8p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A várakozások felső határát elérő, részvényenként 68 dolláros kezdeti árral, minden idők legnagyobb vállalati részvénykibocsátásával jelenik meg a New York-i tőzsdén a kínai Alibaba, a világ legnagyobbnak tartott internetes kereskedelmi vállalata. Hazai szakemberek szerint ez épphogy rossz jel a részvénypiacokra nézve.

A kínai vállalat, amelyet az eBay, az Amazon.com és a Google egyfajta óriás ötvözeteként szoktak jellemezni, ezzel összesen 21,8 milliárd dollárnyi bevételre tehet szert a kezdeti nyilvános kibocsátáson (IPO). További több mint hárommilliárd dollárt pótlólagos értékesítéssel kereshetnek, így a kibocsátás összértéke eléri a 25 milliárd dollárt – írja az MTI.
A cég piaci tőkeértéke ennek köszönhetően megközelíti a 168 milliárd dollárt, többet is megelőzve említett versenytársai közül. Az Alibaba papírjaival ma kezdenek kereskedni New Yorkban – tudósított a hírügynökség.

Akkor adnak el, ha jó drágán lehet

A Citadella Alap kezelője, Zsiday Viktor az Alapblogon ezt írja: „Általában a nagy IPO-láz nem szokott jót tenni a tőzsdéknek, nyilván akkor jönnek a bennfentesek, amikor jó drágán tudnak eladni. Az Alibaba, mint cég valószínűleg még mindig nagy fejlődés előtt áll, de a struktúra (a menedzsment azt csinál amit akar+valójában nem is Alibaba részvényt veszünk, hanem egy ehhez kapcsolódó jogot) gázos. Hosszútávra ilyet nem vennék, akkor se, ha várhatóan jól fog teljesíteni. Nem tudnék nyugodtan aludni tőle…”

Vakmajom, azaz Faragó Ferenc, a Concorde VM Alap kezelője és a Vakmajom.hu blog szerzője pár napja hasonlóan vélekedett: „a tervezett 21 milliárdos megakibocsátás inkább negatívum, mert jó alaposan leszívhatja a likviditást, tulajdonképpen egy nagy beleadás a piacba”.

A világ legnagyobb részvénykibocsátásai
Az Alibaba Kínában domináns helyet foglal el az e-kereskedelemben – írta az MTI. Az eddigi legnagyobb értékű részvénykibocsátást a világon az Agricultural Bank of China hajtotta végre: 2010 júniusában 22,12 milliárd dollárért adott el részvényeket Hongkongban és Sanghajban. A lista második helyén egy ugyancsak kínai cég, az Industrial & Commercial Bank of China áll. Az ő kibocsátása 2006 októberében 21,93 milliárd dollár volt, ugyancsak Hongkongban és Sanghajban. A harmadik helyezett a részvénykibocsátás értékét tekintve az AIA biztosító 20,49 milliárd dollárral 2010 októberében.

Az Erste szerint fair az ár

Az Erste Befektetési Zrt. ezen a héten – egy szeptember 8-án publikált hosszabb elemzés után – azt írta, „ a tegnapi spekulációkat követően mára hivatalossá vált, hogy az Alibaba megemelte az IPO árazási sávját (…) A megemelt ársáv ellenére is fairnek tartjuk a részvények értékeltségét, főként, ha figyelembe vesszük, hogy az elemzői várakozások szerint az eredmény a 2015 márciusával záruló üzleti évig 50 százalékkal emelkedhet év/év alapon. A megemelt ár nagy keresletre utal, amiből például a Yahoo is tud profitálni, ami 22,4 százalékos részesedésével az Alibaba egyik legnagyobb tulajdonosa.”

Felsrófolt árakon

Csak címszavakban, de az Equilor szkeptikusnak látszik. Hírlevelének címe „Alibaba és a 68 (dolláros) rabló?” volt szeptember 18-án, majd pedig „Alibaba: minden áron” alcímmel vezették fel a bekezdést. "Minden elkelt” – írhatják ki már a roadshow nyomán az Alibaba tőzsdei kibocsátásának (IPO) szervezői, mert alig két nap leforgása alatt a teljes felkínált csomagra érkezett ajánlat” – írják.

Bár a hongkongi Ritz-Carlton hotelben tartott befektetői tájékoztatón a milliárdos alapító Jack Ma úgy nyilatkozott, hogy nem kíván drága részvényt kibocsájtani, de a kereslet óriásinak bizonyult. Még az eredeti ársávval számolva is (a túljegyzési opciókat is beleértve) 24,3 milliárd dolláros kibocsátási csúcsot érhet el az év legnagyobb IPO-ja” – teszik hozzá.

Nem tűnik elszálltnak?

A KBC Equitas szeptember 16-i hírlevelében részletes elemzést közöl, amelyben a negatívumok és a kockázatok látszanak dominálni. „A piaci kapitalizáció a bevezetés után 160 milliárd dollár körül alakulhat, ami a cég fundamentumait tekintve nem tűnik elszállt árazásnak. Az viszont már kérdéses, hogy érdemes-e beszállni a közismerten kockázatos IPO utáni kereskedésbe, pláne úgy, hogy egy közel hat éve tartó bikapiacon egy ekkora IPO-ra kerül a sor. A tőzsdei álmoskönyvek nem sejtetnek sok jót” – vezetik be az elemzést.

„Egy ekkora méretű tőzsdei bevezetés figyelmeztetés is, a töretlenül szárnyaló bikapiacokon ugyanis általában pont ezek az események azok, melyek jelzik az emelkedő széria közelgő végét. A tulajdonosok ugyanis abban érdekeltek, hogy a lehető legmagasabb áron tegyék pénzzé befektetésüket, így alapvetően akkor fokozódik az IPO-aktivitás, amikor a piac, illetve egyes szektorok kezdenek túlértékeltté válni” – írják hasonlóan a korábban említett szakemberekhez.

Jack Ma ma nagyon okos

Az internetes szektor értékeltségi mutatói már most is a piac átlagánál jóval magasabb szinten vannak, egy elgyengülő részvénypiacon pedig pont ezek a cégek lehetnek majd azok, amiket ismét elsőnek találnak meg az eladók – folytatják. „Ez alapján tehát hiába tartjuk jelenleg fairnek az Alibaba 150-160 milliárd dolláros várható piaci kapitalizációját, egy későbbi gyenge tőzsdei periódus jócskán lefelé módosíthatja ezt az értéket” – teszik hozzá.

Mikor indul valójában a kereskedés?

„A befektetők emlékeznek még a Facebook IPO-ja kapcsán felmerült kereskedési nehézségekre, most úgy tűnik, a felügyeleti szervek ezt szeretnék megakadályozni. A NYSE vezetése úgy tájékoztatott, hogy nem lesznek időnyomás alatt sem a kibocsátók, sem a piaci szereplők (market makerek)” – írja az Equilor péntek reggeli hírlevele.

"Ha 15 percre lesz szükségük vagy 1 óra 15 percre, megkapják” – tették hozzá New Yorkban. Aminek alapján a brókercég arra számít, hogy késéssel fog indulni a kereskedés, 16 óra után startolhat.

A kérdés csak annyi, hogy milyen kereskedési volumen tud átfutni a rendszereken és a kereskedőkön keresztül, ugyanis a NYSE nem automatizálta az első nyilvános ár megállapításához szükséges aukciót, azt emberek vezetik. A tőzsde szerint ez az egyik legnagyobb előnyük, hiszen így az automatikus rendszereken emberi kontrollt gyakorolnak – teszik hozzá.

Szerintük szintén nem jó ómen, hogy az alapító Jack Ma elég jól érzi, mikor lehet még magas áron megválni a részvényektől. Az Alibaba első tőzsdei bevezetésére ugyanis 2007 novemberében került sor, innen pedig egy év alatt több mint 90 százalékos árfolyamesést lehetett látni, részben a globális tőkepiaci válságnak is köszönhetően.

Drága a szektor

Az Alibabát 2012-ben vezették ki a hongkongi tőzsdéről, az alacsony árfolyam miatt, amikor megközelítőleg 10 milliárd dollárra értékelte a piac a céget. Jack Ma tehát egyelőre elég jól időzítette a tőzsdei manővereit, legalábbis a saját szempontjából, nem pedig a befektetők szempontjából, ami így kockázatot jelent.

Az Equitas a továbbiakban részletesen elemzi az iparágat, „Drága a szektor” alcímmel. „Az internetes cégek között viszont ezek a mutatószámok egyáltalán nem számítanának túlzónak, főleg ha figyelembe vesszük, hogy az Alibaba a jelenlegi 85 százalékos nyereség növekedéséből képes lesz majd megtartani valamennyit a következő években. Az IPO után a részvény így jó eséllyel a szektortársakhoz képest fair árazással foroghat majd, igen hasonló szinten, mint például a vállalathoz leginkább hasonlító Baidu” – írják többek között.

A politikai kockázatokról kérdezze meg gyógyszerészét

Az egyéb kockázatok között szerepel például, hogy csökkenti a transzparenciát a kibocsátás struktúrája is, nevezetesen az, hogy az IPO kapcsán nem az Alibabában, hanem egy kajmán-szigeteki holdingban szereznek részesedést az ADR-ek vásárlói. Mivel a kínai törvények tiltják a külföldiek számára a stratégiainak minősülő eszközök birtoklását, ezért az Alibaba így tudta kijátszani a szabályokat.

(Fotó: Alibaba.com)

Egy esetleges rossz viszony a politikával komoly jogi problémákhoz vezethet, sőt „az internetes kereskedelem leszabályozását is gyorsan meg tudnák oldani a hatóságok, hátrányosan érintve ezzel az Alibabát”. „Kockázatok tehát bőven vannak a cég körül, és bár nem tűnnek kezelhetetlennek, vagy nagyon súlyosnak, mindenképpen fenntartásokra ad okot a befektetéssel kapcsolatban” – írják.

Extrém kockázatvállalási hajlandóság havasolt

Az Equitas összegzése szerint „eléggé extrém kockázatvállalási hajlandóság szükséges ahhoz, hogy valaki beszálljon az Alibabába. Összességében tehát a gigászi értékeltség ellenére nem tartjuk elszálltnak a 60-66 dollár körüli árat, de jelentős az esélye, hogy a felfokozott várakozások és a hatalmas kereslet miatt 66 dollárnál lényegesen magasabb szintekre ugrik az árfolyam a kereskedés indulásakor. A kockázatok tükrében viszont magasabb értéket már nehéz elfogadni, nem beszélve arról, hogy az IPO után rövid távon hatalmas ingadozások jöhetnek (mindkét irányban), így fokozott óvatosság ajánlott” – írták pár nappal a végső ár közzététele előtt.

Alibaba mint offshore cég

"Az Alibaba nagyon jól operáló vállalat. Már persze az igazi. Amit a tőzsdére bevezetnek, az csupán egy kajmán-szigeteki offshore cég. A szerződés, amely alapján a profitot Kínából idepumpálják, minden hír szerint illegális. Ha a kínai állam vezetői úgy döntenek, hogy lecsapnak a cégre, akkor azonnal nullázhatják a tőzsdei cégértéket. Emellett már egészen elhanyagolható gond, hogy ha az offshore papírokat mind felvásárolnánk, akkor sem lenne beleszólásunk az igazi Alibaba működésébe" – írja az Alapblog egy másik szerzője, Napi Fény.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 17020 17000 17300 -1,10% 17015 17025 3 457 028 770 HUF 2024-04-18 15:12:43
MOL 3020 3006 3038 -0,20% 3016 3020 714 120 910 HUF 2024-04-18 15:11:00
MTELEKOM 922 918 931 -0,32% 922 923 113 039 937 HUF 2024-04-18 15:07:06
RICHTER 8990 8970 9120 -0,72% 8990 9000 775 640 995 HUF 2024-04-18 15:09:38
OPUS 393 392 397 -0,13% 393 394 23 685 229 HUF 2024-04-18 15:06:49
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Visszalökték az erősödő devizánkat, vészesen emelkedik egy kulcsfontosságú fém ára
Eidenpenz József | 2024. április 18. 12:12
A tőzsdéken enyhe optimizmus látható, a Netflix gyorsjelentésére várnak. Kivéve Budapesten, ahol főleg az OTP a visszahúzó erő. Az amerikaiak lépései nyomán tovább drágult a réz, a gyengülő dollár is segít a nyersanyagoknak és a forintnak. A bitcoin 60 ezer dollár is volt, de visszapattant onnét.
Részvény / Deviza / Áru Ámulni fog, ha meglátja, hogyan alakult a forint árfolyama!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 07:51
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Részvény / Deviza / Áru Most aztán törheti a fejét, aki eurót akar venni
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 17:58
A nap nagy részében erősödött a forint - a nap végére viszont megint veszített erejéből a magyar deviza.
Részvény / Deviza / Áru Ekkora pofon után csak egy irányba repülhetett a BUX
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 17:44
Tegnap akkorát esett a BUX, hogy ma csak felfelé vezethetett az útja.
Részvény / Deviza / Áru Három forinttal olcsóbb az euró, megállíthatatlan az arany
Eidenpenz József | 2024. április 17. 12:26
A tőzsdéken javult a hangulat, a piac emészti, hogy tolódik az amerikai kamatcsökkentés. A forint nagyot fordult, de nincs egyedül, az euró/dollár vagy a zloty is irányt váltott. Megvan a Telekom-osztalék, fő a fejük a luxusmárkáknak, nagyot estek a bitcoinbányász-részvények.
Részvény / Deviza / Áru Nem jut szóhoz, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 07:31
Vészesen közel a 400-as szint.
Részvény / Deviza / Áru Vérengzés volt a pesti parketten
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 19:31
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1978,87 pontos, 2,94 százalékos csökkenéssel, 65 428,99 ponton zárt kedden.
Részvény / Deviza / Áru Kiveri a verejték, ha rápillant erre a forintárfolyamra
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 18:19
Rossz hírünk van: egyre közelebb a 400-as szint.   
Részvény / Deviza / Áru 395 felett az euró, csúnya idők jönnek az energiaárakra
Eidenpenz József | 2024. április 16. 12:19
Amerika után Európában is nagy esések vannak a tőzsdéken, a forint is tovább gyengül. Emelkedett viszont az arany ára, és nagyot ugrott a földgáz. Ha Izrael visszacsap, az a földgáz és kőolaj piacára is fatális következményekkel járhat. Ráadásul ez a hét egyébként is eléggé sűrűnek ígérkezik a tőkepiacokon.
Részvény / Deviza / Áru Leégett a koppenhágai tőzsde épülete (frissítve)
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 11:44
A tőzsdének helyet adó ingatlan a dán főváros egyik legrégebbi épülete. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG