<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

A mai újabb jegybanki kamatemelés után a hazai fizetőeszköz csak átmenetileg tudott erősödni. Pedig még a Kormányinfón is pozitív kilátásokat festett az uniós pénzekkel kapcsolatban Gulyás Gergely. Aminek hatására a blue chipek többsége – a Magyar Telekom kivételével – kilőtt, a legnagyobb mértékben az OTP Bank, amely 4 százalék feletti pluszban is járt.

A gyorsjelentések tükrében zajlik az iránykeresés a tengerentúli részvényindexekben – olvasható a Raiffeisen Bank ma reggeli visszatekintésében. Amit mi sem mutat jobban, minthogy szerdán 0,3 százalékos csökkenés és 1,6 százalékos emelkedés között ingadoztak a főbb amerikai indexek. Végül a Dow Jones és az S&P enyhe pluszban, ezzel szemben a Nasdaq hajszálnyi mínuszban zárt.

Csütörtökön azonban már a tőzsdék már masszívabb erősödést produkáltak. Az elsőként kinyitott ázsiai börzék közül a sanghaji 0,58, a hongkongi 1,65, míg a tokiói 1,75 százalékkal ment magasabbra az egy nappal korábbi záróértékénél. Az európaiak közül pedig a frankfurti DAX és a párizsi CAC-40 délhez közeledve csaknem 2-2, míg a londoni FTSE 1 százalékos pluszban tartózkodott.

Ám a BUX-index mindenkit lekörözött, miután majdnem 3,5 százalékkal állt feljebb, mint ahol a szerdán befejezte. A szárnyaláshoz a legnagyobb mértékben a négy blue-chip közül három is hozzájárult, az OTP Bank 4, a Mol részvénye 3,5, míg a Richteré 3 százalék feletti pluszig is eljutott, csak a Magyar Telekom csúfította az összképet a maga 3 százalékot közelítő esésével.

A trióval szembeni kedvező hangulatnak az ágyazott meg, hogy a Budapesti Értéktőzsde nyitásával egy időben kezdődött kormányülésen Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Magyarországgal szembeni uniós jogállamisági eljárás kapcsán azt mondta, semmi akadálya nincs a helyreállítási alapról való megállapodás aláírásának, emiatt nem is számol azzal, hogy nem kapjuk meg az EU-s pénzeket.

Ha már Mol: a vállalat tegnapi bejelentése egy 22 millió euró értékű, 10 megawatt kapacitású zöldhidrogén beruházásról szól, melyet a Dunai Finomító területén hajtanak végre. A beruházással 16 százalékkal csökken a Mol széndioxid-kibocsátása 2023-tól.

A Richter-befektetők meg annak örülhetnek, hogy a Kanadai Egészségügyi Hatóság engedélyezte a magyar gyógyszercég Vraylar nevű készítményét az I. típusú biporális betegség és skizofrénia kezelésére a felnőttek esetében. Az értékesítést a Richter partnere, az AbbVie végzi majd, Kanadában a felnőtt lakosság hozzávetőleg 2,2 százaléka tapasztalt élete során legalább egyszer az I. típusú bipoláris betegség tüneteit, míg a skizofrénia 300 ezer embert érinthet.

Ma jó napjuk van. Fotó: MTI/Róka LászlóMa jó napjuk van. Fotó: MTI/Róka László

Ebből a bejelentésből a forint alig profitált, az euróval szembeni árfolyam például csak egy egységgel állt magasabban, mint egy nappal korábban, a 377-es szint alatt. Pedig még az is fűthette volna az árfolyamát, hogy a Magyar Nemzeti Bank ma megint kamatot emelt, ezúttal az egyhetes betétek rátáján srófolt 30 bázispontot.

Figyelmeztető ugyanakkor, hogy a globális kötvénypiacok minden idők legrosszabb hónapját zárják – ahogy arról az Equilor Befektetési Zrt. beszámolt. Az egyre erősödő kamatemelési várakozások eredményeként a Bloomberg Global Aggregate Total Return Index 4,9 százalékot esett áprilisban; és a kereskedők a trend további folytatódására számítanak – egészen addig, amíg nem látszik a jegybankok kamatemelési ciklusának vége. A kötvénypiaci volatilitás is magas maradhat, amíg a növekedési aggodalmak nem csökkennek; a bizonytalanság előreláthatólag megmarad a következő hónapokban is.

Már megszokhattuk, hogy az olajárak is mindig említésre méltóak. Amelyek ezúttal stagnálnak. Az északi-tengeri könnyűolaj, a WTI 102, míg az észak-európai Brent 105 dollár felett tanyázik.

„A kínálat továbbra is szűk, emellett az EIA (vagyis a Nemzetközi Energetikai Ügynökség – a szerk.) adatai alapján múlt héten 692 ezerrel nőttek az amerikai olajkészletek, amely elmaradt a várakozásoktól. A befektetők továbbra is feszülten figyelhetik, hogy az EU bevezeti-e az orosz olajembargót, azonban Németország egyelőre úgy tűnik nem támogatná a teljes szigorítás meglépését” – hívta fel a figyelmet a KBC Equitas mai elemzése.

Ami a makrogazdasági körülményeket illeti, cseppet sem szívderítő, hogy a Deutsche Bank 5-6 százalékos amerikai kamatszintet és szárnyaló inflációt vár. A bank a frissen megjelent – Equilor Befektetési Zrt. által citált – elemzésében a 80-as évek óta nem látott, agresszív kamatemelést vizionál az Egyesült Államokban, mondván, csak így fékezhető meg az infláció. Emiatt jövő év végére mély recesszió várható, a munkanélküliségi ráta több százalékkal emelkedhet. Az elemzés szerint a semleges kamatszint (nagyjából 2,5 százalék) nem lesz elég az infláció megfékezésére, ennél jóval magasabbra, 5-6 százalék közé kell emelni a kamatot, mivel az inflációs várakozások már felépültek az amerikai gazdaságban. Minél gyorsabb, és minél határozottabb lesz a Fed fellépése, annál kisebb hosszú távú károkat okoz az amerikai gazdaságban.

Ezek a borús kilátások egyelőre mikroszinten nem érezhetők, amit három cég eredményeivel is szemléltethetünk.

Árfolyamok és grafikonok

A Facebook részvényei a tegnapi tőzsdezárás utáni kereskedésben kilőttek, több mint 18 százalékkal drágultak, miután a társaság közzétette, hogy platformjának havi aktív felhasználóinak a száma éves bázison 3 százalékkal, 2,94 milliárd, a napi aktív usereké pedig 4 százalékkal, 1,96 milliárdra nőtt. A csoport alkalmazásainak használata összességében 6 százalékkal bővült a napi aktív és a havi aktív felhasználók körében is. A menedzsment az idei évre vonatkozó költségekre vonatkozó előrejelzését a korábbi 90-95 milliárd dolláros sávból 87-92 milliárd dollárra csökkentette.

A Ford pedig azt az örömteliként értékelhető hírt kürtölte világgá, hogy jelentősen nőtt az általa leszállított autók mennyisége az idén. A vállalat pénzügyi igazgatója elmondta, hogy a társaság jó úton halad, hogy sikeresen teljesítse az idei évre kitűzött pénzügyi céljait, melyet segít a jelenleg tapasztalható erős kereslet, valamint az árazási környezet. A teljes évre vonatkozóan 10-15 százalékkal több autót gyárthatnak le, mint egy évvel korábban.

Bár a Boeing védelmi üzletágának bevétele 24 százalékkal esett vissza, ezt részben ellensúlyozta, hogy a kereskedelmi részlege 2, míg a globális szolgáltatási 15 százalékkal bővült. A menedzsment szerint jó úton haladnak afelé, hogy pozitív cash-flow-val zárják az évet. A problémásan indult 737 Max gépeket üzembe helyezték, és felpörgött a gyártásuk, a 777-9-es modellek gyártását viszont szüneteltetik 2023-ben. A gyenge eredmény okaiként a globális ellátási lánc problémáit, az emelkedő költségeket, illetve az orosz-ukrán háború miatti tartalékképzést említették. A légi utasforgalom becslések szerint csak 2023-ban érheti el a 2019-es szintet.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 8422 8382 8492 -0,78% 0 0 6 399 417 740 Ft 2022-06-30 17:05:03
MOL 2918 2900 2966 -1,75% 0 0 3 124 292 974 Ft 2022-06-30 17:05:04
MTELEKOM 320 312 323 +0,63% 0 0 487 131 268 Ft 2022-06-30 17:14:58
RICHTER 6830 6745 7050 -3,19% 0 0 2 223 935 185 Ft 2022-06-30 17:07:19
OPUS 165 165 169 -2,01% 0 0 9 613 605 Ft 2022-06-30 17:05:02
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Nagyot esett a BUX
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 19:52
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 659,79 pontos, 1,65 százalékos csökkenéssel, 39 240,53 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Ismét zuhan a forint, s az OTP és a Mol is csütörtököt mondott
Csabai Károly | 2022. június 30. 11:07
Három hete nem látott magas szintre, 394 környékére is eljutott a forint az euróval szemben, amit azonban nem tudott stabilizálni az MNB újabb, igaz, előre bejelentett kamatemelése. A recessziós félelmek felerősödése miatt esnek a tőzsdék, a hazai blue chipek is kivétel nélkül mínuszban állnak. A kriptoeszközök, a nemesfémek és az olajfajták is zuhannak.
Részvény / Deviza / Áru Elromlott a hangulat, esett a pesti tőzsde
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 17:56
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 581,19 pontos, 1,44 százalékos csökkenéssel, 39 900,32 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Lejtőn az OTP, de legalább a forint erősödik
Király Béla | 2022. június 29. 11:59
Szerdán ismét negatív lett a hangulat az irányadó európai börzéken, és a magyar tőzsdén is. A forint piacán a keddi brutális kamatemelés érezteti a hatását, kis mértékben, de erősödött a magyar fizetőeszköz.
Részvény / Deviza / Áru Matolcsy Györgyék ezt elintézték: jól sikerült a nap Budapesten
Privátbankár.hu | 2022. június 28. 17:41
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 979,65 pontos, 2,48 százalékos emelkedéssel, 40 481,51 ponton zárt kedden.
Részvény / Deviza / Áru Csodát várnak Matolcsy Györgyéktől? Újra 400 forintnál az euró
Gáspár András | 2022. június 28. 11:35
Nehéz helyzetben van az MNB, egy nappal az újabb forintárfolyam-mélypont után kell valami olyat mondani a mai kamatdöntő ülésen (vagy az után), ami segíthet megfékezni az egyre inkább elszálló inflációt. A piacon vannak tippek arra, mit kellene tenni, és a forint egyelőre erősödéssel fut neki a délutáni bejelentésnek. A tőzsdék szép pluszban vannak, az energiaszektor egész jól húz - kérdés, hogy most kell-e kivenni a profitot?
Részvény / Deviza / Áru Megint növekedett a 4iG saját részvény állománya
Privátbankár.hu | 2022. június 28. 09:25
Sávátlépés nem történt. 
Részvény / Deviza / Áru Szomorkodhatnak a Mol-, örülhetnek a Richter-papírok tulajdonosai
Privátbankár.hu | 2022. június 27. 18:33
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 89,12 pontos, 0,23 százalékos emelkedéssel, 39 501 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Mi lesz itt? Már 404 forintnál is többet kellett fizetni egy euróért!
Csabai Károly | 2022. június 27. 11:53
Lesz dolga Matolcsy Györgyéknek a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsának keddi ülésén, mivel a hazai fizetőeszköz szabadesését a múlt csütörtöki rendkívül kamatemelés sem állította meg, hétfő délelőtt már a 404-es szint fölé került, újabb negatív rekordot felállítva ezzel. Az OTP viszont szárnyal, miként a Mol kivételével a többi hazai blue chip is. Az arany drágulással, az olajfajták viszont vegyesen reagáltak az Oroszországgal szembeni újabb szankciók lehetőségére. A kriptoeszközök ugyanakkor szinte kivétel nélkül erősödnek. 
Részvény / Deviza / Áru A megszokottnál kevesebb saját részvényt vett a 4iG
Privátbankár.hu | 2022. június 27. 09:26
Míg az elmúlt hetekben rendre 15 ezer darabos pakkokat vet a 4iG, ezúttal 10 ezer alatti saját részvény vásárlásról adott hír.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG