6p

A tőzsdéken vihar előtti csend, miközben rengeteg esemény várható a héten. Gyengül a forint, az OTP és a Richter esését a Mol emelkedése ellensúlyozza. Győzött a láncfűrészes Argentínában, felnyomhatják az olaj árát a főbb kitermelők. Nem sokáig volt állás nélkül a mesterségesintelligencia-guru.

Nincs egyértelmű irány az európai részvénypiacokon hétfőn, a német és a brit index 0,2-0,2 százalékkal süllyed, a francia ugyanennyivel növekszik. Az amerikai határidős indexek minimális pluszban állnak. De amint mindjárt kifejtjük, sok minden fog történni a héten, aminek piacbefolyásoló hatása lehet.

Itthon a BUX index is nulla körül ingadozik, az OTP és a Richter 0,3-0,4 százalékos esését a Mol 0,5 százalékos emelkedése ellensúlyozza. Gyorsjelentése után az ANY Nyomda 6,6 százalékkal lőtt ki.

Jön az MNB-kamatdöntés

Az euró 379,40 forintot ér, ami bő egy forinttal több, mint a péntek esti állapot. A múlt hét elején még 376 alatt is előfordult az árfolyam. A dollár gyengül a hét első napján, ami inkább jó a forintnak. A földgáz azonban kontinensünkön közel négy, az olaj csaknem egy százalékkal emelkedik, ami inkább rossz neki.

Árfolyamok és grafikonok

A forintra a Magyar Nemzeti Bank (MNB) keddi kamatdöntése hathat, a puszta határozat mellett a jegybanki kommentárokat is szorosan követik a piaci szereplők.

Egy előre bejelentett devizagyilkosság krónikája

Az argentin elnökválasztás második fordulójában az a radikális Javier Milei nyert, aki nagyszabású reformokra, sokkterápiára készül az országban. Többek között meg akarja szüntetni az agyoninflál(ódot)t argentin peso-t és az ország nemzeti bankját, csökkentené az adókat, leépítené az állami szubvenciókat és vámokat. Piacbarátnak számít, deregulációt, privatizációt, kis méretű államot tervez (ezért láncfűrésszel is kampányolt). Állítólag a bitcoinhoz is pozitívan áll hozzá.

Az USDARS árfolyamra szóló határidős üzletek (Bovespa). Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
Az USDARS árfolyamra szóló határidős üzletek (Bovespa). Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Az argentin peso árfolyama nem lebeg szabadon, de egyes rendszerek szerint fél százalékkal gyengült a halálra ítélt fizetőeszköz hétfő reggelre. Az argentin tőzsdei részvényeket tartalmazó Global X MSCI Argentina ETF (ARGT) tőzsdén kereskedett alap ára viszont dollárban, az előzetes, tőzsdén kívüli kereskedésben 4,5 százalékkal emelkedett. Egyébként sem teljesített rosszul mostanában, egy év alatt 36 százalékkal nőtt az árfolyama.

7 dolog, amire figyelnek ezen a héten

Az USA-ban ez a hét csonka lesz a csütörtöki hálaadás és a pénteki “fekete péntek” miatt. Az 5 legfontosabb dolog, amire a piacokon figyelni kell az előttünk álló héten a Reuters szerint, a következő:

  1. A Fed legutóbbi ülésének máskor szerdán, most a rövid hét miatt kedden – közzéteendő jegyzőkönyvére azért, hogy a kamatlábak jövőbeli alakulásával kapcsolatos új információkhoz jussanak.
  2. Az amerikai kiskereskedők újabb bombaerős ünnepi vásárlási szezonban reménykednek.
  3. Az Nvidia az utolsó óriás-kapitalizációjú (megacap) vállalat, amely az eredményeit közzéteszi.
  4. Az USA-ban kedden a használt lakások eladásairól szóló adatok jelennek meg, majd egy nappal később a munkanélküli kérelmekről szóló számok és a tartós fogyasztási cikkek megrendeléseire vonatkozó statisztika.
  5. Az Euróövezetben csütörtökön teszik közzé a novemberi beszerzésimenedzser-indexeket, de a közgazdászok nem számítanak az aktivitás érdemi élénkülésére. Szerdán a fogyasztói bizalomról, pénteken a német Ifo üzletiklíma-indexről tudunk meg többet.
  6. Christine Lagarde, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke kedden Berlinben szerepel, pénteken pedig egy frankfurti rendezvényen szólal fel. A héten több más EKB-tisztviselő is a nyilvánosság elé lép.
  7. Az olajárak továbbra is ingadozónak (volatilisnek) tűnnek.

Felhúzza az OPEC az olaj árát?

Az olajárak több mint négy százalékkal ugrottak pénteken, négyhavi mélypontról visszapattanva. Hétfőn pedig közel egy százalék a drágulás.

Mivel a múlt héten a Brent 80 dollár alatt volt, sok elemző arra számít, hogy a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete és szövetségesei (OPEC+) a hónap végi ülésükön 2024-ig meghosszabbítják a termeléscsökkentést.

Megy a Sokol Indiába

A befektetők az orosz nyersolaj-kereskedelemben látható zavarokat is figyelik, miután Washington szankciókat vezetett be három hajó ellen, amelyek Sokol nyersolajat szállítottak Indiába. Az olajárak egyébként négy hete esnek, miután a közel-keleti ellátási zavarok miatt egyre kevésbé aggódnak a kereskedők – írta az Investing.com. Szeptember vége óta csaknem húsz százalékkal csökkent az ár, és contango alakult ki.

Contango esetén a prompt (azonnali) árak alacsonyabbak, mint a későbbi hónapokra szólók, ami bőséges kínálatot jelez.

Az olajáreséshez persze hozzájárult a gyenge kínai gazdasági növekedés is.

Eredményes a Nyomda angolai kalandja

Jól teljesített a legutóbbi negyedév során is az ANY Nyomda, jelentősebb bevételnövekedést tudott elérni – írta a KBC Equitas.

Elsősorban az exportbevételek húzták fel a cég eredményeit, az angolai projekt szemmel láthatóan pozitív hatásokat eredményez.

Az év első kilenc hónapja során már 44 milliárd forintos bevételnél jár a társaság, ami a tavalyi hasonló időszakhoz képest 8,9 milliárdos növekedés. Az eredményeknél is hasonló javulás látható, az EBITDA (az adó, a kamatfizetés és értékcsökkenési leírás előtti eredmény) megközelítette a hétmilliárdot az első három negyedévben összesen.

Nem költenek többet, csak előbb?

A héten jön a hálaadás ünnepi hétvége, ami öt nap vásárlást jelent csütörtöktől hétfőig (Cyber Monday). A hétvégén 9,4 százalékkal többen terveznek vásárlást idén, mint tavaly – írta az Erste Befektetési Zrt. Az idei költés becslések szerint 3-4 százalékkal lehet több az egy évvel korábbinál, 957,3 és 966,6 milliárd dollár közé eshet az eladások értéke.

Az ok pedig az, hogy idén várhatók a legnagyobb leárazások is.

Az ünnepi hétvége költésnövekedése visszatérhet a 2010 és 2019 között mért átlag környékére. De mivel azért időzítik a vételeket mostanra, mert kihagyhatatlan ajánlatokat látnak, könnyen lehet, hogy ez az elkövetkező hónapok kiskereskedelmi forgalmának kárára történik.

Pár napot maradt állás nélkül az AI-guru

A Microsoft felveszi Sam Altmant és Greg Brockmant az OpenAI-tól való távozásuk után – jelentette be a Microsoft vezérigazgatója, Satya Nadella az X-en. Egy új, fejlett AI-kutatócsoportot vezetnek majd.

Altmant az OpenAI, a mesterségesintelligencia-üzletág piacvezetőjének igazgatótanácsa november 17-én menesztette, mivel állítólag "nem volt következetesen őszinte az igazgatótanáccsal folytatott kommunikációjában". Ezután pedig Brockman is lemondott az OpenAI igazgatótanácsában betöltött pozíciójáról. Mint ismeretes, az az OpenAI-ban a Microsoft is érdekelt.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 14545 14400 14545 +0,21% 0 0 4 792 655 095 HUF 2023-12-01 17:13:36
MOL 2780 2774 2798 0,00% 0 0 400 980 886 HUF 2023-12-01 17:05:09
MTELEKOM 604 591 606 +2,37% 0 0 289 135 852 HUF 2023-12-01 17:05:11
RICHTER 8820 8725 8850 +0,23% 0 0 729 103 780 HUF 2023-12-01 17:05:21
OPUS 383 370 388 -0,65% 0 0 159 604 605 HUF 2023-12-01 17:05:13
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Onnan kapott versenytársat Magyarország, ahonnan nem is számítottunk rá
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 08:36
Visszaemelte a befektetési ajánlású osztályzati kategóriába Görögországot a Fitch Ratings.  
Részvény / Deviza / Áru Este már nem érte meg frankot váltani
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 19:27
Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Ennyire futotta, aggodalom nincs a tőzsdéken a hét végére
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 19:06
Minimális emelkedés volt a hét végére a tőzsdéken.
Részvény / Deviza / Áru Ezért 380 forint az euró, megvan a kriptovaluta-botrányok igazi nyertese
Eidenpenz József | 2023. december 1. 12:24
Az európai tőzsdék emelkednek a jó inflációs adatok után, a BUX azonban stagnál, mert a bankszektorba ismét belerúgtak. Az euró/forintra vegyes hírek érkeztek, az árfolyam maradt kicsivel a 380-as szint felett. Olcsóbbak az energiahordozók, hízik a 4iG, drágul az ízig-vérig amerikai kriptotőzsde részvénye.
Részvény / Deviza / Áru Irány a pénzváltó! Visszatért az élet a forintba
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 07:41
A hazai fizetőeszköz a csütörtökinél magasabb szinten kezdte a pénteki napot.
Részvény / Deviza / Áru Túl sok volt a fekvőtámasz, izomláz kínozta a forintot
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 18:44
Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben csütörtökön kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Az arany lesz a küszöbönálló új világrend nyertese?
Eidenpenz József | 2023. november 30. 18:24
A világ politikai és pénzügyi rendszere nagy átalakulás alatt áll, a társadalmakban pedig nagy feszültségek vannak. A biztonságot adó, válságálló befektetések szerepe megnőtt a portfóliókban, de melyeké? Fizikai arany, papírarany vagy digitális arany, azaz bitcoin?
Részvény / Deviza / Áru Ki nyert ma? Hát persze, hogy a Richter és az OTP
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 17:48
Megint emelkedéssel zárták a napot.
Részvény / Deviza / Áru Lemaradt a forint, teljesen új fejezet kezdődik
Csernátony Csaba | 2023. november 30. 11:58
Bár a forint több mint 5 százalékos pluszt hozott össze az idén az euróval szemben, a lengyel zloty ennél is jobban szerepelt. A befektetési piacokon vegyes a kép, a jövő évi kilátások szintén felemásak. 
Részvény / Deviza / Áru A nap végére elfáradt a forint
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 19:11
Gyengült a főbb devizákkal szemben szerdán kora estére reggelhez képest a bankközi devizapiacon.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG