<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Mi született a tavalyi metaverzum-őrületből kilenc hónap után? Látszólag nem sok, de a háttérben most is hatalmas pénzeket költenek rá, és iparági szabványokat dolgoznak ki. Előbb-utóbb lesz ebből valami, pár év múlva már tényleg a metaverzumban is sétálhatunk, találkozhatunk. De két, homlokegyenest eltérő koncepció csap össze egymással az iparágban.

Nagy feltűnést keltett tavaly októberben, hogy a Facebook átnevezte magát Meta Platforms-ra, és óriási összegek befektetését jelentette be ezen a területen. A lépés akkor az egekbe küldte az ezzel a területtel foglalkozó egyéb cégek és kriptovaluták árfolyamát, de vajon hol tart a fejlődés?

Nagy áttörés sehol sem látszik. Eközben a messze legnagyobb szereplő, a Meta Platforms leányvállalata, a Reality Labs csak a második negyedévben 2,8 milliárd dolláros működési veszteséget termelt. (Az elsőben is közel további hárommilliárdot.) A metaverzumra és virtuális valóságra építő szolgáltatásokat mégsem használja jellemzően senki az ismerőseink közül.

Senki sem mondta, hogy gyors lesz

A brókercégek elemzői a Meta-csoport által erre költött milliárdokat többnyire kidobott pénznek tekintik, nullára írják le, mint teljesen bizonytalan megtérülésű valamit. Igaz, senki nem is mondta, hogy a fejlődés gyors lesz.

A Meta Platforms árfolyama és a Nasdaq indexe. Nem díjazták a befektetők a kiadásokat. Forrás: Tradingview.comA Meta Platforms árfolyama és a Nasdaq indexe. Nem díjazták a befektetők a kiadásokat. Forrás: Tradingview.com

Mark Zuckerberg Facebook-alapító egy júniusi interjúban azt mondta, hogy az évtized második felében – ami még legalább 3-4 év – egymilliárd ember fogja használni az ő metaverzum-világát. Ráadásul fejenként több száz dollárt fognak ott elkölteni.

Mindenki digitális termékeket, digitális tartalmakat vásárol majd, hogy kifejezhesse magát. Legyen szó akár ruházatról az avatárja számára, vagy különböző digitális termékekről a virtuális otthonához, vagy a virtuális konferenciaterem díszítéséhez. Hogy produktívabbak lehessenek a virtuális és kiterjesztett valóságban és az egész metaverzumban mondta.

Zuckerberg kudarcra van ítélve?

A Meta kísérlete, hogy utalja a metaverzumot, az Ethereum sokak által tisztelt alkotója, Vitalik Buterin szerint kudarcra van ítélve. Nagyrészt azért fog “félresikerülni”, mert senki sem tudja, hogy mit is jelent valójában a metaverzum kifejezés.

Virtuális kiállítás a Decentraland egyik “épületében”. Forrás: DecentralandVirtuális kiállítás a Decentraland egyik “épületében”. Forrás: Decentraland

Még nem igazán ismerjük a metaverzum definícióját, így túl korai még megítélni, hogy az emberek valójában mit akarnak írta Buterin egy tweetben. Szóval bármit is hoz létre most a Facebook, az félresikerül majd.

Ugyanakkor a metaverzum létrehozását a mai technológiai fejlődés elkerülhetetlen lépéseként írta le.

A metaverzum meg fog érkezni, de nem hiszem, hogy a szándékos létrehozására irányuló jelenlegi vállalati kísérletek közül bármelyik is elvezet hozzá.

Központosított vagy alulról szerveződő?

Ebből is látszik, hogy a metaverzum körül két, egymástól fényévekre levő világ ütközik össze. A hatalmas technológiai óriásoké (“Big Tech”) és a kicsi, sokszor blokklánc-alapú startupoké. Az egyik borzasztóan központosított, centralizált, a másik széttagolt, decentralizált, központ nélküli, szabad világot képzel el.

Nemrég két szervezetet is bejelentettek, amelyek a metaverzum-alkalmazások egyes tulajdonságainak egységesítésével, a köztük levő adatforgalom, “interoperabilitás”, adattovábbítás megteremtésével foglalkoznak.

A Decentraland roadmap (fejlesztési terv) részlete. Forrás: DecentralandA Decentraland roadmap (fejlesztési terv) részlete. Forrás: Decentraland

Gigászok kontra fiatal titánok

Az első metaverzum-szövetség, a Metaverse Standards Forum alapító tagjai többek között a Microsoft, a Meta, az Alibaba és a Sony. Olyan vállalatok, amelyek nem arról híresek, hogy a felhasználóik szabadon rendelkezhetnek saját adataik felett, még kevésbé továbbíthatják ezeket az alkalmazások között.

A Metaverse Standards Forum egyes tagjai:

 • Microsoft
 • Meta (Facebook)
 • Alibaba
 • Sony
 • Epic Games

Te rendelkezhetsz saját digitális életeddel

A második szövetség, az Open Metaverse Alliance (OMA3) elsősorban a blokklánc-alapú fiatal vállalkozások, startupok szervezete, és más megközelítést kíván alkalmazni.

Hiszünk a korlátozások nélküli metatérben, ahol az egyes platformok összekapcsolódnak és teljes mértékben interoperábilisak írja az OMA3 blogbejegyzése.

Az Open Metaverse Alliance (OMA3) tagjai:

 • Animoca Brands (+The Sandbox, Wivity, Space és Upland)
 • Alien Worlds
 • Dapper Labs
 • Decentraland
 • Star Atlas

A web3 és a kriptodevizák, blokkláncok elveinek megfelelően a felhasználók saját adataik, profiljaik, avatartjaik és különböző kiegészítőik valódi tulajdonosai lennének. Ezeket szabadon mozgathatnák az egyes metaverzumok között, az egyes platformok engedélye nélkül. Például NFT-k formájában. (Ellentétben azzal, ahogy egy Facebook vagy Twitter-profil nem mozgatható. Sőt a cégek bármikor kitilthatnak onnét, törölhetnek, elveszhetnek a létrehozott tartalmaink.)

Blokklánc-alapú metaverzumok kriptovalutái és az ether. Alaposan alulteljesítettek az idén. Forrás: Tradingview.comBlokklánc-alapú metaverzumok kriptovalutái és az ether. Alaposan alulteljesítettek az idén. Forrás: Tradingview.com

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

De hol van tulajdonképpen a metaverzum?

Ám a metaverzum-projektek, világok többségét még vagy bőszen programozzák, vagy korlátozottan, egyszerűsített, lebutított “demó-módban” van belőle valami. De ez nem jelenti azt, hogy még fél évtizedet is várni kell rá, hála a beleölt nagy pénzeknek. Úgy tudni, már az idén is lesznek előrehaladások, a metaverzum várhatóan gyorsan fog növekedni.

 • A Gartner előrejelzése szerint 2026-ra az emberek 15 százaléka naponta legalább egy órát fog a metaverzumban tölteni. A VR-technológia megváltoztatja majd az üzleti élet, a tanulás, a társas kapcsolatok és akár a számlák kifizetésének módját is.
 • A Bloomberg Intelligence becslése szerint a metaverzum-piac 2024-re megközelíti majd a 800 milliárd dollárt.
 • Egy sor “való világbeli” vállalkozás is befektetett már a metaverzumba, mint a Nike, az Adidas, a Balenciaga, a Gucci.

Exponenciálisan növekvő számok

Egy statisztika szerint 2021-ben 9,9 millió virtuálisvalóság-készüléket (VR) és kiterjesztettvalóság-szemüveget (AR) adtak el. Ez  szám idén közel lehet majd a 15 millióhoz, jövőre pedig a 26 millióhoz. A növekedés tehát exponenciális. A készülékek piaca idén meghaladhatja a 30 milliárd dollárt, ugyanez 2028-ban egyes prognózisok szerint már 252 milliárd dollár lehet.

Gucci Town, Roblox. Forrás: Youtube, RobloxGucci Town, Roblox. Forrás: Youtube, Roblox

A drága készülékeket rendszerint többen is használják, és több évig, így a felhasználók száma már százmilliós nagyságrendű – állítják. De valószínű, hogy ebben azok is benne vannak, akik nem rendszeres használók, csak egyszer-kétszer kipróbálták.

A virtuális valóság megbetegít

Akik próbálták, azok közül sokan azt mondják, egyszerűen a hardveres technológiai nem elegendő még ahhoz, hogy a virtuális valóság eléggé elterjedjen.

A headset-ek még mindig túl nagyok, túl nehezek és nem elég kényelmesek ahhoz, hogy hosszú távon viseljék őket. A felbontás és a reakciókészség még mindig nem elég jó, és a VR-betegség még mindig hatalmas probléma. (Forrás.)

Az ormótlan és fejletlen virtuálisvalóság-készülékek ugyanis egyenesen megbetegítenek. A Wikipedia szerint

virtuális valóság betegségről akkor beszélünk, amikor a virtuális környezetnek való kitettség a tengeribetegség tüneteihez hasonló tüneteket okoz.

A leggyakoribb tünetek az általános rossz közérzet, fejfájás, gyomorbántalom, hányinger, hányás, sápadtság, izzadás, fáradtság, álmosság, dezorientáltság és apátia. További tünet a testtartás instabilitása.

Jó szórakozást!

Az Apple és a Facebook gyilkos versenye

Nagy verseny van az Apple és a Meta-Facebook között a legújabb virtuálisvalóság-készülékek fejlesztésében. A kettő ráadásul komoly koncepcióbeli eltérést is mutat, a Meta inkább a tömegigények kiszolgálására törekszik, míg az Apple inkább elit, minőségi (de másokkal esetleg nem kompatibilis) készüléket dobhat piacra. Ezen kívül a Microsoft és a Google is be akarnak törni a piacra.

A The Sandbox demója. Építsd fel saját (virtuális) házadat. Forrás: Youtube, The Sandbox.A The Sandbox demója. Építsd fel saját (virtuális) házadat. Forrás: Youtube, The Sandbox.

Hogy mindezek a hardverek pontosan mikor jönnek és mekkora javulást hoznak, mennyit oldanak majd meg a problémákból, mennyibe kerülnek, egyelőre nem tudni pontosan. Sok a megerősítetlen találgatás a sajtóban. Valószínűleg mindkét, vagy talán mind a négy nagy mamutcég kihoz még valamilyen fejlesztést az idén is, de nagyobb áttörésre lehet, hogy csak 1-2 év múlva lehet számítani.

Metaverzum-platformok és ahhoz hasonló játékok listája

 • Decentraland
 • The Sandbox
 • Axie Infinity
 • Bloktopia
 • Zepeto
 • Roblox
 • Alien Worlds
 • Nikeland
 • Gather
 • BollyHeroes
 • Space Somnium
 • Starlink
 • Radio Raca
 • Nakaverse
 • MetaCity
 • (Forrás1) (Forrás2)

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 9212 8920 9212 +2,63% 0 0 3 218 515 768 Ft 2022-08-16 17:13:09
MOL 2916 2854 2924 +1,04% 0 0 1 485 561 030 Ft 2022-08-16 17:09:32
MTELEKOM 320 317 321 +0,31% 0 0 56 914 053 Ft 2022-08-16 17:05:09
RICHTER 8055 8000 8125 -0,06% 0 0 1 512 656 160 Ft 2022-08-16 17:08:28
OPUS 151 148 152 -1,31% 0 0 22 901 690 Ft 2022-08-16 17:14:44
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Gyenge szinteken ragadt a forint, hasított viszont az OTP
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 18:05
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 493,92 pontos, 1,15 százalékos emelkedéssel, 43 528,08 ponton zárt kedden.
Részvény / Deviza / Áru Továbbra is nagy a gáz, 404 felett az euró
Eidenpenz József | 2022. augusztus 16. 12:34
Az euró/forint megint az egekben, 404-405 között jár, amiben az adósságminősítésünk, az erős dollár és a gázellátás bizonytalansága is szerepet játszhat. Hat és fél hónapos mélyponton áll viszont az olaj, és feléledtek a mém-részvények. “Nagy Pénzrablás” történt a blokkláncon.
Részvény / Deviza / Áru Reggel már súrolta a 400-as szintet a forint 
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 07:08
Folytatódott a gyengülés.
Részvény / Deviza / Áru Külföldről kapott gyomrost a pesti tőzsde: rosszul indult a hét
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 18:14
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 628,79 pontos, 1,44 százalékos csökkenéssel, 43 034,16 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Rontották Magyarország kilátásait, esik a forint
Eidenpenz József | 2022. augusztus 15. 12:27
Részben a pénteki hitelminősítői kommentár, részben a dollár erősödése miatt nagyot esett ma a forint, az OTP-t is adják. A héten főleg az amerikai kiskereskedelmi szektorra figyelnek a befektetők. Az ether nem bírt sokáig 2000 dollár felett maradni, de így is két és fél hónapos csúcs közelében áll.
Részvény / Deviza / Áru Biztonságos távolságra került a forint a 400-as szinttől
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 07:35
Minimálisan erősödött a forint a hét első napján a főbb devizákkal szemben.
Részvény / Deviza / Áru Mélybe taszította a BUX-indexet az OTP és a Mol
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 17:48
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 486,03 pontos, 1,10 százalékos csökkenéssel, 43 662,95 ponton zárt pénteken. A részvénypiac forgalma 7,0 milliárd forint volt, a vezető részvények vegyesen teljesítettek az előző napi záráshoz képest.
Részvény / Deviza / Áru Erős a forint, fordulat előtt az arany, új többségi tulajdonosa lesz az egyik utolsó brókercégnek
Eidenpenz József | 2022. augusztus 12. 12:22
Az európai tőzsdék hangulata jó, de kicsik a mozgások, a BUX és az OTP stagnál, a forint erősödik. Az arany és vele az aranybányák több elemző szerint is komoly fordulat előtt állhatnak. A világ legnagyobb vagyonkezelője mostantól intézményi ügyfeleinek bitcoin-kitettséget is kínál. Szívmelengető OTP-célár érkezett.
Részvény / Deviza / Áru Még nem tudja a forint, merre induljon péntek reggel
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 07:37
Vegyesen alakult, kevéssé változott a forint árfolyama péntek reggelre a főbb devizákkal a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Az OTP húzta a BUX-ot
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 17:50
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 0,04 százalékos emelkedéssel, 44 148 ponton zárt csütörtökön.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG