BUX
35 229.08
-0.40%
-142.00
OTP
10 740.00
-1.01%
-110.00
MOL
1 791.00
-1.05%
-19.00
RICHTER
6 565.00
+0.84%
+55.00
MTELEKOM
384.00
-0.13%
+0.00
 
2020. március 12. 18:35

Ez már tényleg tőzsdekrach, afféle Lehman-krach 2.0. Hivatalosan is beköszöntött a medvepiac. A BUX közel 12, az OTP 17 százalékkal zuhant, a nemzetközi tőzsdékhez hasonló mértékben. Vírusügyben csupa rossz hír érkezik, a kormányok, jegybankok sem találtak még hatékony orvosságot a problémákra. Pánikszerűen adnak mindent, még olyan termékeket is, amelyeket ilyenkor éppen venni szoktak.

A Fővárosi Állat- és Növénykert barnamedvéje (Ursus arctos) 2019. február 2-án. MTI/Mónus Márton

Fekete hétfő után fekete csütörtök. Bő 11 év után igazi tőzsdekrach szemtanúi lehetünk. Eredetileg fel akartuk sorolni, hányféle befektetési termék esett ma különösen nagyot, de szinte lehetetlen, szinte minden zuhan, mint a kő. Sok tőzsde vagy részvény kereskedését átmeneti időre felfüggesztették, ezt egyes esetekben 10, máskor 15 vagy 20 százaléknál szokták elrendelni. Az esések bőven meghaladják a hétfőit is.

A koronavírus öt hétig is túlélhet az emberi szervezetben. Írországban minden bezár, Szlovéniában, Norvégiában csukják az iskolákat, Olaszországban az éttermeket és a boltok egy részét. Az USA önkéntes karanténba vonul és megtiltja az európaiak beutazását – csak néhány a mai ijesztő hírek közül. Európában lassan megállni látszik az élet.

A tőzsdék is ennek megfelelően pánikolnak, az előző napokhoz képest is nagyobb mértében zuhannak az indexek. Reggel Ázsiában is volt ennek jele, Hong Kongban négy, Indiában nyolc százalék körüli volt a mélyrepülés. Azután kontinensünkön 10-13 százalékos zuhanással zártak az irányadó mutatók.

Szervusz, medve

Az USA-ban kevéssel hat óra előtt az S&P 500 és a Nasdaq 7-8, a Dow Jones majdnem 9 százalékos mínuszban állt. A “medvepiacot”, a lefelé irányuló tőzsdei trendet a legutóbbi csúcshoz képest vett húsz százalékos esés után szokták hivatalosnak tekinteni. A hét elején ezt már az európai tőzsdék elérték, szerda este az amerikai társaik is beálltak a sorba. Ma ez is tovább lombozta le a kedélyeket.

Úgy tűnik, komolyan vége a 2009. március 9-e – a Lehman-összeomlás mélypontja – óta tartó hosszú és erős emelkedő trendnek. A 2018 eleji, majd a 2018 végi korrekciókban bevásároltak a befektetők, “megvették az esést”, de most már nem mernek. Az amerikai politikusok pedig a Politico szerint lázasan dolgoznak egy rendkívül gazdaság-mentő csomagon.

Csalódást keltett az EKB

Az amerikai Fed és a brit Bank of England után a piacok azt várták, hogy az EKB is lép majd valamit. Lépett is, de ez eléggé erőtlennek tűnik. A kamatot változatlanul hagyták, de újabb kötvényvásárlási és hitelezési programot jelentettek be. A lépés után azonban a részvények, főleg a bankrészvények esése még fokozódott is. A kommentárok szerint ennél nagyobb csomagot vártak a piacok.

Persze az is igaz, hogy más jegybakoktól eltérően a keze már eléggé meg van kötve. Az eddig is negatív kamatokat például már nincs igazán hová csökkenteni. Pontosabban elvileg lehet, de nem biztos, hogy ez hatékony lenne. Az EKB-t már eddig is sokat támadták a negatív kamatokért.

Bankrészvények fekete napja

A Budapesti Értéktőzsde indexe is újabb, a többi európai tőzsdéhez hasonló zuhanást produkált. A BUX 11,6 százalékkal esett le, az OTP 17 százalékkal, 9800 forint alá zuhant. A Mol kilenc, a Richter hat százalék feletti mértékben esett. A forint is elgyengült, ma 340,30 is volt az euró, este 340. (A pár héttel korábbi csúcs 340,90 volt.)

További és frissebb árfolyamok itt láthatók

Egyébként a Commerzbank majdnem 21, a Deutsche Bank 17,5 százalékkal esett, az OTP tehát nem volt egyedül. Az egész európai bankszektort erősen adják. Az árupiaci, főleg az olajpiaci részvények is a nagy vesztesek közé tartoznak.

Veszítenek az oroszok?

Az olaj ugyanis újabb mélységek felé tart, miután az oroszok és a szaúdiak között kialakult árháború csillapodásának nincs jele. A WTI 32, a Brent 34 dollár körül van jelenleg, 4-6 százalékos mínuszban, de hatalmas a csapkodás. Egyes olajcégek részvényei az idén már 50 százalék körüli mínuszban járnak. Ha tartós lesz ez az alacsony szint, a kisebb amerikai olajcégek egy része lehúzhatja a rolót.

(Viszont az amerikai gáz drágulhat. Az ugyanis sokszor az olajkitermelés melléktermékeként keletkezik, és csökkenő olajtermelés esetén csökken a gázkínálat is.)

A Concorde Értékpapír blogja úgy számol, hogy az árháborún az oroszok jóval nagyobbat buknak, mint a szaúdiak, mert csak alig-alig tudják növelni a termelésüket. Emiatt könnyen lehet, hogy nemsokára visszaülnek majd a tárgyalóasztalhoz. Egyébként sokan vélik úgy, hogy politika van a háttérben. Az amerikai olajtermelőket akarják kikészíteni az amerikai választások előtt (például az oroszok).

Mindent adnak, amit érnek

Érdekes módon a nemesfémek is egyöntetűen esnek, nyoma sincs az arany vagy az ezüst híres “menedékeszköz-szerepének”. A SeekingAlpha szerint a befektetők egy része egyszerűen mindent elad, amit ér, hogy betömje a “margin call”-ok által ütött lyukat, pénzhez jusson. (Margin call: a határidős vagy más származékos ügyletek veszteségei miatt keletkező számlafeltöltési kötelezettség.)

Az arany 2, az ezüst 4 százalékos mínuszban volt este. A szinte csak katalizátorokban használt palládium – amely az utóbbi pár évben kétszeresére emelkedett – most 18 százalékkal szakad. De a másik katalizátor-fém, a platina is 9-10 százaléknál tart.

Tulajdonképpen mi nem esik ma? Az amerikai és német államkötvények ára felfelé, hozama lefelé ment ma is.

A kriptodevizákat is elérte a járvány

Megérkezett a krach a kriptodeviza-piacra is, amely egyébként is esett rendesen napok óta, de most ez meredek zuhanásba váltott. A kriptodevizák szokás szerint volatilisebbek, azaz ingadozóbb az árfolyamuk, ez látszik most is, az esés meghaladja a részvénypiacokét. A bitcoin, amely nemrég még 9-10 ezer között járt, ma 6000 dollár alá is benézett. Most 6200, ami 20 százalékos zuhanás. Az ether 23 százaléknál tart, 143 dollár.

Vásárolt a Masterplast

A Masterplast viszont bejelentette, hogy németországi üzemegységet vásárol. “Egy elismert németországi építőanyag gyártóval az ascherslebeni (Németország, Szász-Anhalt tartomány) üzemegysége megvásárlására 2020. március 12. napján megállapodást kötött.” Ebben ingatlanvagyon, árukészlet, vevői és szállítói szerződések és védjegyek is benne vannak.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Több lábon áll a BMW, bocsánatot kér a Twitter, újrazárják a mallorcai diszkókat
Eidenpenz József | 2020. július 16. 12:13
Mára elromlott a hangulat az európai tőzsdéken, az indexek egy százalék körüli mínuszban vannak. A BUX index itthon valamivel kevesebbel megúszta, de a forint is gyengült. Meghekkelték a Twittert, hogy Bitcoinhoz jussanak, egy sor híres személyiség oldalához fértek hozzá. Bebiztosítja magát akkumulátorokkal a BMW autógyár.
Részvény / Deviza / Áru Erdogan hadat üzent? Megtáltosodtak az európai tőzsdék
Eidenpenz József | 2020. július 15. 18:55
Megtáltosodtak a tőzsdék Európában, az emelkedés két százalék körüli, a BUX azonban ismét lemaradt kissé. Amerika bizonytalan, a technológiai részvények nem teljesítenek jól, bár az S&P 500 pluszban van. A Google 4,5 milliárd forintot fektet be Indiában, a Facebook nyomát követve. Erdogan eheti húzása miatt nagyon fel vannak háborodva az európai politikusok. Erősödik a forint.
Részvény / Deviza / Áru Egy fintech-cég, ami a legnagyobb pénzügyi óriások piacát igyekszik megreformálni és elhódítani
MFC Equity | 2020. július 15. 17:01
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat második részében a MarketAxess kötvénykereskedési platformot járják körül, amelyben az elmúlt időszak robosztus növekedése után is látnak potenciált a szakértők.
Részvény / Deviza / Áru Hogy adózzanak a multik? 13 milliárd eurós csatát nyert az Apple az EU-ban
Eidenpenz József | 2020. július 15. 12:01
Ma a bíróság előtt folytatódott az Apple 13 milliárd eurós írországi adófizetési ügye. Az amerikai óriás csatát nyert, az Európai Bíróság neki adott igazat.
Részvény / Deviza / Áru A gamerek pörgették az inflációt a briteknél, sok ellenanyagot termelt az oltás
Eidenpenz József | 2020. július 15. 11:12
Egy százalék körüli pluszban vannak az európai tőzsdék, hasonló nyitás várható az Egyesült Államokban is. A jó hangulatot az oltóanyaggal kapcsolatos biztató tesztek alapozták meg, de az eheti európai uniós csúcstalálkozótól is sokat várnak kontinensünkön. Ma ülésezik az OPEC+, szerény pluszban van az olaj és a nemesfémek is drágulnak. A tegnapi stagnálás után erősödésre váltott a forint.
Részvény / Deviza / Áru Sok gazdag még gazdagabb lett a koronavírus-járvány alatt
Csabai Károly | 2020. július 14. 20:11
Ez derül ki a tehetősebb magyarok megtakarításait kezelő hazai privátbanki szolgáltatók lapunk megkeresésére adott válaszaiból. Nőtt a kockázatvállalási hajlandóság, sokan vettek részvényeket, arra számítva, hogy a válságból való kilábalást követően majd azok jóval többet érnek. Enyhén visszaesett az állampapírok iránti kereslet, az ingatlanoké viszont jóval masszívabban, mivel a befektetők az árak csökkenésére számítanak. Összességében június végén mintegy 45 ezer privátbanki számlán immár közel 6 ezer milliárd forint szunnyadhatott.
Részvény / Deviza / Áru Sokba kerülhet nekünk a globalizáció lebontása, jelentettek a nagybankok
Eidenpenz József | 2020. július 14. 18:51
Az első jelentősebb gyorsjelentések megérkezése után az amerikai részvényindexek pluszban járnak, de a technológiai papírok most háttérbe szorultak. Az európai tőzsdék viszont süllyedtek, ez történt a BUX indexszel is. Az esést az OTP vezette, a Mol-nak sikerült magához térnie
Részvény / Deviza / Áru Kalifornia megint bezárkózott, a tőzsdék pocsék hangulatba süllyedtek
Eidenpenz József | 2020. július 14. 11:42
Rosszul kezdődött a nap az európai tőzsdéken, aminek egyik oka a Nagy-Britanniából érkező makroadat lehetett. A másik pedig az, hogy az USA-ban nem javul a járványhelyzet, és Kaliforniát gyakorlatilag ismét lezárták. Ráadásul a kínai-amerikai viszony is romlik. A BUX index egyelőre stagnál, az OTP esését a Richter és a Mol emelkedése nagyjából ellensúlyozni tudja.
Részvény / Deviza / Áru Megőrülnek a Tech-szektorért, alulteljesít a BUX
Eidenpenz József | 2020. július 13. 19:03
Ma is nagyon jó napjuk van a nemzetközi tőkepiacoknak, különösen ami az amerikai technológiai részvényeket illeti. Száguld az Apple, az Amazon és a Netflix, de igazából a Tesláért őrülnek meg, amely újabb tíz százalékkal ugrik. A hazai BUX index viszont szembement az árral, és esett, a Mol és a Richter együtt húzták le. A forint gyengült, a nemesfémek és a réz száguldanak.
Részvény / Deviza / Áru Trump megvámolná a francia rúzst is, mit lép most az OPEC?
Eidenpenz József | 2020. július 13. 11:39
Jó hangulatban indult ez a nap is a tőzsdéken, az európai indexek fél-egy százalék közötti pluszt mutatnak. A BUX-index viszont némileg esik, főleg a Mol húzza le. A forint is gyengül, a nemesfémeket viszont nagyon veszik. Különadót vetnének ki a francia luxuscikkekre az amerikaiak. A befektetők azt találgatják, mi lesz az OPEC következő lépése.
Friss
hírlevél