BUX
35 952.53
+1.48%
+525.00
OTP
10 430.00
+0.87%
+90.00
MOL
1 840.00
+2.62%
+47.00
RICHTER
7 150.00
+1.35%
+95.00
MTELEKOM
380.00
+0.66%
+2.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2019. október 10. 11:22

Már megint az USA és Kína közötti vitára fókuszálhatnak a befektetők, ami azt jelenti, hogy a mai napot – és talán a holnapit is, lévén, hogy az újabb tárgyalási forduló ezúttal kétnapos lesz – is kivárás jellemezheti. Pedig hírdömping van, így simán elképzelhető, hogy más okokból – jelesül a Brexitről tartandó brit-ír kormányfői csúcs – is mozognak majd az árfolyamok.

Az amerikai tőzsdeindexek zöldelltek, s az ázsiaiak is a pozitív tartományban tartózkodtak ma reggel, noha a Reuters értesülései szerint a kínai fél kevésbé optimista a csütörtökön kezdődő kereskedelmi tárgyalások kimenetelét illetően. Európa viszont a csütörtöki nyitást követően már egységesen lefelé tartott. Ahogy az olaj is. A piaci bizonytalanságot mindenesetre tükrözi, hogy a befektetők menedékének számító arany erősödött. A forint pedig az elmúlt hetekhez képest viszonylag jó passzban van, az euróval szemben a 334-es szint alatt kezdte a napot.

Rengeteg hír látott napvilágot, ezek között próbálunk rendet vágni.

1. Indul az újabb USA-Kína futam

Aminek befutója meglehetősen bizonytalan, tekintve, hogy a muzulmán ujgur kisebbség elnyomásában állítólag érintett 28 kínai céget az amerikaiak feketelistára tették, miközben a hongkongi válság is egyre durvul. Nem csoda, hogy Peking kevésbé optimista, ám még így is lát esélyt legalább egy részleges megállapodásra.

2. Aggódnak a Fed döntéshozói

Legutóbbi ülésük jegyzőkönyvéből az derül ki, hogy az amerikai jegybankárok homlokát is leginkább a kereskedelmi háború okozta bizonytalanság ráncolja. Ezt sínylik meg a beruházások, amelyek csökkenése miatt lassulhat a munkaerő-bővülés üteme, ami visszafoghatja a fogyasztást, miközben az ipari termelés és az export is mérséklődik. A jegyzőkönyvből az Equilor Befektetési Zrt. elemzői arra következtetnek, hogy jelentős viták fogják megelőzni az októberi kamatdöntést. Amit a kereskedelmi tárgyalások mellett a ma megjelenő szeptemberi amerikai inflációs számok is befolyásolhatnak, az elemzők enyhén gyorsuló, 1,8 százalékos éves pénzromlásra számítanak.

3. Brit-ír csúcstalálkozó a Brexitről

A titkos helyszínen tartandó meetinget Boris Johnson és Leo Varadkar ír miniszterelnök abban a reményben ejti meg, hogy hátha van még lehetőség a vitatott kérdések gyors megoldására. Nem sok jót jelez azonban előre, hogy az eddigi tárgyalások kudarcba fulladásáért a felek leginkább egymást okolták, ráadásul az Egyesült Királyság legújabb vámkezelési javaslatát Michael Barnier uniós Brexit-ügyi főtárgyaló is elutasította. A britek célja továbbra is az, hogy ne kelljen fizikai határt létesíteni az Ír-szigeten az Egyesült Királyság és Észak-Írország között. Az idő azonban szorít, október 19-éig kellene megegyezni az EU-val, ha ez nem sikerül, Johnsonnak mindenképpen a kilépés elhalasztását kell kezdeményeznie.

4. Már a görögöknél is negatív az állampapír-hozam

A 2008 őszén kirobbant válság fő áldozatai is csatlakoztak a negatív hozamú állampapírokat kibocsátó országok táborába, miután a szerdán közel félmilliárd euró értékben piacra dobott 13 hetes kincstárjegyeiken -0,02 százalékos hozammal adtak túl. Ez 25 éve nem látott alacsony szint. Az Európai Központi Bank ultralaza monetáris politikájának következtében a negatív állampapír-piaci hozamokból már Spanyolország, Írország és Olaszország is profitált, miután azok kormányaik adósságfinanszírozását teszik olcsóbbá.

5. Boeing-zuhanás

Az amerikai légihatóság a régebbi – legalább 30 ezer utat megtett – 737-es gépek 5 százalékánál (686-ból 36-nál) talált repedést a szárny és az üzemanyagtöltő-nyílás között, ami a gép strukturális integritását is veszélyeztetheti és szélsőséges esetben hozzájárulhat az irányítás elvesztéséhez. Most kerülnek sorra a fiatalabb modellek, így az arányszám javulhat, ám a javítás miatt kieső gépek így is tovább ronthatják a Boeing-eket használó légitársaságok helyzetét. A hír miatt a cég részvénye a tőzsdezárás után közel 1 százalékot csökkent.

6. Szerdán mondtak csütörtököt a Mészáros-papírok

Jókorát zuhant az Opus, a 4iG és az Appeninn is, a Mészáros Lőrinc-birodalom ékköve, az Opus Global papírjai egyenesen több mint 11 százalékot zakóztak. Az Equilor a háttérben spekulációkat sejtet, miután fontosabb hír egyik vállalattal kapcsolatban sem érkezett. Ezt erősítheti, hogy ma masszív korrekciókra került sor, délelőtt az Opus már 4 százalék feletti pluszban is tartózkodott.

7. Bevásárolna a Mol

A Reuters szerint a regionális multivá nőtt magyar energetikai óriás érdeklődik a Chevron azerbajdzsáni olajmezőben lévő részesedése iránt, mely kétmilliárd dollárt érhet, de a Kaszpi-tengeren lévő Exxon Mobil-részesedés megvételét is fontolgatja. Egyik hír sem hozta különösebben lázba a befektetőket, a Mol-részvények tegnap 0,4 százalékkal erősödtek, ma délelőtt viszont már mínuszban jártak.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Tikk-takk, TikTok! Estére feltámadt a Mol
Eidenpenz József | 2020. augusztus 7. 19:01
Európában szerény pluszban, az Egyesült Államokban mérsékelt mínuszban járnak a tőzsdeindexek. Az amerikai munkaerő-piaci adat valamivel jobb lett a vártnál, de ez nem tudta igazán feldobni a hangulatot. A szenátus egyelőre nem egyezett meg a gazdaságélénkítő csomagról, a TikTok után a WeChat betiltását viszont még Amerikában is sokan rossz néven vették. A BUX messze túlteljesítette az összes európai indexet.
Részvény / Deviza / Áru Kárpótolná részvényeseit az OTP
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 7. 12:05
Rendhagyó módon online tájékoztató keretében ismertették az OTP Bank féléves eredményének részleteit, ahol Bencsik László vezérigazgató helyettes azt jelezte, hogy sok ügyfelük nem él a hitelmoratórium lehetőségével. A vezető arra is kitért, hogy szeretnék kárpótolni a részvényeseket azt követően, hogy most nem volt osztalékfizetés.
Részvény / Deviza / Áru Tízmilliárdos OTP-meglepi, plusz két másik ok, amiért nagy nap lesz a mai
Eidenpenz József | 2020. augusztus 7. 11:30
Egyelőre eléggé bizonytalanok vagy enyhén pesszimisták a tőzsdék különböző fontos adatokra és eseményekre várva. A BUX index viszont szépen emelkedik két fontos gyorsjelentés nyomán, a forint pedig minimális mértékben gyengült. Az OTP jelentéséről egyértelműen pozitívan nyilatkoztak az elemzők, a Molé viszont némileg ellentmondásos.
Részvény / Deviza / Áru Pozitív meglepetés az OTP-től
Király Béla | 2020. augusztus 7. 08:12
Az első negyedéves számok után az elemzők óvatos várakozásokat közöltek az OTP eredménye kapcsán. A bank pénteken közzétett beszámolója szerint a konszolidált adózás utáni nyeresége 10 milliárd forinttal haladta meg az elemzői konszenzust. A gazdasági környezet ugyan jelentősen romlott, ám az eredményeket javította, hogy az első negyedéves rekordmértékű tartalékképzés után ezúttal már kisebb összeg elkülönítésére került sor.
Részvény / Deviza / Áru A koronavírus súlyos veszteséget hozott a Molnak
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 7. 06:56
Pénteken tette közzé második negyedéves számait a Mol, amely a második negyedévben 41,5 milliárdos veszteséget szenvedett el. A vállalat ugyanakkor jelezte, hogy a szabad cash flow továbbra is pozitív volt, ami azt jelenti, hogy a veszteségek ellenére is stabil a működésük. A vállalat a második félévre is kedvezőtlen gazdasági környezettel számol.
Részvény / Deviza / Áru Alaposan elintézte a koronavírus a Zwackot, nagy nap lesz a holnapi
Eidenpenz József | 2020. augusztus 6. 18:57
Európában fél – egy százalékos mínuszban zártak a vezető tőzsdeindexek, Amerika viszont nem találja az irányt. A BUX index viszont felülteljesítő, 0,9 százalékos pluszban zárt. Erősödött a forint is, tovább menetelnek a nemesfémek, nagyot gyengült viszont a török líra. A Zwack jelentésében töredékére csökkent az eredmény és visszaesett a bevétel a koronavírus miatt. Holnap OTP és Mol jelentés jön.
Részvény / Deviza / Áru Jobb internetkapcsolaton dolgozik a Telekom, sokkot okozhat a tőkepiacon az oltás
Eidenpenz József | 2020. augusztus 6. 11:32
Esnek az európai tőzsdeindexek, de a német és a magyar index még tartja magát. Ismét hatalmas mennyiségű gyorsjelentés jött, a magyar brókercégek enyhén negatív meglepetésnek tartják a Magyar Telekom számait. Határozottan gyengül a forint, tart az arany és az ezüst menetelése. A TikTok Európában is meg akarja vetni a lábát. Az oltás nagy felfordulást okozhat a tőkepiacokon.
Részvény / Deviza / Áru Végre megindult a BUX, Amerika helyett Kínában rendezik a gigakibocsájtást
Eidenpenz József | 2020. augusztus 5. 18:57
Szerdán is jó volt a hangulat a tőzsdéken, az európai és az amerikai részvénypiacok egyaránt fél százalék körüli pluszt értek el átlagosan. Jött néhány jó makróadat, és a gyorsjelentések által rajzolt kép is kedvezőbb volt, mint az előző napon. Új csúcsokra érkezett az arany, folytatja erősödését az ezüst és a platina. Végre megindult a BUX is.
Részvény / Deviza / Áru Péntek hajnalban megtudjuk a Mol és az OTP eredményét, megállíthatatlan az arany
Eidenpenz József | 2020. augusztus 5. 11:21
Ismét kellemes a hangulat az európai tőzsdéken, az euró is csendesen erősödik a dollárral szemben. Az egyik nagybank úgy véli, hogy tovább zuhanhat a dollár, ha végre megindulnak a pénzek az amerikai részvényekből Európa felé. Az új aranyrekord 2043 dollár, a közelgő gyorsjelentések előtt emelkednek a magyar részvények is.
Részvény / Deviza / Áru 2000 dollár az arany, árupiaci árrobbanás várható?
Eidenpenz József | 2020. augusztus 4. 18:57
A tegnapi nagyszerű emelkedés után ma megtorpantak a főbb tőzsdeindexek, főleg stagnálnak, miközben pozitív és negatív hatások is érték őket. A kínai-amerikai feszültség növekedése és néhány rossz gyorsjelentés az egyik oldalon, a várható újabb amerikai kormányzati gazdaságélénkítés a másik oldalon helyezkedik el a mérleg serpenyőjében. A BUX index megint alulteljesítő volt, de igazán nagyot a forint esett.
hírlevél