8p
Aki szeretne kriptodevizákba fektetni, nem árt, ha először valamelyik olcsóbb fajtán gyakorol egy kicsit, ismerkedik a technikával. Így pár ezer forinttal megtanulhatja, mik a fontosabb buktatók. Olcsón meg lehet tapasztani azt is, milyen ezekre tőzsdei üzletet kötni, vagy milyen azon rettegni, hogy szakad az árfolyam.
Jelképes bitcoin-érme, dísztárgy érték nélkül (Fotó: Eidenpenz József)

Amikor ezt írjuk, a bitcoin éppen 12-13 százalékos mínuszban van, de egyes ismertebb kriptodevizák 20-30 százalékkal is esnek. Ami egyáltalán nem meglepő, tekintve, hogy milyen hatalmasat emelkedtek korábban, és mekkora piaci értéket értek el. Valószínűleg most sokak fejében megfordul, hogy talán ilyenkor, olcsón érdemes beszállni.

Nem tudjuk, érdemes-e, a kriptodevizák mozgása mindig is kiszámíthatatlan és durva volt. Volt, amikor a bitcoin értékének mintegy 80 százalékát veszítette el (1100-ról 190 környékére esett), majd hosszú hónapokig stagnált. Lehet, hogy érdemesebb lenne kivárni egy alapos zuhanást. De elvileg az is lehet, hogy a vezető kriptók soha többé nem lesznek ilyen olcsók.

Az azonban biztos, hogy érdemes némi tapasztalatot gyűjteni. Részben, mert a “kriptókkal” való bánásmód technikailag nem is olyan egyszerű, de legalábbis szokatlan. Részben pedig amiatt, hogy megtapasztaljuk, mekkora pszichikai igénybevétel, lelki kihívás lehet, ha valamely vagyontárgyunk értéke naponta 10-20 százalékokkal is ingadozik. Mindjárt másként hallgatod a híreket, ha érdekelt vagy benne.

Összegyűjtöttünk tehát néhány gyakorlati tanácsot, amik arról szólnak, hogyan ismerkedjünk ezzel az őrült üzletággal.

1. Felejtsd el a bitcoint!

De hát az a legfontosabb kriptodeviza, hogyan is felejthetném el? – kérdezheti bárki. Azért, mert most drága és lassú. A tranzakciós díj extrém magas lett, amióta annyira megnőtt iránta az érdeklődés, mostanában 20-40 dollár, azaz 5-10 ezer forint körül is volt, ma is 19 dollár. (Ilyen méregdrágán már egy magyar brókercégtől egy magyar bankba is tudsz utalni eurót.)

A tranzakciók ideje is sokszor meghosszabbodik mostanában, percekről esetleg negyedórákra–órákra is. (Ezeket az adatokat itt és itt, valamint itt és itt lehet követni.) Vannak tervek a bitcoin reformjára, de addig kis összegeket nem érdemes beletenni, nagyokat meg elég kockázatos.

Azért se kezd a bitcoinnal, mert van belőle már bitcoin cash és bitcoin gold is, amelyek sokkal olcsóbbak. Nehogy véletlenül olyat sózzanak rád. Először nem árt tanulni egy kicsit.

2. Vegyél egy kis ethert

Kezdésnek, gyakorlásnak sokkal jobb választásnak tűnik az ether. (Ethereumnak elvileg az elszámolási rendszert nevezik, amelynek fizetőeszköze az ether.) Igaz, ennek a díjai is felmentek mostanában, fél dollárról 1-2 dollárra (ez a költségek mediánja).

Amiért mégis vonzó, az az, hogy sok más kriptodevizával szemben nemcsak fizetőeszköz, hanem egy komoly üzleti, szerződéskötési, elszámolási rendszer része. Amelyet olyan világcégek is támogatnak, mint a Microsoft, az Intel, a J. P. Morgan, a BNP Paribas vagy a UBS. Sokak szerint sokkal nagyobb jövő áll előtte, mint a sok sebből vérző bitcoin előtt.

Másrészt tőzsdei forgalma, likviditása magas, az egyik legjobb, sok helyen az egyéb “altcoinokat” (bitcoin-alternatívákat, kriptókat) bitcoinban és etherben egyaránt jegyzik. Vannak jelei annak, hogy minimum a bitcoinnal egyenrangúvá kezd válni. (A 14 ezer dolláros árfolyamban, amennyi most a bitcoin ára, azért jó darabig ne reménykedjünk. Sokkal több van belőle, mint a 17 millióhoz közelítő számú bitcoinból, már közel százmillió darab, és tovább növekszik.)

3. Vegyünk dogecoint, vau!

Nem viccelünk. A viccnek indult kriptodeviza, a dogecoin (kb. kutyaérme) olcsósága miatt tényleg nagyon jó arra, hogy gyakoroljunk rajta. A tranzakciós díj egy DOGE körül van, ami most is csak 1,3 dollárcent. Dollárért kevés helyen lehet kapni-adni, sokkal több helyen lehet bitcoinért, de pár helyen etherért is (pl. Hitbtc.com).

Egy másik olcsó alternatíva a bitcoin cash, amely nyáron a bitcoinból vált ki, és kiküszöböli annak néhány hibáját. Nagyobb a rendszer áteresztő-képessége, így gyorsabbak és olcsóbbak a tranzakciók, az utóbbi napokban 2-5 dollárcent körül. De biztosan van még sok más olcsó kriptó–alternatíva is.

Egy kezdőknek való feladat lehetne például ethert venni, majd átváltani valami más kriptóra.

4. De hol vegyek?

Az ideális az, ha van egy megbízható, jó barátod, aki éppen meg akar szabadulni egy kis ethertől, vagy esetleg bitcoin cash-től, dogecointól, és egy kávé mellett beszélgetve elad neked valamennyit. Lehetőleg forintért. Úgy 0,01-0,02 ether, jelenleg 10-20 dollár körüli áron kezdetnek elegendőnek is tűnik. Ehhez elég is egy mobilos pénztárcát nyitni, ami két perc.

Ha ilyen barát nincs, valamelyik kripto-tőzsdét, azaz kereskedési platformot érdemes igénybe venni. Előny lehet, ha az EU-ban van az illető cég. Jó megoldásnak látszik a britanniai székhelyű Hitbtc.com, ahol rengetegféle kriptó van, de ilyen kriptóbazár a Bittrex vagy a Poloniex is. (Egy hosszú lista kriptó-kereskedési platformokról itt látható.)

Ha így vásárolsz, azt általában banki átutalással kell fizetni, aminek díja megint borsos összeg lehet. Egyes cégeknél esetleg bankkártyát vagy Paypalt is elfogadnak. Másrészt, míg a kriptóról kriptóra váltást gyakorlatilag teljesen anonim el lehet intézni, a valódi (fiat) pénzes műveletekhez először azonosítanod, igazolnod kell magad. (Például személyi vagy útlevél, bankszámla-kivonat és közüzemi számla.) Ez pár napot is igénybe vehet.

5. Ezeket kerüld el

Lehetőleg ne vásároljál vagy adj el azonnali pénzváltóknál (pl. Shapeshift, Changer, Anycoindirect), ezek ugyanis a piaci-tőzsdei árnál 5-10 százalékkal is rosszabb árfolyamot alkalmazhatnak. Nem a vevőt és az eladót hozzák össze, mint a tőzsdeszerű platformok, hanem saját számlára vásárolnak, az árfolyam-kockázatok miatt csak eléggé olcsón.

Ismeretlenekkel interneten keresztül, előre utalással üzletelni végképp nem jelent jót az álmoskönyvek szerint, inkább a szervezett börzék ajánlhatók jól kiépített biztonsági szisztémáikkal, akkor is, ha drágábbak.

6. Csak semmi margin call

Egyes brókercégek gyakran ajánlják, hogy CFD-k segítségével lovagold meg a kriptó-lázat, de te ne hallgass rájuk. Ezek a termékek tőkeáttételesek, az eredeti befektetésed többszörösét is elbukhatod, a végén még adósságokba is vered magad. (A margin call azt jelenti, hogy adott esetben pótbefizetést kell teljesítened.) Biztosan lehet ezt is jól csinálni, de a kezdők a legtöbbször rövid úton elbukják mindenüket.

7. Csinálj cold wallet-et

A kriptodevizák úgy működnek, hogy van egy nyilvános kulcs – mint a bankszámlaszámod –, és egy titkos kulcs, jelsorozat, amivel a számlához hozzá lehet férni. (Mint a bankszámlánál az aláírásod, meg a személyid.) Kisebb összegeket, rövidebb időre, tarthatsz mobilos vagy webes pénztárcában (pl. Coinbase), ahol az adott program kezeli, őrzi a titkos kulcsot. De ez nem bombabiztos, mert meghackelhető.

Ha úgy döntesz, hogy most vagy később jelentősebb összeget szeretnél kriptókba tenni, azaz játszadozás helyett befektetsz, az egyetlen biztonságos megoldás, ha te, te magad, és csakis te kontrollálod a kriptodevizákhoz tartozó titkos kulcsokat. Az internettől teljesen elvágva. Ez pedig leginkább az úgynevezett “cold wallet”, a hideg, azaz offline pénztárca segítségével valósítható meg.

Ennek létrehozásáról számos leírás van a neten. Valahogy úgy néz ki, hogy szerzel egy régi számítógépet, amely nincs a neten és nem is lesz többé. Átviszel rá USB-n vagy CD-n egy kis programot, amely létrehozza neked a nyilvános és titkos kulcsokat.

A nyilvánosakat átviheted más gépre, kiteheted bárhová a netre. A titkosakat azonban valahogy jól elzárod, kinyomtatva papírra, vagy kiírva például CD-kre és még plusz jelszóval is levédve. Ezek után a számítógépről háromszor letörölsz mindent, újraformázod, esetleg felgyújtod vagy ledarálod, hogy véletlenül se kerülhessen róla az információ a netre.

A titkos kulcsot úgy képzeld el, mint egy halom készpénzt: aki ráteszi a mancsát, elviheti. Aki kapja, marja.

Papíralapú kinyomtatott offline-pénztárca, a nyilvános és titkos kóddal

8. Ne kockáztass túl sokat

Nem kriptó vagy nem kriptó kérdése, hanem általános, évszázados befektetési tapasztalat: mindenkinek egyéni adottsága is, életkorától is függ, meg a vagyoni helyzetétől, hogy mekkora kockázatot, veszteséget képes elviselni. Ha befektetésre adod a fejed, csak annyit kockáztass, aminek az elvesztése, árzuhanása nem vág földhöz, és ami mellett még tudsz normálisan aludni.

9. Légy erős, türelmes, és olvass

Ez a kriptovilág egy bonyolult, gyorsan változó és kiszámíthatatlan valami, a világ legjobb koponyái sem látják előre. Ne kapkodj, ne légy mohó, ne gondold, hogy kár ér, ha lemaradsz. Most a legtöbben azért vesznek, mert régebben kimaradtak belőle. De ilyentájt szokott jönni a krach, amikor már mindenki bevásárolt, meg mindenki ezzel foglalkozik.

Gondolj arra, mi a nagyobb baj, ha nem nyertél meg 1000 dollárt, pedig lehetett volna, vagy ha effektíve elbuktál 2000-et? Lehet, hogy kapkodás helyett többet ér, ha hónapokig csak olvasol, és kitanulod a szakmát, mielőtt csúnyán elbénázol valamit. Később is lesz lehetőség, midig van, ami felmegy, vagy leesik. Longolható, vagy shortolható.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 16800 16630 16890 +1,20% 0 0 4 551 385 505 HUF 2024-03-28 17:05:47
MOL 2960 2938 2980 +1,37% 0 0 1 844 664 804 HUF 2024-03-28 17:13:02
MTELEKOM 897 890 900 +0,79% 0 0 354 788 481 HUF 2024-03-28 17:05:47
RICHTER 9260 9260 9375 -0,05% 0 0 2 543 442 235 HUF 2024-03-28 17:09:18
OPUS 403 397 403 +0,50% 0 0 59 002 521 HUF 2024-03-28 17:09:51
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Lenyomta a pesti tőzsde Európát csütörtökön
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 19:31
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 554,3 pontos, 0,86 százalékos emelkedéssel, 65 384,60 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Mosolyogni fog, ha meglátja ezt a forintárfolyamot
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 19:01
Erősödött a héten a forint, ami jó hír. De pezsgőt azért ne bontson!
Részvény / Deviza / Áru Komoly céláremelés a Molra, durván shortolják a Redditet
Eidenpenz József | 2024. március 28. 12:16
Jó a hangulat a tőzsdéken, sorban dőlnek a rekordok, és végre megmozdult a BUX index is. A forint némileg gyengül, rekordot döntött az arany. Szép osztalék jöhet a Moltól jövőre is. Durván shortolják a Redditet, szuperintelligencia-óriást építenének a blokkláncon.
Részvény / Deviza / Áru Egy félmosolyra lehet elég, amit a forint csinál csütörtökön
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:27
Így kezdte a napot a forint.
Részvény / Deviza / Áru Igen, jól látja! Erősödött a forint, nem is kicsit
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 18:21
Erősödött a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben szerda estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Nem bírt megállni a lejtőn az OTP
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 17:24
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 175,08 pontos, 0,27 százalékos csökkenéssel, 64 830,30 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Megnyugodott a forint, Trump újra dollármilliárdos lett
Eidenpenz József | 2024. március 27. 12:25
A keddi kamatdöntés óta lassan erősödő pályára állt a forint, már 395 alatt mozog az euró. A további kamatcsökkentések mértéke azonban bizonytalan. A BUX-ot főleg a Mol húzza, lassul a Tesla-rivális. Így lett Trumpból dollármilliárdos – papíron. Óriásit buktak a kriptószektikusok.
Részvény / Deviza / Áru Itt a meglepetés az euró árfolyamában!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 07:59
Szinte nem változott a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest szerda reggelre a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Egy hangfelvétel, egy kamatdöntés: ezt nézze, mi történt a forinttal!
Privátbankár.hu | 2024. március 26. 18:16
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben kedden kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Unalmas nap van a pesti börze mögött
Privátbankár.hu | 2024. március 26. 17:32
A kamatdöntés sem mozgatta meg a tőzsdét, átlagos volt a forgalom. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG