<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

A tőzsdék hangulata nem rossz, a BUX pedig felülteljesítő, főleg az OTP húzza. A forint tegnap estéhez képest ugyan kissé gyengült, de volt reggel 394 is az euró. A német vállalatok földgáz helyett olajfűtésre állnak át, ami a költségeket is csökkenheti, de gázolajhiányt is okozhat.

Ma is alapvetően optimisták az európai tőzsdék, a német index 0,8, a francia 0,5 százalékkal megy fel. De azért nem egyöntetű az emelkedés, kisebb süllyedés van például Londonban és Amszterdamban. Az emelkedés a tőzsdei sajtó szerint a nagyrészt pozitív negyedéves vállalati eredmények és a vártnál jobb német gyáripari megrendelések számlájára írható.

A tegnap esti szép amerikai emelkedést, amikor az S&P 500 1,6, a Nasdaq 2,7 százalékkal ment fel, sokan a “Pelosi relief rally” névvel illették. Vagyis megkönnyebbülést éreztek a befektetők, hogy Nancy Pelosi amerikai házelnök távozott Tajvanról, és a kínai kardcsörtetés, csapatmozgás ugyan nagy volt, de nem lett belőle nagyobb konfliktus.

A BUX index 1,1 százalékkal emelkedik, miközben Varsó kissé esik. A húzópapír ma is az OTP 2,1 százalékkal, miközben a Mol 1,6, az Opus 1,7 százalékkal megy fel és a Telekom is kissé erősödik. A Richter 0,4 százalékkal süllyed a tegnap reggeli gyorsjelentés másnapján. Holnap hajnalban teszi közzé gyorsjelentését a Mol, ma este pedig a Waberer’s.

Árfolyamok és grafikonok

394 is volt az euró

Tegnap délután és ma reggel is volt egy-egy leszúrás az euró/forint árfolyamban 394-ig, de most 396 az euró, ami kisebb gyengülés estéhez képest. A trend így is alapvetően a forint erősödését mutatja ezen a héten, végre tartósabban 400 alatt mozog az árfolyam.

Az MNB a mai aukció előtt nem változtatott az egyhetes betétek kamatán, de ezt a piac nem is igazán várta. Alighanem nem is látták igazán szükségesnek, miután a héten a forint erősödő pályán van.

Hatalmasnak számító kamatemelés készül

Gyengül a dollár, miközben az arany és az ezüst egy százalék körüli emelkedést mutat. A Bank of England (BoE) ma döntéshozó ülést tart. A szigetországban 27 éve nem volt akkora, fél százalékos emelés, mint ami ma várható, 1,75 lehet az új alapkamat.

(Frissítés: A várt kamatemelést kora délután meg is lépte a BoE.)

Földgáz helyett már olajjal fűtenek

A Németországban dekkoló turbina eléggé egyértelművé teszi, hogy az oroszok valójában nem akarnak gázt szállítani Európának, illetve egyes államoknak – írja az Erste Befektetési Zrt. Mégis esik a gáz ára a holland tőzsdén, mert az amerikai cseppfolyós gáz (LNG) szállítások új erőre kapnak.

Közben a német vállaltok egymás után állnak át dízelre a földgáz helyett, hogy a tevékenységüket zavartalanul tudják folytatni, például a BASF vagy a Covestro. A működéshez szükséges gőzt ezentúl nem földgázból, hanem olajból állítják elő. Ebben segítségükre van, hogy a kőolaj ára csökken.

Különben a 200 euró körüli földgázár nagyjából 350 dollár körüli kőolajárnak felel meg. Azaz az átállás nem csak a várható gázhiánynak köszönhető, hanem annak is, hogy ezzel a megugró költségeiket csökkentik. Ugyanakkor ez gázolajhiányhoz is vezethet írja a brókercég.

Joe Biden nyomta le az olajat?

Az olajexportáló országok szervezete, az OPEC megállapodott a termelés csekély mértékű növeléséről. Szeptemberben napi 100 ezer hordóval többet termelnek majd ki az eddigi tervnél.

A Brent árfolyama. A piros vonal február 23-a, az orosz invázió előtti nap. Forrás: Tradingview.comA Brent árfolyama. A piros vonal február 23-a, az orosz invázió előtti nap. Forrás: Tradingview.com

Ez volt az első OPEC-ülés azóta, hogy Joe Biden amerikai elnök a múlt hónapban Szaúd-Arábiában járt, és sürgette, hogy a legnagyobb olajtermelő kezdjen el többet piacra dobni. A magas olajárak segítettek a világ legnagyobb olajtársaságainak rekordnyereséget elérni, miközben millióknak kell szembenézniük a növekvő üzemanyagszámlákkal. Az Egyesült Államokban a normál benzin gallononkénti (nagyjábók 3,8 liter) ára júniusban lépte át először az öt dollárt, bár azóta az árak jelentősen visszaestek.

Elkötelezettnek látszik az OPEC

Az olaj ára kezdetben emelkedett szerdán az OPEC bejelentése után, mivel az olajbefektetők a termelés nagyobb mértékű növelésére számítottak. Később azonban nagyobb esés bontakozott ki, ami kis mértékben ma is folytatódik. A WTI 90,40, a Brent 96,40 csütörtökön délelőtt. Ráadásul az amerikai készletek is a vártnál sokkal nagyobb mértékben emelkedtek. Az olaj és más nyersanyagok áresését mostanában azzal magyarázták, hogy a globális recesszió csökkenteni fogja a keresletet.

A CNN szerint bár az OPEC által pluszban piacra dobandó mennyiség csak csekély,

az emelés mégis jelentős, mivel hangsúlyozza az OPEC+ csoport elkötelezettségét a piac irányítása mellett.

A Tiffany aranyba és drágakőbe foglalja az NFT-ket

A való világ dolgait, tárgyait digitalizálni, tokenizálni és a blokkláncra helyezni a kriptovilág egyik nagy célja. Most azonban a fordítottja is megtörténik, a Tiffany & Co. NFT-ket gondol újra – valódi aranyból és drágakőből megmintázva. Limitált, 250 darabos lesz az “NFTiff” kollekció, az ár pedig 30 ether (közel 49 ezer dollár, vagyis több mint 18 millió forint). Az aukció pénteken lesz.

A Tiffany leendő, a Cryptopunk kollekció alapján készülő “NFTiff”-ékszere. Forrás: Tiffany, Twitter.A Tiffany leendő, a Cryptopunk kollekció alapján készülő “NFTiff”-ékszere. Forrás: Tiffany, Twitter.

A körülbelül három centiméteres medálokra szóló utalványok rendkívül exkluzívak lesznek, csak a meglevő CryptoPunks-NFT-k tulajdonosai válthatják fizikai ékszerre, akik számára a birtokolt NFT-jük alapján szállítják le a medált októberben.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

A 10 000 darabos CryptoPunk NFT-gyűjteményben megjelenő 87 attribútumot és 159 színt a lehető leginkább hasonló drágakövekből és zománcelemekből alakítják ki. De minden darabhoz legalább 30 drágakövet vagy gyémántot használnak majd fel.

Uber kontra Airbnb

Nagyon eltérő volt a fogadtatása a két nagy “megosztó” vállalatnak. Az autómegosztó Uber jó eredményeket ért el, érdekes módon éppen a sokat szidott infláció következtében. Emiatt ugyanis számos gépkocsi-tulajdonos választotta a céget egy kis mellékes bevétel megszerzése érdekében, és ez enyhített a sofőrhiányon – írta az Investing.com. A külföldi üzletágak viszont nem teljesítettek túl fényesen. A részvény közel húsz százalékkal ugrott meg.

Az AirBnb viszont eléggé pesszimista prognózist közölt, a foglalások idei megugrása szerintük a harmadik negyedévben tetőzni fog. A részvény ennek nyomán hét százalékkal esett.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 9212 8920 9212 +2,63% 0 0 3 218 515 768 Ft 2022-08-16 17:13:09
MOL 2916 2854 2924 +1,04% 0 0 1 485 561 030 Ft 2022-08-16 17:09:32
MTELEKOM 320 317 321 +0,31% 0 0 56 914 053 Ft 2022-08-16 17:05:09
RICHTER 8055 8000 8125 -0,06% 0 0 1 512 656 160 Ft 2022-08-16 17:08:28
OPUS 151 148 152 -1,31% 0 0 22 901 690 Ft 2022-08-16 17:14:44
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Gyenge szinteken ragadt a forint, hasított viszont az OTP
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 18:05
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 493,92 pontos, 1,15 százalékos emelkedéssel, 43 528,08 ponton zárt kedden.
Részvény / Deviza / Áru Továbbra is nagy a gáz, 404 felett az euró
Eidenpenz József | 2022. augusztus 16. 12:34
Az euró/forint megint az egekben, 404-405 között jár, amiben az adósságminősítésünk, az erős dollár és a gázellátás bizonytalansága is szerepet játszhat. Hat és fél hónapos mélyponton áll viszont az olaj, és feléledtek a mém-részvények. “Nagy Pénzrablás” történt a blokkláncon.
Részvény / Deviza / Áru Reggel már súrolta a 400-as szintet a forint 
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 07:08
Folytatódott a gyengülés.
Részvény / Deviza / Áru Külföldről kapott gyomrost a pesti tőzsde: rosszul indult a hét
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 18:14
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 628,79 pontos, 1,44 százalékos csökkenéssel, 43 034,16 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Rontották Magyarország kilátásait, esik a forint
Eidenpenz József | 2022. augusztus 15. 12:27
Részben a pénteki hitelminősítői kommentár, részben a dollár erősödése miatt nagyot esett ma a forint, az OTP-t is adják. A héten főleg az amerikai kiskereskedelmi szektorra figyelnek a befektetők. Az ether nem bírt sokáig 2000 dollár felett maradni, de így is két és fél hónapos csúcs közelében áll.
Részvény / Deviza / Áru Biztonságos távolságra került a forint a 400-as szinttől
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 07:35
Minimálisan erősödött a forint a hét első napján a főbb devizákkal szemben.
Részvény / Deviza / Áru Mélybe taszította a BUX-indexet az OTP és a Mol
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 17:48
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 486,03 pontos, 1,10 százalékos csökkenéssel, 43 662,95 ponton zárt pénteken. A részvénypiac forgalma 7,0 milliárd forint volt, a vezető részvények vegyesen teljesítettek az előző napi záráshoz képest.
Részvény / Deviza / Áru Erős a forint, fordulat előtt az arany, új többségi tulajdonosa lesz az egyik utolsó brókercégnek
Eidenpenz József | 2022. augusztus 12. 12:22
Az európai tőzsdék hangulata jó, de kicsik a mozgások, a BUX és az OTP stagnál, a forint erősödik. Az arany és vele az aranybányák több elemző szerint is komoly fordulat előtt állhatnak. A világ legnagyobb vagyonkezelője mostantól intézményi ügyfeleinek bitcoin-kitettséget is kínál. Szívmelengető OTP-célár érkezett.
Részvény / Deviza / Áru Még nem tudja a forint, merre induljon péntek reggel
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 07:37
Vegyesen alakult, kevéssé változott a forint árfolyama péntek reggelre a főbb devizákkal a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Az OTP húzta a BUX-ot
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 17:50
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 0,04 százalékos emelkedéssel, 44 148 ponton zárt csütörtökön.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG