<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
8p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Kedvező a hangulat a részvénypiacokon, a BUX is az európai átlagot hozza, de a lengyelektől lemaradóban van. A forint pedig gyengül. A törökök mintha egyre nagyobb bajban lennének, gyanús tulajdonosváltás zajlik egy kriptodeviza-váltójuknál, miközben a befektetők a devizatartalék sorsát firtatják.

Ma ismét emelkednek az árfolyamok az európai tőzsdéken, amiben szerepe lehet a jó gyorsjelentések sorának, de a kötvényhozamok csökkenésének is. Délután az EKB kamatdöntésére, kommentárjára figyelnek majd a befektetők. Segít nyilván az is, hogy tegnap este az USA-ban szép emelkedés volt. Ma pedig a japán tőzsde zárt két százalékos pluszban, miután az ottani jegybank visszatért a részvénypiacra.

A német index így 0,6, a francia 0,8, a brit 0,2 százalékkal megy fel ma. Jól teljesít kontinensünkön a Diageo, a Nestlé és az SAP részvénye. Esik viszont a Credit Suisse, amelynek az amerikai hedge fund csődje nyomán keletkezett veszteségét tőkeemeléssel készülnek kipótolni. Így 1,7 milliárd svájci frankot vonnának be.

A hazai BUX index 0,5 százalékos emelkedése így átlagosnak számít, miközben Varsóban egy százalék az index plusza. Az OTP 0,5, a Mol 0,3, a Richter 0,8 százalékkal drágul, a Telekom stagnál. Nyertes az Opus és a Waberer’s, 3-4 százalékos emelkedéssel. Az Opus közgyűlését április 30-ra tűzték ki, a cég nem javasolja osztalék kifizetését.

Árfolyamok és grafikonok

A forint viszont gyengült, már 363,30 az euró, 1,3 forinttal drágább a tegnap estinél. A dollár nem változik, az olaj és a nemesfémek kissé gyengülnek.

Sebtében leállt a török kriptotőzsde, sokan féltik a vagyonukat

A Thodex török ​​kriptovaluta-tőzsde szerdán teljesen váratlanul leállította a kereskedést, ami a felhasználók tömegeinek panaszait váltotta ki, akik nem férhetnek hozzá eszközeikhez – írja a Bloomberg.

A 2017 óta működő intézmény weboldalán egy dátum nélküli nyilatkozat az állította, hogy lehetővé teszi az ügyfelek jobb kiszolgálását külső befektetések által. A szolgáltatások körülbelül öt munkanapig szünetelnek, amíg a részvényátadás befejeződik, de a felhasználóknak nem kell aggódniuk befektetéseik miatt. A tőzsdén a napi kereskedési volumen megháromszorozódott, több mint 1,2 milliárd dollárra emelkedett múlt pénteken.

Mások szerint a cég vezetője már elhagyta az országot. Sokan attól tartanak, hogy csalás történhetett, amikor egy cég lehúzza a rolót, és a vezetés lelép a befektetők pénzével.

Esik a líra és a török részvények euróára

Ez valószínűleg nem független arról, hogy Törökország április 30-tól betiltotta a kriptodevizában történő fizetéseket. A Thodex egyike volt annak a sok helyi platformnak, amelyet a törökök spekuláció mellett a helyi valuta volatilitása, súlyos leértékelődése és a magas infláció elleni védelemre használtak.

Törökország (Pixabay)Törökország (Pixabay)

Nem tudni, hogy ettől-e, de gyengült ma a líra, közel másfél százalékos emelkedéssel elérte a 10-es szintet az euró/török líra árfolyam. November óta nem látott alacsony szinten van a török részvényeket tartalmazó iShares MSCI Turkey UCITS (ITKY) alap árfolyama is, 10 euró alá süllyedt ma.

Persze sokkal több kétség van Törökországgal kapcsolatban a piacon, mint egy kriptotőzsde sorsa. A gazdaságpolitika hitelessége teljesen elveszett. Nemrég váratlanul leváltották a jegybankelnököt, ami azonnali komoly zuhanást okozott a török eszközök árában. Most pedig a Bloomberg egyik kommentárja szerint a külföldi és belföldi befektetők, politikai pártok is a 128 milliárd dolláros kérdést boncolgatják. Azaz, hova lett az ország 128 milliárd dollárnyi devizatartaléka. (Állítólag Berat Albayrak pénzügyminiszter, Erdogan elnök veje nagyrészt a líra megtámogatására szórta el.)

Híres lett a magyarok aranykincse

Peter Schiff amerikai befektető, szakíró, rádiós személyiség, a nemesfémek nagy barátja aranypiaci blogján megemlékezett a nemrégiben bejelentett vásárlásról, amikor “Magyarország megháromszorozta aranytartalékait”. Kiemelte, hogy az MNB közleményében az aranyat „kulcsfontosságú tartalékeszköznek” tartja, és az indoklás számos részét idézte. A tranzakciót “az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb jegybanki aranyvásárlásának nevezte”. Majd úgy folytatta, hogy Magyarország nem az egyetlen kelet-európai nemzet, amely az aranyhoz fordul.

A Lengyel Nemzeti Bank 2018-ban agresszívan kezdte tartalékait növelni. Több mint 100 tonna aranyat adott hozzá 2019 első félévében, amivel csaknem megduplázta azokat. Most a lengyelek további 100 tonnát akarnak vásárolni a következő néhány évben. Szerbia pedig 2019-ben több mint 30 tonnára növelte aranytartalékait, mert növelni akarta pénzügyi rendszerének stabilitását válságok esetén, és védeni a globális kockázatoktól.

Vége egy időre a SPAC-őrületnek?

A SEC amerikai tőzsdefelügyelet sikeresen befagyasztotta a SPAC őrületet – írja a Equilor Befektetési Zrt. (A SPAC-ok a speciális célú “üres” vállalatok, amelyekkel egyesülve valamely más társaság gyorsan a tőzsdére tud menni – a szerk.)

Figyelmeztetett az SEC, hogy rosszul alkalmazták a SPAC-cégek a számviteli szabályokat. A Northern Genesis Acquisition Corp.-nak, amely egy kanadai elektromos buszgyártóval egyesült volna, teljesen újra kellett számolnia a könyveit. A SPACInsider szerint az április 12-én kiadott állásfoglalás óriási problémát okoz a SPAC iparágnak, elképesztő mennyiségű papírmunkát kell újra megcsinálni és ez számos ügyletet megakaszthat. Így jelentősen csökkenhet idén az új SPAC cégek száma és a tőzsdei bevezetések száma is írta az Equilor.

A környezetkárosító cégek részvényei olcsóbbak?

Ma kétnapos csúcstalálkozó kezdődik az amerikai elnök vezetésével, a Föld Napja konferencia – írja az Erste Befektetési Zrt.

A BoFA elemzői körbejárták az ESG-vállalatok árazását az S&P500 indexben. Az indextagok kevesebb, mint 15 százaléka felelős a karbonkibocsátás 70 százalékáért. A magas kibocsátással rendelkező cégek legalább 15 százalékos diszkontot mutatnak azon társaikhoz képest, amelyek hatékonyabbak e téren. Amelyek pedig nem tesznek közzé fenntarthatósági jelentést, azok még nagyobb diszkonttal forognak.

(ESG: környezeti, szociális szempontból felelősségtudatos és transzparens vezetésű vállalatok – a szerk.)

Mi lenne, ha a bitcoin hagyományos pénz lenne?

A széles körben használt Coinmarketcap.com kriptodeviza-információs oldal elkészítette a világ valutáinak listáját – bitcoinban értékelve. Hasonló módszerekkel, mint ahogy a kriptókat tartják nyilván. Sorba rendezve piaci kapitalizáció szerint, azaz az adott eszköz összes forgalomban levő mennyiségét piaci áron értékelték.

A világ valutái piaci kapitalizáció szerint, bitcoinban számolva (Coinmarketcap.com)A világ valutái piaci kapitalizáció szerint, bitcoinban számolva (Coinmarketcap.com)

Eszerint a világ legynagyobb kapitalizációjú pénze a kínai jüan, teljes mennyisége 653 millió bitcoint érne. A második, a dollár már jóval kevesebbet, 351 millió bitcoint. Maga a bitcoin a 14. helyen áll a világranglistán, a svájci frank és az orosz rubel között van a sorban (18,7 millió darabbal).

Az árfolyamok a képen satoshiban, a bitcoin “váltópénzében” vannak megadva. Egy bitcoin árfolyama így 100 millió satoshi, vagyis pont egy bitcoin. Egy sathosi egyébként jelenleg nem egészen 17 fillért tesz ki, vagyis hat forint körül van egy sathosi ára.

Még csak most jön az igazi árfolyam-emelkedés?

A SeekingAlpha oldalon aktív egyik technikai elemzői csoport vezetője, Avi Gilburt szerint a 2020 tavaszi nagy esés nem nevezhető medvepiacnak, már csak rendkívüli rövidsége miatt sem. (Vannak, akik a “világ legrövidebb medvepiacának” titulálták.) Annak ellenére sem, hogy az esés meghaladta a 20 százalékot, ami a medvepiac (a jelentősebb lefelé mutató árfolyamtrend) egyik definíciója.

Elliot-hullámok sematikus vázlata (Privatbankár.hu, Canva.com)Elliot-hullámok sematikus vázlata (Privatbankár.hu, Canva.com)

Az Elliot-hullámok elemzése alapján arra a következtetésre jut, hogy a 2009-es mélypontok óta tartó ciklusban csak a 4., korrekciós hullám része volt a tavalyi zuhanás. (Amint az ábra mutatja, az Elliot-ciklusok öt szakaszból, úgynevezett hullámból állnak. Ebből három a trend irányába mutat, kettő pedig korrekciós, azaz ellenirányú.) Eszerint az ötödik, emelkedő hullám nagyjából még előttünk van, és az S&P 500 amerikai indexet a 6000 pont feletti tartományba viheti, tehát még további durván 50 százalékkal is feljebb. Ez után viszont tényleg jöhet egy komoly medvepiac.

Az elemző hitelét nagyban növeli, hogy tavaly, a 2200 pontos mélypontnál is hasonló nézeteket hangoztatott, amikor mindenki alaposan be volt ijedve. Ő az S&P 500-at akkor is 4000 pont fölé várta. Az index tegnap 4173 pont volt.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 17500 17500 17985 -2,21% 0 0 4 037 631 950 Ft 2021-09-24 17:10:41
MOL 2460 2422 2466 +0,57% 0 0 2 870 177 144 Ft 2021-09-24 17:11:11
MTELEKOM 424 412 428 -0,59% 0 0 130 747 726 Ft 2021-09-24 17:05:43
RICHTER 8575 8550 8670 -0,52% 0 0 891 335 995 Ft 2021-09-24 17:05:42
OPUS 248 243 252 -0,60% 0 0 30 203 577 Ft 2021-09-24 17:05:22
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru 3+1 megoldás a kriptodevizák legnagyobb problémáira: az év üzletei
Eidenpenz József | 2021. szeptember 25. 05:34
Számos kritika éri a kriptodevizákat, például lassúságuk, magas energia-fogyasztásuk és elképesztő volatilitásuk miatt. Ám ezen már mind dolgoznak, és a megoldások is körvonalazódnak. Az utóbbi egy év legjobb befektetése nem a bitcoin volt, de még csak nem is az ether, hanem az utóbbi Ethereum-gyilkosoknak is nevezett riválisai.
Részvény / Deviza / Áru Pocsék nemzetközi hangulat – rosszkedvűen zárták a hetet a budapesti parketten
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 24. 18:58
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 493,15 pontos, 0,95 százalékos csökkenéssel, 51 453,71 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Kötvényeket hozott forgalomba a 4iG
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 24. 18:12
A cég a Budapesti Értéktőzsde honlapján tette közzé az erről szóló tájékoztatást.
Részvény / Deviza / Áru Nem fizetett a kínai óriás, a forint is tovább gyengül, mi lesz most?
Eidenpenz József | 2021. szeptember 24. 11:56
A tőzsdék ismét kisebb-nagyobb mínuszba lendültek, aminek fő oka a kínai Evergrande ingatlanóriás lehet, mert nem fizetett ki egy esedékes kamatösszeget. A német gazdaságból is rossz hír jött, esnek a sportszergyártók. A hazai részvénypiac is esik, a forint állítólag az uniós pénzek miatt gyengül tovább.
Részvény / Deviza / Áru Lezajlott az Appeninn Nyrt. rendkívüli közgyűlése
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 23. 18:45
Korábbi határozatok megerősítéséről is szó volt.
Részvény / Deviza / Áru Belehúzott az OTP és a MOL, meglódult a BUX-index
MTI | 2021. szeptember 23. 18:08
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 648,72 pontos, 1,26 százalékos emelkedéssel, 51 946,86 ponton zárt csütörtökön. Jól szerepelt a MOL és az OTP is.
Részvény / Deviza / Áru Nem lesz kínai Lehman Brothers, emelték a Richter célárát
Eidenpenz József | 2021. szeptember 23. 11:57
Fellélegezhettek a piacok a Fed-ülés után és a kínai Evergrande óriásvállalat körüli helyzet enyhülése miatt is. Szép pluszban vannak az indexek mindenütt, Pesten is van emelkedés, ám a forint gyengélkedik. Két elemző teljesen másképpen vélekedik fizetőeszközünk következő pár hónapjáról. A tech-guru, Cathie Wood szerint nincs tech-lufi.
Részvény / Deviza / Áru Gyengülő pályára állhat a forint
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 23. 08:18
Bár lassabban, de folytatódik a magyarországi kamatemelési ciklus, a forint és feltörekvő piaci társai inkább a negatív irányba mehetnek középtávon a negyedik hullám okozta bizonytalanságból adódó nemzetközi befektetői hangulat miatt – véli Hajósi Péter, a K&H alapok vezető stratégája. A részvénypiacokon még mindig van keresnivalója a megtakarítóknak, akiknek érdemes a külföldi devizákra figyelniük.
Részvény / Deviza / Áru A nemzetközi indexekkel együtt mozgott a BUX
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 22. 18:32
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 482,58 pontos, 0,95 százalékos emelkedéssel, 51 298,14 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Stabil maradhat a forint jövőre is, a svájci frank pedig újra érdekes lehet
Eidenpenz József | 2021. szeptember 22. 14:18
Ingatlanokat, részvényeket kell venni az inflációs környezetben az Equilor Befektetési Zrt. szerint, és a magyar részvények nagy többsége jó választás, még a közepes cégek is. A forintgyengülés időszakának jó időre vége lehet, oldalazó árfolyamra számítanak, ami jövőre is kitarthat. Sokat javulhat az OTP helyzete, a Mol pedig kifejezetten olcsó.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos