TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Az éjszakai amerikai elnökjelölti vita teljes káoszba torkollott, valószínűleg nem volt nyertese, csak vesztese. A részvénypiacok mára mínuszba fordultak, bár egyelőre mérsékelt a süllyedés. A BUX nulla körül jár, az OTP esését a Mol emelkedése ellensúlyozza. Jó hír alig érkezett, járvány, borúlátó prognózisok, elbocsátások, korlátozások mindenhol.

Némi bizonytalankodás után lefelé indultak el az európai tőzsdeindexek ma, a német mutató 0,6, a francia 0,4, a brit 0,1 százalékos süllyedést produkálnak jelenleg. Az amerikai határidős indexek valamivel rosszabb képet mutatnak, az S&P 500 0,7 , a Nasdaq 100-as pedig 0,9 százalékos mínuszban van. A hangulatot az éjszakai amerikai televíziós vita alapozta meg az elnökjelöltek között, amire a katasztrofális még egy enyhe kifejezés.

Miközben a varsói index inkább alulteljesít 0,7 százalékos eséssel, a BUX index alig változik, nulla körül jár. Az OTP 1,1 százalékos és a Richter 0,8 százalékos süllyedését a Mol 1,6 százalékos emelkedése és a Telekom stagnálása ellensúlyozza. A Csányi Sándorral “szoros kapcsolatban álló” Sertorius Global alap 50 ezer darab OTP-részvényt vett 9192 forintos átlagáron.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

A forint hajszálnyit erősödik, 30 fillérrel lejjebb van az euró, 364,70. A dollár kissé erősödik, 2,3 százalékkal esik az ezüst, fél százalék körüli mértékben süllyed az olaj.

Mennyit ér a Mol INA-csomagja?

A Nacional című horvát lap értesülései szerint a Mol kezében lévő 49,08 százalékos INA-pakett 800 millió dollárt ér – írta az Erste Befektetési Zrt.

A lap a Lazard amerikai befektetési bank elemzésére hivatkozik, amit a horvát állam rendelt meg. Az állam októberben le szeretne ülni a Mollal a tárgyalóasztalhoz, hogy visszavásárolja a magyar cégtől a teljes pakettet. A hazai brókercég véleménye szerint a 800 millió dolláros vételár már elfogadható lehet a Mol számára, bár kevesebb, mint amennyiért anno megvette. Egyelőre kicsi az esélye, hogy a Mol és a horvátok között létrejön az egyezség, mivel a horvát államnak nincs elég pénzügyi eszköze, hogy kivásárolja a magyar céget.

A Moody's hitelminősítő intézet megerősítette az OTP besorolását és a kilátást stabilról pozitívra javította. De ezzel követte az államadósság besorolását, így a döntés várható volt – írta az Erste Befektetési.

Katasztrofális volt a televíziós vita

A Donald Trump és Joe Biden közötti televíziós vita éjszaka káoszba, személyeskedésbe, rendbontásba fulladt a Bloomberg.com szerint. A jelöltek sértéseket dobáltak egymás fejéhez és többször egymás szavába vágtak, még a CNN tudósítói is csúnya szavakkal írták le az eseményt.

Mások a történelem legrosszabb elnökjelölti televíziós szereplésének nevezték, vagy arról beszéltek, hogy a vesztes az egész amerikai nép. A vita sikertelen volt, mint két fél vesztesként távozott. Megint mások arra hajlanak, hogy Joe Biden valamivel jobban szerepelt. Ami a tőzsdéknek végső soron rossz, hiszen ő a Trump által adott adókedvezmények egy részének megszüntetésére készül.

Joe Biden Trumpot bohócnak nevezte, ellenfele pedig a másik intelligenciáját vonta kétségbe. Egymás családjának befeketítésére is sor került. Donald Trump nem volt hajlandó elítélni a szélsőjobboldali fehér felsőbbrendűséget hirdető csoportokat. Rengeteg szó esett a lehetséges választási csalásokról, az üvegházhatású gázok kibocsátásáról és a koronavírus-járványról, az egészségügyi ellátásról és a gazdaságról is írta a Bloomberg.

A vitát még kettő másik fogja követni, a következő október 15 én lesz. A még a vita előtt készült közvélemény-kutatás egyébként azt mutatta hogy a választók 50,7 százaléka szavazna Bidenre, 42,5 százaléka Trumpra, 6,8 százaléka pedig egyikre sem, vagy bizonytalan (a 270toWin felmérése). (További cikkünk a vitáról itt olvasható.)

Korlátozások Németországban

Tovább terjed a vírus, Németországban más európai országokhoz hasonlóan korlátozták az 50 főnél nagyobb létszámú nyilvános rendezvényeket és magánpartikat, hogy megakadályozzák a fertőzéseket. Merkel kancellár a fertőzöttek számának további emelkedésére számít. Az Amerikai Egyesült Államokban sem csitul a járvány, most leginkább a Középnyugat érintett, Észak-Dakotában olyan a helyzet, mint Floridában volt két hónappal ezelőtt. De New Yorkban is aggasztóan emelkedik a pozitív tesztek száma, hónapok óta nem látott szinten áll.

Ismét sok fertőzöttet találtak Magyarországon, de sokan meg is gyógyultak. Így az aktív fertőzöttek száma csak kevéssé emelkedett. Súlyos éveket esik vissza a magyar gazdaság a koronavírus miatt, a GKI Gazdaságkutató 2020-ban 7 százalékos gazdasági visszaesésre számít.

Miattunk késik az európai csomag?

Az Európai Unió 1800 milliárd eurós költségvetési és ösztönző csomagját késedelem fenyegeti, mivel a tagállamok nem értenek egyet a demokratikus értékek betartásának érvényesítésével kapcsolatban – figyelmeztetett Németország kormánya a Bloomberg szerint. A késedelem egyre valószínűbbé válik, az Európai Bizottság által benyújtott első jogállamisági jelentés üzemanyagot biztosít az országok közötti ellentétekhez. A jelentés a magyarországi és lengyelországi demokrácia helyzetének bírálatát tartalmazza.

Az olcsó olaj is elbocsátásokat okoz

Az olaj ára állítólag azért van nyomás alatt, mert a gazdaságokból rossz hírek jönnek, így a kereslet csökken. Ezzel párhuzamosan pedig a líbiai és az iráni kitermelés növekedése a kínálati oldalt gyarapítja.

A Shell olajkonszern az olajár esése és a koronavírus-válság miatt 2022 végéig 7000-9000 állást akar megszüntetni – közölte a brit-holland óriásvállalat. Ebben azonban benne van már az az 1500 dolgozó is, akiket egy korábban indított létszámcsökkentési program már tartalmazott. A vállalat a legutóbbi információk szerint 70 országban 80 ezer embert foglalkoztatott. A lépéstől évi 2,0-2,5 milliárd dolláros megtakarítást várnak.

Disney-szaküzlet Párizsban (fotó: EJ) Disney-szaküzlet Párizsban (fotó: EJ)

Mit nézünk így a következő karanténban?

A Disney eddig is a válság egyik nagy kárvallottja volt, a mozik kiesésével filmek bemutatóit halasztotta el, egész produkciókat törölt, kénytelen volt bezárni vidámparkjait. Most pedig nagyszabású leépítéseket jelentett be, az Egyesült Államokban huszonnyolcezer állást kénytelen megszüntetni.

A lépés egyik oka, hogy a kaliforniai Disneylandet továbbra sem tudják megnyitni a járvány miatt. Április óta amúgy is rengeteg alkalmazottjuk szabadságon van, akiknek továbbra is kellett fizetni az egészségbiztosítását. Ám most a továbbra is bizonytalan üzleti kilátások miatt a hosszú távú megtakarítások mellett döntöttek. Az érintettek 67 százaléka egyébként részmunkaidős állásban van. A Disney tárgyal az alkalmazottakkal és a szakszervezetekkel.

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru A világ legnagyobb tőzsdei bevezetését tervezi Jack Ma másik cége, íme a részletek
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 19:38
Az Ant Group ezzel minden idők legnagyobb értékű tőzsdei bevezetésére készül, amellyel a Saudi Aramco eddigi rekordját is felülmúlná.
Részvény / Deviza / Áru Rendet vág a vírus a tőzsdéken, elégedett a VW az elektromos modelljével
Eidenpenz József | 2020. október 26. 18:48
Rosszul indult a hét, a terjedő vírus, az újabb korlátozások, ezek gazdasági következményei és az amerikai csomag elmaradása erős esést okoztak. Hasonló okok miatt zuhan az olaj is. A BUX is beállt a sorba, főleg a Mol húzta le. A Volkswagen eladási számokat közölt első elektromos autójáról, az Ant pedig szervezi minden idők legnagyobb tőzsdei bevezetését.
Részvény / Deviza / Áru Beomlott a német tőzsdeindex, újabb piacra vetett szemet a Tesla
Eidenpenz József | 2020. október 26. 12:08
Kockázatkerülők a befektetők az európai tőzsdéken, főleg a járvány terjedése és annak gazdasági következményei miatt. A német DAX indexet ezenkívül egy szoftvercég meglepően rossz kilátásai is lehúzzák. A BUX tartja magát, a forint is stabil. Új piacra törhet be a Tesla, fontos határt lépett át a török líra.
Részvény / Deviza / Áru Gyengén muzsikált ma a BÉT
MTI | 2020. október 22. 17:49
A vezető részvények közül csak az OTP tudott erősödni. 
Részvény / Deviza / Áru Az amerikai szkander mozgatja a tőzsdei árakat
Király Béla | 2020. október 22. 11:44
Az elmúlt napokban a tőzsdei árfolyamokat az hajtotta fel, hogy a befektetők újabb amerikai gazdaságösztönző csomagot reméltek. Ez viszont nem született meg, amit az illetékesek csalódással vettek tudomásul. A forint az MNB mai tenderére figyelhet.
Részvény / Deviza / Áru Koronavírus mindörökké? Megőrülnek a karantén-részvényekért
Eidenpenz József | 2020. október 21. 18:59
Európában ma nagyon rossz volt a tőzsdék hangulata, aminek fő oka a koronavírus-járvány terjedése és annak gazdasági következményei. Amerikában sokkal kisebb a süllyedés, Budapest pedig megúszta stagnálással, de a forint megint gyengül. Egy német és egy magyar cég is elektromos töltőket telepít. Bejelentkezett az Uber a Daimler-BMW duónál több mint egymilliárd euróval.
Részvény / Deviza / Áru Jön az elektromos Hummer, a W-válságtól rettegnek a tőzsdék
Eidenpenz József | 2020. október 21. 12:10
Nagyon rossz a hangulat Európa tőzsdéin, mert a járványügyi hírek és a kapcsolódó gazdasági kilátások egyre rosszabbak. Egész országokat nem zárnak le, de több milliós régiókat igen. Itthon a BUX index viszonylag jól tartja magát, a forint is stabil. Egy gyógyszermulti szerint inkább a jövő év második felében lesz tömeges az oltás. Két éven belül hét elektromos pickupot fognak piacra dobni.
Részvény / Deviza / Áru Meddig bírják még a légitársaságok? Eladó a Lamborghini és a Bugatti?
Eidenpenz József | 2020. október 20. 19:07
Az amerikai gazdaságsegítő csomagra várnak a tőzsdék, a Wall Street egyelőre optimista. Európában elromlott a hangulat, főleg a német tőzsde zárt jelentős mínuszban, néhány index tartani tudta magát. Pesten szerény pluszban zárt az index, az OTP emelkedését a Mol esése semlegesítette. A forint megnyugodott  az MNB kamatdöntése után. A Volkswagen állítólag átgondolja luxusmárkáinak sorsát, ami az eladás is lehet.
Részvény / Deviza / Áru Folyik a versenyfutás az oltásért, tízezer felett járt az OTP
Eidenpenz József | 2020. október 20. 11:37
Számos gyorsjelentés érkezett, közöttük jó néhány kedvező is. Az igazi kérdés azonban az, hogy ma késő estig sikerül-e megállapodnia a két nagy politikai erőnek az Egyesült Államokban a következő gazdasági mentőcsomagról. Itthon a BUX ma is szépen emelkedik, az OTP tízezer felett is járt. A forint azonban gyengécske az MNB kamatdöntő ülése előtt.
Részvény / Deviza / Áru Velünk marad a gyenge forint? Izgalmas szinten a Mol
Eidenpenz József | 2020. október 19. 18:54
Elromlott a délelőtti jó klíma a tőzsdéken a délutáni órákra, Európában az újabb és újabb járványügyi korlátozások, Amerikában pedig a bizonytalan politikai helyzet és a gazdasági mentőcsomag elmaradása rontottak a hangulaton. A BUX azonban szép pluszban tudott végezni. A forint viszont tovább gyengélkedik, kérdés, lép-e erre valamikor valamit az MNB. Nagyot esett a Gripen vadászgépek gyártója.
hírlevél