TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Reggel 8 óra után a hazai fizetőeszköz az euróval szemben viszonylag nagy mértékben, egy egységgel gyengült. Nem sokkal azután, hogy a miniszterelnök a Kossuth Rádióban árult el részleteket az EU-költségvetéssel kapcsolatos kormányzati vétó után várható fejleményekről. Később ugyan a forint ledolgozta a veszteségét, rendkívül bizonytalan, az árfolyama hogyan alakul a következő napokban.

Nem ragadt át a csütörtöki európai rossz hangulat – 1 százalék alatti mínuszban zártak az öreg kontinens főbb részvényindexei – az Egyesült Államokra, a főbb vezető részvényindex kivétel nélkül pluszban végeztek, a Dow Jones 0,15, az S&P 500 0,39, míg a Nasdaq Composite 0,87 százalékkal erősödött. A 11 szektorból 9 képviselőinek az árfolyama is emelkedett, az energiaszektorban tevékenykedőké a legjobban, bő másfél százalékkal. A két vesztes iparág közül ezúttal a közműszektor reprezentánsai húzták a rövidebbet. 

Egyszer fent, másszor lent. Fotó: depositphotos.com Egyszer fent, másszor lent. Fotó: depositphotos.com

A péntek reggel elsőként kinyitott ázsiai börzék vegyesen viszonyultak a legújabb pandémiás fejleményekhez. Míg a sanghaji és a hongkongi barométer értéke relatíve masszívan, 0,44, illetve 0,36 százalékkal ment fel, addig a tokiói 0,42 százalékkal le.

Európa a kereskedés első órájában zöldbe borult, valamennyi vezető részvényindex ledolgozott valamennyit a tegnapi veszteségéből. A BUX még jobban, közel másfél százalékkal kilőtt, annak köszönhetően, hogy az értékét leginkább meghatározó két részvény, az OTP és a Mol is közel 2-2 százalékkal erősödött. Ráadásul a Richter is 1 százalék feletti pluszban állt, csak a Magyar Telekom maradt le a többi blue chiptől, de az is megúszta csökkenés nélkül, stagnált. 

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

A határidős indexek szerint az USA a tegnapihoz hasonlóan ma is Európával ellentétes irányban mozoghat, ami tehát ezúttal csökkenést valószínűsít. Annak hatására, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed további likviditásnyújtó lépéseit a pénzügyminiszter korlátozná.

Steve Mnuchin ugyanis az eddig fel nem használt összeg esetleges használatát 2020. december 31. után megszüntetné. A pénzügyminiszter célja egyúttal az is volt, hogy az amerikai központi bank által fel nem használt 455 milliárd dolláros összeget esetlegesen máshová lehessen átcsoportosítani. „Nyilván a Fed pedig nem engedné, hogy korlátozzák az eszköztárát ilyen módon. Ez a piacon is enyhe bizonytalanságot okozhat, viszont az új kormányzat esetlegesen másként is dönthet” – értékelte a helyzetet a KBC Equitas a ma reggeli elemzésében.

Az sem bíztató a jövőre nézve, hogy a vártnál valamivel több új heti munkanélküliségi segélykérelmet nyújtottak be az USA-ban, s a mérték az az előző hetiét is meghaladja. Ráadásul a Fed feldolgozóipari indexe is csökkent havi összevetésben, bár értéke még így is a vártnál jobb lett. 

Ma délután az Eurózónából érkezik a fogyasztói bizalomindex novemberi adata, amire érdemes lehet figyelni.

Ahogy az ilyenkor lenni szokott, míg az amerikai pénzügyminisztériumból érkező kedvezőtlen hír hatására a részvénypiacok lefelé indulhatnak el, addig a nemesfémek erősödni kezdtek, ilyenkor ugyanis sokan a kockázatosabb befektetési formákból a menedékeszközökbe teszik át a pénzüket. Az arany közel 0,3 százalékkal emelkedve az 1870 dolláros szinthez érkezett, míg az ezüst csaknem 1 százalékkal izmosodva 24,3 dollár környékére.

Felfelé indultak a világpiaci kőolajárak is, 0,3-0,4 százalékkal, amelyek következtében az észak-amerikai könnyűolaj (WTI) hordója megközelítette a 42 dollárt, míg a hazai üzemanyagárak meghatározásánál irányadó északi-tengeri, Brent típus jegyzése 44,4 dolláron állt. A héten egyébként két emelésre is sor került a magyarországi kutakon, de míg szerdán a benzin és a gázolaj is egyaránt 2-2 forinttal ment feljebb, addig mától csak a gázolaj drágult, további 2 forinttal.

A forint ma reggel 8 óra után nagyot esett, az euróval szembeni árfolyama egy egységgel ment feljebb. Mivel nem sokkal a zuhanás előtt beszélt Orbán Viktor a Kossuth Rádióban, sokaknak kapásból az ugrott be, hogy az ott elhangzottak okozhatták az árfolyamelmozdulást. A kormányfő egyébként azt hangsúlyozta, hogy folytatni kell a tárgyalásokat a következő évek EU-s költségvetéséről, szerinte a megegyezés csak politikai akarat kérdése. Angela Merkel német kancellár is további megbeszéléseket sürget, ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy nehéz lesz kompromisszumot találni a magyar és a lengyel kormánnyal.

A tőzsdei céges hírek közül kiemelendő, hogy a Tesla részvényeinek árfolyama 500 dollár felett is járt tegnap, megközelítve ezzel a korábbi csúcsait. Támogathatja a papírt az S&P 500 indexbe való bekerülése, valamint az elektromosautó-gyártókkal szembeni pozitív hangulat is. A másik érdekesebb hír a Gilead-ot érinti, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nem tanácsolja az orvosoknak a cég remdesivir nevű gyógyszerének használatát a koronavírus kezelésére, annak ellenére, hogy az amerikai hatóságok engedélyezték a készítményt.

Továbbra is kirobbanó formában van a Bitcoin, árfolyama ma reggel már 18 ezer dollár felett jár. A következő megálló a KBC Equitas szerint 20 ezer dollár környékén lehet, ami lélektanilag is fontos, 2017 végén például ez parancsolt álljt a kriptodevizának.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Nem Trump lelépése az egyetlen dolog, aminek ma lehet örülni a piacon
Gáspár András | 2020. november 24. 11:22
Trump ujjait egyesével kell lefejteni a kormányrúdról, de lassan csak beletörődik abba, hogy át kell adnia a hatalmat - a befektetők örülnek a bizonytalanság elmúlásának, és a tömeges oltások közeledtével a gyors gazdasági fellendülésben bíznak, amit az USA-ban egy régi ismerős arc pénzügyminiszteri kinevezése is segíthet. Budapesten a CIG vezeti a tőzsdei erősödést, a BUX azonban továbbra is csak oldalazni tud - a forint pedig teljesen beállt.
Részvény / Deviza / Áru Elfogyott a nap végére a reggeli optimizmus
Király Béla | 2020. november 23. 19:08
A tőzsdéken reggel még kitörő lelkesedéssel fogadták az újabb vakcinával kapcsolatos információkat, a nap végére viszont elfogyott az optimizmus. A magyar piac minimális pluszban zárt, az európai börzék viszont mínuszba csúsztak.
Részvény / Deviza / Áru Tovább gyengül a forint, ki tudja hol áll meg?
Csabai Károly | 2020. november 23. 11:58
Jó hangulatban vágtak neki a mai napnak a befektetők, a kedvezőnek tűnő vakcinahírek hatására veszik a részvényeket, a hazai blue chipeket is, így a BUX-index is méretes pluszban kezdte a napot. Az olaj is drágul, ami arra utal, hogy a szerdától – igaz, megint csak a gázolajra – érvényes drágulás folytatódhat. Az arany gyengül és a forint is: euróval szembeni árfolyama ismét a 360-as szint fölé került és nem zárható ki, hogy a következő napokban még ennél többet is kell majd fizetni az uniós pénz egységéért.
Részvény / Deviza / Áru A járvány miatt megint óvatosabbak lettek a befektetők
Privátbankár.hu | 2020. november 20. 19:20
Pénteken az európai piacokon mérsékelt emelkedést, míg az óceán túlpartján kisebb esést láthattunk. A koronavírus továbbra is meghatározó a befektetők viselkedése szempontjából.
Részvény / Deviza / Áru GVH: mehet az AutoWallis felvásárlási akciója
MTI | 2020. november 20. 17:34
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) jóváhagyta, hogy az AutoWallis többségi részesedést szerezzen a nyugat-magyarországi régióban meghatározó pozíciót betöltő, 130 embert foglalkoztató Iniciál Autóház Kft.-ben - közölte az AutoWallis Nyrt. a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Óriási kamatemelés a törököknél, nagy kanyart írt le ma a Mol
Eidenpenz József | 2020. november 19. 18:51
Bár a napokban még rekordot döntöttek, mára kifulladt a tőzsdék emelkedése, a befektetők számára súlyosabb a rövidtávon romló járványhelyzet, mint az oltások jelentette távolabbi ígéret. Ismét veszik a “maradjotthon–részvényeket”, az online és technológiai ászokat. A BUX is süllyedt, viszont a forint erősödni tudott. Ritkán látni akkora kamatemelést, mint ma Törökországban.
Részvény / Deviza / Áru Már nem hatnak az oltóanyag-hírek, gyengülésnek indult a forint
Eidenpenz József | 2020. november 19. 11:43
Az oltóanyagokról szóló újabb és újabb jó hírek egyre kisebb hatást váltottak ki a napokban a tőzsdéken, végül a hatás teljesen elmaradt. Közben Amerikában új lezárások indultak. Süllyednek a vezető indexek, az európai átlagnak megfelelően esik a BUX is. Újra gyengülésnek indult a forint, az arany, az ezüst, az olaj, a bitcoin.
Részvény / Deviza / Áru Betiltaná a benzineseket a ZETA, megtáltosodott az OTP
Eidenpenz József | 2020. november 18. 19:08
Enyhén optimista a hangulat a világ tőzsdéin, a jó oltáshírek és a rossz vírusszámok között őrlődve. A BUX viszont az európai átlag többszörösét hozta ma, főleg az OTP és a Richter húzta. Az elektromosautó-piacon érdekelt cégek új érdekvédelmi szervezetet hoztak létre, amely nemcsak a környezetkímélő járművek támogatását, hanem a környezetszennyezők tiltását is szorgalmazza. Joe Biden ebben partner lehet.
Részvény / Deviza / Áru Continental: túl a mélyponton
Privátbankár.hu | 2020. november 18. 15:40
A második negyedéves mélypont után a világ egyik legnagyobb autóipari beszállítója, a Continental javítani tudott. A Magyarországon is komoly gyártó és fejlesztőkapacitással rendelkező társaság szerint az európai járműpiacon még komoly gondok vannak.
Részvény / Deviza / Áru Jön Merkel elektromosautó-injekciója, a magyarok nem akarnak oltást
Eidenpenz József | 2020. november 18. 12:15
Mínuszból pluszba mentek át délelőtt az európai tőzsdék, a BUX felülteljesítő, az OTP erejének teljében, a forint is erősödik. Az európai autóipar szenved, a kínai eladások viszont jól alakultak. De a Tesla csak a harmadik. Az elektromosautó-piacot a német támogatások bővítése is pozitívan érintheti. A magyarok többsége elutasíthatja a koronavírus-oltást.
Friss
hírlevél