BUX
35 210.60
+0.46%
+160.00
OTP
9 735.00
+0.15%
+15.00
MOL
2 000.00
+0.00%
+0.00
RICHTER
6 820.00
+0.89%
+60.00
MTELEKOM
390.00
+1.56%
+6.00
 
2019. április 30. 19:15

A várnál sokkal magasabb lett a General Electric tőzsdei gyorsjelentésében az egy részvényre eső nyereség, ezt a részvény komoly emelkedéssel honorálta. A nyereséget azonban egyes üzletágak hozták össze, míg mások változatlanul veszteségesek. A cég a legnagyobb amerikai befektető Magyarországon.

Ma a várnál gyengébb Google– (Alphabet) eredmény húzta le elsősorban az amerikai részvénypiacot, főleg a technológiai papírokat. A következő nagyágyú az Apple jelentése lesz a ma esti amerikai tőzsdezárás után. A BUX index ma kis mértékben emelkedett, a Richter húzta fel, a Mol meg inkább vissza. A forint gyengült, a 324-et ostromolja az euró.

De akadt sikertörténet is, már ha sikernek tekintjük, hogy a General Electric (GE), amely sokáig csupa rossz hírrel szolgált részvényeseinek, most végre jót is tud prezentálni. De lehet, hogy a jó hír csak az, hogy végre nincs rossz hír. Néhány cikk a tőzsdei sajtóban nem is arról beszél, hogy a vártnál jobb lett az eredménye, hanem hogy nem olyan rossz, mint amitől féltek.

Az eredetileg elektromossággal, energetikával, majd sok minden mással is foglalkozó amerikai óriásholding részvénye ennek nyomán a tőzsdenyitás előtti nem hivatalos kereskedésben 7-8 százalékos pluszban is volt. Ez a tőzsdén már csak 4-5 százalékos, de így is jelentős emelkedés, amivel a részvény ráadásul visszamászott tíz dollár fölé (10,10-10,20 dollárra).

Hazai részvény– és devizaárfolyamok itt láthatók

A GE eredménye 3,5 milliárd dollár volt az első negyedév során, míg az egy  évvel korábbi hasonló időszak veszteséget mutatott. A nyereséget most a repülési, olaj– és gáz-, valamint egészségügyi üzletágak hozták össze. A megújuló energiával és áramtermeléssel kapcsolatos üzletágak veszteségét is semlegesíteni tudták. Az egy részvényre jutó eredmény 41 cent volt, az egyszeri tételektől megtisztítva pedig 14 cent, miközben a piac csak 9 centet várt. Az egész évre a vállalat 50-60 centes eredményt prognosztizál. (A teljes jelentés angolul itt olvasható.)

Korábban mintegy két év alatt harmadára esett a társaság részvényeinek árfolyama, miután a cégcsoport óriási adóssághegyet halmozott fel és egyes üzletágai, majd az egész holding veszteségessé vált. Az árfolyamesés október végén gyorsult be néhány újabb kellemetlen bejelentés, mint az osztalék töredékére csökkenése nyomán. A részvény 6,66 dolláros sok éves mélypontról pattant vissza az év végén.

(Grafikon: Stockcharts.com)

A legújabb kockázat a GE számára a Boeing 737 MAX repülőgépe, amelyhez hajtóműveket szállít. Ezek azok a gépek, amelyek egy afrikai baleset nyomán most erős kereszttűzben vannak. Nem tudni, gyártásuk folytatódik-e majd. A holding egyébként ezt az évet mint az újraindítás (“reset”) évet jelöli meg, és jövőre jelentősebb nyereséget, kiegyensúlyozottabb működést vár. A cégcsoportot átstrukturálnák, egyes üzletágakat eladnának.

Ahogy az a tőzsdén gyakori, a vélemények eltérőek a cég jövőjével kapcsolatban. A részegységek eladását például van, aki üdvözli, mondván, hogy ezzel sikerülhet az adósságokat elfogadható szintre csökkenteni. Más elfogadhatatlannak tartja, azzal érvelve, hogy így a jól teljesítő üzletágak kikerülnek a vállalatcsoportból, és a vacakok maradnak csak meg.

Megosztottak az elemzők

A SeekingAlpha gyűjtése is hasonló megosztottságot tükröz. A Credit Suisse “semlegesnek” értékeli a részvény kilátásait, 11 dolláros célárral. A Gordon Haskett “alulteljesítésre” számít, hét dollár az előrejelzése. A Barclays túlsúlyozásra ajánlja, a célár nem ismeretes. Az RBC túlteljesítést vár a papírtól, amely szerinte 30 százalékkal feljebb, 13 dollárra mehet.

Honlapja szerint a General Electric Magyarországon négy gyárat működtet, egy Globális Üzleti Szolgáltató Központot Budapesten, és összesen “5000+” alkalmazottat foglalkoztat. Azt állítja, ő a legnagyobb amerikai befektető az országban.

Budapesti központ

“A GE Magyarországon digitális beruházásaira, kiterjedt ellátási láncára, valamint az ország kiemelkedő gyártási és digitális képességeire támaszkodva magyarországi üzemeiben korszerű egészségügyi, olaj- és gázipari, légi közlekedési, és energiatermelési berendezéseket és gépeket gyárt, amelyek kiegészülnek a budapesti Globális Szolgáltató Központ és a Digitális Fejlesztési Központ szolgáltatásaival” – írják.

(Fotó: General Electric Magyarország)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Ebben a két országban júliustól már teljesen megszűnhetnek a korlátozások
Eidenpenz József | 2020. május 25. 18:51
Németországban és Spanyolországban is megvan a menetrendje, mikor szűnhet meg az utolsó korlátozás is. Szerdán az Európai Bizottság új előterjesztést mutathat be, amelyet az EU vezetői végre személyesen tárgyalnak meg. Újból megnyílik a virtuális térbe száműzött tőzsde New Yorkban. Ilyen hírek nyomán ma az európai részvények két százalék körüli emelkedést értek el.
Részvény / Deviza / Áru Indul a csőd-cunami, emelkedünk, mert mindenki esést vár
Eidenpenz József | 2020. május 25. 11:53
Jó a hangulat a tőzsdéken, látszólag különösebb ok nélkül, bár valószínűleg a tovább javuló járványstatisztikák sokat nyomnak a latban. Hong Kongban újra tüntetnek, az USA és Kína szócsatákat vív. A munkanélküliség-hullámot hasonló csődhullám követheti a vállalati és az ingatlanszektorban. Azért emelkedhet a tőzsde, mert mindenki esést vár.
Részvény / Deviza / Áru Három hónapja kezdődött a krach – hol tart a forint a globális deviza-roncsderbiben?
Eidenpenz József | 2020. május 25. 06:07
Úgy érzed, gyenge a forint? Akkor nézd meg, hol tart ehhez képest a cseh korona, a brazil reál vagy a török líra. De még Norvégia vagy Kanada sem úszta meg, jelentősen leértékelődött fizetőeszközük a vírusválság által okozott tőkepiaci krach közepette. Az is érthetővé válik, miért fordulnak mostanában sokan az aranyhoz.
Részvény / Deviza / Áru Tudjuk, mit csináltál áprilisban, újra tőzsdén a Pick szalámigyár
Eidenpenz József | 2020. május 22. 19:17
A videojátékok piaca hatalmas emelkedést mutatott áprilisban, de vették a hardvereket is. Sokan nyilván ezzel ütötték el az időt a karantén alatt. A tőzsdéken stagnálás vagy enyhe esés látható, a BUX kicsit jobban süllyedt, főleg a Mol miatt. Gyengült a forint is.
Részvény / Deviza / Áru Kína berúgta az ajtót – kisbefektetőknek már nem adnak el olajat?
Eidenpenz József | 2020. május 22. 11:41
Végleg rá akar telepedni Kína Hong Kongra, a tőzsdeindex majdnem hat százalékkal zuhant, Amerika válaszlépésekkel fenyeget. Az európai tőzsdék esése azonban mérsékelt, a BUX is az átlagot hozza, az OTP egy százalék alatti mértékben gyengül. Megint visszapattant 349 forint környékéről az euró. Egyes cégek nem akarnak olajat eladni olyan alapoknak, amelyekbe a kisbefektetők szállnak be. Drága lett bitcoinozni.
Részvény / Deviza / Áru A TikTok lassan annyit ér, mint Magyarország GDP-je
Eidenpenz József | 2020. május 21. 18:42
Az amerikai munkanélküliségi adat látszólag megfelelt a várakozásoknak, de a tőzsdéket nem tudta jobb kedvre deríteni. A kereskedelmi háború árnya és globálisan romló vírusstatisztikák nyomasztják a befektetőket. A BUX viszonylag jól teljesített, legalább az OTP meg tudta tartani tegnapi záróárát. A forint tovább erősödött. Újított a Facebook, sokat ér a Tiktok.
Részvény / Deviza / Áru Ez egy új fejezet? Trump nekiment személyesen a kínai elnöknek is
Eidenpenz József | 2020. május 21. 12:09
Főleg az amerikai-kínai kapcsolatok romlása miatt esnek ma a tőzsdék. Donald Trump elnök ezúttal személyesen a kínai elnököt is támadta, amire eddig nem volt példa. A szenátus közben elfogadott egy szabályozást, ami alapján kidobhatják az amerikai tőzsdékről a kínai nagyvállalatok részvényeit. A BUX is süllyed, a forint viszont erősödik.
Részvény / Deviza / Áru 100 készülő oltásból ötnek van esélye? – lassan csúcsot döntenek az amerikai részvények
Eidenpenz József | 2020. május 20. 19:24
Jó a hangulat a tőzsdéken, a befektetők bíznak benne, hogy újabb mentőcsomagokat adnak a gazdaságnak. Mentőövet készülnek dobni az európai autóiparnak is. A legalább százféle készülő oltóanyagból készült egy ötelemű lista, amely az esélyesebbeket tartalmazza. A BUX szerényen emelkedett, a forint stabil volt.
Részvény / Deviza / Áru Csalódás érte az oltásban reménykedőket, aranyat vesznek a legnagyobb kutyák
Eidenpenz József | 2020. május 20. 11:51
Ma Európában stagnálásszerű állapot látható, miután tegnap este az amerikai piacot csalódásként érték az oltóanyagok várható elkészültével kapcsolatos szakértői vélemények. A BUX fél százalékkal esik, a forint kissé gyengül, vezető papírjaink nem mutatnak nagy mozgásokat. A világ legnagyobb és leghíresebb alapkezelői szorgalmasan veszik az aranyat.
Részvény / Deviza / Áru Többet kéne tenniük az államoknak a válság ellen, 350 alatt volt az euró
Eidenpenz József | 2020. május 19. 19:18
A Fed ugyan mindent megtesz az amerikai gazdaság élénkítése érdekében, de az eszköztárának hatóereje véges, csak egy részét tudja elhárítani a károknak – erre célzott a Szenátus előtt Jerome Powell. A beszéd így nem volt túl erős, és csak szerény pluszt tudott előidézni a tőzsdeindexekben. Az európai tőzsdék nagyon vegyesen teljesítettek, a BUX emelkedni tudott. A forintnak különösen jó napja volt, 350 alatt is volt az euró.
hírlevél