BUX
35 440.37
-0.42%
-149.00
OTP
10 850.00
+0.84%
+90.00
MOL
1 802.00
-1.74%
-32.00
RICHTER
6 620.00
-1.19%
-80.00
MTELEKOM
380.00
-0.26%
-1.00
 
2019. szeptember 6. 11:59

A tőzsdéken kivárás vagy óvatos optimizmus mutatkozik, mielőtt ma még fontos hírek érkeznének. A jegybankárokra figyelnek mindenütt. Az amerikai munkaerő-piaci statisztika mellé a Fed vezérkarának fellépése is adhat muníciót, az orosz jegybank már ma léphet. Az EKB-t is monitorozzák és a magyar jegybankelnök is beszélt.

Miután tegnap a jó amerikai makroadatok és a javuló vámvita-front miatt kedvező volt a hangulat a tőzsdéken, pénteken inkább kivárás, enyhe optimizmus mutatkozik. Vélhetően a nap folyamán még várható hírek miatt, különösen ami a Fed-vezetők beszédeit és a délutáni amerikai munkanélküliségi adatokat illeti. (Persze pénteken egyébként is gyakori a visszafogott aktivitás.)

A német és francia index szerény, egy-két ezrelékes pluszban volt 11 óra körül. A főbb amerikai határidős indexek 0,3 százalékos emelkedést jeleznek előre. A vezető kínai, japán, hongkongi, koreai tőzsdeindexek negyed-fél százalékos emelkedéssel zártak.

Itthon a BUX index 0,4 százalékkal esik, elsősorban az OTP húzza le. A forint enyhén gyengül, 329,90 az euró.

További árfolyamok itt láthatók

1. Jó hírek a kereskedelmi háborúból

Csütörtök után pénteken is jó hatással lehet a tőzsdékre, hogy az amerikai-kínai háborúban enyhülés látszik, a jövő hónapban várhatóan újra tárgyalóasztalhoz ülnek a felek. Alighanem ez vidította fel elsősorban tegnap Amerikát és Európát, és a ma reggeli ázsiai kereskedést is ez határozta meg.

2. Minden szem a jegybankárokon

Egy svájci konferencián fog ma délután beszélni Jerome Powell Fed-elnök, akit négy főembere is elkísér. A piacok nagy várakozásokkal tekintenek a következő, mintegy két hét múlva esedékes Fed-ülésre, amelytől újabb amerikai kamatcsökkentést remélnek. Így minden szavukat inni fogják. Ha bármi új információt elejtenek, az megmozgathatja a piacokat.

A Bloomberg által megkérdezett gazdasági elemzők többsége egyébként Mario Draghi EKB-elonöktől is azt várja, hogy októberi távozása előtt még egy “nagy durranásra” készül. Eszközvásárlásokkal vagy más módon próbálja még élénkíteni az európai gazdaságot.

A Bloomberg szerint ma Oroszországban is mérsékelhetik kissé a kamatot, igaz, ezzel hosszú időre véget is érhet az ottani csökkentési ciklus.

3. Kifelé a bunkerekből?

Mostanában nagyon keresték a befektetők a, menedékeszköznek mondott befektetéseket, mint a nemesfémek vagy az államkötvények. A tőzsdei hangulat javulásával csütörtökön és pénteken szembetűnően visszaesett a “biztonságos kikötők” iránti igény.

Az arany 0,7, az ezüst 2,3 százalékkal esik ma, tegnap is hasonló volt a mozgásuk. Igaz, mindkettő sokat ment az utóbbi időben, így az egészséges korrekció is időszerű volt. A német, amerikai kötvényhozamok is emelkedtek valamelyest, a dollár egyelőre inkább stagnál.

4. Irán dúsít

Irán az urándúsítás korlátozások nélküli folytatását, lényegében a korábbi atommegállapodásból való végső távozást jelentette be. A lépésre vélhetően már számítani lehetett, ezért nem hatott különösebben a tőkepiacokra. Irán egyébként nyitva hagyott egy kiskaput, felfüggeszti programját, ha az EU is megtesz bizonyos lépéseket.

5. Közelgő válságról beszélt Matolcsy György

Eddigi programját “magyar modell 1.0”-nak nevezte Matolcsy György jegybankelnök tegnap délután, most felvázolta a 2.0-s verziót. 12+1 jelét látja a közelgő válságnak, 2030-ig tervezte el a szükséges teendőket.

Versenyképességi fordulat, általános konjunktúra-élénkítő lépések, célzott iparág-erősítés és a munkaerő-piac további fejlesztése, a külföldre költözöttek hazacsábítása van a napirenden. Higtech iparágak, zöld technológiák, tudásintenzív feladatok, értékteremtő képesség terén kellenek szerinte támogató lépések. (A részletekről itt írtunk.)

A magyar eszközök árfolyamában a beszéd nem okozott tetten érhető változást.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Trump megvámolná a francia rúzst is, mit lép most az OPEC?
Eidenpenz József | 2020. július 13. 11:39
Jó hangulatban indult ez a nap is a tőzsdéken, az európai indexek fél-egy százalék közötti pluszt mutatnak. A BUX-index viszont némileg esik, főleg a Mol húzza le. A forint is gyengül, a nemesfémeket viszont nagyon veszik. Különadót vetnének ki a francia luxuscikkekre az amerikaiak. A befektetők azt találgatják, mi lesz az OPEC következő lépése.
Részvény / Deviza / Áru Így próbálja Trump végrehajtani a szinte lehetetlent
Privátbankár.hu | 2020. július 11. 13:17
Az USA piacainak jövőjét mérlegelő befektetőkre két egymással ellentétes erő hat: a Covid-19 által előidézett recesszió és az elnökválasztási időszak. A Covid-válság sebessége és mindent átható következményei egész marék homokot szórtak Donald Trump eredeti, a nagyon erős gazdaságra alapozott kampánystratégiájának gépezetébe. A Fidelity International szakértői szerint Trump kettős stratégiával próbálja majd felvenni a harcot a kedvezőtlen körülményekkel.
Részvény / Deviza / Áru Trump ajándékán vitáznak a szakértők
Privátbankár.hu | 2020. július 10. 19:24
Az Egyesült Államokban a koronavírus-járvány továbbra sem enyhül, és a munkaerőpiacról vegyes hírek jönnek, így a gazdasági és társadalmi összeomlást elkerülendő az amerikai kormányzat továbbra is pénzügyi támogatással segíti a lakosságot. Ez azonban néhány közgazdász szerint kontraproduktív.
Részvény / Deviza / Áru A második hullám miatti félelem igazgatja a befektetőket
Csabai Károly | 2020. július 10. 09:45
A minden eddiginél magasabb, több mint 220 ezer új megbetegedést hozó tegnapi COVID-fertőzöttségi adat láttán minden esik. A részvények és az olaj árfolyama, de még a globális feszültségek idején menedéknek számító arany jegyzése is lejjebb ment. S a forint is gyengébben vágott neki a hét utolsó munkanapjának.
Részvény / Deviza / Áru Erősödött a forint, lejtőre került az OTP
Privátbankár.hu | 2020. július 9. 18:38
Reggel még úgy tűnt, mérsékelt emelkedés jöhet a piacon, ám napközben annak ellenére megváltozott a hangulat, hogy az Egyesült Államokból jó hírek érkeztek.
Részvény / Deviza / Áru Több a brummogás az autópályákon, optimista a Daimler
Eidenpenz József | 2020. július 9. 11:52
Pluszban vannak az európai tőzsdék, de csak szerény mértékben, és akad süllyedő index is. Az óvatosan optimista hangulatot egy jó gyorsjelentés és néhány gazdasági adat alapozta meg. Közben az amerikai kontinensről érkező járványhírek továbbra is borzasztóak. Az OTP süllyedését főleg a Richter emelkedése ellensúlyozza, a forint stabilizálódott.
Részvény / Deviza / Áru Az alacsony kamat miatt gyengül a forint? Emelkedik az arany és a technológiai szektor
Eidenpenz József | 2020. július 8. 18:52
Míg Európában az indexek süllyedtek, addig az Egyesült Államokban szerény pluszokat lehet látni, főleg a technológiai szektorban. A BUX szintén emelkedni tudott, ám a forint ismét gyengült. A nap egyik nyertese az arany, amely 1820 dollár fölött új kilencéves rekordokat döntöget. Az ezüst pedig egy hirtelen ugrással átlépte a 19 dolláros határt.
Részvény / Deviza / Áru Nagy a harc a házhoz szállítási piacon, 355 felett az euró
Eidenpenz József | 2020. július 8. 11:46
A járványhírek továbbra sem jók, ez rányomja bélyegét a tőzsdei kereskedésre. Ráadásul nemsokára indul a gyorsjelentési szezon, az EKB pedig kiváró álláspontra helyezkedik. Így az európai tőzsdék inkább esnek, de Budapesten van egy kis emelkedés. Újabb egy forinttal drágább az euró. Izgalmas hírek jönnek a házhoz szállítással foglalkozó nagy cégek szektorából.
Részvény / Deviza / Áru Áttörte az 1800 dollárt az arany, újra gyengül a forint
Eidenpenz József | 2020. július 7. 19:04
Megszakadt a napokig tartó emelkedő trend a világ legfontosabb tőzsdéin, az európai indexek egész nap mínuszban jártak, Amerika is eséssel kezdett. Valamelyest javítani tudott a rossz hangulaton, hogy a Citigroup emelte az év végére vonatkozó részvénypiaci várakozásait, és jött egy viszonylag kedvező munkaerő-piaci adat is. Az arany több mint kilenc éve nem látott csúcson van, a forint viszont újra gyengülő pályára állt.
Részvény / Deviza / Áru Szakadatlanul veszi saját részvényeit az OTP
Privátbankár.hu | 2020. július 7. 15:51
Június közepén írtunk arról, hogy az OTP Bank milyen aktívan vásárolja a saját részvényeit. Nos, a folyamat azóta sem változott, a pénzintézet szinte minden nap vesz egy csomagot. Így már a teljes állomány 1 százalékát tartja a tulajdonában.
hírlevél