TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Jó kezdés után az USA-ban pluszban vannak, Európában mínuszban zártak a tőzsdeindexek. Itthon az OTP és a Mol jól húzott, a Telekom esett, a forint szépen tartja magát. Olaszországban a vírus teljesen tönkre vághatja a gazdaságot, a kormány hiteltörlesztés-moratóriumon dolgozik. Becslések szerint az országnak nagyobb segélycsomag kell, mint az íreknek, portugáloknak és görögöknek együttvéve.

Jól indult a mai nap a tőzsdéken, több százalékos indexemelkedéssel Európában. A vírus terjedésével kapcsolatos hírek legalább egy része ugyanis pozitív volt, és az USA-ban a Trump-adminisztráció adócsökkentéseket lengetett be. De bőven voltak negatív hírek is, és ezek délután túlsúlyba kerültek.

Az egyik, hogy az amerikai sajtó kiderítette, Trump adócsökkentési ötletei valószínűleg rögtönzöttek és teljesen kidolgozatlanok. A CNBC kormányzati tisztségviselőket kérdezett meg erről. Az elnök állítólagos mai sajtótájékoztatójának megtartása is kérdéses. A szaúdiak pedig még jobban feltekerik az olajcsapot, növelik a kitermelést, bár az olaj ennek ellenére pluszban van. A hétfői 25 százalék feletti zuhanás után persze van honnét felkapaszkodni.

Az amerikai indexek kezdetben stagnáltak, irányt kerestek, süllyedtek, majd emelkedni kezdtek. Hat óra előtt kicsivel egy százalék körüli pluszban vannak, sőt a Nasdaq Composite már 1,4 százalékkal emelkedik. A német és a francia index a szép kezdés ellenére zárásra másfél százalékkal, az olasz mutató hárommal esett le.

Olcsóbb lett az euró

A BUX index Pesten 0,8 százalékos emelkedést tudott elérni. Az OTP 1,8, a Mol 1,1, a Richter fél százalékkal drágult. A Telekom viszont 2,2 százalékkal esett. A forint jól bírja a viharokat, az inflációs adat sem mozgatta meg nagyon. Az euró 335,80, 30 fillérrel olcsóbb lett.

További és frissebb árfolyamok itt láthatók

Olaszországot mára valósággal elzárták a külvilágtól, mintha az egész ország kijárási tilalom vagy karantén alá került volna. Az idegenforgalom, vendéglátás, belföldi utazás gyakorlatilag halott, az emberek alig mennek az utcákra. Szünetel az oktatás, a sport, a szórakozás. Egyre gyakoribbak azok a hangok, amelyek szerint az országban csúnya gazdasági problémák várhatók.

Moratórium készül

Ez pedig különösen nagy baj, mivel már sok éve “Európa beteg emberének” számít az ország. Ennek oka az alacsony gazdasági növekedés, az állandó politikai válságok, de főleg a magas eladósodottság. Ezen a téren ma ijesztő hírek érkeztek. Az olasz kormány hiteltörlesztés-moratóriumon dolgozik.

A Bloomberg tudósítása szerint Olaszország a bankjaitól könnyítéseket kér az adósok hiteltörlesztéseire a járvány miatti országos “lezárás”, leállás, az utazási korlátozások miatt. Laura Castelli pénzügyminiszter-helyettes egy rádióinterjúban azt mondta, a kormány példátlan lépéseket fontolgat, hogy a vállalkozásokat is lélegzethez juttassa, és a családok adósságterheit csökkentse. Azokat külön segíteni kívánják, akiket ideiglenesen elbocsátanak.

Haza, család, vállalat

Hozzátette, hogy hamarosan új rendeletet hoznak a gazdaság megsegítéséről. “Sürgősen további intézkedésekre van szükség a vállalati likviditás biztosításához és a családok segítéséhez, ehhez a bankok a kormány fő eszközei” – mondta Massimiliano Romano, a Concentric Italy kutatási vezetője. Ez a beavatkozás azonban további kockázatot jelenthet a bankok számára, ha tevékenységüket nem támogatják meg állami és európai garanciákkal.

Az ABI olasz bankszövetség már bejelentette, hogy az ország legtöbb hitelintézete önkéntes könnyítéseket ad a magánszemély hitelfelvevőknek. Ők kérhetik a közép- és hosszú lejáratú kölcsönök visszafizetésének felfüggesztését vagy meghosszabbítását. Meghosszabbítják a fő vállalati partnerek hiteleinek visszafizetési határidejét is.

Vissza a válságba?

A múlt héten Olaszország 7,5 milliárd euró támogatást jelentett be a járvány gazdasági hatásainak kezelésére. (Más források szerint ez könnyen felmehet majd tízmilliárdra is.) Emiatt azonban 6,35 milliárd euróval, a bruttó hazai termékhez képest 0,35 százalékponttal túllépik a megengedhető költségvetési hiányt. Már tárgyalnak az Európai Bizottsággal, hogy nagyobb rugalmasságot alkalmazhassanak.

Az olasz magánszektornak nyújtott hitelek 1410 milliárd eurót tettek ki a tavalyi év végén. Az Intesa Sanpaolo SpA, a legnagyobb bank hitelkihelyezése körülbelül 400 milliárd eurót tett ki. A súlyosbodó gazdasági környezet azzal fenyeget, hogy az olasz hitelintézeteket visszarántja a válságba. A rossz hitelek állománya megint megugrik, amelyeket a bankok és a kormány évek óta igyekszik leépíteni.

Pedig már olyan szépen haladtak

A rövid távú zavarokat még el tudnák viselni, de egy elhúzódó járvány súlyos hatást gyakorolhat mind a hitelminőségre, mind pedig a jövedelmezőségre – írta Moody’s kedden az olasz bankokról. Eszerint a romló európai gazdasági kilátások, a romló hitelminőség és a jövedelmezőséget tovább rontó jegybanki intézkedések a legfontosabb problémák.

Az olasz bankok a nem teljesítő hitelek értékét kevesebb mint felére csökkentették. A 2016-os, több mint 360 millió eurós csúcsról szeptember végén mintegy 142 milliárd euróra. De ez továbbra is a legnagyobb ilyen adósságteher az Európai Unió országai között.

Pénzügyi tűzfalat Olaszországnak?

Olaszországnak megelőző jellegű mentőcsomagra, “tűzfalra” van szüksége, miután a koronavírus a szakadék szélére sodorta – írja a Marketwatch kommentárja. Ellenkező esetben az egész pénzügyi világot súlyos csapás érheti. A szükséges összeget, amelyet készenlétbe kéne helyezni, 500-700 milliárd euróra becsülik. (Ez 169-236 ezer milliárd forint, az éves magyar GDP mintegy 4-6-szorosa – a szerk.)

Ez a szerző szerint már akkora teher, hogy az EU nem is képes egyedül megbirkózni vele. Az IMF-re (Nemzetközi Valutaalapra) és az USA segítségére is szükség lesz hozzá. A cikk szerint Írország, Portugália és Görögország kimentése együttesen sem közelítette meg Olaszország szintjét.

További cikkeink Olaszországról:

Mentálisan a legnehezebb – így élik meg az országos vesztegzárat Olaszországban

Egész Olaszországot lezárták

Olasz járvány: mintha a Dekameron lapjai elevenednének meg

A koronavírus és az olasz dráma – infarktus fenyeget

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Óriási részvénykibocsátás készül, nemsoká 370 lehet az euró
Eidenpenz József | 2020. szeptember 23. 18:44
Az európai tőzsdék még pluszban tudtak végezni, de elromlott a hangulat az amerikai értékpapír-piacon, elsősorban a technológiai részvényeket adják. Jött egy kellemetlen adat az amerikai gazdasági aktivitásról, sokan már a karácsonyi szezont temetik. Jött egy ígéretes hír az egyik oltóanyagról, de tönkremehet néhány német bank. Kilenc százalékkal esik a Tesla, gyengécske a forint.
Részvény / Deviza / Áru Bárki is vezeti az informatikai robbanást, ez a cég benne lesz a sűrűjében
MFC Equity | 2020. szeptember 23. 15:11
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat 7. részében a Lam Research vállalatot elemzik, amely sokat profiltálhat a növekvő adatigényekből a felhőalapú számítástechnika térnyerésével.
Részvény / Deviza / Áru A gyenge forint esete a kolbásztöltéssel, Tesla-meghallgatás Berlinben
Eidenpenz József | 2020. szeptember 23. 11:23
Miután tegnap este szép emelkedéssel zárt Amerika, ma jó a hangulat Európában is, másfél-két százalékos pluszban vannak az indexek. A BUX index épphogy kilóg kicsit ebből a tartományból, elsősorban az OTP és a Richter viszi. A forint kissé tovább süllyedt, elemzők szerint az MNB enyhe csalódást okozott tegnap. Nagyot esett a Tesla, nem volt meggyőző a bemutatója.
Részvény / Deviza / Áru Nem lesz több segélycsomag? Fúziók a bankszektorban?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 22. 19:00
Mára megnyugodtak a tőkepiacok, az indexek többsége emelkedik, bár kivételek is vannak. A BUX előnye a nap végére csökkent, végül csak 0,2 százalékos pluszban végzett. Főleg a Mol tartotta meg, miközben az OTP folytatta az esést. Az MNB nagy napján tovább drágult az euró, nincs már túl messze a tavasszal beállított történelmi csúcstól. Fúziókról beszélnek az európai bankszektorban, nem várható második csomag az USA-ban.
Részvény / Deviza / Áru A forint gyengülése hosszú távú trend, a pénzbőség hajtja az árupiacokat
Eidenpenz József | 2020. szeptember 22. 13:05
A magyar gazdaság 2022-re érheti el a válság előtti szintet, a forintnak pedig lehetnek erősödő szakaszai, de hosszú távon megmaradhat a lassú gyengülő trend – mondja az Equilor Befektetési Zrt. A pénzbőség meglepetéseket hozott az árupiacokon is, több terméknél kitarthat az emelkedés lendülete. Az OTP-t alulsúlyozásra, a Richtert felülsúlyozásra javasolják.
Részvény / Deviza / Áru A hétfői vérfürdő után is gyengélkedik az OTP
Király Béla | 2020. szeptember 22. 11:40
Hétfőn jelentősen gyengült a forint, és kedden délelőtt sem mutatott erőt. A magyar fizetőeszköz szempontjából nagy kérdés, miként dönt kora délután az MNB, ez ugyanis befolyásolhatja a forint mozgását. A tőzsdék a hétfői zuhanás után kedden délelőtt korrigáltak, ugyanakkor az OTP csak minimálisan tudott emelkedni a beszakadás után.
Részvény / Deviza / Áru A tőzsdekrach oka 200 ezer halott Amerikában, 400 ezer fertőzés Magyarországon?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 21. 18:55
Csúnya, két-három hónapja nem látott mélyrepülést mutatnak a tőzsdék, részben a járvány rohamos terjedése, részben az amerikai stimulus hiánya, részben pedig a bankszektor problémái miatt. A német index különösen nagyot esett, de a BUX sem sokkal maradt el tőle. A forint is gyengült, a dollár viszont erősödött, ami az árupiacokat is a mélybe lökte. Amerikában ráadásul még politikai komplikációk is felmerültek.
Részvény / Deviza / Áru Túlzás volt a reggeli OTP-zuhanás? Megvan a TikTok-megoldás
Eidenpenz József | 2020. szeptember 21. 11:31
A koronavírus súlyosbodó második hullámával és szigorodó biztonsági intézkedésekkel, valamint a bankszektor teljesítményével magyarázzák, hogy ma is nagyon rossz a tőzsdék hangulata. A tőzsdeindexek esése a két-három százalékot is eléri, közéjük tartozik a hazai BUX-index is. Az OTP különösen nagyot esett, ennek magyar és európai okai is vannak. A forint gyengül, a dollár erősödik.
Részvény / Deviza / Áru Nagyot esett az OTP, megvan, miért emelkedik a Telekom
Eidenpenz József | 2020. szeptember 18. 18:49
Rossz hangulatban telik a hét utolsó napja a tőzsdéken, Európában főleg a magas fertőzésszámok okoznak aggodalmakat. A BUX index az európai átlaghoz hasonlóan esett, üde színfolt volt a Magyar Telekom, amely egy tenderrel kapcsolatban kapaszkodott feljebb. Az euró/forint makacsul 360 felett tartózkodott, az olaj drágulása viszont leállni látszik.
Részvény / Deviza / Áru Tik-tak, tik-tak: ma dönt Trump a TikTokról, holnap a kormány a hitelmoratóriumról
Csabai Károly | 2020. szeptember 18. 11:26
Úgy tűnik, a világgazdaság mielőbbi kilábalásával kapcsolatos aggodalmak az amerikai és az európai piacokat jobban megfektették, mint az ázsiaiakat, ez a nemesfémek malmára hajtották a vizet. Az olaj erős hetet zárt, ami baljós előjel a számunkra, vége szakadhat ugyanis a hazai üzemanyagárak csökkenésének. Az OTP és a forint árfolyamát a hiteltörlesztési moratóriumról holnap belengetett döntés bizonytalan kimenetele tarthatja nyomás alatt. Az USA-ban pedig a vigyázó szemek Trumpra vetődnek atekintetben, hogyan dönthet az amerikai elnök a TikTokról.
Friss
hírlevél