TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Európában vegyes a tőzsdeindexek teljesítménye, a BUX az OTP miatt szépen emelkedik. Amerikában újabb emelkedésre van kilátás a tőzsdén kívüli árak szerint. Még él a remény, hogy új gazdaságélénkítő csomagot fogadnak el Washingtonban, bár az álláspontok eléggé messze vannak egymástól. Fontos tárgyalások kezdődnek az EU-ban, vészesen fogy az idő a Brexit-megegyezéshez. A Tesla árat csökkentett Kínában, lényeges MNB-tender van ma.

Európában szerény, fél százalék körüli pluszban van a tőzsdeindexek egy része, mások azonban mínuszba csúsztak, például a német DAX vagy a varsói WIG 20. Az amerikai határidős indexek ugyanakkor egységesen pluszban vannak, megint a technológiai részvények indexe vezet, 0,8 százalék körüli emelkedéssel.

Budapesten a BUX-index 0,7 százalékos pluszban van, ezzel ismét 33 ezer pont fölé jutott. Ez szinte kizárólag az OTP-nek köszönhető, amely 1,9 százalékkal drágul. Közben a Mol egy, a Richter 0,2, az Opus pedig 2,5 százalékkal esett. A Magyar Telekom 0,4 százalékkal emelkedik.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

A forint ismét erősödik, 361,90 az euró, 1,30 forinttal alacsonyabban áll, mint tegnap este. A dollár alig változik, az arany és az ezüst kissé erősödik. A kőolaj viszont egy százalék körüli mínuszban áll, a WTI 40, a Brent 42 dollár körül.

Lesz-e újabb csomag?

Az amerikai politika nagyban befolyásolja a hangulatot, de megoszlanak a vélemények arról, hogy mekkora az újabb amerikai gazdasági mentőcsomag létrehozásának az esélye. Mindenesetre még él a remény, az amerikai pénzügyminiszter szerint közeledtek az álláspontok, és elképzelhető, hogy egy 1500-2200 milliárd dollár közötti csomagban kiegyeznek.

Magyar idő szerint kora délután érkeznek az új munkanélküliségi adatok az Egyesült Államokból, ezek gyakran meg szokták mozgatni a piacokat. Ezen kívül a az amerikai fogyasztók jövedelméről és kiadásairól is jönnek számok.

Biden esélyei nőttek

Az első elnökjelölti vita után (a háromból) Joe Biden nyerési esélyei javultak a közvélemény-kutatások szerint. Jelenleg 78 százalék a valószínűsége, hogy ő lesz a következő elnök. Ráadásul a tv-vita alatt a kampányra újabb tízmillió dollárt sikerült összegyűjtenie a Bloomberg.com szerint. Annak ellenére, hogy az esemény, amint tegnap beszámoltunk róla, személyeskedésbe, kiabálásba, sértegetésbe, káoszba fulladt.

Fontos nap a forintnak, változik az inflációszámítás?

Ismét egyhetes betéti tendert tart az MNB, melyet kiemelt figyelemmel követnek a piaci szereplők – írta az Equilor Befektetési Zrt.

A múlt héten 15 bázisponttal, 0,75 százalékra emelték a kamatot. Amennyiben ma újabb kamatemelésről döntenek, erős üzenetet küldenének, ugyanakkor egyben veszélyes vizekre is kerülhet a jegybank. Előfordulhat, hogy egyes piaci szereplők a forint gyengítésével próbálnak majd további kamatemelést kikényszeríteni. A kamatszintet 13 órakor teszi közzé az MNB.

Christine Lagarde tegnapi beszédében hangsúlyozta, hogy hiteles stratégiára van szükség, a jegybanknak követnie kell a lakhatási költségek változását is. Ezzel arra is utalhatott, hogy megváltozhat az eurózóna inflációjának számítása. (A hazai infláció-számítással kapcsolatban is vannak kétségek, lásd például itt.)

Forintbankjegyek (E. J.) Forintbankjegyek (E. J.)

Megemelték a Richter célárát

Ma gyógyszerpiaci elemzőjük a korábbi 7275 forintról 7650 forintra emelte meg a Richterre vonatkozó célárat az Erste kommentárja szerint.

Az erre az évre vonatkozó eredmény-várakozást közel 13 százalékkal növelte, és egy picit emelt a jövő évi eredmény-előrejelzésen is. Ennek elsődleges oka a járvány miatt jelentősen csökkenő marketing költség, aminek persze a bevételre is van hatása, de nyilván a forint gyengesége is pozitív hatással van az árbevételre. Az orosz értékesítés gyengeségét kompenzálja az amerikai értékesítés erőssége. Ez a várakozás szerintük nem is tekinthető túlságosan optimistának.

A Csányi Sándorhoz köthető Sertorius Global alap tegnap újabb 20 127 darab OTP-részvényt vásárolt 9313 forintos átlagáron. Reumatológia-szerrel terjeszkedik a Richter – írtuk ma a cég bejelentése alapján. Az MKB Bank pedig cáfolta, hogy a Karlovačka Banka horvát hitelintézetben részesedést kívánna szerezni.

Merkel az EU-csúcs középpontjában

Az Európai Unió kétnapos csúcstalálkozója kezdődik ma.

Középpontjában Angela Merkel német kancellár áll, aki megpróbálja áthidalni a tagok közötti nézeteltéréseket az 1800 milliárd eurós gazdaságmentő csomag felszabadítása érdekében – írta a Bloomberg.com. Merkel szerint Németország a lehető leghamarabb visszatér a normális kiadási szintre. Ezzel védi országa soha nem látott mértékű eladósodását a járvány miatt. Emmanuel Macron francia elnök pedig várhatóan foglalkozik az Örményország és Azerbajdzsán közötti konfliktussal, miután a harcok török értékelését veszélyesnek nevezte. Az EU Kínával való kapcsolatának javítását is szorgalmazzák a csúcson.

A Brexit-tárgyalások utolsó tervezett fordulója is folytatódik, a piacok alig várják a híreket arról, hogy az Egyesült Királyság és az EU az utóbbi időben békésebb hangvétele kézzelfogható előrelépést eredményez-e.

Árcsökkentés a Teslánál

Az amerikai elektromos autógyártó Tesla körülbelül 8 százalékkal, 249 900 jüanra (36 805 dollárra) csökkentette a kínai gyártmányú Model 3 szedánjainak kikiáltási árát, az elektromos járművekre vonatkozó kínai támogatások figyelembevétele után – írta a Reuters a cég kínai weboldalára hivatkozva.

A korábbi ár 271 550 jüan volt. Meg nem nevezett források szerint a szedánok most lítium-vas-foszfát (LFP) akkumulátorokkal lesznek ellátva, amelyek olcsóbbak, mint a korábban használt nikkel-kobalt-mangán (NMC) cellák. A Tesla nem árulta el, hogy az olcsóbb változat milyen elemeket használ. A hosszabb hatótávolságú Modell 3 ára 309 900 jüanra csökkent 344 050 jüanról. A Tesla augusztusban Kínában, a világ legnagyobb autópiacán több mint 11 ezer autót, főleg 3-as modellt adott el tették hozzá.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Az amerikai szkander mozgatja a tőzsdei árakat
Király Béla | 2020. október 22. 11:44
Az elmúlt napokban a tőzsdei árfolyamokat az hajtotta fel, hogy a befektetők újabb amerikai gazdaságösztönző csomagot reméltek. Ez viszont nem született meg, amit az illetékesek csalódással vettek tudomásul. A forint az MNB mai tenderére figyelhet.
Részvény / Deviza / Áru Koronavírus mindörökké? Megőrülnek a karantén-részvényekért
Eidenpenz József | 2020. október 21. 18:59
Európában ma nagyon rossz volt a tőzsdék hangulata, aminek fő oka a koronavírus-járvány terjedése és annak gazdasági következményei. Amerikában sokkal kisebb a süllyedés, Budapest pedig megúszta stagnálással, de a forint megint gyengül. Egy német és egy magyar cég is elektromos töltőket telepít. Bejelentkezett az Uber a Daimler-BMW duónál több mint egymilliárd euróval.
Részvény / Deviza / Áru Jön az elektromos Hummer, a W-válságtól rettegnek a tőzsdék
Eidenpenz József | 2020. október 21. 12:10
Nagyon rossz a hangulat Európa tőzsdéin, mert a járványügyi hírek és a kapcsolódó gazdasági kilátások egyre rosszabbak. Egész országokat nem zárnak le, de több milliós régiókat igen. Itthon a BUX index viszonylag jól tartja magát, a forint is stabil. Egy gyógyszermulti szerint inkább a jövő év második felében lesz tömeges az oltás. Két éven belül hét elektromos pickupot fognak piacra dobni.
Részvény / Deviza / Áru Meddig bírják még a légitársaságok? Eladó a Lamborghini és a Bugatti?
Eidenpenz József | 2020. október 20. 19:07
Az amerikai gazdaságsegítő csomagra várnak a tőzsdék, a Wall Street egyelőre optimista. Európában elromlott a hangulat, főleg a német tőzsde zárt jelentős mínuszban, néhány index tartani tudta magát. Pesten szerény pluszban zárt az index, az OTP emelkedését a Mol esése semlegesítette. A forint megnyugodott  az MNB kamatdöntése után. A Volkswagen állítólag átgondolja luxusmárkáinak sorsát, ami az eladás is lehet.
Részvény / Deviza / Áru Folyik a versenyfutás az oltásért, tízezer felett járt az OTP
Eidenpenz József | 2020. október 20. 11:37
Számos gyorsjelentés érkezett, közöttük jó néhány kedvező is. Az igazi kérdés azonban az, hogy ma késő estig sikerül-e megállapodnia a két nagy politikai erőnek az Egyesült Államokban a következő gazdasági mentőcsomagról. Itthon a BUX ma is szépen emelkedik, az OTP tízezer felett is járt. A forint azonban gyengécske az MNB kamatdöntő ülése előtt.
Részvény / Deviza / Áru Velünk marad a gyenge forint? Izgalmas szinten a Mol
Eidenpenz József | 2020. október 19. 18:54
Elromlott a délelőtti jó klíma a tőzsdéken a délutáni órákra, Európában az újabb és újabb járványügyi korlátozások, Amerikában pedig a bizonytalan politikai helyzet és a gazdasági mentőcsomag elmaradása rontottak a hangulaton. A BUX azonban szép pluszban tudott végezni. A forint viszont tovább gyengélkedik, kérdés, lép-e erre valamikor valamit az MNB. Nagyot esett a Gripen vadászgépek gyártója.
Részvény / Deviza / Áru Vállalatok helyett a lakosságot kéne támogatni, megállíthatatlannak tűnik a forintgyengülés
Eidenpenz József | 2020. október 19. 12:18
Teljes gőzzel beindult a gyorsjelentési szezon, az európai indexek emelkedését főleg néhány jó eredménnyel magyarázzák. Amerikában pedig feléledt a gazdaságsegítő csomaggal kapcsolatos remény. Egy híres amerikai közgazdász szerint inkább a lakosságot kellene segíteni, nem a vállalatokat. A forint ma viszonylag stabil, de az egyik brókercég szerint további gyengülésre van ítélve.
Részvény / Deviza / Áru Hét fiatal fiú hatmilliárd dollárt ér a tőzsdén, költekezni kezdtek az amerikaiak
Eidenpenz József | 2020. október 16. 18:36
Pár rossz nap után ismét emelkedő üzemmódba váltottak a tőzsdék, több jó hír is érkezett. Nőttek az amerikai kiskereskedelmi eladások, kedvezőek az egyik kísérleti oltóanyag kilátásai, és számos vállalati hír is javította a hangulatot. A BUX szerény emelkedéssel kellett beérje, de legalább a forint gyengülése megállt. Egy dél-koreai tiniegyüttes teszi ki egy tőzsdére vitt cég bevételének 88 százalékát, a részvények hatalmas emelkedést értek el.
Részvény / Deviza / Áru Nem tett jót a járvány a Graphisoft Park SE-nek
MTI | 2020. október 16. 13:48
A Graphisoft Park SE ingatlanállományának valós piaci értéke mintegy 6,5 százalékkal, 246 millió euróra csökkent, részben a koronavírus-járvány hatása miatt - közölte a társaság pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Szaporodnak a sofőr nélküli autók San Francisco utcáin, jó hírek a Daimlertől
Eidenpenz József | 2020. október 16. 11:50
Ma ismét pluszban vannak az európai tőzsdeindexek, főleg néhány jó vállalati hír hatására, például az autószektorból és a luxuscikkek piacáról. A BUX index kis pluszban van, mindegyik részvényünk emelkedik, de a forint kissé gyengül. Pezseg az élet az elektromos és önvezető autók szektorában. A Robinhood-felhasználók elleni hackertámadásnak sokkal több áldozata lehet, mint ahogy korábban tudni lehetett.
hírlevél