<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Az olajszállítások elmaradása tegnap a mélybe küldte a BUX indexet, ma viszont ennek nagyobb részét visszanyeri, miután a probléma megoldódni látszik. A forint nagyot gyengült, 401 felett is járt az euró, de azután szintén visszakozott. A Telekom eredménye a vártnál jobb lett. Betiltottak egy kriptodeviza-titkosító platformot az USA-ban.

Az európai tőzsdék nulla körül billegnek ma, a német DAX 0,2 százalékos pluszban van, Párizs és London stagnál. Az amerikai határidős indexek 0,2-0,4 százalékkal mennek fel, de a befektetők leginkább kivárnak a délutáni fontos amerikai inflációs adat előtt. Főleg a technológiai papírok Nasdaq indexe zárt csökkenéssel kedden, miután a Micron Technology lehangoló előrejelzése lehúzta a chipgyártókat és más tech-részvényeket is.

Itthon a BUX index viszont 1,8 százalékkal ugrik, ledolgozva annak nagyobb részét, amit kedden elveszített, elsősorban az orosz olajszállítások leállásáról szóló hírek hatására. Az enyhülés jeleire az OTP 3,1, a Mol 3,3 százalékkal ugrik, a Richter 0,2 és a Telekom 1,0 százalékkal javít.

Árfolyamok és grafikonok

Tegnap este jelentett a Telekom (lásd lejjebb), holnap hajnalban pedig az OTP következik.

Nagyot esett a forint az olajos hírekre

A vártnál magasabb inflációs adat még nem sokat rontott a forinton tegnap, ám amikor kora délután kiderült, hogy már napok óta nem érkezik olaj a Barátság vezetéken, megugrott az euró ára. Ma még tovább száguldott, így már közel öt forinttal drágább is a tegnap estinél, és átlépte a 401 forintos határt.

Az euró/forint árfolyam. Forrás: Tradingview.comAz euró/forint árfolyam. Forrás: Tradingview.com

Ám miután az olajszállítások problémája késő délelőtt már megoldódni látszik, az euró/forint is visszatért 400 alá (lásd a kapcsolódó cikket). Jelenleg pedig, kevéssel dél előtt 399,20. De hétfőn még 392 közelében is volt az árfolyam.

Egyébként a vártnál magasabbak lettek az amerikai olajkészletek, az olaj csekély mínuszban van. A Brent 96,0, a WTI 90,3 dollár.

Szándékos vagy véletlen volt a Barátság szüneteltetése?

Nem világos, hogy itt mindössze elszámolási vita van, vagy esetleg tartósan leáll a vezeték az orosz vagy az ukrán fél lépése és szándéka miatt – írta az Erste Befektetési Zrt.

Ha az utóbbi eset áll fenn, akkor a Mol nagyon nehéz helyzetben van.

A pozsonyi és a százhalombattai finomítók nagyrészt (száz, illetve 70 százalékban) orosz kőolajat dolgoznak fel.

Energiaválság. Fotó: DepositphotosEnergiaválság. Fotó: Depositphotos

Kiemelten fontos adat érkezik ma

A befektetők a ma délután érkező amerikai inflációs adatokat várják, amelyek ha magasak lesznek, arra késztethetik a Federal Reserve-t, hogy tovább szigorítsa az infláció megfékezésére tett erőfeszítéseit. Azaz erősebben emelje a kamatszintet. Egy alacsonyabb infláció viszont várhatóan megkönnyebbülést hozna a részvénypiacnak.

A Bloomberg konszenzusa szerint az éves infláció 9,1 százalékról 8,7 százalékra csökkenhetett, a maginfláció viszont 5,9 százalékról 6,1 százalékra emelkedhetett júliusban írta az Equilor Befektetési Zrt.

Vártnál jobb eredmények a Telekomnál

A tegnap esti jelentés alapján jó lett a Magyar Telekom eredménye az Erste Befektetési Zrt. szerint, 10,6 milliárd forint nettó eredményről adott számot.

Ez ugyan majdnem 22 százalékos visszaesés éves összehasonlításban, de így is magasabb, mint a piac által várt kilencmilliárd forint.

A visszaesés elsődleges oka az első félévre esedékes 12,4 milliárd forintnyi extra adó. A vártnál jobb eredmény pedig a „dübörgő” értékesítésnek köszönhető, az eszközök és az adatforgalom terén.

A bevételek éves alapon a várakozásainkhoz és az elemzői konszenzushoz képest is erősebben növekedtek írta a KBC Equitas.

Elon Musk sok Teslát adott el

Nagy mennyiségben adott el Tesla-részvényeket Elon Musk, 6,9 milliárd dollárért.

Ez a milliárdos eddigi legnagyobb eladása – alig néhány hónappal azután, hogy bejelentette, nem tervez több részvényt eladni írta az Equilor.

Musk a Twitteren azt mondta, el akarja kerülni a részvényeinek utolsó pillanatban történő eladását arra az esetre, ha kénytelen lenne folytatni a Twitterrel kötött megállapodását.

A tornado cash árfolyama. Forrás: Tradingview.comA tornado cash árfolyama. Forrás: Tradingview.com

Betiltottak egy milliárdos kriptóplatformot

Második napja süllyednek az árfolyamok a kriptodeviza-piacon. A Tornado Cash érméje viszont két nap alatt 44 százalékot zuhant.

Az amerikai pénzügyminisztérium sajtóközleményt adott ki, amely szerint a Tornado Cash titkosított platformot több mint hétmilliárd dollár értékű kriptoeszköz tisztára mosására használták 2019-es létrehozása óta. Ezért szankciós listára helyezték, gyakorlatilag betiltották az USA-ban.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Bár a hétmilliárd dolláros állítás szakemberek szerint nagy túlzás, és a pénzek nagyobb része legális volt, csak a tulajdonosuk meg akarta őrizni a magánszféráját, nem meglepő, hogy a pénzügyminisztérium ilyen álláspontra helyezkedik. Gyakorlatilag minden DeFi-hacker a Tornado-n keresztül mosta tisztára a bevételeit az utóbbi időben, köztük a hírhedt észak-koreai bűnözői csoportok is. Független becslések szerint is több mint egymilliárd dollárnyi lopott pénzt mostak tisztára a protokollon keresztül az elmúlt évben.

A Tornado Cash csak a kriptóháború kezdete?

A lépés után a Circle cég is zárolta a Tornado-nál elhelyezett, dollárhoz kötött USDC stabilérméket. Sokan attól tartanak, hogy a hatósági fellépés egy nagyobb, a kriptodeviza-piac ellen irányuló kampány első lépcsője, a “kriptó-háborúk” kezdete, amire egyesek már régóta számítanak.

Mások arra hívják fel a figyelmet, hogy a hasonló titkosított rendszerek igen pozitív, sőt nemes célokat is szolgálhatnak, mint elnyomott népek, szervezetek támogatása.

A Tornado Cash-t használtam, hogy Ukrajnában adakozzak – mondta például az oroszországi születésű Vitalik Buterin, az Ethereum alapítója.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 8010 7932 8194 -1,38% 8010 8026 2 304 664 232 Ft 2022-09-29 11:54:59
MOL 2366 2328 2384 0,00% 2364 2370 558 785 230 Ft 2022-09-29 11:55:27
MTELEKOM 294 292 298 +0,86% 294 295 10 904 612 Ft 2022-09-29 11:47:24
RICHTER 7185 7110 7285 -0,21% 7185 7220 385 405 880 Ft 2022-09-29 11:54:41
OPUS 126 123 127 -2,02% 125 126 2 495 331 Ft 2022-09-29 11:35:20
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Zuhan a forint – itt az újabb mélypont: 420,2 az euró
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 11:31
Az erősödő kockázatkerülés a magyar eszközök esetén fokozottnak tűnik, hiszen sem a lengyel zloty, sem a cseh korona nem produkált ilyen mértékű gyengülést.
Részvény / Deviza / Áru Esik a forint, történelmi mélyponton az euróval szemben is
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 09:41
Történelmi mélypontra került a magyar fizetőeszköz, hiszen csütörtökön délelőtt az euró árfolyama a 419-es szint fölé került.
Részvény / Deviza / Áru Reggelre kicsit magához tért a forint
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 07:49
Közel egy százalékkal erősödött a forint csütörtök reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Pocsék hangulat Budapesten, a forint sem talált magára
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 17:51
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 817,76 pontos, 2,12 százalékos csökkenéssel, 37 731,27 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Visszatért a magyar unortodoxia? Már 432 forint is volt a dollár
Eidenpenz József | 2022. szeptember 28. 12:01
Mire megírtuk volna, hogy 430 lett a dollár, addigra a 431, majd a 432 is megvolt, az euró 412. Az európai és magyar részvények szakadnak, a dollár és a gáz drágul, az állampapír-hozamok emelkednek. Az MNB tervezett lépéseit megint unortodoxnak tartják. A guru szerint csak enyhén túlértékeltek az amerikai részvények.
Részvény / Deviza / Áru Szabadesésben a forint, 431 felett is járt a dollár
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 11:15
Újabb történelmi mélypont, soha nem került még ennyi forintba egy dollár.
Részvény / Deviza / Áru Berobbant a gázár - ez lehetett a szabotázs célja?
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 10:08
Jókorát ugrott a gázár a hírek hatására.
Részvény / Deviza / Áru Történelmi mélyponton járt a forint ma reggel
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 07:56
Most épp a dollárral szemben, de az euróval szemben sem ébredt acélosan.
Részvény / Deviza / Áru Pénzügyi követeléssel állt elő az orosz értéktár
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 27. 18:38
Kiakadtak az uniós szankciókon.
Részvény / Deviza / Áru Mit hoz nekünk a dühös medve éve? Tartósan 400 forint feletti eurót
Eidenpenz József | 2022. szeptember 27. 18:25
Öveket becsatolni. Turbulens hónapok következhetnek a tőkepiacokon és a magyar gazdaságban az Equilor Befektetési Zrt. szerint, amit inkább csak enyhíthet az uniós forrásokról való esetleges megegyezés. Az euró/forint jövőre sem túl valószínű, hogy tartósan 400 alá süllyedne, az infláció pedig jövőre átlagosan még magasabb lehet, mint az idén.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG