<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A német választás eredménye nem okozott nagy meglepetést, a tőzsde pedig jól fogadta, a DAX közel egy százalékkal emelkedik. Az Evergrande-botrány újabb állomásaként a cég autógyártója is beomlott, de valójában ez egy hosszú folyamat új része. A Moody’s felminősítése ellenére esik a forint, de egy alapkezelő szerint a választásokig biztosan stabilan tartják majd.

A választás után a német DAX index 1,0 százalékkal vezeti az európai piacokat, Párizsban 0,7, Londonban csak 0,4 százalékos az emelkedés. Szerény pluszban állnak az amerikai határidős indexek is, itthon a BUX index viszont csak 0,1 százalékkal javul.

Az OTP 0,3 százalékos emelkedését a Mol 0,2 százalékos és a Richter 0,5 százalékos esése ellensúlyozza a mutatóban. A 4iG és a Telekom forgalma jelentősebb még, mindkettő fél százalék körüli pluszban áll. A Scope hitelminősítő kilátásba helyezte a 4iG leminősítését.

Az árupiacok többnyire csendesek, kivéve a közel két százalékkal dráguló olajat és a négy százalékkal emelkedő amerikai földgázt. Egyre többen beszélnek európai vagy globális energia-válságról.

Árfolyamok és grafikonok

Meglepő forintgyengülés a felminősítésünk után

A Moody's nemzetközi hitelminősítő péntek éjjel Londonban bejelentette, hogy az eddigi “Baa3”-ról egy fokozattal, “Baa2”-re javította a magyar államadós-osztályzatot – írtuk szombaton. Ez azonban a jelek szerint nem meglepetés, vagy már beárazódott. Mindenesetre a forinttól épp ellentétes reakciót látunk, gyengül, az euró 357,0 forint, de volt reggel 357,30 is. A zloty és a cseh korona, román lej is süllyed, de csak kisebb mértékben.

Az Erste Befektetési szerint viszont meglepetés történt, erre alapvetően nem számítottak a piaci szereplők, hiszen

a költségvetés éppen erős költekezésben van. Ugyanakkor az is igaz, hogy a Moody’s eddig le volt maradva Fitch és az S&P besorolásaihoz képest… a hitelminősítő azt gondolja, hogy előbb vagy utóbb, de megkapjuk a 2021-2027-es pénzügyi ciklusra vonatkozó támogatásokat.

Örülnek a befektetők a német választásoknak

Németországban vasárnap választásokat tartottak, amelyek fő vonalakban a várakozásoknak megfelelő eredményt hoztak az SPD-vel (25,7 százalék) és a kereszténydemokratákkal (24,4 százalék) az élen). Várhatóan hárompárti koalíció alakul, az ötvenes évek óta először, de ezt hosszas tárgyalások előzhetik meg.

A tőzsde erre pozitívan reagált, a DAX index egy százalék körüli pluszban van. Ha másért nem, azért, mert kiesik egy bizonytalansági tényező, potenciális meglepetés-faktor.

Rendőrlámpa vagy Jamaika, dettó

A “közlekedésilámpa-koalíció” (SPD, Zöldek és FDP) már benne van az árfolyamokban – mondta Thomas Kurse, az Amundi vagyonkezelési vezetője a Finanzen.net szerint. A politikai konstellációtól függetlenül az új szövetségi kormány komoly kihívásokkal néz szembe, mint például a koronavírus következményeinek kezelése és a gazdaság hosszú távú átalakítása.

De lehetséges más koalíció is (például a “Jamaika”, a CDU/CSU vezetésével). A tőzsdék hasonlóan jól fogadnák a további legvalószínűbb konstellációkat is – idéznek egy másik portfóliómenedzsert.

Gyűrűzik az Evergrande-botrány

A piacok szorosan követik a kínai Evergrande ingatlancsoport körüli drámát is. A 305 milliárd dollárral eladósodott cég elmulasztott egy fizetési határidőt a múlt héten, de négy hete van, mire ez hivatalossá válik. A napokban is további milliókat kellene előteremtenie kamatokra.

Az Evergrande és a New Energy Vehicle árfolyamváltozása Hong Kongban. (Tradingview.com)Az Evergrande és a New Energy Vehicle árfolyamváltozása Hong Kongban. (Tradingview.com)

A társaság elektromosautó-divíziója, a New Energy Vehicle részvényei hétfőn átmenetileg 26 százalékos mínuszban is voltak, mivel a cég likviditás-szűkére figyelmeztetett. Amint a grafikonról kiderül, a vállalat és anyacége azonban már régóta esik a tőzsdén, fél év alatt például 96, illetve 83 százalékkal. Így a mostani problémák sokakat valószínűleg egyáltalán nem értek meglepetésként.

Huszáros, kurucos, labancos régi forintbankjegy (E. J.)Huszáros, kurucos, labancos régi forintbankjegy (E. J.)

Véget ért a forint huszáros erősítése?

A huszárroham véget ért, az MNB visszavett a kamatemelésekből, amitől egyből be is hasalt a forint – írja Zsiday Viktor alapkezelő heti összefoglalója. Az inflációs veszély megmaradt külső és belső hatások miatt egyaránt.

A választásokig is jó lenne az árfolyamstabilitás, úgyhogy gondolom folytatják az emeléseket, hogy bestabilizálódjon a forint. Ha nagyon begyengülne, akkor majd emelnek többet, de ha ilyen emelésekkel is el lehet érni, hogy a 340-350-es sávban legyen az euró, akkor megelégszenek ennyivel. Szerintem a választásokig stabil marad a forint, a kamatpálya pedig emelkedő lesz – írja a szakember.

A hét adósság-vicce

Zsiday a hét viccének nevezi, hogy Varga Mihály miniszter szerint ideje csökkenteni az államadósságot.

Az elmúlt másfél évben hatalmas költségvetési hiányt halmoztunk fel, továbbá éppen most vettünk fel 1500 milliárd forint devizahitelt, amit gyakorlatilag szavazatvásárlásra fordítunk. Dollárhitelből pénzosztás a népnek (…)

Kína tovább szigorított a kriptodeviza-tilalmakon

A kínai hatóságok pénteken újabb akciót kezdtek, gyakorlatilag betiltották az összes kriptodeviza-kereskedelmi tevékenységet. A Kínai Népi Bank közzétette a tiltott tevékenységek listáját, megismételve a májusban elhangzottak nagy részét, és kiegészítve azokat új korlátozásokkal. Kidolgoztak egy tervet a kriptodeviza-bányászat teljes megszüntetésére is.

A bankok és más pénzügyi intézmények nem nyújthatnak kriptodeviza-szolgáltatásokat, a webhelyek és mobilalkalmazások nem közölhetnek kriptovaluta-információkat, és a tengerentúli központú kriptodeviza-vállalatok személyzete is felelősségre vonható – foglalta össze a CoinDesk hírlevele.

Pluszban a bitcoin, száguld az unikornis

A hírre a kriptodevizák pénteken azonnal esni kezdek, ám nem olyan drasztikus mértékben, mint májusban. Vannak, akik egyenesen üdvözlik, hogy Kína korábbi óriási befolyása erre a piacra tovatűnőben van. A bitcoin 45 ezer közeléből leesett 41 ezer dollár alá, de hétfőn ismét 44 ezer körül látjuk. Az ether benézett 3000 alá, de már újra 3200 az ára.

A Uniswap logója (forrás: Uniswap)A Uniswap logója (forrás: Uniswap)

Százalékban két számjegyű mértékben emelkedtek viszont a decentralizált tőzsdézéshez, automatizált árjegyzéshez használt kriptodevizák, mint az uniswap (+32 százalék, logója egy unikornis), vagy a sushiswap. Ennek az a magyarázata, hogy mivel a kínai hatóságok betiltják a “centralizált”, hagyományos kriptodeviza-tőzsdéket, a kínai kereskedők a decentralizált platformok felé fordulnak.

Ezek egy része az Ethereum láncon fut, ami magyarázza az ether tíz százalékos ugrását is.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 18750 18750 19095 -1,55% 0 0 2 386 703 500 Ft 2021-10-19 17:06:58
MOL 2728 2704 2740 +0,29% 0 0 1 598 141 410 Ft 2021-10-19 17:10:28
MTELEKOM 426 424 427 +0,24% 0 0 82 162 766 Ft 2021-10-19 17:05:23
RICHTER 8540 8490 8600 +0,18% 0 0 1 060 454 340 Ft 2021-10-19 17:06:49
OPUS 244 241 245 +0,21% 0 0 20 946 588 Ft 2021-10-19 16:58:22
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Nagy napja lehet ma a forintnak, virtuális világot épít a Facebook
Eidenpenz József | 2021. október 19. 11:56
Enyhe optimizmus jelei láthatók a tőzsdéken, a dollár gyengülése és a növekedési várakozások az egekbe repítik az ipari fémek árát. A BUX-ot az OTP húzza vissza, a forint viszont erősödik a kamatdöntés előtt. Európában fejleszt a Facebook, szárnyal az uránszektor, forintban már rekordot döntött a bitcoin.
Részvény / Deviza / Áru Csak az OTP tudott emelkedni
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 18. 18:19
Kisebb veszteséggel zárt a magyar tőzsde, az OTP kivételt jelentett, amely erősödött hétfőn. A forint ellenben lejtőre került a keddi kamatdöntő ülés előtt.
Részvény / Deviza / Áru Kamatdöntés előtt gyengül a forint, történelmi nap jön a bitcoin-piacon
Eidenpenz József | 2021. október 18. 12:15
Rossz hangulatban kezdődött a hét tőzsdéken, de annyi gyorsjelentés és makrogazdasági adat érkezik a napokban, hogy ez még többször is változhat. Kínában a várakozásoknál jobban lassult a növekedés és sorban dőlnek be az ingatlancégek. Az Apple nagy bemutatót tart ma. Több mint fél évtized várakozás után holnap végre elindulhat az első amerikai bitcoin-ETF.
Részvény / Deviza / Áru Bűn az élet – és a listánkon szereplő kilenc erkölcstelen részvénybefektetés?
Eidenpenz József | 2021. október 16. 05:46
Miközben egyre nagyobb az igény a környezetbarát, fenntartható és etikus befektetések iránt, az erkölcstelennek tartott iparágakban, mint az olaj, a szénbányászat, az alkohol, a dohány, egyes legális gyógyszerek és drogok vagy a szerencsejáték, óriási profitokat lehetett elérni. Az USA-ban már az ETF-iparág is rárepült ezekre a témákra.
Részvény / Deviza / Áru Csúcsközelben a bitcoin, de merre tart a kriptodeviza-piac? - A hét videója
Eindenpenz József - Izsó Márton Artúr | 2021. október 15. 18:47
Csúcsközelbe emelkedett a bitcoin a héten, de valójában a kriptodevizaszektoprban nem ezek az árfolyam-változások jelentik az igazán lényeges híreket, hanem a háttérben zajló fejlesztések. Sikeres elemzéssel, szelekcióval pedig a bitcoinnál jóval nagyobb nyereségeket lehet elérni.
Részvény / Deviza / Áru Korrekció lett a hosszú ideig tartó emelkedés vége Budapesten
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 15. 18:03
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 371,66 pontos, 0,67 százalékos csökkenéssel, 54 764,34 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Kaszálnak a bankok, indulhat az első bitcoin-ETF
Eidenpenz József | 2021. október 15. 12:23
Sorban teszik közzé remek gyorsjelentéseiket az amerikai bankok, a tegnapi tőzsdei száguldás után azonban csak szerény emelkedés néz ki mára. A magyar tőzsdén pedig általános korrekció indult, és az euró/forint is megint a 360-as szintet ostromolja. A bitcoin majdnem megütötte a 60 ezer dollárt, végre elindulhat rá az első ETF.
Részvény / Deviza / Áru Ismét rekordot döntött a BUX
MTI | 2021. október 14. 18:00
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 402,27 pontos, 0,73 százalékos emelkedéssel, 55 136,00 ponton, történelmi csúcson zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Új csúcson az OTP, megtáltosodott az Ethereum-rivális
Eidenpenz József | 2021. október 14. 11:55
Az inflációs félelmek ellenére, jó gyorsjelentések hátán szépen emelkednek a tőzsdék. Budapesten a Mol viszi a prímet, de az OTP is rekordszint közelében áll. A török elnök megint belepiszkált az elvileg független jegybankba, amitől történelmi mélypontra süllyedt a líra. Nincs messze csúcsától a bitcoin, de nem azon lehet a legnagyobbat nyerni.
Részvény / Deviza / Áru Jön az AutoWallis részvénykibocsátása
Privátbankár.hu | 2021. október 14. 10:50
Hónapok óta téma volt, hogy részvénykibocsátásra készül az AutoWallis, a társaság csütörtökön hivatalosan is bejelentette ezt. Az elmúlt évek legnagyobb nyilvános forrásbevonásához kapcsolódó befektetési tájékoztatót hagyta jóvá a Magyar Nemzeti Bank, mely alapján az AutoWallis október 25-én elindíthatja nyilvános részvénykibocsátását.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos