BUX
35 931.52
-0.80%
-291.00
OTP
10 760.00
-1.28%
-140.00
MOL
1 858.00
-0.11%
-2.00
RICHTER
6 795.00
-1.45%
-100.00
MTELEKOM
385.00
+1.18%
+4.00
 
2019. július 15. 11:10

Az örökzöld téma, azaz az amerikai-kínai kereskedelmi viszály mellett kétségtelenül ez a július harmadik hetében várható legfontosabb fejlemény. Amelyet ugyanakkor más események is színezhetnek, külföldön a július 25-ei (EKB) és 31-ei (Fed) kamatcsökkentési várakozások, idehaza pedig például, hogy a 4iG mellett egy újabb, a Budapesti Értéktőzsdén szereplő informatikai cég, az OTT-One rukkolhat elő egy nagy bejelentéssel.

Rekorddöntögetéssel zárták az amerikai részvényindexek az előző hetet, így nem csoda, hogy a hétfőt a vezető ázsiai tőzsdék – a ma zárva tartó japán kivételével – és az európaiak, köztük a BUX-szal, szintén emelkedéssel kezdték. Az arany árfolyama a Fed-elnök számára kedvező, a kamatcsökkentést valószínűsítő nyilatkozata után erősödött, unciája 1414 dolláron cserélt gazdát. Az olajárak a múlt heti emelkedés után kicsit megpihentek, az észak-amerikai könnyűolaj (WTI) 60, míg a Brent típusú 66,6 dollár körül stagnál. A Bitcoin viszont nagyot esett, hétfő reggel már éppen, hogy többet ért 10 ezer dollárnál, amiben közrejátszhatott Donald Trump nem éppen támogató kijelentése a kriptodevizákról. A forint euróval szembeni árfolyama továbbra is a 326-os szinthez van közelebb, s középtávon az Equilor Befektetési Zrt. továbbra is gyengülést vár tőle. Most azonban egyelőre még azt nézzük meg, mi várható rövid távon, azaz e héten.

1. Indul a gyorsjelentési szezon

Méghozzá az amerikai nagybankok eredményközléseivel. Ma délután a Citigroup, holnap pedig a Goldman Sachs, a J. P. Mogan és a Wells Fargo számol be az április-június közötti gazdálkodásáról, majd szép sorban jön a többi tengerentúli pénzintézet. Ugyanakkor a technológiai szektor is megvillan, egyebek mellett a Netflix, a Microsoft és az IBM, Németországban pedig az SAP ad eligazodási pontokat a befektetőknek.

2. Vegyes hírek a német tőzsdei cégektől

Kezdjük a rosszakkal. Ketten is, a BASF és a Daimler is csökkentették az éves eredmény-előrejelzésüket, amit a befektetők 3,7, illetve közel 5 százalékos eséssel „díjaztak”. Jó hír érkezett viszont a Volkswagentől, a német autógyártó eladásai júniusban 1,6 százalékkal emelkedtek, főleg Kínában volt nagy a növekedés. Emellett a cég bejelentette, hogy több területen is együttműködik a Forddal, közösen fejlesztenek majd önvezető technológiákat, valamint a Ford az európai elektromos modelljeihez a Volkswagen elektromos platformját fogja használni. Ennek eshetőségére mindkét társaság papírja drágult.

3. Most Kína keménykedik

Merthogy szankciókat jelentett be az amerikai fegyvergyártók ellen, miután Tajvan fegyvereket rendelt az Egyesült Államoktól, amit Peking a szuverenitása megsértéseként értékelt. Kérdés, a kínai fellépés menyire veti vissza a kínai-amerikai kereskedelmi kapcsolatokban az elmúlt hetekben elindult enyhülést.

4. Mégsem jöhet össze az év üzlete

A brüsszeli tőzsdén jegyzett AB InBev ugyanis ma reggel bejelentette, hogy visszavonja az ázsiai leányának tőzsdére vezetését, miután nem volt elég kereslet az új papírokra. A sörgyártó cég közel 10 milliárd dollár értékben kívánt új tőkét bevonni az ázsiai részvénykibocsátás során, amelyet ázsiai terjeszkedésére és hitelállományának csökkentésére kívánt fordítani. Most eszközei értékesítésére kényszerülhet, de a vezetőség nem zárja ki, hogy később újabb IPO-val próbálkozik.

5. Digitális adók

A francia törvényhozás már csütörtökön elfogadta a technológiai óriások helyi bevételeire kivetendő 3 százalékos „digitális adót”, amely egyebek mellett az Amazont, a Facebookot és a Google-t is sújtja. Érdekes, hogy míg a Facebook és az Amazon részvényeinek árfolyama logikusan reagált, azaz valamelyest csökkent, addig a Google-é emelkedett.

Néhány órával a franciák után a brit kormány is előrukkolt az internetóriások megadóztatásáról szóló törvénytervezetével, amely elfogadása esetén az érintett vállalatokat árbevételük 2 százalékának megfelelő adó fizetésére köteleznék 2020 áprilisától.

Sem Párizs, sem London nem törődött azzal, hogy az adók kivetése esetére Donald Trump büntetővámokkal fenyegette meg a két országot, miután azokat az amerikai cégekre nézve diszkriminatívnak tartják.

6. Piacbefolyásoló bejelentésre készül az OTT-One

Ezt közölte a múlt hét pénteken piaczárást követően, ezért részvényei kereskedését ma egész napra felfüggesztették.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Tízezreket bocsátanak el a német autógyárak, hát még a beszállítók
Eidenpenz József | 2020. július 3. 18:35
Ma Európában egy százalék körüli mértékben estek a részvényindexek, miközben Amerika zárva volt. Budapesten is hasonló a helyzet, a forint is megindult lefelé. A rossz hírek közé tartozik, hogy nő a feszültség India és Kína között, ráadásul megnyílt a kereskedelmi háborús front. Több tízezer embert küldhetnek el a német autógyárak, és további tízezrekről beszélnek a beszállítók körében.
Részvény / Deviza / Áru Megjött a rettegett mutáció? De legalább nyitnak a pubok
Eidenpenz József | 2020. július 3. 11:54
A vártnál valamivel jobb beszerzésimenedzser-indexek érkeztek az európai országokból, miközben továbbra is nagyon rosszak a járványügyi hírek Amerikában. Komolyan felmerült, hogy a vírus már mutálódik. Az USA ma zárva van, így Európa egy kicsit el van veszve, irány nélkül oldalaz. Nem úgy a BUX index, amelynek minden fontosabb komponense pluszban van, és a forint is stabil.
Részvény / Deviza / Áru Itt az új 4iG elemzés: határ a csillagos ég?
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 10:14
Angol nyelvű elemzést készített a 4iG-ról az Edison Investment Research annak apropóján, hogy változtak a társaságban a tulajdoni viszonyok. Az elemzésben található számok alapján szép jövő elé néz a magyar informatikai vállalat.
Részvény / Deviza / Áru Kirobbanó formában a tőzsdék, a Richter vezette az emelkedést Pesten
Eidenpenz József | 2020. július 2. 18:55
Nagyon jó volt a tőkepiaci hangulat egész nap, de még külön lendületet kapott, amikor közzétették délután az amerikai munkaerő-piaci adatokat. Az európai tőzsdeindexek egy része három százalék körüli emelkedést is elért, de a BUX 2,3 százaléka is szép. A forint is erősödött. Az egyik brókercég szerint olcsó a Magyar Telekom, a másik viszont arról ír, miért esett tegnap akkorát a Mol.
Részvény / Deviza / Áru Aprócska autógyár lett a világ legértékesebbje
Király Béla | 2020. július 2. 14:31
Amikor egy adott szektoron belül a részvényárak erősen eltérő értékeléssel bírnak, rendre felmerül, hogy mennyire megbízható a tőzsdék értékítélete. Nem kérdéses, hogy ez a Toyota trónfosztása kapcsán is téma lesz.
Részvény / Deviza / Áru Lezárták fél Amerikát, a tőzsdék meg mámorban úsznak
Eidenpenz József | 2020. július 2. 11:40
Annak ellenére, hogy a koronavírus-járvánnyal, a készülő oltásokkal kapcsolatos hírek cseppet sem megnyugtatók, nagyon szépen emelkednek az indexek Európában. Ezúttal a BUX is csatlakozott, mindegyik vezető papírunk szépen drágul. A német autóipar szereplői lassú élénkülését várnak a következő hónapokra. A McDonald’s felfüggesztette üzleteinek újranyitását.
Részvény / Deviza / Áru Fantomárak, dühös brókerek – miért omlott össze ma a pesti és frankfurti kereskedés?
Eidenpenz József | 2020. július 1. 18:43
Európában vegyes volt a tőzsdék hangulata, az USA-ban viszont pluszban nyitottak az indexek, miután nőtt a remény arra, hogy elkészül a vírus elleni oltás. Emellett néhány gazdasági adat is viszonylag jól alakult. Az olajkészletek is többet estek a vártnál. Itthon a BUX index viszont 1,1 százalékkal esett, a forint viszont végre erősödött. De mi okozhatta a délelőtti leállást?
Részvény / Deviza / Áru Mészáros Lőrincék kiszálltak a 4iG-ből
Privátbankár.hu | 2020. július 1. 18:30
A 4iG Nyrt. elnök-vezérigazgatója tőzsdén kívüli ügyletekkel meghatározó, többségi befolyást szerez a 4iG Nyrt.-ben. Az eladó a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Opus és a Konzum PE Magántőkealap.
Részvény / Deviza / Áru A koronavírus egyik lehetséges nyertese: innováció és digitalizáció egy 24 milliárd dolláros piacon
MFC Equity | 2020. július 1. 12:46
Indul Stock Picking rovatunk - az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. Kéthetente tesszük közzé elemzéseiket - az első ígéretes vállalat a Nasdaq-on bevezetett Five9 Inc., amely egy 24 milliárd dolláros piacon kínál újfajta, felhő alapú megoldást.
Részvény / Deviza / Áru Kereskedési hiba Frankfurtban és Budapesten, leépítések és fizetéscsökkentések a légitársaságoknál
Eidenpenz József | 2020. július 1. 10:50
Mind a német tőzsdén, mind Budapesten kereskedési hibával indult a nap, de a tőzsdei hangulat alapvetően pozitív Európában. Szerény plusszok jellemzőek több más börzén, miközben a forint kissé erősödik, a nemesfémek tovább drágulnak. Megindult az olaj is. Forrong a repülés-szektor.
Friss
hírlevél