6p

Az európai tőzsdéken jó a hangulat, az USA-ban fontos adatokra várnak. Itthon az inflációs adat nem volt nagy meglepetés, devizánk inkább a dollár miatt gyengült. Megint a mesterséges intelligenciával van tele minden, de az aranyra és a kriptókra is figyelnek.

A csütörtökön még inkább lemaradó európai tőzsdék pénteken szépen emelkednek, a német és brit indexek fél-fél, a francia egy százalékkal megy fel. Az amerikai határidős mutatók minimális pluszban állnak, miután csütörtökön inkább felülteljesítők voltak.

Az USA-ban fontos munkaerő-piaci adatokat tesznek közzé délután (NFP, munkanélküliség).

A BUX index stagnál, bár a délelőttöt inkább szerény pluszban töltötte. Az OTP és a Richter 2-3 ezrelékkel felfelé, a Mol 0,4 százalékkal lefelé mozdult el.

Picit gyengélkedik a forint

Az euró/forint 382,30, mintegy negyven fillérrel magasabb a csütörtök estinél. A forint viszonylagos gyengesége valószínűleg független a pénteken közzétett itthoni adatoktól, elemzők inkább a dollár erősödésével hozzák összefüggésbe.

Árfolyamok és grafikonok

Az olaj másfél, az európai földgáz mintegy fél százalékkal drágul.

Fontos magyar számok jöttek

A legfrissebb inflációs adatok szerint az éves drágulás a várakozásoknak megfelelően lassult, 7,9 százalékra, de októberhez képest nem történt változás. Az elemzők átlagosan kereken nyolc százalékot vártak. A maginfláció jóval magasabb, 9,1 százalék lett.

Októberben a hazai export euróban számított értéke 1,2 százalékkal nagyobb, míg az importé 13 százalékkal kisebb volt az előző év azonos időszakinál. A termék-külkereskedelmi egyenleg így kétmilliárd euróval javult.

Forinterősödés és kötvényár-emelkedés várható

Az infláció továbbra is az Amundi Alapkezelő várakozásainak (8,0 százalék) megfelelő csökkenő pályán mozog, ami támogatja a forintot és a kötvényeket. A gyors ereszkedés után azonban a folytatás már jóval elnyújtottabb lehet. Kiss Péter, a cég befektetési igazgatója szerint jövőre nem lesz ilyen gyors csökkenés.

Az ex-post reálhozamok emelkedése tovább növelheti a hazai deviza és kötvények vonzerejét a külföldi befektetők szemében tette hozzá.

Jön az öt százalék alatti forintinfláció?

A 7,9 százalékos infláció hajszálnyival alacsonyabb az Erste Bank által várt 7,8 százaléknál. Az adat nem okozott különösebb meglepetést, és decemberre is hasonló tendenciát várnak. “Ha a benzinár nem fordul, akár hat százalék alá is beeshet” a fő inflációs mutató. Január-februárban még kitart a bázishatás támogató szerepe, és tovább lassulhat az éves index.

Így az öt százalék alatti éves infláció akár már januárban megérkezhet, valószínűleg azonban nem lesz tartós.

A támogató bázishatások kifulladásával legkésőbb a második negyedévben visszakanyarodhat az éves index öt százalék fölé, és várhatóan ott is marad a jövő év hátralévő részében.

Megint az AI és a csipek

Erősen teljesített az amerikai félvezetőszektor csütörtökön, itt is kiemelkedett az AMD, amely közel tíz százalékkal ment fel. A vállalat a héten mutatta be az új AI (mesterséges intelligencia) chipjét, amelytől jelentős bevételnövekedést várnak rövid távon is – írta a KBC Equitas.

Az AMD előrejelzése alapján több száz milliárd dolláros piacot jelenthet majd az AI chipek piaca.

Jól fogadták a befektetők a Google új mesterségesintelligencia-modelljét is (Gemini). A vállalat szerint ezzel a lépéssel közelebb kerültek a rivális OpenAI-hoz (ChatGPT). A Broadcom vezetősége pedig bejelentette, hogy az AI-rendszerekhez kapcsolható bevételek aránya jövőre 25 százalékra emelkedhet az idei 15-ről.

Mi jöhet egy ilyen jó év után?

Az amerikai részvénypiac idén egy újabb húsz százalékos emelkedés határán táncol. Még nem világos, hogy a Mikulás-rali az év végén eljön-e. De mi szokott következni a jó évek után? Rossz?

Egy népszerű befektetési blog szerint 1928 óta 34 olyan naptári év volt, amikor az S&P 500 legalább húsz százalékos emelkedéssel zárt, és csak 26 esztendőben volt esés. Vagyis a részvénypiac az évek 36 százalékában legalább húsz százalékkal ment fel. E 34 esetből 22-ben, az esetek 65 százalékában a következő évben is emelkedett, és csak 12 esetben esett vissza.

Az átlagos nyereség +18,8 százalék volt az emelkedő években. A csökkenő években az átlagos veszteség -9,1 százalék.

Ma az ether száguld

Az ether ma 4,7 százalékkal, 2348 dollárra ugrott, míg a bitcoin fél százalékkal esett. Ezzel azonban a második számú kriptovaluta csak behozott valamicskét a lemaradásából, hiszen az idén 96 százalékkal ment fel, míg a BTC 160 százalékkal (vagyis több mint a két és félszeresére).

A bitcoin és az ether árfolyama. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
A bitcoin és az ether árfolyama. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Öt tényező erősítheti az aranyat

Rekordmagasságokba emelkedhet az arany árfolyama jövőre az Erste Befektetési Zrt. szerint, “2024 egyik sztárja lehet”. Legalább öt olyan tényező van, ami megdrágíthatja.

  • A központi bankok aranyvételei 2024-ben is erősek maradhatnak.
  • A Fed 2024 első negyedévében kamatot csökkenhet, majd az év során továbbiak következhetnek.
  • Az állampapírok reálhozamának szintje ismét negatív lehet, ha megszűnik az infláció elleni küzdelem.
  • A geopolitikai feszültség nem csökken a világban.
  • A kriptodevizák iránti bizalom még felépülőben van, így nem jelentenek igazi alternatívát a 7000 éves pénzügyi történelemmel bíró arannyal szemben.

Kriptózik a francia nagybank

Franciaország harmadik legnagyobb bankja, a Societe Generale szerdán debütál stablecoinjával (stabilérméjével) a Bitstampon. Ez az első alkalom, hogy egy szabályozott európai bank euróhoz kötött stabilcoint tesz elérhetővé kriptotőzsdén.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Eredetileg áprilisban mutatta be az EUR CoinVertible-t, amelyet a pénzintézet kriptós divíziója, az SG Forge fejlesztett ki. Az EURCV-t az Ethereum blokkláncon hozzák létre, az euróhoz van kötve.

Lehetőséget kínál a kriptó-ökoszisztémának, hogy diverzifikálja pozícióit és hozzáférést kapjon egy robusztus, stabil eszközhöz, amely a Societe Generale szabályozási és strukturálási szakértelmére épül írták sajtóközleményben.

A SocGen november végén közölte, hogy kibocsátotta első zöld kötvényét az Ethereum blokkláncon. A tranzakció tízmillió eurót tett ki.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 17380 17225 17445 +0,67% 17380 17390 3 805 139 275 HUF 2024-02-29 15:56:47
MOL 2900 2896 2930 0,00% 2896 2900 466 567 004 HUF 2024-02-29 15:54:10
MTELEKOM 829 825 838 -1,19% 829 830 276 731 919 HUF 2024-02-29 15:56:27
RICHTER 9605 9605 9965 -2,19% 9605 9615 1 820 077 210 HUF 2024-02-29 15:57:10
OPUS 420 415 426 0,00% 418 420 179 753 326 HUF 2024-02-29 15:56:01
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Hungarikum a forint hathavi mélypontja, 59, 60… 63 ezer dollár a bitcoin
Eidenpenz József | 2024. február 29. 12:10
Térségünkben egyedül a forint gyengült nagyot, a piac a keddi kamatdöntést emészti. A Richter jelentésének pozitív a fogadtatása, ez a papír és az OTP húzzák a BUX-ot. Száguld a bitcoin, már csak nyolc százalékra van a történelmi rekordoktól.
Részvény / Deviza / Áru A Raiffeisen Online Broker lett az év részvénykereskedési rendszere
PR | 2024. február 29. 11:54
A mobiltelefonon, asztali számítógépen és tableten is használható Raiffeisen Online Broker szolgáltatás nyerte el a Budapesti Értéktőzsde „Az év hazai részvénykereskedési platformja” díját. Megmutatjuk, mire képes a rendszer!
Részvény / Deviza / Áru Nem tér magához a forint, íme, ennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 07:49
Kis mértékben gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Részvény / Deviza / Áru Zuhan a forint, ki tudja, hol áll meg
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 18:34
Egy héttel ezelőtt még 387 forintot kellett adni egy euróért, ma már több mint 393-at.     
Részvény / Deviza / Áru Jó napot zárt a BUX, örülhetnek az OTP- és Richter-részvényesek
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 17:51
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 538,63 pontos, 0,82 százalékos emelkedéssel 66 080,19 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Gyengébb pályára áll a forint? Már 59 ezer dollár a bitcoin
Eidenpenz József | 2024. február 28. 12:20
Az euró masszívan 390 fölé emelkedett az MNB keddi kamatdöntése óta, kitörve az eddigi sávból, a következő ellenállás 395-nél lesz. A BUX-ot az OTP és a Mol húzza. Elég volt a földgázzal való spórolásból? Új két éves csúcson jár a bitcoin, átalakította rendszerét a Binance.
Részvény / Deviza / Áru Két óriási lépés a legális marihuána felé
Eidenpenz József | 2024. február 28. 05:43
Németországban a kannabisz birtoklása és fogyasztása április 1-jétől szinte biztosan legálissá válik, miután a Bundestag elfogadta az erről szóló törvényt. Ám a nagy kannabisz-üzletben reménykedő cégek többségének csalódniuk kellett. Az USA-ban egy hatóság várható intézkedése nyomán kaptak hátszelet az iparág részvényei. Hogyan fektethetünk az ágazatba?
Részvény / Deviza / Áru Földre vitték a forintot Matolcsy Györgyék
Privátbankár.hu | 2024. február 27. 18:19
Délután óta csak gyengül a hazai fizetőeszköz. 
Részvény / Deviza / Áru Minden adott volt, mégis pocsék nap van a pesti börze mögött
Privátbankár.hu | 2024. február 27. 17:59
Nem alakult jól a kereskedés, a vezető papírok közül csak a Magyar Telekom tudott erősödni. 
Részvény / Deviza / Áru Így várja a forint a kamatdöntést
Eidenpenz József | 2024. február 27. 12:44
A forint enyhe erősödéssel várja a kamatdöntést, a BUX index kissé süllyed, korrigált a földgáz. Már megint baj van a Teslákkal, ezúttal Németországban. A bitcoin 56 ezer dollár fölé ért, és az 57 ezer sincs messze.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG