<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
8p
Aki szeretne kriptodevizákba fektetni, nem árt, ha először valamelyik olcsóbb fajtán gyakorol egy kicsit, ismerkedik a technikával. Így pár ezer forinttal megtanulhatja, mik a fontosabb buktatók. Olcsón meg lehet tapasztani azt is, milyen ezekre tőzsdei üzletet kötni, vagy milyen azon rettegni, hogy szakad az árfolyam.
Jelképes bitcoin-érme, dísztárgy érték nélkül (Fotó: Eidenpenz József)

Amikor ezt írjuk, a bitcoin éppen 12-13 százalékos mínuszban van, de egyes ismertebb kriptodevizák 20-30 százalékkal is esnek. Ami egyáltalán nem meglepő, tekintve, hogy milyen hatalmasat emelkedtek korábban, és mekkora piaci értéket értek el. Valószínűleg most sokak fejében megfordul, hogy talán ilyenkor, olcsón érdemes beszállni.

Nem tudjuk, érdemes-e, a kriptodevizák mozgása mindig is kiszámíthatatlan és durva volt. Volt, amikor a bitcoin értékének mintegy 80 százalékát veszítette el (1100-ról 190 környékére esett), majd hosszú hónapokig stagnált. Lehet, hogy érdemesebb lenne kivárni egy alapos zuhanást. De elvileg az is lehet, hogy a vezető kriptók soha többé nem lesznek ilyen olcsók.

Az azonban biztos, hogy érdemes némi tapasztalatot gyűjteni. Részben, mert a “kriptókkal” való bánásmód technikailag nem is olyan egyszerű, de legalábbis szokatlan. Részben pedig amiatt, hogy megtapasztaljuk, mekkora pszichikai igénybevétel, lelki kihívás lehet, ha valamely vagyontárgyunk értéke naponta 10-20 százalékokkal is ingadozik. Mindjárt másként hallgatod a híreket, ha érdekelt vagy benne.

Összegyűjtöttünk tehát néhány gyakorlati tanácsot, amik arról szólnak, hogyan ismerkedjünk ezzel az őrült üzletággal.

1. Felejtsd el a bitcoint!

De hát az a legfontosabb kriptodeviza, hogyan is felejthetném el? – kérdezheti bárki. Azért, mert most drága és lassú. A tranzakciós díj extrém magas lett, amióta annyira megnőtt iránta az érdeklődés, mostanában 20-40 dollár, azaz 5-10 ezer forint körül is volt, ma is 19 dollár. (Ilyen méregdrágán már egy magyar brókercégtől egy magyar bankba is tudsz utalni eurót.)

A tranzakciók ideje is sokszor meghosszabbodik mostanában, percekről esetleg negyedórákra–órákra is. (Ezeket az adatokat itt és itt, valamint itt és itt lehet követni.) Vannak tervek a bitcoin reformjára, de addig kis összegeket nem érdemes beletenni, nagyokat meg elég kockázatos.

Azért se kezd a bitcoinnal, mert van belőle már bitcoin cash és bitcoin gold is, amelyek sokkal olcsóbbak. Nehogy véletlenül olyat sózzanak rád. Először nem árt tanulni egy kicsit.

2. Vegyél egy kis ethert

Kezdésnek, gyakorlásnak sokkal jobb választásnak tűnik az ether. (Ethereumnak elvileg az elszámolási rendszert nevezik, amelynek fizetőeszköze az ether.) Igaz, ennek a díjai is felmentek mostanában, fél dollárról 1-2 dollárra (ez a költségek mediánja).

Amiért mégis vonzó, az az, hogy sok más kriptodevizával szemben nemcsak fizetőeszköz, hanem egy komoly üzleti, szerződéskötési, elszámolási rendszer része. Amelyet olyan világcégek is támogatnak, mint a Microsoft, az Intel, a J. P. Morgan, a BNP Paribas vagy a UBS. Sokak szerint sokkal nagyobb jövő áll előtte, mint a sok sebből vérző bitcoin előtt.

Másrészt tőzsdei forgalma, likviditása magas, az egyik legjobb, sok helyen az egyéb “altcoinokat” (bitcoin-alternatívákat, kriptókat) bitcoinban és etherben egyaránt jegyzik. Vannak jelei annak, hogy minimum a bitcoinnal egyenrangúvá kezd válni. (A 14 ezer dolláros árfolyamban, amennyi most a bitcoin ára, azért jó darabig ne reménykedjünk. Sokkal több van belőle, mint a 17 millióhoz közelítő számú bitcoinból, már közel százmillió darab, és tovább növekszik.)

3. Vegyünk dogecoint, vau!

Nem viccelünk. A viccnek indult kriptodeviza, a dogecoin (kb. kutyaérme) olcsósága miatt tényleg nagyon jó arra, hogy gyakoroljunk rajta. A tranzakciós díj egy DOGE körül van, ami most is csak 1,3 dollárcent. Dollárért kevés helyen lehet kapni-adni, sokkal több helyen lehet bitcoinért, de pár helyen etherért is (pl. Hitbtc.com).

Egy másik olcsó alternatíva a bitcoin cash, amely nyáron a bitcoinból vált ki, és kiküszöböli annak néhány hibáját. Nagyobb a rendszer áteresztő-képessége, így gyorsabbak és olcsóbbak a tranzakciók, az utóbbi napokban 2-5 dollárcent körül. De biztosan van még sok más olcsó kriptó–alternatíva is.

Egy kezdőknek való feladat lehetne például ethert venni, majd átváltani valami más kriptóra.

4. De hol vegyek?

Az ideális az, ha van egy megbízható, jó barátod, aki éppen meg akar szabadulni egy kis ethertől, vagy esetleg bitcoin cash-től, dogecointól, és egy kávé mellett beszélgetve elad neked valamennyit. Lehetőleg forintért. Úgy 0,01-0,02 ether, jelenleg 10-20 dollár körüli áron kezdetnek elegendőnek is tűnik. Ehhez elég is egy mobilos pénztárcát nyitni, ami két perc.

Ha ilyen barát nincs, valamelyik kripto-tőzsdét, azaz kereskedési platformot érdemes igénybe venni. Előny lehet, ha az EU-ban van az illető cég. Jó megoldásnak látszik a britanniai székhelyű Hitbtc.com, ahol rengetegféle kriptó van, de ilyen kriptóbazár a Bittrex vagy a Poloniex is. (Egy hosszú lista kriptó-kereskedési platformokról itt látható.)

Ha így vásárolsz, azt általában banki átutalással kell fizetni, aminek díja megint borsos összeg lehet. Egyes cégeknél esetleg bankkártyát vagy Paypalt is elfogadnak. Másrészt, míg a kriptóról kriptóra váltást gyakorlatilag teljesen anonim el lehet intézni, a valódi (fiat) pénzes műveletekhez először azonosítanod, igazolnod kell magad. (Például személyi vagy útlevél, bankszámla-kivonat és közüzemi számla.) Ez pár napot is igénybe vehet.

5. Ezeket kerüld el

Lehetőleg ne vásároljál vagy adj el azonnali pénzváltóknál (pl. Shapeshift, Changer, Anycoindirect), ezek ugyanis a piaci-tőzsdei árnál 5-10 százalékkal is rosszabb árfolyamot alkalmazhatnak. Nem a vevőt és az eladót hozzák össze, mint a tőzsdeszerű platformok, hanem saját számlára vásárolnak, az árfolyam-kockázatok miatt csak eléggé olcsón.

Ismeretlenekkel interneten keresztül, előre utalással üzletelni végképp nem jelent jót az álmoskönyvek szerint, inkább a szervezett börzék ajánlhatók jól kiépített biztonsági szisztémáikkal, akkor is, ha drágábbak.

6. Csak semmi margin call

Egyes brókercégek gyakran ajánlják, hogy CFD-k segítségével lovagold meg a kriptó-lázat, de te ne hallgass rájuk. Ezek a termékek tőkeáttételesek, az eredeti befektetésed többszörösét is elbukhatod, a végén még adósságokba is vered magad. (A margin call azt jelenti, hogy adott esetben pótbefizetést kell teljesítened.) Biztosan lehet ezt is jól csinálni, de a kezdők a legtöbbször rövid úton elbukják mindenüket.

7. Csinálj cold wallet-et

A kriptodevizák úgy működnek, hogy van egy nyilvános kulcs – mint a bankszámlaszámod –, és egy titkos kulcs, jelsorozat, amivel a számlához hozzá lehet férni. (Mint a bankszámlánál az aláírásod, meg a személyid.) Kisebb összegeket, rövidebb időre, tarthatsz mobilos vagy webes pénztárcában (pl. Coinbase), ahol az adott program kezeli, őrzi a titkos kulcsot. De ez nem bombabiztos, mert meghackelhető.

Ha úgy döntesz, hogy most vagy később jelentősebb összeget szeretnél kriptókba tenni, azaz játszadozás helyett befektetsz, az egyetlen biztonságos megoldás, ha te, te magad, és csakis te kontrollálod a kriptodevizákhoz tartozó titkos kulcsokat. Az internettől teljesen elvágva. Ez pedig leginkább az úgynevezett “cold wallet”, a hideg, azaz offline pénztárca segítségével valósítható meg.

Ennek létrehozásáról számos leírás van a neten. Valahogy úgy néz ki, hogy szerzel egy régi számítógépet, amely nincs a neten és nem is lesz többé. Átviszel rá USB-n vagy CD-n egy kis programot, amely létrehozza neked a nyilvános és titkos kulcsokat.

A nyilvánosakat átviheted más gépre, kiteheted bárhová a netre. A titkosakat azonban valahogy jól elzárod, kinyomtatva papírra, vagy kiírva például CD-kre és még plusz jelszóval is levédve. Ezek után a számítógépről háromszor letörölsz mindent, újraformázod, esetleg felgyújtod vagy ledarálod, hogy véletlenül se kerülhessen róla az információ a netre.

A titkos kulcsot úgy képzeld el, mint egy halom készpénzt: aki ráteszi a mancsát, elviheti. Aki kapja, marja.

Papíralapú kinyomtatott offline-pénztárca, a nyilvános és titkos kóddal

8. Ne kockáztass túl sokat

Nem kriptó vagy nem kriptó kérdése, hanem általános, évszázados befektetési tapasztalat: mindenkinek egyéni adottsága is, életkorától is függ, meg a vagyoni helyzetétől, hogy mekkora kockázatot, veszteséget képes elviselni. Ha befektetésre adod a fejed, csak annyit kockáztass, aminek az elvesztése, árzuhanása nem vág földhöz, és ami mellett még tudsz normálisan aludni.

9. Légy erős, türelmes, és olvass

Ez a kriptovilág egy bonyolult, gyorsan változó és kiszámíthatatlan valami, a világ legjobb koponyái sem látják előre. Ne kapkodj, ne légy mohó, ne gondold, hogy kár ér, ha lemaradsz. Most a legtöbben azért vesznek, mert régebben kimaradtak belőle. De ilyentájt szokott jönni a krach, amikor már mindenki bevásárolt, meg mindenki ezzel foglalkozik.

Gondolj arra, mi a nagyobb baj, ha nem nyertél meg 1000 dollárt, pedig lehetett volna, vagy ha effektíve elbuktál 2000-et? Lehet, hogy kapkodás helyett többet ér, ha hónapokig csak olvasol, és kitanulod a szakmát, mielőtt csúnyán elbénázol valamit. Később is lesz lehetőség, midig van, ami felmegy, vagy leesik. Longolható, vagy shortolható.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 8600 8390 8634 +2,11% 8600 8604 1 129 029 118 Ft 2022-07-01 11:45:33
MOL 2940 2900 2964 +0,75% 2938 2940 495 727 390 Ft 2022-07-01 11:41:32
MTELEKOM 325 320 326 +1,56% 325 325 76 967 815 Ft 2022-07-01 11:43:37
RICHTER 6930 6815 6950 +1,46% 6930 6940 261 708 625 Ft 2022-07-01 11:39:59
OPUS 168 167 168 +1,81% 168 168 1 296 751 Ft 2022-07-01 11:35:33
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Ötven éve nem láttunk ilyen pocsék első félévet - megint esik a forint, zuhan a Gazprom
Gáspár András | 2022. július 1. 11:46
1970 óta nem látott pocsék féléven vannak túl a tőzsdék, és a kilátások alapján nincs nagy remény arra, hogy a második félév jobban alakuljon. Mindent beárnyékol a recesszió fenyegető réme; a mai, eurózónára vonatkozó inflációs adat viszont legalább nem lett érdemben rosszabb a vártnál. A forint megint gyengül, a Gazprom részvényei a háború kitörésekor látott szint környékére zuhantak két nap alatt.
Részvény / Deviza / Áru Nagyot esett a BUX
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 19:52
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 659,79 pontos, 1,65 százalékos csökkenéssel, 39 240,53 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Ismét zuhan a forint, s az OTP és a Mol is csütörtököt mondott
Csabai Károly | 2022. június 30. 11:07
Három hete nem látott magas szintre, 394 környékére is eljutott a forint az euróval szemben, amit azonban nem tudott stabilizálni az MNB újabb, igaz, előre bejelentett kamatemelése. A recessziós félelmek felerősödése miatt esnek a tőzsdék, a hazai blue chipek is kivétel nélkül mínuszban állnak. A kriptoeszközök, a nemesfémek és az olajfajták is zuhannak.
Részvény / Deviza / Áru Elromlott a hangulat, esett a pesti tőzsde
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 17:56
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 581,19 pontos, 1,44 százalékos csökkenéssel, 39 900,32 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Lejtőn az OTP, de legalább a forint erősödik
Király Béla | 2022. június 29. 11:59
Szerdán ismét negatív lett a hangulat az irányadó európai börzéken, és a magyar tőzsdén is. A forint piacán a keddi brutális kamatemelés érezteti a hatását, kis mértékben, de erősödött a magyar fizetőeszköz.
Részvény / Deviza / Áru Matolcsy Györgyék ezt elintézték: jól sikerült a nap Budapesten
Privátbankár.hu | 2022. június 28. 17:41
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 979,65 pontos, 2,48 százalékos emelkedéssel, 40 481,51 ponton zárt kedden.
Részvény / Deviza / Áru Csodát várnak Matolcsy Györgyéktől? Újra 400 forintnál az euró
Gáspár András | 2022. június 28. 11:35
Nehéz helyzetben van az MNB, egy nappal az újabb forintárfolyam-mélypont után kell valami olyat mondani a mai kamatdöntő ülésen (vagy az után), ami segíthet megfékezni az egyre inkább elszálló inflációt. A piacon vannak tippek arra, mit kellene tenni, és a forint egyelőre erősödéssel fut neki a délutáni bejelentésnek. A tőzsdék szép pluszban vannak, az energiaszektor egész jól húz - kérdés, hogy most kell-e kivenni a profitot?
Részvény / Deviza / Áru Megint növekedett a 4iG saját részvény állománya
Privátbankár.hu | 2022. június 28. 09:25
Sávátlépés nem történt. 
Részvény / Deviza / Áru Szomorkodhatnak a Mol-, örülhetnek a Richter-papírok tulajdonosai
Privátbankár.hu | 2022. június 27. 18:33
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 89,12 pontos, 0,23 százalékos emelkedéssel, 39 501 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Mi lesz itt? Már 404 forintnál is többet kellett fizetni egy euróért!
Csabai Károly | 2022. június 27. 11:53
Lesz dolga Matolcsy Györgyéknek a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsának keddi ülésén, mivel a hazai fizetőeszköz szabadesését a múlt csütörtöki rendkívül kamatemelés sem állította meg, hétfő délelőtt már a 404-es szint fölé került, újabb negatív rekordot felállítva ezzel. Az OTP viszont szárnyal, miként a Mol kivételével a többi hazai blue chip is. Az arany drágulással, az olajfajták viszont vegyesen reagáltak az Oroszországgal szembeni újabb szankciók lehetőségére. A kriptoeszközök ugyanakkor szinte kivétel nélkül erősödnek. 
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG