<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

A részvénypiacok kivárnak a holnapi fontos beszéd előtt, de a BUX felülteljesítő, mindegyik fontosabb részvényünk emelkedik. A forint is erősödött kissé, de ez a dollárnak köszönhető, az MNB passzív maradt. A magyar tőzsdei részvények az utóbbi időben a külföldi befektetők kezéből jórészt a hazaiakéba mentek át.

Ma nem mennek semerre a főbb nyugat-európai indexek, a német, francia és brit mutatók egy ezreléknél is kevesebbet mozdulnak. Az amerikai határidős indexek viszont a tegnap esti emelkedés után csütörtökön is mintegy fél százalékos pluszban vannak. Ázsiában a tegnapi csúnya esést szép emelkedés követte, főleg Hong Kongban, ahol ez négy százalék volt.

Továbbra is főként Jerome Powell Fed-elnök péntek délutáni beszédére várnak a befektetők. Németországban kissé felfelé módosították a GDP-növekedés adatát, így az mégis pozitív lett. Kína hatalmas támogatásokkal próbálja ösztönözni a gazdaságát, de az ország ingatlanpiaci problémái és a Covid-lezárások miatt ennek sikerében sokan kételkednek. Az olaj ára nem sokat változik ma, de az európai gáz tovább emelkedik.

A BUX index egyértelműen felülteljesítő, 0,8 százalékkal emelkedik, az OTP és a Telekom 1,2, a Richter 0,8, a Mol 0,4 és a 4iG 0,7 százalékos drágulása mellett. Gyorsjelentése után a Rába nem változik (1120 forint).

Árfolyamok és grafikonok

A gyengülő dollár stabilizálhatta a forintot

Az euró ma 408,30 forint, és pontosan ugyanennyit ér a dollár is, mivel az euró/dollár visszament a paritásra, 1,0000-ra. Az erős dollár eddig nagyban nyomasztotta a forint – és más feltörekvő piaci devizák – árfolyamát, így ez a kis dollárgyengülés is segíthetett a fizetőeszközünknek.

Dollárbankjegyek. Fotó: Pixabay
Dollárbankjegyek. Fotó: Pixabay

Az MNB már negyedik hete nem változtatott a 10,75 százalékos kamaton a szokásos csütörtöki egyhetes betéti tenderen. Ám jövő héten kamatdöntő ülést tart. Egyes brókercégek már ma a kamat emelését várták, mivel a forint az eddigi rekordszint közelébe gyengült a héten.

Magyar kezekben a magyar részvények

Egyre inkább rajtunk múlik a BÉT-en forgó részvények sorsa. Ugyanis 2010-ben a teljes részvénymennyiség öt százalékát birtokolták a háztartások, és a külföldiek kezében volt a részvények 77 százaléka – írta az Erste Befektetési Zrt. Majd a külföldiek állománya idén júniusra történelmi minimumra, 43 százalékra csökkent, miközben a háztartások állománya rekordmaximumra, 14 százalékra emelkedett. A befektetési alapok is csúcs közelében, 15 százalékon állnak.

Eközben elég komoly piaci csökkenést láthattunk, ami elsősorban az OTP-ben következett be. Szerintünk bizonyos értelemben érdemtelenül tették hozzá.

A Nike csinálta eddig a legjobb NFT-üzletet

A nagy világmárkák sorban ugranak fel az NFT-vonatra, egyre-másra dobják piacra saját, gyűjthető digitális érmekollekcióikat. Egy statisztika szerint a Nike van messze a többieket megelőzve a csúcson. Ők egy dolgot csináltak másképp, decemberben felvásároltak egy már sikeres NFT-céget, az RTFKT-t – írja a Milk Road. Több mint 185 millió dollár bevételük származott az értékesítésből.

NFT– csúcsbevételek a hagyományos vállalatoknál. Forrás: Dune.com, Milk Road
NFT– csúcsbevételek a hagyományos vállalatoknál. Forrás: Dune.com, Milk Road

A Tiffany & Co 12,6 millió dollár összbevétellel csak a harmadik. Érdekesség, hogy csak minimális darabszámú, 74 darab NFT-t adtak el, míg mások több ezret. Ők összeálltak egy csúcsprojekttel, a CryptoPunks-al, és egyenként több tízezer dolláros darabáron értékesítették az NFT-ket – amelyekhez azonban nemesfém és drágakő fizikai ékszerek tartoznak. Lásd még itt:

A Visa és a Mastercard kriptóban is verseng

A Mastercard vezérigazgatója, Michael Miebach Linkedin profilján felfedte, hogy a vállalat együttműködik a Binance-szel, hogy lehetővé tegye a kriptovaluták mindennapi költését világszerte több mint 90 millió kártyaelfogadó helyen. A Mastercard már egy ideje dolgozik ezen, de a világ vezető kriptotőzsdéjével való integráció nagy előrelépés lenne.

A projekt Argentínában indul, ahol a nemzeti valuta inflációja 71 százalékos, és az argentin peso (ARS) már régóta szabadrepülésben van – írja a Cryptonomist szaklap. (A Binance-nak és más tőzsdéknek egyébként már van kriptodeviza-alapú bankkártyájuk – a szerk.)

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

A Mastercard történelmi riválisa, a VISA is lépéseket tesz a kriptopénzek bevezetése felé. Nemrég jelentette be ugyanis, hogy Brazíliában egy új Bitcoin prepaid kártyát vezet be BTC-ben történő készpénz-visszatérítéssel (ez a Ripio Card). A kártya mögött kriptovaluták állnak, amelyeket a Ripio csak a fizetéskor konvertál hagyományos pénzre (fiatra).

A dollár forintban és argentin peso-ban. Forrás: Tradingview.com
A dollár forintban és argentin peso-ban. Forrás: Tradingview.com

Az argentin peso és a forint

Az elmúlt 12 hónapban az ARS közel egyharmadát veszítette el értékének a dollárral szemben. Mellesleg a forint is nagyon hasonlóan teljesített, ahogy a grafikon mutatja.

Az argentin peso szabadesése hosszabb távon azonban nyilvánvalóbb, a négy évvel ezelőttihez képest a dollárral szemben értékének háromnegyedét veszítette el. Ugyanebben az időszakban a Bitcoin 114 százalékkal emelkedett a dollárhoz képest és 1350 százalékkal a pesóhoz képest.

Mit vegyek a MÁP Plusz után?

Mit vegyek a szuperállamkötvény után? – teszi fel a kérdést ismét a Holdblog. Bár a kérdésre még nem ad választ, részletez fontos tudnivalókat, mérlegelendő szempontokat. Például:

  • Ma a piaci hozamú állampapíroknak magasabb a hozama, mint a korábban kibocsátott lakossági állampapíroké. 
  • Egyes lakossági papíroknál azonban a piaci ártól függetlenül garantálják a visszaválthatóságot.
  • Az önmagába történő kamatos kamatfizetés, a kamat automatikus újrabefektetése a MÁP Plusz-on kívül másutt nem létezik.
  • A 2019. 06. 01. után kibocsátott állampapírok adómentesek, de vigyázni kell, mert vannak a piacon korábbiak is.

Lásd korábbi cikkeinket:

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 9916 9852 10050 0,00% 9910 9920 583 819 412 HUF 2023-03-30 10:55:15
MOL 2540 2498 2560 -0,55% 2536 2540 895 242 026 HUF 2023-03-30 10:55:02
MTELEKOM 400 389 401 +1,01% 400 400 78 197 787 HUF 2023-03-30 10:51:11
RICHTER 7405 7400 7490 -0,74% 7400 7405 153 423 560 HUF 2023-03-30 10:55:01
OPUS 117 117 119 -0,34% 117 117 4 079 502 HUF 2023-03-30 10:47:46
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Részvény / Deviza / Áru Tétovázik csütörtök reggel a forint
Privátbankár.hu | 2023. március 30. 06:39
Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben a szerda esti jegyzésekhez képest csütörtök kora reggel a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Részvény / Deviza / Áru A 380-as szintet kapargatja a forint
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 19:59
Erősödött szerdán a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon.
Részvény / Deviza / Áru 380 forint alatt az euró, hosszú, forró nyárra készülnek a sörgyártók?
Eidenpenz József | 2023. március 29. 12:27
Jó a hangulat a nemzetközi tőzsdéken, egy százalék körüli mértékben emelkednek az indexek, de a magyar BUX-nak csak ennek felét sikerült hoznia. A húzópapír a Mol és az OTP, a tegnapi erős szinten maradt a forint, közel a 380 forintos határhoz. Az elektromos autók árszintje közelít a benzinesekéhez, a kínai gyártók pedig igencsak szorongatják a Teslát.
Részvény / Deviza / Áru A forint is dideregve ébredt ma
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 06:57
Többet kell forintban fizetni a főbb devizákért.
Részvény / Deviza / Áru Megizmosodott estére a forint
Privátbankár.hu | 2023. március 28. 18:53
Erősödött a forint kedden kora estére a főbb devizákkal szemben a reggeli jegyzésekhez képest a bankközi devizapiacon.
Részvény / Deviza / Áru Megvan az oka, miért volt jó napja a Molnak
Privátbankár.hu | 2023. március 28. 18:27
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 23,13 pontos, 0,05 százalékos emelkedéssel, 42 119,85 ponton zárt kedden.
Részvény / Deviza / Áru Felminősítették a Molt, nyugodtan várja a forint a kamatdöntést
Eidenpenz József | 2023. március 28. 12:20
Az európai tőzsdék mérsékelten optimisták és óvatosak, a bankválság csitulni látszik, de előkerültek az inflációs és növekedési félelmek. A BUX-ot a Mol húzza, amelyet felminősített az egyik brókercég. Nagyot ugrott tegnap az olaj, a befektetők nem szeretik az unortodox utat.
Részvény / Deviza / Áru A pénzváltók nyertek a mai deviza-hullámvasúton
Privátbankár.hu | 2023. március 27. 19:20
Gyengült kissé a forint hétfőn az előző heti nagy erősödést követően a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon.
Részvény / Deviza / Áru Kiszámíthatatlan, mit hoz az új magyar eurós államkötvény
Privátbankár.hu | 2023. március 27. 18:08
Bőven lenne rá ok, hogy elszálljon az arany ára, tartósan meghaladja a 2000 dolláros szintet.
Részvény / Deviza / Áru Újra tízezer felett az OTP, simán duplázódhatnak még a gázárak
Eidenpenz József | 2023. március 27. 12:26
Szép pluszban kezdtek a tőzsdeindexek, a bankválsággal kapcsolatban némi optimizmus fedezhető fel a híradásokban. Itthon az OTP a húzó papír, a forint stabilan tartja magát. Szinte sohasem voltak ilyen olcsók a magyar részvények. Baj van a bankokkal, vagy nincs baj a bankokkal?
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG