BUX
33 179.82
+1.42%
+464.00
OTP
9 015.00
+2.27%
+200.00
MOL
1 920.00
+0.52%
+10.00
RICHTER
6 390.00
+0.55%
+35.00
MTELEKOM
364.00
+0.55%
+2.00
 
2020. február 27. 11:39

A technológiai vállalatok közül a Microsoft, az Apple és a HP, míg az élelmiszeriparban tevékenykedők közül a Budweiser, a Diaego ázsiai részlege, valamint a Danone is kilátásba helyezték, hogy bevételeik a Kínából terjedő járvány miatt a következő negyedévben csökkenhetnek. Idehaza a forint tovább küszködik, euróval szembeni árfolyama 1 egységnyire van a történelmi mélyponttól.

Átmenetinek bizonyult a koronavírus miatti tőzsdei zuhanások tegnapi pozitív korrekciója. A vezető európai börzebarométerek a DAX kivételével még minimális pluszban tudtak zárni, ám az Egyesült Államokban már ismét elszakadt a húr, az S&P 500-as és a Dow Jones is mínuszba csúszott. Ma pedig az öreg kontinens már masszív, 2 százalék körüli mínuszokat mutatott. Ezzel szemben Ázsiában a kínai és a hongkongi index is enyhe pluszban tudta le a csütörtököt. Ezúttal Japán szolgálta fel a feketelevest, 2 százalékot meghaladó bukója azonban nem a koronavírusnak, hanem annak tudható be, hogy a dél-koreai központi bank a várakozásokkal ellentétben nem csökkentette az alapkamatát, ami kedvezőtlenebb színben tünteti fel a jent.

A BUX-index is emelkedett tegnap, 1 százalékot, amit a Richter és a Mol ennél nagyobb mértékű emelkedése húzott, de a Magyar Telekom és az OTP is pluszban zárt. Ma azonban már Budapesten is véget ért az egy napig tartó jó világ, az index már 1 százalék feletti mínuszban is járt, igaz, később valamelyest vissza tudott kapaszkodni. Friss árfolyamok >>

A tőzsdék mozgását illetően figyelmeztető, hogy a VIX-index – melyet az opciós árakból számolható várt volatilitásból számolnak és félelemindex néven is szokás emlegetni – megugrott, tegnap már elérte a 30-as szintet. Ez ugyanis arra utal, hogy még arrébb van a piaci megnyugvás, sőt az Equilor Befektetési Zrt. olvasata szerint akár hónapokig maradhat a magas volatilitás.

A negatív hangulatban nem meglepő, hogy az olaj is tovább gyengült, az észak-amerikai könnyűfajta (WTI) jegyzése ma már a 48, míg a Brent típusú az 53 dollár alatti régiót is megjárta.

A forint pedig továbbra is közel van az euróval szembeni, két hete elért 340,3-as történelmi mélypontjához.

Tovább drágulhat az arany

A hétfőn egészen 1690 dollárig erősödött sárga nemesfém ugyan egészen 1625-ig korrigált, ma reggel azonban már ismét az 1650-es szinteket ostromolta. S ennél a Goldman Sachs szerint még jóval feljebb mehet. A befektetési bank a koronavírus miatt 1800 dollárra emelte az egy év múlva esedékes célárát, de a csökkenő reálkamatok és az amerikai választás miatti bizonytalanság is kedvezhet a nemesfémnek. Más elemzők is optimisták, mondván, hiába áramlott már eddig is jelentős tőke az aranyalapú tőzsdén kereskedett befektetési alapokba (etf), historikusan még mindig alacsony a portfoliók aranyaránya. A Sprott vezetői azon az alapon várnak további drágulást, hogy a befektetők kevesebb, mint 10 százalékának a portfoliójában található meg a menedékeszköz, miközben az a teljes befektetett érték kevesebb, mint 2 százalékát adja.

Sürget az EKB elnöke

Christine Lagarde újra felszólította az Eurózóna kormányait, hogy költségvetési eszközökkel serkentsék a gazdasági növekedést, különösen most, amikor a koronavírus tovább ronthat a helyzeten.

Az EKB-elnök szavai nyitott fülekre találtak Olaf Sholznál, a német pénzügyminiszter ugyanis tegnap azt mondta, hogy mérsékeljék gazdaságuk visszaesését, mérsékelt fiskális stimulust vetnek be. Emellett alkotmánymódosítás tervét is bejelentette, amely lehetővé tenné, hogy a kormány átvállalja a súlyosan eladósodott önkormányzatok hiteleinek egy részét. Ezekre, valamint arra, hogy a fedezeti tőkealapok zárták az euró gyengülésére kiépített jelentős pozíciókat, erősödött az uniós pénz.

Ma az USA-ból januárra vonatkozó fogyasztási adatok érkeznek, a várakozások szerint a tartós fogyasztási javak vétele 1,5 százalékkal eshetett vissza. Emellett a negyedik negyedéves GDP is ma várható, ami a várakozások szerint 2,1 százalékos bővülést mutathat.

A koronavírus pozitív hatása

Az Egyesült Államok egészségügyi hivatalnokai szerint a koronavírus amerikai megjelenése esetén 300 millió egészségügyi maszkra lehet szüksége az országnak. Így a fogászati eszközöktől a post-it gyártásig gyakorlatilag mindennel foglalkozó vállalat jó helyzetbe kerülhet, köszönhetően, hogy az egészségügyi maszkok terén is az Egyesült Államok legnagyobb beszállítója. A hivatalos adatok szerint az Egyesült Államok jelenleg 12 milliós készlettel rendelkezik a 3M által gyártott N95 típusú maszkokból. A hír hatására a 3M árfolyama 1,4 százalékot emelkedett.

Lecsengőben a gyorsjelentési szezon

A Peugeot részvénye kibocsátója várakozásokat meghaladó tavaly október-december közötti számaira közel 5 százalékos pluszban zárt.

Ma reggel azonban az AB InBev és a Bayer is csalódást keltő jelentésekkel rukkolt elő. A belga sörgyártó elmúlt negyedéves mutatói elmaradtak a vártaktól, ráadásul az AB InBev jelezte, hogy az idei első negyedéves adó-, kamatfizetés és értékcsökkenési leírás előtti eredménye (ebitda) 10 százalékkal lehet kisebb a koronavírus miatt. A Bayer csoportszintű ebitda-ja is elmaradt a várttól, az idei prognózisuk pedig egyelőre még nem tartalmazza a járvány hatásait.

Részvény / Deviza / Áru Mínuszban zárt Amerika
MTI | 2020. április 7. 23:21
Csökkenéssel zártak kedden a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói.
Részvény / Deviza / Áru Megjöttek a magyar megapakkok, mégis esett a BUX
Eidenpenz József | 2020. április 7. 18:44
A kormány és a jegybank hatalmas, ámde gondosan szelektált csomagjainak bejelentése után a forint ugyan erősödött, a BUX index azonban Európával szembe menve esett. A nemzetközi indexek 2-3 százalékos emelkedést mutatnak a koronavírus-optimizmus miatt, bár a lelkesedés kissé csökkent a délelőtti állapothoz képest.
Részvény / Deviza / Áru Határozott üzenetet küldtek Matolcsyék, erősödik a forint
Privátbankár.hu | 2020. április 7. 14:57
Formálisan az MNB nem változtatott az alapkamaton, ahogy azt a jegybank alelnöke, Nagy Márton a Monetáris Tanács ülését követő tájékoztatón is hangsúlyozta, ám egy olyan fegyvert tettek ki az asztalra, amitől a forintot eladó spekulánsok okkal tarthatnak.
Részvény / Deviza / Áru Vírus-optimizmus, miniszterelnök az intenzíven, 360 forint az euró
Eidenpenz József | 2020. április 7. 11:27
Tart a koronavírus-optimizmus a tőzsdéken, Európában 3-4 százalékkal emelkednek az indexek, ehhez a BUX is csatlakozott. A forint jelentős erősödést mutat, már 360 alá is benézett az euró. Hét éves csúcson járt az arany és szárnyal az ezüst is, megállt az olaj esése.
Részvény / Deviza / Áru Gátat szabnának az extrém kilengéseknek a Wall Streeten
Privátbankár.hu | 2020. április 7. 09:56
Az utóbbi hónapokban a tőzsdei árfolyamok kilengése erőteljes lett, ami a New York-i tőzsde vezetőit a szabályok finomítására ösztönözte.
Részvény / Deviza / Áru Szárnyra kaptak az amerikai tőzsdeindexek hétfőn
Privátbankár.hu | 2020. április 6. 22:22
Tetemes pluszban zártak az amerikai tőzsdeindexek hétfőn köszönhetően a koronavírus-járványról érkező pozitív híreknek. 
Részvény / Deviza / Áru A járvány végét árazzák a tőzsdék, berobbant a Mészáros-részvények árfolyama
Eidenpenz József | 2020. április 6. 18:40
A válság nem mindenkinek rossz, erről árulkodik az egy nap alatt húsz százalékkal dráguló Opus részvényárfolyama. A világ legtöbb tőzsdéjét az töltötte el optimizmussal ma, hogy több országban tetőzni látszik a járvány. Itthon is emelkedett a BUX, de az OTP némileg visszahúzta. A forint erősebb lett.
Részvény / Deviza / Áru Reménysugár a halál frontjáról, különadó miatt eshet az OTP
Eidenpenz József | 2020. április 6. 11:47
Hat fontos tudnivaló a mai tőzsdenaphoz. Az OTP húzza vissza a budapesti tőzsdeindexet, amiben nagy szerepe lehet annak, hogy a bankra újabb terhek várnak. A forint erősebb lett, a tőzsdék emelkednek világszerte. A fertőzöttek és halottak száma ugyanis egyes országokban reményt keltően stabil vagy csökkent.
Részvény / Deviza / Áru Putyin kész megállapodni az olajról, javultak az indexek
MTI | 2020. április 3. 22:11
Moszkva kész a Washingtonnal való együttműködési megállapodásra az OPEC+ keretében Oroszország kész a megállapodásra az OPEC+ (Kőolaj-exportáló Országok Szervezete - OPEC; plusz a vele szövetséges nagy olajexportáló országok) mechanizmusán belül, illetve az Egyesült Államokkal való együttműködésre az olajpiaci helyzet kiegyensúlyozása és a kitermelés csökkentése érdekében - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök az orosz kormány és az olajipar képviselőinek részvételével megtartott videokonferencián.
Részvény / Deviza / Áru Nehezen fordul a forint, mint egy tankhajó
Eidenpenz József | 2020. április 3. 19:03
Az MNB pár nappal ezelőtti forinterősítő intézkedése ellenére megint 367-hez közelít az árfolyam. De gyengül a zloty és a cseh korona is. A BUX az európai indexekhez hasonlóan esett, az OTP felfelé, a Mol és a Richter lefelé húzta.
hírlevél