<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Mostanában sokan számítanak arra, hogy az alacsony magyar kamatok miatt a forint további lassú gyengülése várható. De ha a trend gyengülő is, az utóbbi években is megszakították erősödő szakaszok. Hogyan lehet ezeket kihasználni? Hogyan lehet a forint mellett, annak erősödésére spekulálni?

Nem változtatott a kondíciókon az MNB kedden, és az erről kiadott közleményben sem volt újdonság, aminek nyomán kissé erősödött a forint. Az euró 335 forint feletti, az eddigi 336,50-es rekordhoz nagyon közel álló árszintről 333-333,50-re süllyedt vissza.

Az MNB továbbra is tartja laza, sőt sokak által ultra lazának nevezett monetáris politikáját, aminek következménye sok elemző szerint a forint további gyengülése lehet. Bár nagyobb forintgyengülést sem vár senki.

Hogy miért nem, arra az egyik gyakori magyarázat, hogy a világ nagy jegybankjai – főleg a Fed, az EKB – is lazábbak lettek az idén. Így az alacsony magyar kamatszint kevésbé üt el más országokétól. Egy másik magyarázat, hogy egy hirtelen vagy nagy mértékben gyengülő forint a feltételezések szerint már az MNB-t is zavarná, és valamilyen lépést tenne a folyamat fékezésére.

Nem egyenes az út, hanem hullámos

Ha pedig nem gyengül nagyon, akkor akár erősödhet is. Ahogy erre az utóbbi években is volt példa. Amint a grafikonon látszik, az utóbbi pár évben nemcsak új és új rekordok születtek, ezek között erősödő szakaszokat is találunk. Idén márciusban kicsivel 313 alatt, 2018-ban 310 környékén is előfordult az euró. De egyébként is, a piacok természete olyan, hogy ha nagyon sokan várják ugyanazt, könnyen bekövetkezhet az ellenkezője.

Az euró/forint öt éve (Tradingview.com)

A napokban arról írtunk, mit tehet valaki, ha forintgyengülésre számít. (Más néven “a forint ellen szeretne spekulálni.”) Vehet például eurós magyar államkötvényt, különböző kockázati kategóriájú devizás befektetési jegyeket. Esetleg komplexebb, kockázatosabb termékeket is, mint a certifikátok vagy a CFD-k. (A nagy dilemma: államkötvényt vegyek, vagy inkább eurót?)

Az államkötvény most jó ötlet

De aki úgy érzi, hogy a forint erősödésében bízik, vagyis “a forint mellett” szeretne spekulálni, az mit tehet? A legegyszerűbb, természetes módja ennek persze az, ha szimplán minél több forintmegtakarítást tart. Leginkább forintban jegyzett lakossági államkötvényeket vásárol (MÁP Plusz, esetleg inflációkövető PMÁK).

Amelyek kamata most nemzetközi összehasonlításban vagy a hazai inflációhoz, más forintkamatokhoz képest is kiemelkedően magas. (Lásd: Apu, tulajdonképpen mi az az állampapír?)

Forintból forintot vegyenek

Befektetési jegyek is szóba jöhetnek, de csak egy részük alkalmas erre. Olyan kellene ugyanis, amely forintban jegyzett és egyben forintban is fektet be. Ha ugyanis valamelyik alapot forintért vásároljuk, de amerikai részvényeket vesz dollárban, akkor az már devizakockázatokat, devizakitettséget is hordoz.

A csak magyar kötvényekbe fektető alapok hozama pedig alacsony lehet, mivel a normál (az intézményi befektetőknek, nem a lakosságnak árult) állampapírok hozama is alacsony. Teljes forintkitettséget ma már kevés alap ad.

Év végi adóoptimalizálás

Néhány kötvényalapon kívül leginkább a BUX indexet követő hazai részvényalapok és az ingatlanalapok egy része ilyen. A két utóbbinál viszont részvény– és ingatlanpiaci kockázatokat is vállalni kell.

Az idei adókedvezmények, pontosabban adó-visszatérítések kihasználása érdekében ilyenkor érdemes megfontolni, akarunk-e például önkéntes nyugdíjpénztárba, egészségpénztárba fektetni. Esetleg NYESZ-számlát nyitni vagy biztosítást kötni. Bár ezek a formák általában sok éves elköteleződést jelentenek, ami nem mindig jó.

Ami igazán kockázatos

Lehet, hogy ezen “adócsökkentő” megtakarítások hozama a kötvényalapok többségéhez hasonlóan alacsony lesz. De az adó-visszatérítés miatt, nem túl hosszú távra, megérheti.

Az államkötvényeknél vagy kötvényalapoknál, de még a részvényalapoknál is sokkal kockázatosabbak a különböző származékos termékek. Opciók, certifikátok, warrantok, határidős ügyletek, CFD-k. Ezek egy része annyira rizikós, hogy a befektetett tőkénél is többet lehet rajtuk elveszíteni (határidős, CFD).

Certifikát vagy warrant?

A többin, mint a certifikát, warrant vagy az opció vétele, “csak” a teljes befizetést lehet elbukni. A kisbefektetők emiatt és a tőkeáttétel miatt gyakran warrantokat választanak, melyeket tőzsdén, brókercégen keresztül lehet megvenni.

A certifikátokat és warrantokat, melyek működése lényegében megegyezik, néha ma is keverik vagy szinonimaként használják. De egy jogszabály-változás miatt ma elvileg a certifikát a tőkeáttétel nélküli, a warrant a tőkeáttételes terméket jelenti.

Tízszeres nyereség, tízszeres veszteség

A certifikát így egy az egyben, 100 százalékban követi valaminek az árfolyamát. A warrant pedig általában az árváltozás többszörösét produkálja. Például vegyünk egy olyan warrantot, amelynek tőkeáttétele tízszeres, és euró/forintra szól, valamint long (vételi).

Certifikátok a BÉT-en (részlet)

Ennek az euró/forint árfolyam emelkedése esetén nő az értéke. Ez egy százalékos forintgyengülés – azaz euró/forint áremelkedés – esetén elvileg tíz százalékkal drágul. Ha viszont a másik irányba mozdul az ár, akkor ugyanennyit fog esni is, és veszítünk.

Budapest vagy Frankfurt?

Aki pedig a forint erősödésére szeretne játszani, annak EURHUF short típusú certifikátot kell vásárolnia. Ilyet találhat a Budapesti Értéktőzsde forintszekciójában is forintban. (Valamint dollár/forintra, angol font/forintra és euró/dollárra szóló értékpapírokat is.)

Vannak ilyenek euróban, a frankfurti Xetra rendszerben is, sőt jóval több féle, 75 euró/forint terméket találtunk a warrant kategóriában. (Német névvel Optionsscheine, azaz opciós jegyek.) Itt a long verziót call, a short termékeket put névvel illetik. A magas kockázatok, a tőkeáttétel és az értékpapírokba épített költségek miatt azonban mindenképpen csak kockázattűrő, merész befektetőknek ajánlhatók.

Certifikátok a Frankfurti Tőzsdén (részlet)

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 18825 18795 19150 -0,84% 0 0 2 734 944 860 Ft 2021-10-25 17:10:19
MOL 2748 2746 2766 -0,79% 0 0 1 047 509 092 Ft 2021-10-25 17:10:12
MTELEKOM 430 428 433 -0,23% 0 0 67 520 281 Ft 2021-10-25 17:05:20
RICHTER 8725 8725 8845 -0,80% 0 0 977 763 065 Ft 2021-10-25 17:05:40
OPUS 239 239 242 -1,04% 0 0 30 595 599 Ft 2021-10-25 17:06:02
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Szakad a forint, esett a BUX
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 25. 18:17
A magyar fizetőeszköz hétfőn újabb gyengülést követően korábbi történelmi mélypontja közelébe esett. Egyelőre nem látszik, hogy mi tudná megállítani a gyengülést?
Részvény / Deviza / Áru Mi lesz a magyar inflációval? Miért nem drágul az arany ekkora pénzromlástól?
Eidenpenz József | 2021. október 25. 12:10
Enyhe emelkedéssel indult az európai tőzsdék nagy része, miközben a vártnál rosszabb német hangulatindex érkezett, de remekelt egy brit bank. Bajban van az MNB, az infláció tartósan magas szinten maradhat az egyik alapkezelő szerint. További jegybanki lazaság híján megakadhat az arany áremelkedése, de más eszközöké is.
Részvény / Deviza / Áru Mibe fektessünk, ha kettészakad az eurózóna? Matolcsy György is kommentelt
Privátbankár.hu | 2021. október 25. 06:57
Eric Knight befektetési szakember korábban azt fejtegette, az eurózóna kettészakadására is sor kerülhet a kialakuló adósságválság miatt. A befektetőknek azt javasolja, keressék az igazi értéket teremtő reáleszközöket.
Részvény / Deviza / Áru Fizet az Evergrande, a félelem falán kúsznak felfelé az árak
Eidenpenz József | 2021. október 22. 13:06
A tegnapi amerikai történelmi csúcs után Európában is jó a hangulat, de nem tudni, hogy ez az USA-ban is ki fog-e tartani. A Molra két célár-javítás is érkezett, de vásárlásra nem, csak tartásra ajánlják. Fizetett az Evergrande, de lehet, hogy csak időt akar nyerni. Tovább szakad a török líra.
Részvény / Deviza / Áru Jócskán felülteljesített ma a pesti börze
MTI | 2021. október 21. 17:51
Jó napja volt a Mol-nak és OTP-nek is. 
Részvény / Deviza / Áru Megjött az új bitcoin-rekord, a Tesla lehet a rendőrlámpa-koalíció nyertese
Eidenpenz József | 2021. október 21. 11:40
A tőzsdéken mára elromlott a hangulat, megint a kínaiak ijesztettek rájuk. Az euró/forint 364 is volt, majd éles fordulat következett. A bitcoin történelmi csúcsot döntött, de már az ether sincs ettől messze. Remekelt a Tesla, mégis esik.
Részvény / Deviza / Áru Alacsony forgalom: hogyan teljesített szerdán a budapesti parkett?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 20. 18:01
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 36,74 pontos, 0,07 százalékos emelkedéssel, 54 393,63 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru A közép-európai részvénypiac felé fordulhatnak a befektetők
Natív tartalom | 2021. október 20. 14:17
A közép-európai részvénypiacok a COVID-válság 2020. eleji kitörése óta alulteljesítők voltak, és az értékeltségük is átlagosnak mondható a fejlett piacokkal szemben. A jövőbeli teljesítményre ez jó hatással lehet, jelentős felzárkózási potenciált tartogathat a régió. A közép-európai célpiacokon befektető OTP Quality és OTP Közép-Európai Részvény Alapot kezelő szakemberekkel beszélgettünk.
Részvény / Deviza / Áru Még gyengébb a forint, Kína ráijesztett az árupiacokra
Eidenpenz József | 2021. október 20. 12:35
Ma már 363,50 közelében is volt az euró, a piac valószínűleg erősebb kijelentéseket várt az MNB-től. Az európai részvények leginkább stagnálnak, sok érdekes gyorsjelentés érkezett, élen a Netflix-el. A kínaiak most a szénpiacot próbálják kézivezérelni. Nagy siker lett az első amerikai bitcoin-ETF. A Facebook megint kihúzza a gyufát az amerikai törvényhozóknál.
Részvény / Deviza / Áru Nagy napja lehet ma a forintnak, virtuális világot épít a Facebook
Eidenpenz József | 2021. október 19. 11:56
Enyhe optimizmus jelei láthatók a tőzsdéken, a dollár gyengülése és a növekedési várakozások az egekbe repítik az ipari fémek árát. A BUX-ot az OTP húzza vissza, a forint viszont erősödik a kamatdöntés előtt. Európában fejleszt a Facebook, szárnyal az uránszektor, forintban már rekordot döntött a bitcoin.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos