10p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Nemsokára érkeznek itthon is a gyorsjelentések, a Moltól szerényebb, a Telekomtól jobb eredményt várnak. Az inflációs veszélyek miatt nőttek a kötvényhozamok, ez visszaüthet a részvénypiacra is. Ma azonban csak kis csökkenés látható. 50 ezer dollár felett a bitcon, szárnyal néhány energiacég, Buffett pedig átalakította portfólióját.

A nemzetközi részvénypiacokon mérsékelt mínuszokat látunk ma, aminek talán a legfontosabb oka az lehet, hogy a nagy méretűvé duzzadt Biden-csomag miatt még inkább az infláció emelkedésétől tartanak. Ez a kötvényhozamokat is felfelé hajtja, az amerikai tíz éves hozam például napok alatt 1,2-ről 1,3 százalékra ment fel. A növekvő hozam pedig rossz a részvénypiacoknak.

Az európai indexek közül a német 0,7, a brit 0,3, a francia 0,1 százalékkal esik. A lengyel mutató is 0,5 százalékkal morzsolódott le, a BUX index viszont 0,4 százalékos pluszban van. Az amerikai határidős indexek minimális esést jeleznek. Tovább romlik a magyar vírushelyzet, ám rengeteg vakcina érkezett és érkezik a héten, így az átoltottság rohamosan javulhat.

Az OTP egy százalékkal megy fel, a Richter ugyanennyivel esik. A Mol 0,6 százalékkal emelkedett, a Telekom 0,5-tel süllyedt késő délelőttig. A forint gyengül, az euró 70 fillérrel ment fel 359,15-re.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

Eufória, lufi, felelőtlenség

“Nagyon rég láttam a nemzetközi piacokon olyan eufóriát, mint amilyen most van. Szinte minden, amit figyelek, ugyanazt mutatja: elképesztő az optimizmus és a felelőtlenség” – írja Zsiday Viktor a Hold Alapkezelő blogján. Az Erste Befektetési Zrt. azt emeli ki mai kommentárjában, mekkora vita van az infláció körül:

Sokak szerint az 1900 milliárd dolláros csomag nagyobb, mint amire szükség van, és olyan inflációs sokkot okozhat, mint amilyet az 1970-es években láthattunk. Eközben a Bidenhez köthető közgazdászok Powellel, a Fed elnökével együtt átmeneti inflációs emelkedésről beszélnek. Próbálják hűteni az aggodalmakat.

Gyengébb Mol-negyedév várható?

A Mol pénteken, február 19-én adja ki negyedik negyedéves gyorsjelentését. A szezonálisan alacsony volumen és az alacsony finomítói marzs miatt gyengébb, jelentős meglepetést nem okozó eredmény várható az Erste Befeketési Zrt. szerint.

Mi 147 milliárd forint CCS-alapú, tisztított EBITDA-ra számítunk ebben a negyedévben. A kutatás-termelés üzletág a kisebb azeri hozzájárulás miatt várhatóan csökkenő termelést fog mutatni. A feldolgozás-kereskedelem nyeresége is csökkenhet, mert szezonálisan kisebb az eladási mennyiség, és az összetétele is rosszabb. Másrészt a Mol finomítói marzsai csak kis mértékben javultak. A fogyasztói szolgáltatások szegmens folytatta jó szereplését. A részvényesekre jutó nettó eredményvárakozásunk 8 milliárd forint.

Elfogytak az érvek az alacsony Telekom-osztalék mellett

A Concorde Értékpapír blogja szerint magasabb osztalék kellene a telefonrészvény árfolyamának emeléséhez. Az elmúlt években a Magyar Telekom a készpénztermelő képességéhez képest jóval szerényebb osztalékot fizetett.

Akár 1, 3, 5 vagy 10 éves távon nézzük, a nagyobbak közül a BUX leggyengébben teljesítő papírja a Telekom. Az alulteljesítésnek azonban nincs köze a vállalat gazdasági teljesítményéhez, a menedzsment egészen kiváló munkát végzett az elmúlt években, így a cég fundamentumai évről évre javultak. Egyetlen dolog nem javul, és ez a részvény árfolyama. Ennek oka pedig a fájóan hiányzó transzparens osztalékpolitika írja a blog.

A tavalyinál nagyobb osztalék vagy sajátrészvény-vásárlás is jöhet a Telekomnál a gyorsjelentés alapján – vélte tegnap a K&H Bank Trendmonitor blogja is.

A Magyar Telekom székháza (Magyar Telekom)
A Magyar Telekom székháza (Magyar Telekom)

Ezekből a cégekből vásárolt Buffett

Warren Buffett, a sztárbefektető nagy mennyiségben vásárolt a Verizon telefoncég és a Chevron olajtársaság részvényeiből. Cége, a Berkshire Hathaway Verizon-csomagja 8,6 milliárd, a Chevroné pedig 4,1 milliárd dollárt ér – derül ki a szerdai hivatalos közzétételekből. A Berkshire emelte részesedését az AbbVie, a Bristol-Myers Squibb és a Merck & Co gyógyszergyárakban is, míg a Pfizerben, a Wells Fargo bankban és az Apple-ben levő papírjai egy részét értékesítette. Teljesen kiszállt a JPMorgan befektetési bankból és a Barrick Gold aranybánya-vállalatból.

A német sajtó külön kiemeli, hogy Buffett 2,4-ről 5,2 millió részvényre növelte csomagját a Deutsche Telekom amerikai leányvállalatában, a T-Mobile US-ben is. A Berkshire Hathaway összesen több mint 90 vállalatban érdekelt.

A Wall Street igazi farkasa a short-háborúról

A profi, shortoló befektetők és a szerveződő lakossági kisbefektetők közötti csata radikálisan átalakítja a piacokat Jordan Belfort, a “Wall Street igazi farkasa” szerint. A híres filmet ihlető, csalásért elítélt befektetőt lelkesíti a történet, hogy a kisbefektetők végre legalább részben ugyanazt a játékot játszhatják, mint a nagyok – írta a Finanzen.net.

Megemelem a kalapom a dühös kisbefektetők előtt, akiknek elegük lett belőle, hogy a Wall Street folyton sárba tapossa őket. Ragyogó dolgot hajtottak végre, valódi félreárazást találtak, egy piaci rést, ahol drámai módon túl voltak shortolva a részvények. Megfelelő vásárlóerővel is rendelkeznek, így végre van elég muníciójuk, hogy visszavágjanak – mondta Belfort. A fő a visszavágás, nem a nyereség. Félő, hogy a részvények lefelé indulnak el, reméli, nem fognak veszíteni a kisbefektetők. (Ez már a legtöbb részvénynél bekövetkezett – a szerk.) A piac át fog alakulni, a nagybefektetők nem fogják már merni túlshortolni a részvényeket.

50 ezer dollár felett a bitcoin

Kedden még csak rövid időre szúrt fel 50 ezer dollár fölé a bitcoin, szerda reggelre tartósan e fontosnak tartott határ fölé emelkedett az árfolyama, jelenleg 51 400 dollár. A többi vezető kriptodeviza közül a polkadot döntött rekordot 31,71 dolláron, miközben riválisa, az ether küzd az 1800 dolláros határral, 1-2 százalékkal eddigi rekordja alatt jár.

Egy vállalati pénzügyi vezetők körében végzett felmérés szerint öt százalékuk állította, hogy idén a cég eszközeit bitcoinba kívánja fektetni, további 11 százalék pedig 2024-ig tartja ezt elképzelhetőnek. A Gartner felmérése azon hírek nyomán készült, hogy a Tesla 1,5 milliárd dollárt fektetett be a Bitcoin-ba. A MicroStrategy pedig, amely már szintén nagy összegeket invesztált, 600 millió dollárért átváltható kötvény kibocsátását jelentette be kedden. Azzal a szándékkal, hogy a bevételt további bitcoinok megszerzésére fordítsa írta a Cointelegraph.

A felmérésben azonban csak 77 válaszadó vett részt. A technológiai szektor mutatta a legnagyobb érdeklődést a bitcoin iránt.

Az urán a megoldás? Száguld a Denison Mines

Tegnap újabb 7,5 százalékkal emelkedett az uránbánya-vállalatokat tartalmazó URA ETF árfolyama. A piacvezető kanadai Cameco 7,4 százalékkal ment fel, de igazán nagyot a Denison Mines (DML) ugrott, 33 százalékkal.

A Denison Mines árfolyama (CAD) (Tradingview.com)
A Denison Mines árfolyama (CAD) (Tradingview.com)

A Denison múlt héten csütörtökön zárt körű tőkeemelést jelentett be 91 USD-centes árfolyamon, csakhogy már 1,46 dollárnál tart (ami 1,92 kanadai dollár), miután mintegy tíz napja száguld. Az emelkedésben szerepe lehet annak, hogy az extrém amerikai időjárás és a texasi áramkimaradások miatt várhatóan nő majd az atomenergia támogatottsága, és a Biden-kormányzat egyébként is pozitívan áll a szektorhoz.

A sarkvidéki időjárás lehet az oka annak is, hogy a Torchlight Energy Resources (TRCH) olaj– és gázkutató cég árfolyama tegnap 50 százalékkal ugrott meg.

Vigyázz, nehogy tévedésből rossz részvényt vegyél!

Két tőzsdei kutató szerint a GameStop körüli felhajtás rávilágított a részvények vásárlásakor elkövetett tévedésekre is. A közelmúltban nőtt az olyan esetek száma, amikor csak a nevek vagy a tőzsdei kódok (ticker) hasonlósága miatt vettek egy papírt. A “ticker tape confusion” néven is ismert jelenség korántsem csak a kezdők és a magánbefektetők betegsége, profiknál is gyakori – írja a német Finanzen.net. A kutatók szerint a nyilvánosan forgalmazott részvények több mint felének van hasonló nevű vagy ticker szimbólumú párja. Híresebb esetek voltak:

  • Az ausztrál GME Resources bányavállalat (GME) Sydney-ben, és a szintén GME szimbólummal jegyzett GameStop New Yorkban.
  • Amikor Elon Musk nemrég a WhatsApp versenytársát, a Signal üzenetküldőt dicsérte, amely nincs tőzsdén, a hasonló nevű Signal Advance egészségügyi vállalkozás részvénye több mint 1500 százalékot száguldott pár nap alatt.
  • A Clubhouse új audiochat-alkalmazásról is Elon Musk tweetelt valamit, a Clubhouse Media Group részvényei meredeken emelkedtek, de megint nincs semmi kapcsolat a kettő között.
  • Tavaly még a legnagyobb elektromos autógyártóval is gond volt, néhány befektető összekeverte a Teslát (TSLA) a Tiziana Life Sciences biotechnológiai céggel (TLSA)

Tőzsdei helyesírás-ellenőrző kéne

A kutatók szerint az 1993 és 2013 közötti amerikai adatokat elemezve a tévesen vásárolt részvények a kereskedési volumennek körülbelül öt százalékát teszik ki. Ezért sürgetik a brókereket, hogy egyszerű technikai megoldásokat alkalmazzanak ennek kiszűrésére, hasonlókat például a helyesírás-ellenőrző programokhoz.

De két példát mi is tudunk 2020-ból:

  • A Zoom Video Communications (ticker: ZM) és a Zoom Technologies (ticker: ZOOM)
  • A FAANG részvények csoportját (Facebook, Apple, Amazon, Netflix, Google) akarták venni, de a Fangdd Network Group Ltd.-t sikerült (DUO).

 

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 17425 17330 17520 +0,06% 0 0 4 291 819 555 HUF 2024-03-01 17:05:13
MOL 2926 2904 2928 +1,25% 0 0 489 908 872 HUF 2024-03-01 17:05:00
MTELEKOM 843 825 843 +2,31% 0 0 352 158 810 HUF 2024-03-01 17:12:18
RICHTER 9625 9625 9775 -0,47% 0 0 943 353 830 HUF 2024-03-01 17:06:06
OPUS 415 413 422 -1,77% 0 0 255 079 792 HUF 2024-03-01 17:06:57
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Drága francia pezsgőt bonthatott a Mol főnöksége
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 18:20
Kiválóan zárta a pénteket az olajpapír.
Részvény / Deviza / Áru Meg sem áll 400-ig az euró? Mennyit ér az OTP?
Eidenpenz József | 2024. március 1. 12:06
Nincs markáns irány a tőzsdéken, de sok index történelmi csúcsai közelében tanyázik, köztük a magyar BUX is. Közepes nagyságú magyar cégek tették közzé gyorsjelentésüket. Vészesen közelít a forint a következő ellenállási szinthez. Mennyit ér az OTP? Hullámvasúton a bitcoin.
Részvény / Deviza / Áru Csányi Sándor vigasztalhatja Hernádi Zsoltot
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 18:07
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 141,54 pontos, 0,21 százalékos csökkenéssel, 65 938,65 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Hungarikum a forint hathavi mélypontja, 59, 60… 63 ezer dollár a bitcoin
Eidenpenz József | 2024. február 29. 12:10
Térségünkben egyedül a forint gyengült nagyot, a piac a keddi kamatdöntést emészti. A Richter jelentésének pozitív a fogadtatása, ez a papír és az OTP húzzák a BUX-ot. Száguld a bitcoin, már csak nyolc százalékra van a történelmi rekordoktól.
Részvény / Deviza / Áru A Raiffeisen Online Broker lett az év részvénykereskedési rendszere
PR | 2024. február 29. 11:54
A mobiltelefonon, asztali számítógépen és tableten is használható Raiffeisen Online Broker szolgáltatás nyerte el a Budapesti Értéktőzsde „Az év hazai részvénykereskedési platformja” díját. Megmutatjuk, mire képes a rendszer!
Részvény / Deviza / Áru Nem tér magához a forint, íme, ennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 07:49
Kis mértékben gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Részvény / Deviza / Áru Zuhan a forint, ki tudja, hol áll meg
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 18:34
Egy héttel ezelőtt még 387 forintot kellett adni egy euróért, ma már több mint 393-at.     
Részvény / Deviza / Áru Jó napot zárt a BUX, örülhetnek az OTP- és Richter-részvényesek
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 17:51
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 538,63 pontos, 0,82 százalékos emelkedéssel 66 080,19 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Gyengébb pályára áll a forint? Már 59 ezer dollár a bitcoin
Eidenpenz József | 2024. február 28. 12:20
Az euró masszívan 390 fölé emelkedett az MNB keddi kamatdöntése óta, kitörve az eddigi sávból, a következő ellenállás 395-nél lesz. A BUX-ot az OTP és a Mol húzza. Elég volt a földgázzal való spórolásból? Új két éves csúcson jár a bitcoin, átalakította rendszerét a Binance.
Részvény / Deviza / Áru Két óriási lépés a legális marihuána felé
Eidenpenz József | 2024. február 28. 05:43
Németországban a kannabisz birtoklása és fogyasztása április 1-jétől szinte biztosan legálissá válik, miután a Bundestag elfogadta az erről szóló törvényt. Ám a nagy kannabisz-üzletben reménykedő cégek többségének csalódniuk kellett. Az USA-ban egy hatóság várható intézkedése nyomán kaptak hátszelet az iparág részvényei. Hogyan fektethetünk az ágazatba?
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG