TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Már egy hónap múlva eltörölhetik a cseh korona árfolyamküszöbét, amelyet a svájci frankéhoz nagyon hasonlóan vezettek be 2013-ban. Sokan a deviza erősödésére játszanak, de könnyen megégethetik magukat, hasonlóan a 2015 elején svájci frankra spekulálókhoz. Egy biztos, valaminek előbb-utóbb történnie kell.

Akár már bő egy hónapon belül sor is kerülhet a cseh korona árfolyamküszöbének eltörlésére a K&H Trendmonitor blog szerint. Kovács Mátyás azt várja, hogy már valamikor április első heteiben engedik el a küszöböt. Hogy pontosan mikor, azt nem lehet előre tudni, mivel egy előre bejelentett időpont esetén a piac korlátlanul tudna spekulálni a korona erősödésére.

A küszöb eltörlése nagy volatilitást hozhat a korona árfolyamában, de ezt a jegybank valószínűleg próbálja majd tompítani, az árfolyam viszonylag gyorsan beállhat egy új egyensúlyi szintre. Közép-hosszú távon pedig tovább folytatódhat a cseh korona fokozatos erősödése – írja.

A svájci frank fordítottja

Az árfolyamküszöböt 2013-ban azért vezették be, mert a cseh infláció nagyon alacsony volt, deflációtól tartottak, ami ellen az egyik legjobb módszer volt a deviza leértékelése, értékének alacsonyan tartása. Most azonban, Európa nagy részéhez vagy Magyarországhoz hasonlóan a cseh infláció is meglódult, ami elvileg okafogyottá teheti az árfolyamküszöböt.

A cseh korona és a svájci frank között azonban vannak jelentős különbségek is. A svájci franknál a jegybank az utolsó pillanatig kitartott amellett, hogy nem fogja eltörölni a küszöböt, azaz nem fogja hagyni erősödni a devizát, így mindenki frankgyengülésre játszott. A koronánál viszont a jegybank arról kommunikál, hogy előbb-utóbb, legkorábban a második negyedévben el fogja törölni a küszöböt, így a spekuláció a koronaerősödés mellett folyik.

Valami meglepetést kéne okozni

Ennek jele, hogy a cseh jegybank már óriási összegekért adott el koronát (vásárolt fel devizát), vagy például az, hogy a pár éves futamidejű korona-államkötvények hozama negatív. A jegybankot annyiban mintha sürgetné az idő, hogy devizatartalékai már hatalmasra duzzadtak. Lehet, hogy esetleg már holnap lépni fog valamit, hogy megelőzze a további spekulációt, meglepje a piacot, megelőzze, hogy a spekulánsok az ő nyeresége rovására nyerjenek.

Beindulhat egy spirál

Egy régi tőzsdés közhely szerint a piac mindig abba az irányba megy, amerre a legnagyobb fájdalmat okozza. Ebben az esetben az lehetne az, ha a korona erősödés helyett hirtelen nagyot gyengülne az árfolyamküszöb eltörlése esetén. (Esetleg a küszöb meghosszabbításának hírére.) Ekkor ugyanis ott állna a sok koronatulajdonos (long pozíciókkal rendelkező szereplő), és nem tudná kinek eladni a koronáját. (Hacsak a nemzeti bank be nem lép.)

Az automatikus veszteségzáró megbízások, azaz stop loss beállítása, a túlzott tőkeáttétel önmagát gerjesztő spirált is elindíthatnak, mint annak idején a svájci franknál, csak az ellenkező irányba. Kérdés, a piaci szereplők tanultak-e a korábbi esetből, mennyire vállaltak túlzott kockázatot.

Egyszerre tülekedne mindenki az ajtónál

Hasonló veszélyekre figyelmeztetett nemrég az Aegon Alapkezelő Total Return blogján Duronelly Péter. „Az azonban valószínűnek tűnik, hogy a devizapiac áteresztőképességét (ami napi forgalmával arányos) jelentősen meghaladhatja a pozíciózárások hirtelen igénye, és ezért a küszöb elmozdulásakor az árfolyam még akár jelentősen le is értékelődhet, jelentős veszteségeket okozva az ellenkező mozgásra spekulálóknak” – írta.

(Korábbi cikkünk a koronáról, a korona és a forint árfolyamának összehasonlításáról itt.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Elfogyott a nap végére a reggeli optimizmus
Király Béla | 2020. november 23. 19:08
A tőzsdéken reggel még kitörő lelkesedéssel fogadták az újabb vakcinával kapcsolatos információkat, a nap végére viszont elfogyott az optimizmus. A magyar piac minimális pluszban zárt, az európai börzék viszont mínuszba csúsztak.
Részvény / Deviza / Áru Tovább gyengül a forint, ki tudja hol áll meg?
Csabai Károly | 2020. november 23. 11:58
Jó hangulatban vágtak neki a mai napnak a befektetők, a kedvezőnek tűnő vakcinahírek hatására veszik a részvényeket, a hazai blue chipeket is, így a BUX-index is méretes pluszban kezdte a napot. Az olaj is drágul, ami arra utal, hogy a szerdától – igaz, megint csak a gázolajra – érvényes drágulás folytatódhat. Az arany gyengül és a forint is: euróval szembeni árfolyama ismét a 360-as szint fölé került és nem zárható ki, hogy a következő napokban még ennél többet is kell majd fizetni az uniós pénz egységéért.
Részvény / Deviza / Áru A járvány miatt megint óvatosabbak lettek a befektetők
Privátbankár.hu | 2020. november 20. 19:20
Pénteken az európai piacokon mérsékelt emelkedést, míg az óceán túlpartján kisebb esést láthattunk. A koronavírus továbbra is meghatározó a befektetők viselkedése szempontjából.
Részvény / Deviza / Áru GVH: mehet az AutoWallis felvásárlási akciója
MTI | 2020. november 20. 17:34
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) jóváhagyta, hogy az AutoWallis többségi részesedést szerezzen a nyugat-magyarországi régióban meghatározó pozíciót betöltő, 130 embert foglalkoztató Iniciál Autóház Kft.-ben - közölte az AutoWallis Nyrt. a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Beszélt Orbán Viktor, zuhant a forint
Csabai Károly | 2020. november 20. 11:36
Reggel 8 óra után a hazai fizetőeszköz az euróval szemben viszonylag nagy mértékben, egy egységgel gyengült. Nem sokkal azután, hogy a miniszterelnök a Kossuth Rádióban árult el részleteket az EU-költségvetéssel kapcsolatos kormányzati vétó után várható fejleményekről. Később ugyan a forint ledolgozta a veszteségét, rendkívül bizonytalan, az árfolyama hogyan alakul a következő napokban.
Részvény / Deviza / Áru Óriási kamatemelés a törököknél, nagy kanyart írt le ma a Mol
Eidenpenz József | 2020. november 19. 18:51
Bár a napokban még rekordot döntöttek, mára kifulladt a tőzsdék emelkedése, a befektetők számára súlyosabb a rövidtávon romló járványhelyzet, mint az oltások jelentette távolabbi ígéret. Ismét veszik a “maradjotthon–részvényeket”, az online és technológiai ászokat. A BUX is süllyedt, viszont a forint erősödni tudott. Ritkán látni akkora kamatemelést, mint ma Törökországban.
Részvény / Deviza / Áru Már nem hatnak az oltóanyag-hírek, gyengülésnek indult a forint
Eidenpenz József | 2020. november 19. 11:43
Az oltóanyagokról szóló újabb és újabb jó hírek egyre kisebb hatást váltottak ki a napokban a tőzsdéken, végül a hatás teljesen elmaradt. Közben Amerikában új lezárások indultak. Süllyednek a vezető indexek, az európai átlagnak megfelelően esik a BUX is. Újra gyengülésnek indult a forint, az arany, az ezüst, az olaj, a bitcoin.
Részvény / Deviza / Áru Betiltaná a benzineseket a ZETA, megtáltosodott az OTP
Eidenpenz József | 2020. november 18. 19:08
Enyhén optimista a hangulat a világ tőzsdéin, a jó oltáshírek és a rossz vírusszámok között őrlődve. A BUX viszont az európai átlag többszörösét hozta ma, főleg az OTP és a Richter húzta. Az elektromosautó-piacon érdekelt cégek új érdekvédelmi szervezetet hoztak létre, amely nemcsak a környezetkímélő járművek támogatását, hanem a környezetszennyezők tiltását is szorgalmazza. Joe Biden ebben partner lehet.
Részvény / Deviza / Áru Continental: túl a mélyponton
Privátbankár.hu | 2020. november 18. 15:40
A második negyedéves mélypont után a világ egyik legnagyobb autóipari beszállítója, a Continental javítani tudott. A Magyarországon is komoly gyártó és fejlesztőkapacitással rendelkező társaság szerint az európai járműpiacon még komoly gondok vannak.
Részvény / Deviza / Áru Jön Merkel elektromosautó-injekciója, a magyarok nem akarnak oltást
Eidenpenz József | 2020. november 18. 12:15
Mínuszból pluszba mentek át délelőtt az európai tőzsdék, a BUX felülteljesítő, az OTP erejének teljében, a forint is erősödik. Az európai autóipar szenved, a kínai eladások viszont jól alakultak. De a Tesla csak a harmadik. Az elektromosautó-piacot a német támogatások bővítése is pozitívan érintheti. A magyarok többsége elutasíthatja a koronavírus-oltást.
Friss
hírlevél