6p

Az USA-ban évek óta küzdenek azért piaci szereplők, hogy legyen végre bitcoin ETF, olyan befektetési alap, amely hűen követi a bitcoin árfolyamát, és biztonságban van benne az emberek pénze. De vajon van-e ilyen Európában? Látszólag igen, de valójában mégsem.

Az idén a bitcoin árfolyama már több mint duplájára ment fel, és ennek az emelkedésnek a legfontosabb magyarázata, motorja az volt, hogy kézzelfogható közelségbe került az Amerikai Egyesült Államokban az úgynevezett spot bitcoin ETF-ek létrehozása. Mit is jelent ez?

Az ETF jelentése tőzsdén kereskedett alap (Exchange Traded Fund). Ezek általában valamilyen index, árupiaci termék értékét passzívan követő alapok. Megvásárolják és tartják a szóban forgó terméket, részvénykosarat vagy árupiaci eszközt.

Egyszerűek, olcsók, átláthatók és viszonylag biztonságosak. A leghíresebb ETF-ek valószínűleg a nagy mennyiségű (800-900 tonna) aranyat tartó SPDR Gold Shares (GLD) és az amerikai S&P 500 részvényindexet követő SPDR S&P 500 Trust ETF (SPY). De Magyarországon is van hasonló, az OTP BUX ETF.

A fizikai bitcoin a jó bitcoin

A spot azt jelenti, hogy azonnali, normál, tehát fizikai termék van az alapban, ellentétben például a származékos piacokon befektető ETF-ekkel. Határidős bitcoint (bitcoinra szóló határidős szerződéseket) tartalmazó ETF-ek ugyanis már vannak az Egyesült Államokban, ezeket korábban engedélyezték.

(Valójában a bitcoin nem létezik fizikai formában, de fizikai bitcoinról beszélnek, ha valaki a bitcoin közvetlen tulajdonosa. Nem pedig valamilyen arra szóló, azt követő befektetési terméket, “papírbitcoint” birtokol helyette.)

A bitcoin árfolyama, egy év. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
A bitcoin árfolyama, egy év. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

A spot ETF azonban nagyobb biztonsági szinttel lenne képes működni, és kisebb áringadozással a bitcoin árfolyamát követni, mint a származékos alap. De ezidáig a SEC, az amerikai tőzsdefelügyelet ellenállt a törekvéseknek, nem engedélyezett egy spot ETF-et sem.

Miért lesz jó a bitcoin ETF?

Néhány bírósági eljárás nyomán azonban, amelyekben elmarasztalják a felügyeletet, valószínűleg kénytelen lesz a spot bitcoin ETF-eket is engedélyezni. Ez újabb befektetői csoportok, intézményi és magánbefektetők számára nyithatja meg az utat a bitcoin felé. Olyanok számára, akik eddig jogi okokból, nem tudtak, vagy a magas kockázat miatt nem akartak ezen a rizikós, volatilis piacon befektetni.

De mi a helyzet vajon Európában? Itt sincsenek bitcoin ETF-ek? Ha beírjuk a bitcoin szót valamilyen népszerű európai árfolyamkereső vagy alapkereső alkalmazásba, akkor bizony szép számmal találunk termékeket. Amelyek úgy néznek ki, mint egy ETF – de csak úgy néznek ki.

A JustETF alapkereső találatai a bitcoin szóra. (1.) Egyik sem igazi ETF.
A JustETF alapkereső találatai a bitcoin szóra. (1.) Egyik sem igazi ETF.

Ha pontosabban megnézzük a listát, akkor azt látjuk, hogy a legtöbbnél nem az ETF, hanem az ETN jelzés szerepel, illetve sokszor ETP-nek is nevezik ezeket. De mi a különbség?

Kötvény vagy alap? Nem mindegy

Az ETN (Exchange Traded Note) olyan értékpapírokat jelent, ahol az értékpapír kibocsátója kötelezettséget vállal arra, majd azt fizeti ki és akkor, ahogy ez a szabályzatában le van írva. Tulajdonképpen egyfajta kötvényként működnek, mert a kibocsátó kötelezettségét (“kötelmeit”) testesítik meg. De nem alapok, nem ETF-ek.

A bitcoin árfolyama, öt év. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
A bitcoin árfolyama, öt év. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

A bitcoin ETN-ek áralakulása tehát a bitcoinhoz van kötve, ahogy más ETN-eké más mögöttes termékhez. De ez sem jogilag, sem a kockázati szintjében nem ugyanaz, mint az ETF, definíciószerűen magasabb kockázatúak annál.

Mi az az ETP, az ETC, a warrant?

Gyakran találkozhatunk még az ETP fogalmával, aminek Exchange Traded Product (tőzsdén kereskedett termék) a jelentése. Ez tulajdonképpen egy gyűjtőfogalom, amely alá tartoznak az ETF-ek, az ETN-ek és az ETC-k is. (Az utóbbiak “tőzsdén kereskedett árupiaci termékek”.)

A certifikátok, warrantok is valamely mögöttes befektetés árfolyamát követő, kötvényszerű termékek. (Tőkeáttételes pozíciókat is fel lehet velük venni.) Ebben a kategóriában is bőven találunk bitcoinra és más kriptovalutákra szóló sorozatokat például a német tőzsdéken, a Xetrán.

Miért nincs EU-s bitcoin-ETF?

De vajon miért nincsenek bitcoin ETF-ek Európában? Augusztusban jött a hírekben – és nagyon boldog volt tőle a kriptovaluta-sajtó –, hogy létrejött az első igazi európai példány, Jacobi FT Wilshere Bitcoin ETF néven. Tíz közül azonban jó, ha egy cikk említette meg, hogy ez tulajdonképpen nem európai. Ugyanis a Csatorna-szigeteken, Guernsey-n van bejegyezve, amely nem része az Európai Uniónak.

A JustETF alapkereső találatai a bitcoin szóra. (2.)
A JustETF alapkereső találatai a bitcoin szóra. (2.)

Így az EU-ban való forgalmazásához külön eljárás szükséges. Az EU-ban ugyanis nem engedélyeznek olyan ETF-eket, amelyek mögött csak egyetlen mögöttes termék van. Csak olyanok lehetnek itt ETF-ek, amelyek valamilyen diverzifikáltabb portfólió, például több termékből álló index követésére szolgálnak.

Európai bitcoin-ETF tehát nincs, nem létezhet.

De miért biztonságosabb az ETF?

Érdemes megemlíteni, hogy az ETF-ek, illetve általában a befektetési alapok esetében az alap, tehát a befektetők vagyona élesen el van választva az azt kezelő vagyonkezelő cég (az alapkezelő) vagyonától. A befizetett pénzek, illetve az ezen vásárolt értékek a letétkezelők (többnyire pénzintézetek vállalkozásai) kezelésében vannak.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Az alapkezelő csak a letétkezelőnek adott utasításokon keresztül tudja ezeket az értékeket forgatni, ha szükséges, és ha ez az alap szabályzatának megfelel. A letétkezelő tehát komoly biztonsági garanciákat jelent.

Önként alkalmaznak letétkezelőket

Az ETN-ek esetében, miként a kötvényeknél sem, alapesetben nincs szigorúan elkülönítve a kibocsátó társaság vagyona a befektetők vagyonától. A társaságnál levő összes eszközt elvileg szabadon kezelheti a cég vezetése.

A bitcoin dollárban, valamint az azt követő ABTC és VBTC ETN-ek euróban. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
A bitcoin dollárban, valamint az azt követő ABTC és VBTC ETN-ek euróban. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Az ETN-nek kibocsátói azonban Európában próbálják ezt a hátrányt, ami a biztonsági szintben mutatkozik, behozni. Ezért ők is alkalmaznak letétkezelőket, így növelve termékeik biztonsági szintjét.

A 21Shares Bitcoin ETP (ABTC) letétkezelője például a Coinbase Custody Trust Company.

Rekordot döntöttek a bitcoin-ETP-k

Az EU-ban tehát nincsen bitcoin ETF, és a jogszabályok miatt várhatóan belátható ideig nem is lesz. Igény azonban lenne rá, ezt tanúsítja az a friss hír is, amely szerint a bitcoin-ETP befektetések minden idők legmagasabb szintjére jutottak. Valószínűleg főleg az intézmények betárazása miatt.

Bitcoin Párizsban. Fantáziarajz. Forrás: Nightcafé
Bitcoin Párizsban. Fantáziarajz. Forrás: Nightcafé

A K33 Research “kriptobrókercég” jelentése szerint az ETP-ken keresztüli bitcoin kitettség november 12-én elérte a 204 170 BTC-t (7,4 milliárd dollárt). Ezzel megdöntötte a korábbi, 2022 áprilisában elért, 200 573 BTC-s rekordot.

Az ETP-k BTC-kitettsége világszerte 27 095 BTC-vel (982 millió dollárral) nőtt az elmúlt hónapban. Az olyan vagyonkezelők termékei, mint a VanEck (például a VBTC), a Bitwise, a CSOP, a Samsung, a Volatility Shares, a ProShares és mások rekord mértékű tőkebeáramlást tapasztaltak.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 14545 14400 14545 +0,21% 0 0 4 792 655 095 HUF 2023-12-01 17:13:36
MOL 2780 2774 2798 0,00% 0 0 400 980 886 HUF 2023-12-01 17:05:09
MTELEKOM 604 591 606 +2,37% 0 0 289 135 852 HUF 2023-12-01 17:05:11
RICHTER 8820 8725 8850 +0,23% 0 0 729 103 780 HUF 2023-12-01 17:05:21
OPUS 383 370 388 -0,65% 0 0 159 604 605 HUF 2023-12-01 17:05:13
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Onnan kapott versenytársat Magyarország, ahonnan nem is számítottunk rá
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 08:36
Visszaemelte a befektetési ajánlású osztályzati kategóriába Görögországot a Fitch Ratings.  
Részvény / Deviza / Áru Este már nem érte meg frankot váltani
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 19:27
Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Ennyire futotta, aggodalom nincs a tőzsdéken a hét végére
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 19:06
Minimális emelkedés volt a hét végére a tőzsdéken.
Részvény / Deviza / Áru Ezért 380 forint az euró, megvan a kriptovaluta-botrányok igazi nyertese
Eidenpenz József | 2023. december 1. 12:24
Az európai tőzsdék emelkednek a jó inflációs adatok után, a BUX azonban stagnál, mert a bankszektorba ismét belerúgtak. Az euró/forintra vegyes hírek érkeztek, az árfolyam maradt kicsivel a 380-as szint felett. Olcsóbbak az energiahordozók, hízik a 4iG, drágul az ízig-vérig amerikai kriptotőzsde részvénye.
Részvény / Deviza / Áru Irány a pénzváltó! Visszatért az élet a forintba
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 07:41
A hazai fizetőeszköz a csütörtökinél magasabb szinten kezdte a pénteki napot.
Részvény / Deviza / Áru Túl sok volt a fekvőtámasz, izomláz kínozta a forintot
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 18:44
Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben csütörtökön kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Az arany lesz a küszöbönálló új világrend nyertese?
Eidenpenz József | 2023. november 30. 18:24
A világ politikai és pénzügyi rendszere nagy átalakulás alatt áll, a társadalmakban pedig nagy feszültségek vannak. A biztonságot adó, válságálló befektetések szerepe megnőtt a portfóliókban, de melyeké? Fizikai arany, papírarany vagy digitális arany, azaz bitcoin?
Részvény / Deviza / Áru Ki nyert ma? Hát persze, hogy a Richter és az OTP
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 17:48
Megint emelkedéssel zárták a napot.
Részvény / Deviza / Áru Lemaradt a forint, teljesen új fejezet kezdődik
Csernátony Csaba | 2023. november 30. 11:58
Bár a forint több mint 5 százalékos pluszt hozott össze az idén az euróval szemben, a lengyel zloty ennél is jobban szerepelt. A befektetési piacokon vegyes a kép, a jövő évi kilátások szintén felemásak. 
Részvény / Deviza / Áru A nap végére elfáradt a forint
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 19:11
Gyengült a főbb devizákkal szemben szerdán kora estére reggelhez képest a bankközi devizapiacon.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG