<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Az MNB-től rendkívüli intézkedést várnak a forint védelmében, a részvénypiac pozitívra váltott és a régiós valuták is erősödnek. Így az euró/forint is visszatért 390 alá. Elképesztő emelkedést mutat az akkumulátorainkban is használt nikkel ára, és megint drágul az olaj. Orosz államcsődöt áraz a piac.

A háború nem csitul, a tegnapi tárgyalások a felek között nem hoztak érdemi eredményeket. Ennek ellenére ma javult a tőkepiaci hangulat – vagy legalábbis eljött egy kis korrekciócska az esésben.

Az európai részvényindexek vegyesek, a német DAX mínuszból indított, pluszba ment át és most nulla körül billeg. A francia CAC még 0,7 százalékos pluszban áll, a brit FTSE 100-as pedig fél százalékkal süllyed.

Kilőtt az OTP

Az amerikai határidős mutatók – a tegnapi kiadós esés után – csekély, 1-2 ezrelékes pluszban állnak, amiből még akármi is lehet. A piac persze továbbra is ideges, a helyzet képlékeny.

Itthon a BUX index 4,6 százalékos pluszban van, az OTP húzza, amely több mint tíz százalékkal 11 ezer fölé lendült. A Mol 1,3, a Richter 2,4, a Telekom 2,0 százalékkal drágul.

Árfolyamok és grafikonok

Csányi jól bevásárolt

Az OTP emelkedésében szerepe lehet annak, hogy a Sertorius alap, amely “Csányi Sándor nevéhez köthető”, közel kétmilliárd forint értékben vásárolt OTP-részvényeket múlt pénteken. Emellett más OTP-igazgatósági tagok is vettek pénteken és hétfőn a KBC Equitas összegzése szerint.

Soron kívüli szigorítás jön a forintgyengülés miatt?

Az euró/forint ma 394 környékéről leesett 388 közelébe, vagyis jelentősen javult a helyzet a tegnapi minipánikhoz képest. (A tegnapi árfolyamcsúcs egyes rendszereken 399,565, másutt 399,63 forint volt eurónként, de a sajtó arról írt, hogy 400 forint is volt az euró.)

Az erősödés mögött az lehet, hogy az MNB mai, eredetileg nem kamatdöntő ülésétől valamilyen rendkívüli lépést várnak a brókercégek és bankok elemzői. A kamatemelésen túl például átalakíthatja a jegybanki eszköztárat, hogy nagyobb mozgásteret biztosítson magának a jövőben.

Kevés a devizatartalékunk?

Csütörtökön az egyhetes aukción ugyanis különben már alig tudnának emelni a kamaton. (Mert a jegybanki hitelkamat ennek már útját állja.)

A jelentős forintgyengülés miatt várhatóan rendkívüli döntést kell hoznia a Magyar Nemzeti Banknak, ennek keretében az alapkamat emelése mellett várhatóan feljebb tolja a kamatsávot is írta Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője.

A lengyelek is küzdenek a zlotyért

Az elemző fontosnak tartotta kiemelni azt is, hogy a régiós gazdaságokat nézve a Magyar Nemzeti Banknak a legkisebb a devizatartaléka. A csehek rendelkeznek messze a legmagasabb összeggel, de a lengyeleké is számottevően meghaladja a magyar szintet.

Az euró/forint árfolyam. Forrás: Tradingview.comAz euró/forint árfolyam. Forrás: Tradingview.com

A hírek szerint egyébként tegnap a cseh és lengyel jegybank is interveniált a piacon, kezdetben kevés sikerrel. Ma viszont a lengyel zloty a forinttal megegyezően 1,2, a cseh korona pedig 0,5 százalékkal erősödik. Emögött az is lehet, hogy a várakozások szerint a lengyel jegybank szintén kamatot emelhet ma.

Orosz rubel. Forrás: Pixabay.comOrosz rubel. Forrás: Pixabay.com

Megállt a rubel esése?

Az euró/rubel hétfőn is 23 százalékkal ment fel, 164,6 rubelt is kell adni az euróért, ami a háború előtt még 88-89 rubel volt. (Időnként kétséges az adatok pontossága, van, ahol csak 155 körüli maximum szerepel.) Az orosz fizetőeszköz értéke így mintegy 47 százalékkal, majdnem felére zuhant kevesebb mint két hét alatt. Ma az árfolyam látszólag keveset változik (149,5).

Az euró/rubel árfolyam. Forrás: Tradingview.comAz euró/rubel árfolyam. Forrás: Tradingview.com

Jövő héten csődbe megy az orosz állam?

Az orosz állampapírok nemteljesítésére vonatkozó ötéves CDS ügyletek 80 százalékos csődvalószínűséget áraznak az Erste Befektetési Zrt. szerint.

Főként a március 16-i kuponfizetés miatt nagy az aggodalom. Ha Oroszország nem fizet, vagy rubelben próbálná meg a 117 millió dolláros fizetést teljesíteni, az csődeseménynek számíthatna, ami aktiválhatná a CDS-ügyleteket.

A The Wall Street Journal szerint a Rosznyefty orosz olajtársaság a napokban nem fizetett meg egy devizában esedékes kötvénytartozást. A Gazprom viszont igen.

Optimista Richter-célárcsökkentés

Célárcsökkentés érkezett a Richter részvényére a Jefferies elemzőjétől. Az új célár 9800 forint, korábban 11 000 forint volt a becslés.

Ezzel a legoptimistább elemző vágta vissza a célárát, ajánlása azonban továbbra is vétel írja a KBC Equitas.

A konszenzus jelenleg 9883 forint, 47 százalékkal magasabb a tegnapi záróárnál.

Folytatódik az olajár– és fémár-robbanás?

Miután tegnap komolyan felmerült az oroszok elleni olajembargó lehetősége, és az iráni atomalku orosz megtorpedózása is, még az orosz energiaipari miniszter is elkezdett 300 dolláros olajárral fenyegetőzni. Erre 130,89 dollárig is felszaladt a Brent típusú olaj ára. Innét visszapattant ugyan, de ma ismét emelkedik, két százalékos emelkedéssel 126 dollár közelében jár.

Számos más árupiaci termék árfolyama folytatja az emelkedést, bár általában szolid, 1-3 százalékos mértékben. Az orosz fél fontos exportcikke, a nikkel ára viszont újabb 70 (!) százalékkal 81 ezer dollárra emelkedett, ami hasonlóan nagy csoda, mint a negatív olajár volt 2020 áprilisában. Az ekkora napi mozgások rendkívül ritkák.

Pár héttel ezelőtt kevesebb, mint harmadába, 22-25 ezer dollárba került a fontos fém egysége, amelyet többek között akkumulátorokhoz is használnak.

Pánikolnak a német kisbefektetők

A 2020 márciusi koronavírus-mélyponthoz közeli volt a pesszimizmus a német kisbefektetők körében a múlt hét végén a Handelsblatt.com szokásos heti felmérése szerint.

A befektetők pánikértékesítéssel reagáltak a konfliktus fokozódására. Ez pedig már reményt keltő, a hasonló extrém hangulati mélypontokat gyakran követi fordulat.

Annak ellenére is, hogy az ukrajnai háború hatásai egyre kiszámíthatatlanabbak. Még a helyzet enyhülése is – vagy csak néhány nap további romlás nélkül – trendfordulót idézhet elő a DAX indexben – értékelik az eredményeket. (A felmérés még nem tartalmazta az orosz olajembargóról szóló viták, az olajár robbanása és a további harcok okozta hétfői zuhanás hatását.)

Tajvan lesz az új Ukrajna?

Kína saját területeként tartja számon Tajvan szigetét, míg Amerika és a világ nagy része, és nem utolsó sorban Tajvan külön országként ismeri el – írja a Holdblog.

Kína oldaláról megvan a szándék és minden bizonnyal az eszköz is a győzelemhez, ha úgy dönt, hogy támadásba lendül. Tajvan Ukrajnához hasonlóan nem NATO-tagország, ezért Amerikának nem lenne kötelessége a védelmére sietnie.

Jelenleg azonban az USA valószínűleg minden erejével a szigetország védelmére kelne, még akkor is, ha ez nyílt háborút jelentene. Az indok pedig a Tajvanban gyártott chipekben rejlik, amelyet a Taiwan Semiconductor gyárt, és manapság szinte mindenütt megtalálhatók. A szigetország részesedése a globális chippiacon 65 százalékos.

A globális chiphiány jól illusztrálja, hogy a modern világ mennyire kiszolgáltatott a mikrochipeknek teszik hozzá.

Kezdődik… az oroszok kizárása a kriptotőzsdékről

A Coinbase 25 ezer orosz magánszemély vagy jogi személy kriptodeviza-címét blokkolta, amelyekről úgy vélik, hogy tiltott tevékenységhez kapcsolódnak. Sok címet saját vizsgálataik alapján azonosítottak, és monitorozzák az új számlanyitási kérelmeket is.

Egy blogbejegyzésben a tőzsde azt írta, hogy Oroszország a kriptovaluta-piac viszonylag kis mérete miatt nehezen fogja tudni felhasználni a digitális eszközöket a szankciók kikerülésére.

Mi kerül ezeken ezer dollárba (0,4 etherbe)? NFT-k (egyedi, digitális műalkotásokat magukba foglaló kriptoérmék) a LooksRare piactéren. Forrás: Looksrare.orgMi kerül ezeken ezer dollárba (0,4 etherbe)? NFT-k (egyedi, digitális műalkotásokat magukba foglaló kriptoérmék) a LooksRare piactéren. Forrás: Looksrare.org

A kriptót könnyebb lenyomozni, mint a dollárt?

A Coinbase vezérigazgatója nem sokkal korábban azt mondta, hogy a tőzsde meg fog felelni a törvényeknek, de nem blokkolja a hétköznapi orosz felhasználókat.

Mivel (a kriptodevizák) nyilvános főkönyvet használnak, sokkal inkább nyomon követhető, ha sok pénzt próbálnak csempészni kriptodevizák segítségével, mintha amerikai dollár készpénzt, művészeti alkotásokat, aranyat vagy egyéb eszközöket használnának fel.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 8976 8976 9300 -4,08% 0 0 4 435 166 090 Ft 2022-08-15 17:09:16
MOL 2886 2842 2938 0,00% 0 0 713 883 620 Ft 2022-08-15 17:10:12
MTELEKOM 319 318 324 -0,62% 0 0 29 119 299 Ft 2022-08-15 17:05:00
RICHTER 8060 8010 8175 -0,49% 0 0 2 032 746 385 Ft 2022-08-15 17:09:58
OPUS 153 150 153 +0,66% 0 0 14 128 099 Ft 2022-08-15 17:05:20
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Külföldről kapott gyomrost a pesti tőzsde: rosszul indult a hét
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 18:14
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 628,79 pontos, 1,44 százalékos csökkenéssel, 43 034,16 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Rontották Magyarország kilátásait, esik a forint
Eidenpenz József | 2022. augusztus 15. 12:27
Részben a pénteki hitelminősítői kommentár, részben a dollár erősödése miatt nagyot esett ma a forint, az OTP-t is adják. A héten főleg az amerikai kiskereskedelmi szektorra figyelnek a befektetők. Az ether nem bírt sokáig 2000 dollár felett maradni, de így is két és fél hónapos csúcs közelében áll.
Részvény / Deviza / Áru Biztonságos távolságra került a forint a 400-as szinttől
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 07:35
Minimálisan erősödött a forint a hét első napján a főbb devizákkal szemben.
Részvény / Deviza / Áru Mélybe taszította a BUX-indexet az OTP és a Mol
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 17:48
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 486,03 pontos, 1,10 százalékos csökkenéssel, 43 662,95 ponton zárt pénteken. A részvénypiac forgalma 7,0 milliárd forint volt, a vezető részvények vegyesen teljesítettek az előző napi záráshoz képest.
Részvény / Deviza / Áru Erős a forint, fordulat előtt az arany, új többségi tulajdonosa lesz az egyik utolsó brókercégnek
Eidenpenz József | 2022. augusztus 12. 12:22
Az európai tőzsdék hangulata jó, de kicsik a mozgások, a BUX és az OTP stagnál, a forint erősödik. Az arany és vele az aranybányák több elemző szerint is komoly fordulat előtt állhatnak. A világ legnagyobb vagyonkezelője mostantól intézményi ügyfeleinek bitcoin-kitettséget is kínál. Szívmelengető OTP-célár érkezett.
Részvény / Deviza / Áru Még nem tudja a forint, merre induljon péntek reggel
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 07:37
Vegyesen alakult, kevéssé változott a forint árfolyama péntek reggelre a főbb devizákkal a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Az OTP húzta a BUX-ot
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 17:50
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 0,04 százalékos emelkedéssel, 44 148 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Remekelt az OTP, hát már semmi sincs biztonságban a kormányoktól?
Eidenpenz József | 2022. augusztus 11. 12:14
A magyar tőzsdén az OTP tud csak emelkedni a vártnál sokkal jobb gyorsjelentés nyomán, volt 9600 forint felett is, de lehet, hogy megáll egy időre. A forint is stabil, pedig már az MNB is évi húsz százalékos inflációt emleget. A kriptodeviza-piac emelkedik, de közben rettentően aggódnak az amerikai kormány beavatkozása miatt.
Részvény / Deviza / Áru Soha nem látott számokat közölt a OTP, de rengeteg pénzt vesz el tőlük az állam
Király Béla | 2022. augusztus 11. 10:31
Remek számokat közölt csütörtök reggel az OTP, a bankcsoport a kamat-, a díjbevétel és a nettó eredmény sorokon is rekordot ért el. A folyamatokról Bencsik László vezérigazgató-helyettes számolt be, aki elmondta, az egyedi tételek 208 milliárd forinttal csökkentették az első félévben a bank eredményét.
Részvény / Deviza / Áru Örülhetnek az euróváltásra készülők
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 07:54
A hazai fizetőeszköz ma reggelre is megőrizte tegnapi erejét.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG