TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A piaci szereplők elkezdhetik tesztelgetni a forint eddigi ingadozási sávjának tetejét, de lehet, hogy még jó darabig nem lép ki ebből a sávból tartósan a forint. Kérdés, mit lépne új szintek mellett az MNB. Az idén a nemzetközi tőkepiacokon sok kockázattal számolnak, de valószínűleg nem mindegyik annyira komoly, mint ahogy látszik.

Az idén megnőtt a bizonytalanság a piacokon, de mik azok a kockázatok, amelyeket komolyan kell venni, és mik azok, amiket eltúloznak? – tette fel a kérdést Forián-Szabó Gergely, az Amundi Alapkezelő befektetési igazgatója. A Fed és az EKB szigorítása, a kereskedelmi háború, a geopolitika, a magas eladósodottság, az olajár olyan tényezők, amelyekre a befektetők figyelnek, és még akad más is.

Kockázat, hogy a gazdasági fellendülés, amely már történelmileg is nagyon hosszú ideje tart az USA-ban, lassan kifulladhat. A mutatókban már látszik némi megtorpanás. Az elmúlt hónapokban megingott az üzleti bizalom is, megijedtek a gazdasági szereplők, hogy eljön a visszaesés.

A növekedés a ciklus kései szakaszában van, amikor még hitelből lehetséges élénkíteni, a mutatók még növekedést jeleznek, de a folytatás már bizonytalan.

Vannak még tartalékok

Az infláció egyelőre lényegében csak az USA-ban támadt fel, a közgazdászok azonban a kissé évi két százalék feletti pénzromlást ideálisnak tartják. Nincs veszélyes, extra inflációs nyomás.

Európában az olasz sztori miatt nem valószínű, hogy most jönne gazdasági javulás. A jövő héten csütörtökön lesz az EKB kamatdöntő ülése, a szakember szerint várhatóan optimista lesz az előrejelzés a növekedésre nézve. Európában van még tere a növekedésnek, a munkanélküliségi ráták csökkennek ugyan, de mindenütt van még tartalék.

Japánosodunk

Az EKB inflációs célja alulról kettő százalék, ezt nem biztos, hogy el fogják tudni érni. Az inflációs várakozások sem túl magasak. Európa és az USA divergál, azaz eltérő pályákon mozog, Európa inkább “japánosodni” látszik.

Az európai QE-t, azaz könnyítési, kötvényvásárlási programot várhatóan ez év végén lezárják, de a kamatemelés még csak jóval később valószínű. Továbbra is alapvetően könnyítő üzemmódban maradhat az EKB. Ha bármi történik az európai periféria-országokban, mint Olaszországban, az tovább fékezheti ezt a folyamatot.

Feltámadt a dollár, joggal

A Fed sorozatban kamatot emel, de Forián-Szabó szerint inkább a 2,5-3,0 sávban lehet ennek a teteje, mint annál feljebb. Az amerikai tíz éves hozam pedig már három százalék körül van. A német kötvényhozam vissza-visszaesik, bár itt elképzelhető egy hozamemelkedési meglepetés.

Az utóbbi időben feltámadt a dollár – az euró/dollárnál az 1,15 környéke reális szintnek tűnik, a fundamentális tényezők indokolják. A kamatkülönbség az utóbbi időben nem szűkült, még tágult is, várható volt, hogy ez megállítja az euró erősödését.

Komolytalan Trump

A kereskedelmi háború globálisan értelmetlen, “öngyilkos fegyver”, a piac nem is számol vele túlságosan. Az igazgató szerint inkább taktikai lépésekről van szó, mert egyébként mindkét fél veszítene vele. Donald Trump elnököt partnerei kezdik kiismerni, és egyre kevésbé veszik komolyan. Trump teret veszít, lehet, hogy nem fogja kitölteni elnöki ciklusát.

Stabil lesz az olajár?

Az olaj 2014 óta nem látott szinteken áll, hirtelen drágulása sem komoly kockázat, bár egyes geopolitikai tényezők, mint az iráni feszültség, előidézhetnek ilyet. Az amerikai termelés nagyon erős, az olajár függvényében emelkedhet, és stabilizálhatja az árfolyamot. Az oroszok és a szaúdiak a háttérben egyezkednek, lazíthatnak a kvótákon. Számos tényező hat az olajra, a szakember nagy ármozgást nem vár.

Törékenyek a feltörekvők

A feltörekvő piaci részvényeket és kötvényeket elérte a kockázatkerülés, tőkekiáramlás van a piacon. A befektetők hajlamosak egy kalap alá venni mindenkit, mivel egyre nagyobb a súlya az indexalapoknak, régiós termékeknek.

A feltörekvő gazdaságok nagyon el vannak adósodva, törékenyek, az amerikai kamatok emelkedése finanszírozási aggodalmakat okoz. A növekedés szempontjából viszont jól állnak, húzóerőt jelentenek a világgazdaságra nézve.

Itt a rémálom-koalíció

Olaszország nagy bizonytalansági tényező, olyan koalíció állt össze egy alapvetően szélsőbalos és szélsőjobbos jellegű pártból, amit korábban rémálom-koalíciónak neveztek. Költségvetési lazítást terveznek egy olyan szituációban, amikor a költségvetés helyzete máris nehéz, és együtt konfrontálódnak az EU-val.

De a piac most mintha kezdené megemészteni. Ha Olaszországban nem lenne euró, akkor valószínűleg évi 6-7 százalékos kamatot fizetnének az államadósságra, a jelenleginek mintegy kétszeresét. Ennek ellenére a polgárok nagy része úgy éli meg, hogy nekik rossz az euró és az EU, komoly frusztráció van az emberekben.

Valószínűleg nem fognak kilépni az Eurózónából, könnyen visszariadhatnak tőle, ha élesre fordulna a helyzet, mint Görögországban. De teljesen ki sem lehet zárni ezt az esetet, és Olaszország súlya sokkal nagyobb, mint Görögországé.

Pozitív, hogy negatív

Hogy látják a befektetők Magyarországot? – tette fel a kérdést Forián-Szabó. Az itt működő multik bizonyos tranzakcióit (például leányvállalati hitelezést) kiszűrve a magyar bruttó adósság nem olyan magas, mint amekkorának látszik, belesimul a régió átlagába.

A magyar reálkamat masszívan negatív, de ezt az igazgató pozitívnak látja. Minden ország erre vágyik, mert ez megkönnyíti az adósság-leépítést. Ugyanakkor veszélyt jelenthet a forintra a piaci szereplők jelentős része szerint.

A leglazább bank

Az MNB a régió leglazább jegybankja, náluk a legmagasabb az inflációs cél, évi három százalék, amit még korábban határoztak meg. A jelenlegi így egy kényelmes szituáció, négy százalékos infláció mellett sem feltétlenül kell kamatot emelni, két százalékos cél mellett a négy százalék már sokkal kellemetlenebb lenne.

A ma reggel közzétett 2,8 százalékos hazai infláció megfelel a várakozásoknak, de a feszített munkaerőpiac mellett van rá esély, hogy az inflációs várakozások is feljebb kerülnek. Lehet, hogy kialakul inflációs nyomás.

(A Privátbankár árkosarát itt találja, az infláció társadalmi hatásairól itt írtunk.)

Nem extrém a forint

A forint mozgása nem extrém, az EU-ból jövő sok devizának köszönhetően sikerült leépítenünk a devizaadósság nagy részét, a külső finanszírozás rendben van. A fizetési mérleg többlete az utóbbi időben csökkent, megoszlanak a vélemények, hogy romolni fog-e, a pörgő fogyasztás és beruházások hatására.

Hosszú idő óta a MNB első kudarca, hogy a magyar hosszú futamidejű állampapír-hozamokat nem sikerült úgy lehorgonyozni, ahogy tavaly mondták. Az utóbbi időben a rövid hozamok is megindultak kissé felfelé.

A spekulációt erősítené

A forint mozgása eddig visszafogott volt, nem haladta meg a szokásos mértéket. De a monetáris politika kockázata, hogy a befektetők tesztelhetik a szintet, és beindulhat egy spirál, amikor a forint egyre gyengül, a kamatemelési várakozások egyre emelkednek.

A jegybank bemondta előre, hogy megköti a saját kezét, a piaci elkezdheti provokálni. Kérdés, mit lépnének az erősebben gyengülő forintra, az igazgató szerint inkább a stabil árfolyamban érdekeltek. Ha az MNB úgy tesz, mintha nem zavarná a forint további gyengülése, azzal csak a spekulációt erősítené. (Ahogy az sok más országban megfigyelhető volt.)

Az EKB-re nézve

A szakember várakozásai szerint alapesetben az euró/forint árfolyama 315 körül lehet, 305 alá nem igazán várja. Valamint “elkezdhetik tesztelgetni” az eddigi sáv tetejét. Lehet, hogy ez egy darabig nem jár majd sikerrel, például az EU-s pénzek és más devizaforrások beáramlása miatt.

A monetáris politikában igazi fordulat talán az EKB kamatemeléseinek hatására, vagy legalábbis a fordulatot azzal indokolva következhet be valamikor.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Elfogyott a nap végére a reggeli optimizmus
Király Béla | 2020. november 23. 19:08
A tőzsdéken reggel még kitörő lelkesedéssel fogadták az újabb vakcinával kapcsolatos információkat, a nap végére viszont elfogyott az optimizmus. A magyar piac minimális pluszban zárt, az európai börzék viszont mínuszba csúsztak.
Részvény / Deviza / Áru Tovább gyengül a forint, ki tudja hol áll meg?
Csabai Károly | 2020. november 23. 11:58
Jó hangulatban vágtak neki a mai napnak a befektetők, a kedvezőnek tűnő vakcinahírek hatására veszik a részvényeket, a hazai blue chipeket is, így a BUX-index is méretes pluszban kezdte a napot. Az olaj is drágul, ami arra utal, hogy a szerdától – igaz, megint csak a gázolajra – érvényes drágulás folytatódhat. Az arany gyengül és a forint is: euróval szembeni árfolyama ismét a 360-as szint fölé került és nem zárható ki, hogy a következő napokban még ennél többet is kell majd fizetni az uniós pénz egységéért.
Részvény / Deviza / Áru A járvány miatt megint óvatosabbak lettek a befektetők
Privátbankár.hu | 2020. november 20. 19:20
Pénteken az európai piacokon mérsékelt emelkedést, míg az óceán túlpartján kisebb esést láthattunk. A koronavírus továbbra is meghatározó a befektetők viselkedése szempontjából.
Részvény / Deviza / Áru GVH: mehet az AutoWallis felvásárlási akciója
MTI | 2020. november 20. 17:34
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) jóváhagyta, hogy az AutoWallis többségi részesedést szerezzen a nyugat-magyarországi régióban meghatározó pozíciót betöltő, 130 embert foglalkoztató Iniciál Autóház Kft.-ben - közölte az AutoWallis Nyrt. a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Beszélt Orbán Viktor, zuhant a forint
Csabai Károly | 2020. november 20. 11:36
Reggel 8 óra után a hazai fizetőeszköz az euróval szemben viszonylag nagy mértékben, egy egységgel gyengült. Nem sokkal azután, hogy a miniszterelnök a Kossuth Rádióban árult el részleteket az EU-költségvetéssel kapcsolatos kormányzati vétó után várható fejleményekről. Később ugyan a forint ledolgozta a veszteségét, rendkívül bizonytalan, az árfolyama hogyan alakul a következő napokban.
Részvény / Deviza / Áru Óriási kamatemelés a törököknél, nagy kanyart írt le ma a Mol
Eidenpenz József | 2020. november 19. 18:51
Bár a napokban még rekordot döntöttek, mára kifulladt a tőzsdék emelkedése, a befektetők számára súlyosabb a rövidtávon romló járványhelyzet, mint az oltások jelentette távolabbi ígéret. Ismét veszik a “maradjotthon–részvényeket”, az online és technológiai ászokat. A BUX is süllyedt, viszont a forint erősödni tudott. Ritkán látni akkora kamatemelést, mint ma Törökországban.
Részvény / Deviza / Áru Már nem hatnak az oltóanyag-hírek, gyengülésnek indult a forint
Eidenpenz József | 2020. november 19. 11:43
Az oltóanyagokról szóló újabb és újabb jó hírek egyre kisebb hatást váltottak ki a napokban a tőzsdéken, végül a hatás teljesen elmaradt. Közben Amerikában új lezárások indultak. Süllyednek a vezető indexek, az európai átlagnak megfelelően esik a BUX is. Újra gyengülésnek indult a forint, az arany, az ezüst, az olaj, a bitcoin.
Részvény / Deviza / Áru Betiltaná a benzineseket a ZETA, megtáltosodott az OTP
Eidenpenz József | 2020. november 18. 19:08
Enyhén optimista a hangulat a világ tőzsdéin, a jó oltáshírek és a rossz vírusszámok között őrlődve. A BUX viszont az európai átlag többszörösét hozta ma, főleg az OTP és a Richter húzta. Az elektromosautó-piacon érdekelt cégek új érdekvédelmi szervezetet hoztak létre, amely nemcsak a környezetkímélő járművek támogatását, hanem a környezetszennyezők tiltását is szorgalmazza. Joe Biden ebben partner lehet.
Részvény / Deviza / Áru Continental: túl a mélyponton
Privátbankár.hu | 2020. november 18. 15:40
A második negyedéves mélypont után a világ egyik legnagyobb autóipari beszállítója, a Continental javítani tudott. A Magyarországon is komoly gyártó és fejlesztőkapacitással rendelkező társaság szerint az európai járműpiacon még komoly gondok vannak.
Részvény / Deviza / Áru Jön Merkel elektromosautó-injekciója, a magyarok nem akarnak oltást
Eidenpenz József | 2020. november 18. 12:15
Mínuszból pluszba mentek át délelőtt az európai tőzsdék, a BUX felülteljesítő, az OTP erejének teljében, a forint is erősödik. Az európai autóipar szenved, a kínai eladások viszont jól alakultak. De a Tesla csak a harmadik. Az elektromosautó-piacot a német támogatások bővítése is pozitívan érintheti. A magyarok többsége elutasíthatja a koronavírus-oltást.
hírlevél