<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A piacok mára megnyugodtak, a kínai Evergrande is némi pénzhez jut, az energiaárak emelkedése is megállt. A BUX ma ugyan alulteljesítő, de tegnap jobb volt a többieknél. A forint gyenge szinten stabil, erre hat okot is találtunk. A Revolut saját kriptodevizával és kripto-pénztárcával bővítheti kínálatát.

Kedden csúnya eséssel végeztek a tőzsdék, az USA-ban a Nasdaq 2,9 százalékkal zuhant, a Dow Jones ipari átlag 1,6-al. Fő okként az amerikai költségvetés és a Fed monetáris politikája körüli bizonytalanságokat, az emelkedő kötvényhozamokat jelölte meg a nemzetközi sajtó. Szerda reggel Ázsiában is sok volt a mínusz, az európai kereskedésben viszont már határozottan konszolidáció jelei láthatók.

A német DAX, a francia CAC és a londoni FTSE 100 indexek egyaránt 0,8-0,9 százalékos emelkedésben vannak délelőtt. Az amerikai határidős indexkontraktusok értéke is hasonló mértékű pluszt mutat, így ma jól indulhat a tőzsdenap ott is.

Itthon a BUX index 0,2 százalékkal emelkedik, ami alulteljesítés ugyan, de tegnap meg éppen sokkal jobban teljesített indexünk az európai átlagnál. Az OTP fél százalékkal megy fel, a Mol stagnál, a Richter kissé süllyed. Közbeszerzésekről számolt be az Opus, a részvény ma 1,6 százalékkal emelkedett, de alacsony forgalom mellett. A 4iG nem változik, a Telekom ára valamelyest esik.

Árfolyamok és grafikonok

A forint ma alig mozog, viszonylag magas szinten maradt az euró, 359,20 az ára.

6 ok, amiért ilyen gyenge a forint

Nehéz megmondani, miért gyengélkedik a forint annak ellenére, hogy az MNB néhány hónappal ezelőtt forinterősítő hatású kamatemelési ciklusba kezdett. A környékbeli devizák nem csatlakoztak a gyengüléshez, vagy nem ilyen mértékben. Számos tényező együttes hatására alkulhatott ki a forint alulteljesítése:

  1. Az amerikai államkötvényhozamok emelkedése, az emiatt bekövetkezett rossz nemzetközi tőkepiaci hangulat, a kockázatkerülés.
  2. A hétvégi német választások eredménye, ami nem kedvez a jelenlegi magyar kormányzatnak.
  3. Magyarország nagy összegű külföldi hitelfelvételei (dollár, euró).
  4. A magas infláció, az MNB múlt heti inflációs jelentése.
  5. A múlt heti kamatcsökkentés alatta maradt a vártnak.
  6. Az Európai Unióval való vita, külföldi forrásaink várható drasztikus visszaesése.

Amint a grafikonon látható, az alulteljesítés azonban egy hónap leforgása alatt nem volt nagy, pár százalék a környékbeli devizákhoz képest.

A forint és a térségi devizák egy hónapos árváltozása (az Investing.com adataiból)A forint és a térségi devizák egy hónapos árváltozása (az Investing.com adataiból)

Pénzhez jut az Evergrande, de…

A bajba jutott kínai Evergrande 1,5 milliárd dollárért eladta a Shengjing Bankban levő részesedését egy állami vagyonkezelő társaságnak. Az Evergrande részvényei ma 17 százalékot emelkedtek – közölte a Reuters. Ennek ellenére valószínűsítik, hogy ma el fog mulasztani egy újabb határidőt, és nem fog kifizetni egy esedékes kötvénykamatot. Mégpedig 47,5 millió dollárt kellene fizetnie a 9,5 százalékos, 2024. márciusi lejáratú dolláros kötvényére.

A szóban forgó bank egyben a cég legnagyobb hitelezője, és azt követeli, hogy a befolyó pénzből a vele szemben fennálló tartozást rendezzék. A hírügynökség szerint így félő, hogy az Evergrande, Kína egykor legfelkapottabb ingatlanfejlesztője előtérbe helyezi a belföldi hitelezőket az offshore kötvénytulajdonosokkal szemben.

Ez elgondolkodtatta a globális befektetőket, hogy nagy veszteségeket kell-e lenyelniük, amikor a 30 napos türelmi időszakok véget érnek a szeptember 23-án és szeptember 29-én esedékes kamatkifizetésekre írta a hírügynökség.

Enyhül a brit energiaválság

Boris Johnson szerint az Egyesült Királyságban kialakult üzemanyag-válság enyhül – írta a Bloomberg. A miniszterelnök ellenállt az ipar követeléseinek, hogy több vízumot adjon ki a külföldi kamionosoknak, az ország ellátási láncaiban kialakult zűrzavar enyhítése érdekében.

A tőzsdei árakban is látható enyhülés, a Brent olaj visszapattant 80 dollárról, az amerikai földgáz pedig a hat dolláros szintről, és ma mindkettő kisebb, egy százalék alatti mínuszban van. Ehhez hozzájárulhatott az amerikai olajkészletek váratlan megugrásáról szóló adat is.

Kriptodevizát és kriptopénztárcát tervez a Revolut?

A népszerű brit fintech-alkalmazás, amely állítólag Magyarországon már legalább félmillió felhasználóval rendelkezik, és itteni bankot indít, saját kriptodevizát tervez, amely a Binance Coin-hoz (BNB) hasonlóan kedvezményeket, bónuszokat adna a felhasználóknak – írta a Coindesk a céghez közel álló forrásokra hivatkozva. A tervezett rendszert a Nexo és a Wirex nevű kriptó-szolgáltatásokhoz is hasonlítják.

Forint és bitcoinForint és bitcoin

A Revolut már régebben bevezette a kriptodevizák kereskedelmét felhasználói, köztük a magyarok számára. Ebből jelentős nyeresége származott azóta. A napokban megjelent hírek szerint saját kriptodeviza-pénztárca bevezetését is tervezi, várhatóan jövő év elején.

Megszűnt a részvénypiac egyik hajtóereje?

Az európai részvénypiacoknak idén jelentős hátszelet adott az eredményvárakozások folyamatos emelkedése – írta az Erste Befektetési Zrt. A STOXX Europe 600 index előretekintő P/E értékeltsége így az év eleje óta folyamatosan csökkent az emelkedő árfolyamok ellenére is.

A Citigroup európai (az Egyesült Királyság nélkül) eredményvárakozásokat mérő indexe, az úgynevezett Earnings Revision Index alapján a múlt héten megtört a kedvező tendencia és összességében már csak minimális eredményvárakozás-emelés volt megfigyelhető. Így elképzelhető, hogy a következő hetekben már romlanak a várakozások írták.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 18750 18750 19095 -1,55% 0 0 2 386 703 500 Ft 2021-10-19 17:06:58
MOL 2728 2704 2740 +0,29% 0 0 1 598 141 410 Ft 2021-10-19 17:10:28
MTELEKOM 426 424 427 +0,24% 0 0 82 162 766 Ft 2021-10-19 17:05:23
RICHTER 8540 8490 8600 +0,18% 0 0 1 060 454 340 Ft 2021-10-19 17:06:49
OPUS 244 241 245 +0,21% 0 0 20 946 588 Ft 2021-10-19 16:58:22
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Nagy napja lehet ma a forintnak, virtuális világot épít a Facebook
Eidenpenz József | 2021. október 19. 11:56
Enyhe optimizmus jelei láthatók a tőzsdéken, a dollár gyengülése és a növekedési várakozások az egekbe repítik az ipari fémek árát. A BUX-ot az OTP húzza vissza, a forint viszont erősödik a kamatdöntés előtt. Európában fejleszt a Facebook, szárnyal az uránszektor, forintban már rekordot döntött a bitcoin.
Részvény / Deviza / Áru Csak az OTP tudott emelkedni
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 18. 18:19
Kisebb veszteséggel zárt a magyar tőzsde, az OTP kivételt jelentett, amely erősödött hétfőn. A forint ellenben lejtőre került a keddi kamatdöntő ülés előtt.
Részvény / Deviza / Áru Kamatdöntés előtt gyengül a forint, történelmi nap jön a bitcoin-piacon
Eidenpenz József | 2021. október 18. 12:15
Rossz hangulatban kezdődött a hét tőzsdéken, de annyi gyorsjelentés és makrogazdasági adat érkezik a napokban, hogy ez még többször is változhat. Kínában a várakozásoknál jobban lassult a növekedés és sorban dőlnek be az ingatlancégek. Az Apple nagy bemutatót tart ma. Több mint fél évtized várakozás után holnap végre elindulhat az első amerikai bitcoin-ETF.
Részvény / Deviza / Áru Bűn az élet – és a listánkon szereplő kilenc erkölcstelen részvénybefektetés?
Eidenpenz József | 2021. október 16. 05:46
Miközben egyre nagyobb az igény a környezetbarát, fenntartható és etikus befektetések iránt, az erkölcstelennek tartott iparágakban, mint az olaj, a szénbányászat, az alkohol, a dohány, egyes legális gyógyszerek és drogok vagy a szerencsejáték, óriási profitokat lehetett elérni. Az USA-ban már az ETF-iparág is rárepült ezekre a témákra.
Részvény / Deviza / Áru Csúcsközelben a bitcoin, de merre tart a kriptodeviza-piac? - A hét videója
Eindenpenz József - Izsó Márton Artúr | 2021. október 15. 18:47
Csúcsközelbe emelkedett a bitcoin a héten, de valójában a kriptodevizaszektoprban nem ezek az árfolyam-változások jelentik az igazán lényeges híreket, hanem a háttérben zajló fejlesztések. Sikeres elemzéssel, szelekcióval pedig a bitcoinnál jóval nagyobb nyereségeket lehet elérni.
Részvény / Deviza / Áru Korrekció lett a hosszú ideig tartó emelkedés vége Budapesten
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 15. 18:03
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 371,66 pontos, 0,67 százalékos csökkenéssel, 54 764,34 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Kaszálnak a bankok, indulhat az első bitcoin-ETF
Eidenpenz József | 2021. október 15. 12:23
Sorban teszik közzé remek gyorsjelentéseiket az amerikai bankok, a tegnapi tőzsdei száguldás után azonban csak szerény emelkedés néz ki mára. A magyar tőzsdén pedig általános korrekció indult, és az euró/forint is megint a 360-as szintet ostromolja. A bitcoin majdnem megütötte a 60 ezer dollárt, végre elindulhat rá az első ETF.
Részvény / Deviza / Áru Ismét rekordot döntött a BUX
MTI | 2021. október 14. 18:00
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 402,27 pontos, 0,73 százalékos emelkedéssel, 55 136,00 ponton, történelmi csúcson zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Új csúcson az OTP, megtáltosodott az Ethereum-rivális
Eidenpenz József | 2021. október 14. 11:55
Az inflációs félelmek ellenére, jó gyorsjelentések hátán szépen emelkednek a tőzsdék. Budapesten a Mol viszi a prímet, de az OTP is rekordszint közelében áll. A török elnök megint belepiszkált az elvileg független jegybankba, amitől történelmi mélypontra süllyedt a líra. Nincs messze csúcsától a bitcoin, de nem azon lehet a legnagyobbat nyerni.
Részvény / Deviza / Áru Jön az AutoWallis részvénykibocsátása
Privátbankár.hu | 2021. október 14. 10:50
Hónapok óta téma volt, hogy részvénykibocsátásra készül az AutoWallis, a társaság csütörtökön hivatalosan is bejelentette ezt. Az elmúlt évek legnagyobb nyilvános forrásbevonásához kapcsolódó befektetési tájékoztatót hagyta jóvá a Magyar Nemzeti Bank, mely alapján az AutoWallis október 25-én elindíthatja nyilvános részvénykibocsátását.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos