Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A tegnapi Dow Jones-csúcsdöntés után ma már nem olyan rózsás a kép, a még nyitva tartó tőzsdéken esnek az árak, főleg Londonban. A BUX azon kevés index egyike, amely jelentősebben esett az idén, ami euróban számolva sokkal nagyobb veszteség. Újabb csúcson a bitcoin, miközben a Ripple próbálja védeni magát.

Tegnap ugyan vegyes nap volt a tőzsdéken, de a Dow Jones ipari átlag újabb negyed százalékos emelkedéssel újabb történelmi csúcson zárt. Főleg az energiaszektor húzta, az ágazatot tömörítő S&P 500 Energy Index 1,6 százalékkal ment fel. Ma azonban 1-2 ezrelékes mínuszban vannak a főbb határidős indexek az USA-ban. Délután a szokásos csütörtöki amerikai munkanélküliségi adat érkezik.

Londonban meglepően nagyot, 1,5 százalékot esik az index, miután hivatalossá vált a Brexit-megállapodás. Párizsban 0,25 százalék az esés, több más európai tőzsdén, mint Hollandiában, Belgiumban, Madridban vagy Milánóban fél százalék körüli a süllyedés. A forint nem változott, 365 körül áll az euró. Az olaj kissé süllyed.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

A Magyar Bankholding közzétette, hogy kötelező nyilvános vételi ajánlatokat tett az MKB és a Takarék Jelzálogbank részvényeire. Az ajánlati ár 1985 forint az MKB-nél, 599,53 forint a Takarék Jelzálogbank „A” és „B” sorozatú részvényeinél, és 5995,28 forint a „C” sorozatú részvényeire.

Szilveszteri és újévi zárva tartások

Január elsején minden fontosabb tőzsde zárva lesz. Szilveszter napján zárva tart a pesti, a frankfurti, a bécsi, a zürichi, a shanghaji tőzsde. Japán, Lengyelország, Dél-Korea is szünnapot tart. Londonban helyi idő szerint 12:30-kor kezdődik a tőzsde zárása (Budapesten ekkor 13.30 lesz). Párizsban kettő óra öt perckor zár az Euronext. (Fél napot tartott Ausztrália is.) New Yorkban és Torontóban (Kanada) viszont normál tőzsdenap van, még rövidítésről sem számolt be a tőzsdék honlapja.

Hogy teljesített idén a BUX?

Az évet a BUX index 8,6 százalékos mínuszban zárta – írta a KBC Equitas.

A blue chipek közül a Richternek volt a legjobb éve 16 százalékos emelkedéssel, a kisebb komponensek közül pedig a CIG Pannónia és a Waberer’s is kiemelkedett. Folytatja a szárnyalását a bitcoin, reggel már a 29 ezer dolláros szintet is átütötte. Idén a bitcoin az egyik legjobban teljesítő eszköz, 2020-ban eddig 308 százalékot emelkedett. A bitcoin és a nyersanyagok emelkedését is segíti a dollár gyengülése, amely ma reggel két és fél éves mélypontra esett az euróval szemben.

Azt már mi tesszük hozzá, hogy idén a forint értéke is mintegy tíz százalékkal esett az euróhoz képest. Így aztán, ha valaki euróért magyar részvényeket vett 2019 végén, akkor pénzének majdnem ötödét elbukta. Miközben a német tőzsde a héten új történelmi csúcsra érkezett, és más nyugat-európai tőzsdék is pluszban zárták az évet.

Grafikon: A forint-euró árfolyam 2020-ban (Tradingview.com)
Grafikon: A forint-euró árfolyam 2020-ban (Tradingview.com)

Még feljebb ment a bitcoin

A bitcoin újabb csúcsot ért el ma 29 228 dolláron. Ezzel tőzsdei kapitalizációja, azaz az összes bitcoin piaci összértéke 541 milliárd dollárra ért – ez éppen megegyezik Warren Buffett cégének, a Berkshire Hathawaynak a kapitalizációjával.

A Ripple cég XRP nevű kiptodevizája a napokban értékének felét is elveszítette, miután az amerikai tőzsdefelügyelet, a SEC törvényszegéssel vádolta és 1,3 milliárd dollárra büntette. Az ellenőrző szervezet értékpapírnak tekinti az XRP-t és jogosulatlan tőkebevonást emleget. Több kriptodeviza-tőzsde (vagy inkább kereskedési platform) erre bejelentette, hogy leveszi a kereskedett termékek listájáról. Pedig az XRP a harmadik-negyedik legnagyobb kapitalizációjú kriptodeviza. (Jelenleg negyedik, majdnem tízmilliárd dollárral.)

Bitcoin-emlékérmék magyar billentyűzeten (E. J.)
Bitcoin-emlékérmék magyar billentyűzeten (E. J.)

A Ripple visszavág

A Ripple ezután közleményt adott ki, amelyben azzal vádolja a hatóságot, hogy az egész kriptodeviza-szektor elleni támadást hajtott végre. Szerintük a problémát a kriptodevizák szabályozásának elmulasztása okozza, ami kisbefektetőiknek is kárt okoz.

A Ripple azonban még a kriptodeviza-rajongók egy részének szemében is szálka, mivel túlzottan centralizáltnak tartják. Lényegében egy cég tartja kezében az irányítást. A cég ezt rendszeresen, évek óta cáfolja. Azt is hangsúlyozzák, hogy az XRP nagy részével nem is az USA-ban kereskednek.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Bezuhant az arany és az olaj ára
MTI | 2021. január 22. 18:34
Erősen esett pénteken a nemesfémek és az olaj világpiaci ára. A nyugat-európai tőzsdék is mínuszban zártak, a BUX sem kerülhette el a zuhanást.
Részvény / Deviza / Áru Másnaposság a részvénypiacokon, leeresztett a bitcoin-lufi ötöde
Eidenpenz József | 2021. január 22. 11:54
Elromlott a hangulat a nemzetközi tőzsdéken, másnaposság jelei láthatók a Joe Biden beiktatásával kapcsolatos optimizmus után. De nemsokára a piacra jöhet sok százmilliárd dollárnyi új kereslet a lakosságnak kiosztott csekkekből. Pedig szinte mindenki úgy gondolja, hogy buborékot fújnak. Sok Teslát adtak el Kaliforniában, Kínára és elektromos autókra figyel a BMW. Több oka lehet a bitcoin-korrekciónak.
Részvény / Deviza / Áru Jó napot zárt a BUX - köszönhető a Richternek
MTI | 2021. január 21. 17:53
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe 147,03 pontos, 0,33 százalékos emelkedéssel, 44 250,43 ponton fejezte be a csütörtököt.
Részvény / Deviza / Áru Trump volt a tőzsdebajnok, vagy Obama? Megvan az eredmény
Eidenpenz József | 2021. január 21. 12:06
Jól fogadták a piacok Joe Biden elnöki beiktatását és első 17 aláírt rendeletét, a pozitív hangulat ma is tart, Európa-szerte emelkednek az indexek. A BUX is beállt a sorba, négy részvényből három pluszban van. Az EKB ülésére várnak, nagy kérdés, mit mondanak majd az euróról. Donald Trump alatt kevésbé emelkedett az S&P 500 tőzsdeindex, mint Obama alatt, de a kérdés bonyolultabb.
Részvény / Deviza / Áru Hogyan zárták a szerdát a budapesti parketten?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. január 20. 19:02
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 506,60 pontos, 1,14 százalékos csökkenéssel, 44 103,40 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Mi lesz itt idén? Mibe fektessünk?
Eidenpenz József | 2021. január 20. 17:46
A legnagyobb kockázatot a koronavírus elleni oltás elérhetősége jelenti, az EU-ban csak a harmadik negyedév végére érhető el a gazdasági növekedés szempontjából is megnyugtató átoltottsági szint – mondja az Equilor Befektetési Zrt. Addig a korlátozások és azok feloldása maradnak fókuszban, amit a szolgáltatóipar és a turizmus szenvedhet meg leginkább. A magyar gazdaság felpattanhat idén, négy százalékos bővülés várható. Az euró maradhat a 355-365 forintos sávban, de év vége felé megcélozhatja a 370-es szintet.
Részvény / Deviza / Áru Ez a cég a multik álmát váltja valóra - automatizálják a pénzügyeket
MFC Equity | 2021. január 20. 16:05
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat következő részében a Workiva Inc, a világ vezető jelentés automatizálással foglalkozó vállalatát elemzik.
Részvény / Deviza / Áru Megvan, min szigorít Németország, már Biden második csomagjára készül a tőzsde
Eidenpenz József | 2021. január 20. 11:34
Jó a hangulat a tőzsdéken, miután az Államokban tervezgetik az újabb gazdaságélénkítő csomagokat és a pénzügyminiszter is támogatja azokat. A vírushírek vegyesek, miközben jó gyorsjelentések érkeztek. Budapesten viszont esik az index, a Mol és a Richter húzza le, de a forint erősödik. Előkerült az eltűnt Jack Ma, és furcsán másképp beszél, mint korábban.
Részvény / Deviza / Áru Legyártották az első kínai Tesla Y-t, előre örülnek Bidennek
Eidenpenz József | 2021. január 19. 11:51
Európában visszafogott a tőzsdék emelkedése, az amerikai határidős indexekből ítélve azonban délután szép tűzijáték várható. Pocsék évet zárt az európai autóipar, de jól szerepel az egyik kínai elektromos autó, és a Tesla is legyártotta az első Y modellt Kínában. Emelkedik a BUX, és erősödik a forint. A kriptodeviza-piacon ezúttal az ether lőtt ki.
Részvény / Deviza / Áru Tarolt az arany 2020-ban – megmarad idén is a lendület?
Király Béla | 2021. január 19. 05:37
2020-ban az egyik legjobban teljesítő eszköz az arany volt. Az idei év kapcsán ugyanakkor sok a kérdőjel, a további áremelkedés mellett éppen úgy sorolhatók érvek, ahogy egy esetleges visszaesés is megmagyarázható lesz.
Friss
hírlevél