BUX
35 938.52
+0.02%
+6.00
OTP
10 880.00
-0.37%
-40.00
MOL
1 874.00
+0.43%
+8.00
RICHTER
6 700.00
+0.07%
+5.00
MTELEKOM
383.00
+0.52%
+2.00
 
2019. augusztus 12. 11:32

Megkezdődött a még meg sem hirdetett olasz előrehozott választás kampánya, de az Eurózónából legalább nem akarnak kilépni. Enyhe pluszban vannak az európai indexek és a BUX, gyengül viszont a forint. Egymásra licitálnak a vevők az Osram világítástechnikai cégért.

Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes (Fotó: Reuters)

Pénteken mínuszba csúsztak az amerikai tőzsdeindexek a végére, de ma Európában szerény pluszokat lehet látni. A vezető indexek 0,1-0,2 százalékos pluszban vannak. A BUX index fél százalékos pluszban van, főleg a Mol húzza, de az OTP is megy. A forint kissé gyengül, 324,50 az euró. Az USA határidős indexei viszont újabb esést mutatnak.

Izgalmas heteken vagyunk túl, a részvénypiacok vadul csapkodtak, főleg a kereskedelmi háborúval, a kínai devizaleértékeléssel és a jegybankok kamatpolitikájával kapcsolatos hírek hatására. Rengeteg vállalati jelentés is érkezett.

Az európai kötvényhozamok újabb történelmi mélységbe süllyedtek, 1500 dollár fölött van az arany és 17 felett járt az ezüst – csupa menedékeszköznek számító termék.

További árfolyamok itt láthatók

Ma talán kevesebb történésre van kilátás, de a hét még kifejezetten izgalmas lehet. A kereskedelmi háború határozza meg elsősorban a tőzsdék hangulatát, miközben Európában az olasz kormányválságra is figyelnek. Szerdán fontos német makroadat érkezik, amire a piac azért is nagyon figyel, mert befolyásoltatja az EKB kamatpolitikáját. Lassan vége a gyorsjelentési szezonnak, de még akad majd pár esedékes eredmény is.

1. A strandokon kampányolnak

Olaszországban új választásokra lesz szükség, miután a kormánykoalíció felbomlott. A szélsőséges, jobboldali miniszterelnök-helyettes, Matteo Salvini, a Liga vezetője számít a legnépszerűbb olasz politikusnak, és bár az olaszok többnyire nyaralnak, mégis kampányol – a tengerpartokon, strandokon.

A Bloomberg ezért a “beach boy” (“strandfiú”, azaz olyan srác, aki egész nap a tengerparton lóg) címet ragasztotta rá. Főleg bevándorló-ellenes retorikával kampányol. Ugyanakkor letagadta, hogy korábban ki akart volna lépni az eurózónából. Amit a piacok alighanem megnyugvással fogadtak, az olasz tőzsdeindex szerény pluszban van, a kötvényhozamok pedig nagyot estek.

Olasz tíz éves kötvényhozam (Grafikon: Tradingview.com)

Tehát ma veszik az olasz kötvényeket  – a múlt héten még nagyon adták ezeket, ezért csúnyán megugrott a hozamuk, lásd a grafikont.

2. A font:dollár 1:1 lesz?

A font az utóbbi időben nagyot esett, két éve nem látott szintre. Az ország gazdasága jól láthatóan alaposan megsínyli a Brexit-cirkuszt, Boris Johnson elnök pedig új és új vádakkal kel szembesüljön, például hogy nem is törekszik békés megegyezésre az EU-val.

Ehelyett inkább a következő valószínű előrehozott választásokra készül, ehhez igazítja az állami kiadásokat is.  A vészmadarak már font-dollár paritást vizionálnak, azaz hogy a jövőben egy font egy dollárt ér majd. (Jelenleg még sokkal többet, 1,2 dollárt kell adni egy fontért.)

3. Az Osramért tülekednek a vevők

Európában a müncheni Osram világítástechnikai vállalat részvényeiért folyó harc izgalmassá vált, miután vasárnap este új ajánlat érkezett. Az AMS osztrák chipgyártó rálicitált riválisaira, a Bain Capital és a Carlyle nevű pénzügyi befektetőkre. Megemelte ajánlatát 38,50 euróra részvényenként, ami 4,3 milliárd euró is lehet (ha a részvényesek elfogadják).

Az Osram egykor a Siemens-csoporthoz tartozott, nincsen túl jó bőrben a manager-magazin.de szerint. A legnagyobb részvényese, az Allianz Global Investors a korábbi, 35 eurós ajánlati árat még kevesellte. Az Osram részvénye nyolc százalékkal emelkedik ma Frankfurtban.

4. Izgalmas adatok jönnek

Sok fontos makroadat jön a héten, például az Eurózóna és azok országai GDP-jéről, az USA inflációjáról, kiskereskedelmi eladásairól, az Egyesült Királyság hasonló mutatóiról. Ha valamelyik nagyon eltér a várttól, az megmozgathatja az amúgy eléggé ideges, volatilis piacokat.

Itthon a múlt héten ipari termelési és inflációs adat jött, az ipar némi csalódást okozott. Ezen a héten nálunk is kijön a GDP növekedéséről szóló adat.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Több a brummogás az autópályákon, optimista a Daimler
Eidenpenz József | 2020. július 9. 11:52
Pluszban vannak az európai tőzsdék, de csak szerény mértékben, és akad süllyedő index is. Az óvatosan optimista hangulatot egy jó gyorsjelentés és néhány gazdasági adat alapozta meg. Közben az amerikai kontinensről érkező járványhírek továbbra is borzasztóak. Az OTP süllyedését főleg a Richter emelkedése ellensúlyozza, a forint stabilizálódott.
Részvény / Deviza / Áru Az alacsony kamat miatt gyengül a forint? Emelkedik az arany és a technológiai szektor
Eidenpenz József | 2020. július 8. 18:52
Míg Európában az indexek süllyedtek, addig az Egyesült Államokban szerény pluszokat lehet látni, főleg a technológiai szektorban. A BUX szintén emelkedni tudott, ám a forint ismét gyengült. A nap egyik nyertese az arany, amely 1820 dollár fölött új kilencéves rekordokat döntöget. Az ezüst pedig egy hirtelen ugrással átlépte a 19 dolláros határt.
Részvény / Deviza / Áru Nagy a harc a házhoz szállítási piacon, 355 felett az euró
Eidenpenz József | 2020. július 8. 11:46
A járványhírek továbbra sem jók, ez rányomja bélyegét a tőzsdei kereskedésre. Ráadásul nemsokára indul a gyorsjelentési szezon, az EKB pedig kiváró álláspontra helyezkedik. Így az európai tőzsdék inkább esnek, de Budapesten van egy kis emelkedés. Újabb egy forinttal drágább az euró. Izgalmas hírek jönnek a házhoz szállítással foglalkozó nagy cégek szektorából.
Részvény / Deviza / Áru Áttörte az 1800 dollárt az arany, újra gyengül a forint
Eidenpenz József | 2020. július 7. 19:04
Megszakadt a napokig tartó emelkedő trend a világ legfontosabb tőzsdéin, az európai indexek egész nap mínuszban jártak, Amerika is eséssel kezdett. Valamelyest javítani tudott a rossz hangulaton, hogy a Citigroup emelte az év végére vonatkozó részvénypiaci várakozásait, és jött egy viszonylag kedvező munkaerő-piaci adat is. Az arany több mint kilenc éve nem látott csúcson van, a forint viszont újra gyengülő pályára állt.
Részvény / Deviza / Áru Szakadatlanul veszi saját részvényeit az OTP
Privátbankár.hu | 2020. július 7. 15:51
Június közepén írtunk arról, hogy az OTP Bank milyen aktívan vásárolja a saját részvényeit. Nos, a folyamat azóta sem változott, a pénzintézet szinte minden nap vesz egy csomagot. Így már a teljes állomány 1 százalékát tartja a tulajdonában.
Részvény / Deviza / Áru Újabb csomagok készülnek, válság előtti szinten a magyar lakáspiac
Eidenpenz József | 2020. július 7. 11:53
A hétfői szép emelkedés és csúcsdöntögetés után kedden korrigálnak az európai tőzsdék és az amerikai határidős indexek. Budapesten is egy százalék körüli az esés, három nagy részvényünk kis egy irányba tart. Újra lejtős pályán a forint. A Duna House gyorsjelentése azt állítja, hogy a válság előtti szintre javult a hazai lakáspiac. Nagy csomagok készülnek Nagy-Britanniában és az USA-ban.
Részvény / Deviza / Áru Az utazási irodák 85 százaléka csődtől fél, nagyot ugrott az OTP
Eidenpenz József | 2020. július 6. 18:50
Kiváló a hangulat a világ fontosabb tőzsdén ma is, aminek részben a Kínához, a kínai gazdasághoz fűzött remény, részben egy jó amerikai szolgáltatóipari adat lehet az oka. Egy német kutatóintézet szerint a cégek 21 százaléka csődtől tart, de a turizmusban ez az arány inkább 60-90 százalék közötti. A BUX is emelkedett, főleg az OTP négy százalékos ugrása vitte fel. A forint stabil, megindultak viszont a nemesfémek.
Részvény / Deviza / Áru Piros shortban sírdogálhatnak a Tesla-shortosok, kapkodnak a kínai részvények után
Eidenpenz József | 2020. július 6. 11:20
Remekül indult ez a hét is az európai tőzsdéken, de az igazi ugrás Ázsiában volt. Szépséghiba, hogy a nagy emelkedést egy kínai kormányközeli lap kincstári optimizmusa indíthatta el. A BUX is emelkedik, de elmarad úgy Lengyelországtól, mint Nyugat Európa nagy részétől. Elon Musk már megint kitalált valami csodásat hívei és ellenségei szórakoztatására.
Részvény / Deviza / Áru Tízezreket bocsátanak el a német autógyárak, hát még a beszállítók
Eidenpenz József | 2020. július 3. 18:35
Ma Európában egy százalék körüli mértékben estek a részvényindexek, miközben Amerika zárva volt. Budapesten is hasonló a helyzet, a forint is megindult lefelé. A rossz hírek közé tartozik, hogy nő a feszültség India és Kína között, ráadásul megnyílt a kereskedelmi háborús front. Több tízezer embert küldhetnek el a német autógyárak, és további tízezrekről beszélnek a beszállítók körében.
Részvény / Deviza / Áru Megjött a rettegett mutáció? De legalább nyitnak a pubok
Eidenpenz József | 2020. július 3. 11:54
A vártnál valamivel jobb beszerzésimenedzser-indexek érkeztek az európai országokból, miközben továbbra is nagyon rosszak a járványügyi hírek Amerikában. Komolyan felmerült, hogy a vírus már mutálódik. Az USA ma zárva van, így Európa egy kicsit el van veszve, irány nélkül oldalaz. Nem úgy a BUX index, amelynek minden fontosabb komponense pluszban van, és a forint is stabil.
Friss
hírlevél