BUX
35 967.41
+0.26%
+92.00
OTP
10 800.00
+4.15%
+430.00
MOL
1 916.00
-2.74%
-54.00
RICHTER
6 650.00
-2.35%
-160.00
MTELEKOM
396.00
+0.76%
+3.00
 
2020. május 8. 18:51

A tőzsdék ma is optimisták, még 20,5 millió elveszített amerikai munkahely sem tudta a hangulatot elrontani. De nem akárki figyelmeztetett arra, hogy ez a mért szám kisebb lehet a valóságosnál. A BUX index végül a Richternek köszönhetően zárt pluszban, az euró/forint tartósan 350 alá süllyedt.

Ma az újra napirenden levő “kereskedelmi optimizmus” gondoskodott a jó hangulatról a nemzetközi tőzsdéken. Amerikai és kínai vezetők tárgyaltak ugyanis telefonon a nézeteltérésekről. Azután délután amerikai munkaerő-piaci adatok érkeztek, 20,5 millióval csökkent a mezőgazdaságon kívüli ágazatokban foglalkoztatottak száma. A munkanélküliségi ráta ezzel 14,7 százalék lett, sok évtizedes rekord. (Az előző havi érték 4,4 százalék volt.)

Ez az iszonyatosan magas szám azonban a várakozásokhoz képest mégsem volt rossz. Az Investing.com 21, a Bloomberg.com pedig 22 milliós elemzői konszenzust említ, a végleges adat mindkettőnél alacsonyabb. Az amerikai tőzsde valójában alig reagált az adatra. Előtte is, utána is pluszban jártak a vezető indexek, talán kicsit tovább javult a hangulat. Mivel heti adatok is rendszeresen érkeznek, nagyjából már mindenki felkészülhetett a horrorra.

Passzívak a munkanélküliek

A munkanélküliek jelentős részét sokan a piacon átmenetinek tekintik. Valamint most pár hét is sokat számít, inkább előre próbálnak tekinteni a befektetők, mint visszafelé. Viszont a Fed Minneapolis elnöke, Neel Kashkari arra hívta fel a figyelmet, hogy sokan a karantén miatt egyszerűen otthon ülnek, és még nem indultak neki munkát keresni. Így a jelenlegi adat alulmérheti a tényleges számokat – írta a Bloomberg hírlevele.

Este hatkor a vezető amerikai indexek másfél százalék körüli emelkedést értek el. Európában egy százalék volt a jellemző plusz, a Stoxx 600 index 0,9 százalékkal ment fel. Gyengébb kezdés után fél százalékos pluszban végzett a BUX index is. Elsősorban a Richter éledt fel, amely jónak számító gyorsjelentése napján délelőtt még stagnált, de estére 2,7 százalékos pluszba jutott, 6905 forintra.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

Több utas az Ubernél

Az OTP gyengébb gyorsjelentést publikált, de csak 0,6 százalékkal esett. A Mol mindössze 0,2 százalékkal csúszott lejjebb. A Telekom negyed százalékkal, egy forinttal emelkedni tudott. A forint erősödött, ma már alig volt 350 felett az euró. Este 349,30 volt az ára. (A mai gyorsjelentésekről itt írtunk részletesebben.)

Az Uber négy százalékkal emelkedett, mivel gyorsjelentése jobb lett az elemzők által vártnál. Ráadásul a cég szerint a tervezett nyereségtermelést a válság nem évekkel, csak hónapokkal tolja ki a jövőbe. A legrosszabb már mögöttük van, az utasszám növekszik. Jó hír érkezett még a Disney, a Boeing háza tájáról, esést hozott viszont a nap a Roku és a Tripadvisor számára.

Óva intenek az olajtól

Az energia-részvényekre a lassan tovább dráguló olaj lehetett jó hatással. A WTI másfél, a Brent 2,5 százalékkal ment fel, 23,90, illetve 30,30 dollárra. Ugyanakkor sok a szkeptikus hang is, amelyek szerint az utóbbi két hét olajralija nem lesz majd tartós.

Meglepetés okozott a cseh jegybank, a várt 0,5 százalék helyett 0,25 százalékra csökkentette az irányadó kamatot. “A régiós devizák közül ezzel a forint relatív kamatelőnye növekedhet, ami akár pozitívan is hathat a hazai devizára. Közben a cseh korona minimális gyengüléssel reagált az euróval szemben” – írta a KBC Equitas.

 

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Amerika tőzsdéi elszakadtak a külvilágtól, a BUX meg Európától
Eidenpenz József | 2020. június 2. 18:35
Legalább öt rendőrt meglőttek, boltokat, szupermarketeket gyújtanak fel az USA-ban, az amerikai indexek erre ezen a héten is tovább emelkednek. Az S&P 500 és a Dow Jones új három hónapos csúcsokat értek el ma. A BUX alig tudott feljebb menni, pedig az OTP kitett magáért. A forint viszont erős.
Részvény / Deviza / Áru Megtáltosodott a forint, jelentett az Opus, csökkentették a Mol célárát
Eidenpenz József | 2020. június 2. 11:44
Péntek este és hétfőn több forinttal olcsóbb lett az euró, jelenleg alulról ostromolja a 345 forintot. Az USA-ban az erőszakos tüntetéshullám ellenére pozitív a tőzsdei hangulat, kontinensünkön is folytatódik az optimizmus. A német kormány ötmilliárd eurót szánna autóvásárlási támogatásokra, emiatt száguldanak az autórészvények. A magyar piacot az OTP húzza, jó formában van a forint is.
Részvény / Deviza / Áru Nem lesz itt semmiféle V alakú kilábalás?
Eidenpenz József | 2020. május 29. 18:47
A tőzsdék hangulata ma rossz, bár az amerikai technológiai papírok nagy átlagban tudtak egy kicsit emelkedni. A piacok arra várnak, mit talál ki Donald Trump elnök Kína megzabolázására, és ez mennyiben fogja érinteni a gazdaságot, a részvényeket. A BUX index is a többi európai mutatóhoz hasonlóan esett az OTP vezetésével, de a forint erősödött. A nemesfémeknek kedvez a helyzet.
Részvény / Deviza / Áru Trump mai sajtótájékoztatójától reszketnek a tőzsdék
Eidenpenz József | 2020. május 29. 12:02
Rossz ma a hangulat a világ tőzsdéin, sokan attól tartanak, hogy az amerikai-kínai viszony nagyon elmérgesedik, és új kereskedelmi háborúba torkollik. A gazdasági adatok vegyesek voltak, de a vállalati szektorból leépítésekről, termelés-csökkentésről, szolgáltatások törléséről jöttek hírek. Az OTP húzza le a BUX-ot, de még bőven tízezer felett jár.
Részvény / Deviza / Áru Várjunk a vételekkel: a következő esés nagyobb lehet, mint a márciusi?
Barlai Róbert | 2020. május 28. 20:34
Az amerikai Bézs Könyv megállapításai mellett a világ vezető pénzügyi szakembereinek véleménye alapján sem látszik sok esély arra, hogy V alakú gazdasági kilábalás következik be - a tőzsdéken mégis ezt árazzák, a piacok álom-üzemmódba kapcsoltak. Ez a divergencia nem tartható fenn sokáig, előbb-utóbb a tőzsdéken is ébresztőt fújnak -  ha pedig visszatér a kockázatkerülés, az újra nyomás alá fogja helyezni a feltörekvő piacokat valamint a közép- és kelet-európai országok eszköz- és devizaárfolyamait. Barlai Róbert tőkepiaci szakember jegyzete.
Részvény / Deviza / Áru Három hónapos csúcson a részvénypiacok, tovább száguld az OTP is
Eidenpenz József | 2020. május 28. 18:46
Vegyes makroadatok érkeztek, a német infláció például nagyon alacsony, ami a gazdasági növekedés szempontjából nem túl jó hír. Az amerikai munkanélküli kérelmek száma még mindig milliós nagyságrendű, és az ipar is jókorát esett áprilisban, de a számok megfeleltek az előzetes várakozásoknak. Így nyugodtan folytatódik az árfolyamok emelkedése a tőzsdéken, az OTP is a nyertesek közé tartozik.
Részvény / Deviza / Áru Trump bosszúja gyors volt, gépi intelligenciában nyomulnak az óriások
Eidenpenz József | 2020. május 28. 11:53
Az európai tőzsdéken ma is jó a hangulat, az USA-ban azonban egyelőre kérdéses. Főleg a tech-szektorban, miután Donald Trump máris beváltani látszik fenyegetését, és büntetésekkel igyekszik korrigálni az (őt) helytelenül moderáló közösségimédia-alkalmazásokat. A nagy technológiai óriások öt éve nem vásároltak fel ennyi startupot, főleg a mesterséges intelligenciában nyomulnak.
Részvény / Deviza / Áru Pesszimista a Fidelity, komoly esélyt ad a második hullámnak
Eidenpenz József | 2020. május 28. 06:07
Mintegy 60 százalékos valószínűséget ad a Fidelity International annak a forgatókönyvnek, hogy lesz második fertőzési hullám ősszel, amelyet még nem tudnak teljes mértékben kézben tartani az országok. A világ nagy mértékben függ majd Kínától, ahol pozitív növekedés várható a járvány ellenére is, 1,2 százalék a Fidelity alapszcenáriójában. Az EU gazdasága tíz százalékkal zsugorodhat idén, de rossz esetben ez húsz százalékra is lemehet.
Részvény / Deviza / Áru Trump megfenyegette a közösségi médiát, megint az OTP a húzópapír
Eidenpenz József | 2020. május 27. 18:42
A tőzsdeindexek nagy része még erősödik, de az eddig az emelkedés motorját jelentő technológiai papírok ma lefelé tartanak. Miután a Twitter megjelölte az amerikai elnök egyik bejegyzését, mint potenciálisan félrevezető információt, Trump szabályozással vagy bezárással fenyegette meg az egész szektort. Itthon tovább drágul az OTP, de megtorpant a Mol, amelyet az eső olaj nyomaszthat.
Részvény / Deviza / Áru Tavasszal megrohamozták a Tescót, most meg kapkodnak az utazási irodákért
Eidenpenz József | 2020. május 27. 11:04
Ma is maradt az optimizmus a tőzsdéken, pedig sűrűsödnek a fekete felhők az amerikai-kínai kapcsolatok egén. Európában nagy az optimizmus a mozgási korlátozások lazítása miatt, sokan már a nyaralásukat tervezgetik, ami a turizmussal kapcsolatos részvényeket küldte a magasba. A brit kiskereskedők nagy forgalomnövekedést értek el. Kevesebb alkalommal vásároltak az emberek, de akkor másfélszer annyit vettek. Ma is hasít az OTP.
Friss
hírlevél