TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A technológiai vállalatok közül a Microsoft, az Apple és a HP, míg az élelmiszeriparban tevékenykedők közül a Budweiser, a Diaego ázsiai részlege, valamint a Danone is kilátásba helyezték, hogy bevételeik a Kínából terjedő járvány miatt a következő negyedévben csökkenhetnek. Idehaza a forint tovább küszködik, euróval szembeni árfolyama 1 egységnyire van a történelmi mélyponttól.

Átmenetinek bizonyult a koronavírus miatti tőzsdei zuhanások tegnapi pozitív korrekciója. A vezető európai börzebarométerek a DAX kivételével még minimális pluszban tudtak zárni, ám az Egyesült Államokban már ismét elszakadt a húr, az S&P 500-as és a Dow Jones is mínuszba csúszott. Ma pedig az öreg kontinens már masszív, 2 százalék körüli mínuszokat mutatott. Ezzel szemben Ázsiában a kínai és a hongkongi index is enyhe pluszban tudta le a csütörtököt. Ezúttal Japán szolgálta fel a feketelevest, 2 százalékot meghaladó bukója azonban nem a koronavírusnak, hanem annak tudható be, hogy a dél-koreai központi bank a várakozásokkal ellentétben nem csökkentette az alapkamatát, ami kedvezőtlenebb színben tünteti fel a jent.

A BUX-index is emelkedett tegnap, 1 százalékot, amit a Richter és a Mol ennél nagyobb mértékű emelkedése húzott, de a Magyar Telekom és az OTP is pluszban zárt. Ma azonban már Budapesten is véget ért az egy napig tartó jó világ, az index már 1 százalék feletti mínuszban is járt, igaz, később valamelyest vissza tudott kapaszkodni. Friss árfolyamok >>

A tőzsdék mozgását illetően figyelmeztető, hogy a VIX-index – melyet az opciós árakból számolható várt volatilitásból számolnak és félelemindex néven is szokás emlegetni – megugrott, tegnap már elérte a 30-as szintet. Ez ugyanis arra utal, hogy még arrébb van a piaci megnyugvás, sőt az Equilor Befektetési Zrt. olvasata szerint akár hónapokig maradhat a magas volatilitás.

A negatív hangulatban nem meglepő, hogy az olaj is tovább gyengült, az észak-amerikai könnyűfajta (WTI) jegyzése ma már a 48, míg a Brent típusú az 53 dollár alatti régiót is megjárta.

A forint pedig továbbra is közel van az euróval szembeni, két hete elért 340,3-as történelmi mélypontjához.

Tovább drágulhat az arany

A hétfőn egészen 1690 dollárig erősödött sárga nemesfém ugyan egészen 1625-ig korrigált, ma reggel azonban már ismét az 1650-es szinteket ostromolta. S ennél a Goldman Sachs szerint még jóval feljebb mehet. A befektetési bank a koronavírus miatt 1800 dollárra emelte az egy év múlva esedékes célárát, de a csökkenő reálkamatok és az amerikai választás miatti bizonytalanság is kedvezhet a nemesfémnek. Más elemzők is optimisták, mondván, hiába áramlott már eddig is jelentős tőke az aranyalapú tőzsdén kereskedett befektetési alapokba (etf), historikusan még mindig alacsony a portfoliók aranyaránya. A Sprott vezetői azon az alapon várnak további drágulást, hogy a befektetők kevesebb, mint 10 százalékának a portfoliójában található meg a menedékeszköz, miközben az a teljes befektetett érték kevesebb, mint 2 százalékát adja.

Sürget az EKB elnöke

Christine Lagarde újra felszólította az Eurózóna kormányait, hogy költségvetési eszközökkel serkentsék a gazdasági növekedést, különösen most, amikor a koronavírus tovább ronthat a helyzeten.

Az EKB-elnök szavai nyitott fülekre találtak Olaf Sholznál, a német pénzügyminiszter ugyanis tegnap azt mondta, hogy mérsékeljék gazdaságuk visszaesését, mérsékelt fiskális stimulust vetnek be. Emellett alkotmánymódosítás tervét is bejelentette, amely lehetővé tenné, hogy a kormány átvállalja a súlyosan eladósodott önkormányzatok hiteleinek egy részét. Ezekre, valamint arra, hogy a fedezeti tőkealapok zárták az euró gyengülésére kiépített jelentős pozíciókat, erősödött az uniós pénz.

Ma az USA-ból januárra vonatkozó fogyasztási adatok érkeznek, a várakozások szerint a tartós fogyasztási javak vétele 1,5 százalékkal eshetett vissza. Emellett a negyedik negyedéves GDP is ma várható, ami a várakozások szerint 2,1 százalékos bővülést mutathat.

A koronavírus pozitív hatása

Az Egyesült Államok egészségügyi hivatalnokai szerint a koronavírus amerikai megjelenése esetén 300 millió egészségügyi maszkra lehet szüksége az országnak. Így a fogászati eszközöktől a post-it gyártásig gyakorlatilag mindennel foglalkozó vállalat jó helyzetbe kerülhet, köszönhetően, hogy az egészségügyi maszkok terén is az Egyesült Államok legnagyobb beszállítója. A hivatalos adatok szerint az Egyesült Államok jelenleg 12 milliós készlettel rendelkezik a 3M által gyártott N95 típusú maszkokból. A hír hatására a 3M árfolyama 1,4 százalékot emelkedett.

Lecsengőben a gyorsjelentési szezon

A Peugeot részvénye kibocsátója várakozásokat meghaladó tavaly október-december közötti számaira közel 5 százalékos pluszban zárt.

Ma reggel azonban az AB InBev és a Bayer is csalódást keltő jelentésekkel rukkolt elő. A belga sörgyártó elmúlt negyedéves mutatói elmaradtak a vártaktól, ráadásul az AB InBev jelezte, hogy az idei első negyedéves adó-, kamatfizetés és értékcsökkenési leírás előtti eredménye (ebitda) 10 százalékkal lehet kisebb a koronavírus miatt. A Bayer csoportszintű ebitda-ja is elmaradt a várttól, az idei prognózisuk pedig egyelőre még nem tartalmazza a járvány hatásait.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Túlzás volt a reggeli OTP-zuhanás? Megvan a TikTok-megoldás
Eidenpenz József | 2020. szeptember 21. 11:31
A koronavírus súlyosbodó második hullámával és szigorodó biztonsági intézkedésekkel, valamint a bankszektor teljesítményével magyarázzák, hogy ma is nagyon rossz a tőzsdék hangulata. A tőzsdeindexek esése a két-három százalékot is eléri, közéjük tartozik a hazai BUX-index is. Az OTP különösen nagyot esett, ennek magyar és európai okai is vannak. A forint gyengül, a dollár erősödik.
Részvény / Deviza / Áru Nagyot esett az OTP, megvan, miért emelkedik a Telekom
Eidenpenz József | 2020. szeptember 18. 18:49
Rossz hangulatban telik a hét utolsó napja a tőzsdéken, Európában főleg a magas fertőzésszámok okoznak aggodalmakat. A BUX index az európai átlaghoz hasonlóan esett, üde színfolt volt a Magyar Telekom, amely egy tenderrel kapcsolatban kapaszkodott feljebb. Az euró/forint makacsul 360 felett tartózkodott, az olaj drágulása viszont leállni látszik.
Részvény / Deviza / Áru Tik-tak, tik-tak: ma dönt Trump a TikTokról, holnap a kormány a hitelmoratóriumról
Csabai Károly | 2020. szeptember 18. 11:26
Úgy tűnik, a világgazdaság mielőbbi kilábalásával kapcsolatos aggodalmak az amerikai és az európai piacokat jobban megfektették, mint az ázsiaiakat, ez a nemesfémek malmára hajtották a vizet. Az olaj erős hetet zárt, ami baljós előjel a számunkra, vége szakadhat ugyanis a hazai üzemanyagárak csökkenésének. Az OTP és a forint árfolyamát a hiteltörlesztési moratóriumról holnap belengetett döntés bizonytalan kimenetele tarthatja nyomás alatt. Az USA-ban pedig a vigyázó szemek Trumpra vetődnek atekintetben, hogyan dönthet az amerikai elnök a TikTokról.
Részvény / Deviza / Áru Ezután jön csak a járvány neheze? A Tesla 3+1 ütőkártyája
Eidenpenz József | 2020. szeptember 17. 19:10
Európában kicsit, Amerikában nagyon rossz – így foglalhatnánk össze a mai tőzsdei hangulatot. Budapesten pedig valahol a kettő között. A befektetőknek a jelek szerint nem sok okuk van a vásárlásra, a legtöbb gazdasági adat inkább felemás, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed pedig tegnap este csalódást okozott. Lehet, hogy télen újabb válságra számíthatunk?
Részvény / Deviza / Áru Több mint kínos, ami kiderült a tőzsde sztárjáról
Király Béla | 2020. szeptember 17. 18:48
Az idei első félévben a Nasdaq legjobban teljesítő részvénye a Nikola elektromos teherautó-gyártóé volt. Igaz a gyártót akár idézőjelbe is tehetnénk, hiszen a vállalatról kiderült, hogy ettől továbbra is nagyon messze van.
Részvény / Deviza / Áru Augusztusban megint beomlott az európai autóipar, retikülökkel folyik az adok-kapok
Eidenpenz József | 2020. szeptember 17. 11:47
Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed egyesek szerint csalódást okozott a piacoknak, mások szerint kellemes meglepetést. A tegnap esti amerikai esés mindenesetre folytatódik Ázsiában és Európában egyaránt. Kontinensünkön szenvednek a bankok és az autóipar. A BUX hozza az európai átlagot, főleg az OTP húzza le. Az új jelszó a “Hópehely” a technológiai részvények piacán, folytatódik a luxusóriások harca.
Részvény / Deviza / Áru Ruanda szintje alá süllyedt Törökország, házkutatás a BMW-nél
Eidenpenz József | 2020. szeptember 16. 18:56
A ma esti fontos Fed-ülés előtt nem teljesen egyértelmű a tőzsdék iránya, Amerikában például a technológiai részvények süllyednek és az ipari részvények emelkednek. Régiónk továbbra is alulteljesítő, Varsóban és Budapesten is süllyedt az index. Nálunk ez az OTP esésének köszönhető. Ismét gyengült a forint, kiújult a Boeing-botrány, leépítenek az európai járműgyártók. Házkutatást tartanak a BMW-nél, de csak Dél-Koreában.
Részvény / Deviza / Áru Miért maradt le a BUX? Mit mutat az Apple új órája?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 16. 11:28
Óvatosan pozitív a hangulat ma a tőzsdéken, mindenki a Fed ülésének esti záró eseményére vár. A BUX azonban ma is szerény mínuszban van, miközben a forint is tovább gyengül. A BUX már régen alulteljesítő, ennek okai talán a gazdaságpolitikában keresendőek. Ígéretes a Pfizer vakcinája, kereset készül a Facebook ellen, elmeszelték Donald Trump kereskedelmi háborúját – legalábbis elvileg.
Részvény / Deviza / Áru Jön az árupiaci bika? Ma nézik az Apple óráját
Eidenpenz József | 2020. szeptember 15. 19:05
Az Egyesült Államokban nagyon jó a tőzsdék hangulata, az indexeket főleg a technológiai szektor húzza. Európában is szinte csak pluszokat látunk, kivétel Varsó és még inkább Budapest. Valamiért a hazai piacon komoly eladói nyomás volt, három vezető részvényünk is nagyot esett. Valamelyest a forint is tovább gyengült. Ma mutatja be új termékeit az Apple.
Részvény / Deviza / Áru Musk feltwittelte a Teslát, növekedés és magas munkanélküliség jön egyszerre?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 15. 11:53
A részvénytőzsdék szépen emelkednek ma, több makrogazdasági hír érkezett és az oltásokkal kapcsolatos optimizmus is stabilnak látszik. Jöttek kedvező vállalati hírek is, például a svéd H&M ismét nyereségessé vált. A munkanélküliségi adatok viszont általában nem jók. Itthon esik a BUX és gyengül a forint, de Lengyelországban is hasonló a helyzet.
hírlevél