik legnagyobb szereplő. A vételár 350-400 millió euró között lehet, ez az eladósorba került bank tőkéjének 1,1-1,3-szorosa. A prémium árazást magyarázhatja, hogy a bank hitelportfóliójának minősége átlag feletti, nettó kamatbevétele és profitja dinamikusan növekedett az elmúlt években, tőkearányos megtérülési mutatója is 10 körül alakult – hívja fel a figyelmet az Equilor.

Esik a Telekom és a 4iG

A hazai távközlési óriás papírjai 1, a Jászai Gellért több mint 40 százalékos tulajdonában lévő és általa irányított informatikai óriásé 3 százalékkal gyengült, amit – látva a többi papír árfolyammozgását – jó eséllyel az MNB velük szembeni, bennfentesség miatti fellépése válthatott ki.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 17505 17365 17550 +0,81% 17505 17510 1 366 948 415 HUF 2024-04-25 10:29:30
MOL 3010 2968 3014 +0,47% 3010 3012 346 776 240 HUF 2024-04-25 10:29:30
MTELEKOM 912 903 917 -3,18% 912 915 331 248 245 HUF 2024-04-25 10:29:30
RICHTER 9110 9030 9195 +0,11% 9110 9145 431 144 825 HUF 2024-04-25 10:29:30
OPUS 398 396 399 +0,50% 397 398 6 956 014 HUF 2024-04-25 10:23:07
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Legénykedik a forint ma reggel!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 07:22
A forint árfolyama csütörtök reggelre erőre kapott a főbb devizákkal szemben a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Részvény / Deviza / Áru Van egy rossz hírünk a forintról
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 19:01
Már megint lejjebb csúszott az árfolyama.
Részvény / Deviza / Áru Nagy Márton bejelentést tett a benzinárról, szárnyalt a Mol
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 17:44
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 437,29 pontos, 0,66 százalékos emelkedéssel, 66 376,55 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Megrángatták a Molt az ársapka előtt, Musk felbeszélte a Teslát
Eidenpenz József | 2024. április 24. 12:21
Kedvező a hangulat a tőzsdéken, az amerikai gyorsjelentések is jók voltak és egy makroadat is reményt keltett. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) kamatdöntése inkább megnyugtatta a forintpiacot, az euró árfolyama enyhén esett. A pesszimista várakozásoknál is pocsékabbak lettek a Tesla számai, mégis emelkedni tudott. Letiltják a szankciók kikerülésére használt venezuelai kriptószámlákat.
Részvény / Deviza / Áru Félénk mosoly ülhet ki az arcára, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 07:27
A forint még mindig a 393-es szint felett cserél gazdát.
Részvény / Deviza / Áru Mit szólt a forint Matolcsy Györgyék döntéséhez?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 19:04
Délutánra erősödött a főbb devizákkal szemben a hazai fizetőeszköz. 
Részvény / Deviza / Áru Már most fáj a Molnak a kormány terve
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 18:11
Újra bevezethetik az ársapkát, a lépés a Mol-részvények keddi kereskedésére is hatott. 
Részvény / Deviza / Áru Az MNB-n a forinttulajok szeme, nem szabad leírni az elektromos autókat?
Eidenpenz József | 2024. április 23. 12:23
Az európai tőzsdék hangulata jó, amihez egy kedvező menedzserindex sokat tehetett hozzá. A BUX is jól néz ki, de a Mol esik. A forintpiac feszült nyugalommal várja az MNB kamatdöntését, nagyot esett az arany, drágulnak az energiahordozók. Tesla- és GM-eredmények, elektromosautó-eladások, magyar kamatdöntés van még a láthatáron.
Részvény / Deviza / Áru Néhány fillért hozott a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 06:51
Minimálisan erősödött a forint a legfontosabb nemzetközi devizákkal szemben. 
Részvény / Deviza / Áru Jobb, ha még egyszer megnézi, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 19:04
Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben hétfő estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG