<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Átmenetileg 400 fölé ugrott az euró/forint a bankközi piacon, pedig nagyobb hír nem érkezett. Sőt, a gázár tovább esik, ami akár segíthetné is a devizánkat. A kínai gazdaság azonban gyengécske, ez nem sok jóval kecsegtet másutt sem. A kriptodevizák jó évkezdése még kitart.

Enyhe mínuszban állnak az európai tőzsdeindexek, a német, francia és brit mutató egyaránt 0,2 százalékkal süllyed. Az amerikai határidős indexek is 0,2-0,4 százalékkal vannak lejjebb, egy hosszú hétvége után ma lesz náluk a hét első kereskedési napja.

A rossz hírek közé tartozott a kínai GDP sok éve nem látott lassú növekedése, és az, hogy a davosi fórumon a közgazdászok nagy többsége recessziót vár. Európában pozitívum a tovább eső gázár, a továbbiakban pedig a kora délutántól érkező amerikai gyorsjelentések befolyásolhatják a képet.

Budapesten a BUX-index is az európai társaihoz hasonlóan teljesített eddig, 0,3 százalékos mínuszban van. Az OTP 0,3 százalékkal emelkedik, a Mol 1,0, a Richter 0,6 százalékkal esik. Emeli díjait a Telekom (lásd később), a részvény 0,6 százalékkal megy fel.

Árfolyamok és grafikonok

Áttörte az euró/forint a 400-at

Késő délelőtt 399,20 az euró ára, nagyjából ugyanolyan szinten van, mint tegnap nap közben. De a délelőtt során hirtelen 401-ig ugrott fel az árfolyam, hogy aztán ugyanilyen gyorsan vissza is essen. Hétfőn különösebb látható ok nélkül nagyot gyengült a forint, hiszen a gázár zuhant, a dollár stagnált, és kissé az olaj is süllyedt.

Az euró/forint árfolyam. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
Az euró/forint árfolyam. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Kedden is hasonló a kép, a talán legfontosabb mutató, a gázár megint pár százalékkal esik Hollandiában. Az olaj és a dollár kissé erősödik ugyan, de nem lényeges mértékben.

Rosszul néz ki a forint technikai képe

Miután a 400-as szintet ostromolta az euró-forint árfolyama, az Equilor Befektetési Zrt. már reggel azt írta, a technikai kép alapján jó esély van rá, hogy előbb-utóbb áttöri.

Ez esetben elsőként a 405-ös, majd a 408-as szintet érheti el.

Jövő kedden lesz a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa következő kamatdöntő ülése. Az elemzők nem számítanak változásra a kamatkondíciókban, de a mellékelt kommentárok most is érdekesek lehetnek.

A forinttal kapcsolatos fontosabb hírek nem érkeztek a napokban, a pénteki hitelminősítésre is várhatnak a befektetők – írta a KBC Equitas. Emellett a dollár mérsékelt erősödése lehetett kisebb negatív hír a magyar deviza szempontjából.

Nagyon magas a gáztárolók töltöttsége

Az európai gázár 55 euróig esett tegnap, ami 2021 szeptembere óta a legalacsonyabb érték. A fő tényező a gáztárolók továbbra is magas töltöttsége – írta az Erste Befektetési Zrt. Európában 81,5 százalékig vannak töltve a tárolók, ami ötéves csúcsnak felel meg. Ez az alacsony januári felhasználásnak köszönhető, de az előrejelzések szerint a hét végétől visszatér a télies időjárás, ami növelheti a gázfelhasználást.

Kína miatt esett a gáz?

A földgáz és a nyersolaj ára annak jelére csökkent tegnap, hogy a kínai kereslet várt élénkülése elhúzódik – írta az Investing.com. Jelentések szerint a kínai gázkereskedők cseppfolyósföldgáz-szállítmányokat irányítanak át Európába. Ugyanis magas a kínai tárolók telítettsége is, ami a visszafogott ipari kereslet miatt következhetett be.

A holland TTF-kontraktus tegnap 11,2 százalékkal új, 16 havi mélypontra esett, ma pedig már csak 54 dollár.

Díjat emel a Magyar Telekom

A Magyar Telekom 14,5 százalékos éves inflációkövető díjkorrekciót hajt végre március 1-től. Ez várhatóan mintegy hárommilliárd forintos havi bevételnövekedést eredményez az Erste Befektetési Zrt. szerint, ami részben ellensúlyozza a költséginflációs nyomást. A társaság az idei évi bevételi terveit a negyedik negyedéves eredmény közzétételekor, február 22-én ismerteti majd.

A hír mindenképpen pozitív. Mi korábban tíz százalékos díjemeléssel számoltunk teszik hozzá.

Kriptós botrány Bulgáriában

A bitcoin és az ether ma is emelkedik másfél-két százalékkal, 21 160, illetve 1565 dollárra. Most Bulgáriában van kriptodeviza-botrány, az ottani gyökerekkel, de a nemzetközi szinten működő Nexo kriptodeviza-hitelezőről vitatkoznak a parlamentben. A szálak állítólag a politikai pártokig vezetnek.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Öt fontos folyamat a kriptodeviza-piacon

Öt pontot sorol fel a Cointelegraph szaklap, amit szerintük ezen a héten az emelkedőben lévő, jó évkezdést produkáló kriptodeviza-piacról tudni érdemes.

  • Az első a részvénypiacok viselkedése, egyrészt a makrogazdasági kép. Ilyen a termelői árak inflációja az USA-ban, valamint az, hogy Fed-vezetők fognak beszélni különböző rendezvényeken. Másrészt beindul a gyorsjelentési szezon, ami befolyásolhatja a részvényárakat, ezen keresztül a kriptópiacot is.
  • A tízmilliárd dolláros nagyságrendet elérő befektetési társaság, a Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) árfolyama a bitcoinnal együtt javult, sőt annál nagyobb mértékben. Így a bitcoin-árfolyamhoz képest vett diszkont javult, már csak 32 százalék, a mélyponton ez majdnem 49 százalékos volt.
  • A Bitcoin-hálózat bányászati nehézsége több mint tíz százalékkal nőtt, ami 2022 októbere óta a legnagyobb emelkedést jelenti. Ez hatással van a Bitcoin-bányászokra, akik az elmúlt hetekben már lassították a BTC-tartalékaik eladását.

 A kriptodevizák “félelem és mohóság” indexe. Forás: Alternative.me
A kriptodevizák “félelem és mohóság” indexe. Forás: Alternative.me

  • Egy fontos mutatószám, a kriptodevizák félelem és mohóság indexe kilépett végre a félelem tartományából (50 fölé ért), ami április óta nem látott szint. A jelenséget nagyrészt a legnagyobb szereplők, a bálnák (“whales”) vásárlásaival magyarázzák, de sokak szerint túl gyorsan javult a hangulat, így ez labilis lehet.
  • Szkeptikusok viszont a technikai elemzők, annak ellenére, hogy a bitcoin az elmúlt hét en átlépett néhány fontos ellenállási szinten. Sokak szerint csak átmeneti, medvepiaci felpattanás látható, kevesen hisznek abban, hogy a jelenlegi lendület sokáig tart.

Nagybankok a porondon

Ma újabb nagybankokkal folytatódik az amerikai gyorsjelentési szezon – írja az Equilor Befektetési Zrt. Piacnyitás előtt a Goldman Sachs és a Morgan Stanley teszi közzé a negyedik negyedéves eredményeit. A várakozások szerint a Goldman nyeresége 50 százalékkal csökkenhet, a vállalati tranzakciók és IPO-k számának esése és hitelezési veszteségek miatt. A Morgan Stanley árbevétele várhatóan 14 százalékkal esett vissza, ami a profitot is jelentősen csökkenthette.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 9916 9824 10005 +1,18% 0 0 2 518 654 804 HUF 2023-03-29 17:13:56
MOL 2554 2550 2588 +0,47% 0 0 947 852 854 HUF 2023-03-29 17:05:43
MTELEKOM 396 389 396 +0,76% 0 0 31 390 215 HUF 2023-03-29 17:05:02
RICHTER 7460 7435 7510 -0,27% 0 0 1 979 017 895 HUF 2023-03-29 17:05:09
OPUS 118 118 120 -0,84% 0 0 11 060 593 HUF 2023-03-29 17:07:31
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Részvény / Deviza / Áru 380 forint alatt az euró, hosszú, forró nyárra készülnek a sörgyártók?
Eidenpenz József | 2023. március 29. 12:27
Jó a hangulat a nemzetközi tőzsdéken, egy százalék körüli mértékben emelkednek az indexek, de a magyar BUX-nak csak ennek felét sikerült hoznia. A húzópapír a Mol és az OTP, a tegnapi erős szinten maradt a forint, közel a 380 forintos határhoz. Az elektromos autók árszintje közelít a benzinesekéhez, a kínai gyártók pedig igencsak szorongatják a Teslát.
Részvény / Deviza / Áru A forint is dideregve ébredt ma
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 06:57
Többet kell forintban fizetni a főbb devizákért.
Részvény / Deviza / Áru Megizmosodott estére a forint
Privátbankár.hu | 2023. március 28. 18:53
Erősödött a forint kedden kora estére a főbb devizákkal szemben a reggeli jegyzésekhez képest a bankközi devizapiacon.
Részvény / Deviza / Áru Megvan az oka, miért volt jó napja a Molnak
Privátbankár.hu | 2023. március 28. 18:27
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 23,13 pontos, 0,05 százalékos emelkedéssel, 42 119,85 ponton zárt kedden.
Részvény / Deviza / Áru Felminősítették a Molt, nyugodtan várja a forint a kamatdöntést
Eidenpenz József | 2023. március 28. 12:20
Az európai tőzsdék mérsékelten optimisták és óvatosak, a bankválság csitulni látszik, de előkerültek az inflációs és növekedési félelmek. A BUX-ot a Mol húzza, amelyet felminősített az egyik brókercég. Nagyot ugrott tegnap az olaj, a befektetők nem szeretik az unortodox utat.
Részvény / Deviza / Áru A pénzváltók nyertek a mai deviza-hullámvasúton
Privátbankár.hu | 2023. március 27. 19:20
Gyengült kissé a forint hétfőn az előző heti nagy erősödést követően a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon.
Részvény / Deviza / Áru Kiszámíthatatlan, mit hoz az új magyar eurós államkötvény
Privátbankár.hu | 2023. március 27. 18:08
Bőven lenne rá ok, hogy elszálljon az arany ára, tartósan meghaladja a 2000 dolláros szintet.
Részvény / Deviza / Áru Újra tízezer felett az OTP, simán duplázódhatnak még a gázárak
Eidenpenz József | 2023. március 27. 12:26
Szép pluszban kezdtek a tőzsdeindexek, a bankválsággal kapcsolatban némi optimizmus fedezhető fel a híradásokban. Itthon az OTP a húzó papír, a forint stabilan tartja magát. Szinte sohasem voltak ilyen olcsók a magyar részvények. Baj van a bankokkal, vagy nincs baj a bankokkal?
Részvény / Deviza / Áru Megint mutatott a forint egy meglepőt
Privátbankár.hu | 2023. március 27. 06:33
Annak ellenére, hogy az uniós források egy jottányit sem jöttek közelebb, a hazai fizetőeszköz erősödik.
Részvény / Deviza / Áru Öt nyomós érv az arany mellett
Eidenpenz József | 2023. március 26. 11:34
Az arany a 2000 dollárt ostromolja – de miért is nem a 3000-et? Több érv is szól most mellette, az infláció, a kamatok, a gazdasági bizonytalanság, a bankválság oldaláról. De egyes országok beinduló fejlődése is pótlólagos keresletet teremthet.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG